V for Vendetta: Εκ των κορυφαίων ταινιών βασισμένων σε κόμικς

Βασισμένο στο κλασσικό graphic novel του Alan Moore και David Lloyd, στο V for Vendetta πρωταγωνιστεί ο Hugo Weaving στον ρόλο του V, ενός αντιεξουσιαστή επαναστάτη που έχει θέσει ως σκοπό του την καταστροφή του Βρετανικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που επικρατεί μελλοντικά στην Αγγλία. Το Geek Cultura σας παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες ταινίες που προέρχονται από τον λαμπερό κόσμο των κόμικς.

Χρονιά: 2005
Διάρκεια: 132 λεπτά
Είδος: Action, Drama, Thriller, Adventure, Sci-Fi
Σκηνοθεσία: James McTeigue
Σενάριο: Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Πρωταγωνιστές: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt
Βαθμολογία IMDB: 8.2 / 10

O V καλύπτει το πρόσωπο του με μάσκα του Άγγλου στρατιώτη Guy Fawkes που είχε οργανώσει τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605.  Στόχος του Fawkes ήταν ανατίναξη του παλατιού που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο και η δολοφονία του Βασιλιά, της οικογένειας του και μελών της αριστοκρατίας ως αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Ά και των σκληρών του μέτρων.

Το νόημα της ταινίας είναι ότι υπάρχει διέξοδος από τις καταπιεστικές πολιτικές καταστάσεις, φτάνει οι άνθρωποι αντιληφθούν ότι με το να υποδουλώνονται στους φόβους τους γίνονται εξίσου αρνητικοί πρωταγωνιστές όπως τους εγκληματίες που δημιουργούν τις καταστροφές εξ΄ αρχής.  Ο φόβος που επιβάλλεται στους ανθρώπους, απομονώνει τις πεποιθήσεις και τις ιδέες τους.

Αποτελεί μια προοδευτική ταινία, ηθική αλλά συνάμα και σκοτεινή, μια εντελώς διαφορετική παραγωγή από τις συνηθισμένες ταινίες του Hollywood.  Οι χαρακτήρες του έργου είναι εξαιρετικοί, υπάρχει μπόλικη δράση, βία και σκηνές καταδίωξης.

Ο φιλοσοφικός τόνος του έργου, η κοινωνική αναδόμηση που αναδεικνύεται και η αποκάλυψη του παρελθόντος των κακοποιών, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας.  Πολλές superhero ταινίες έκτοτε βαδίζουν στα χνάρια αυτών των επιτυχημένων στοιχείων που παρουσίασε το έργο.  Ο σοβαρός τόνος, η πιο ρεαλιστική προσέγγιση, η ασταμάτητη δράση και η προσεγμένη διάρκεια αποτελούν σφραγίδα του έργου που χρησιμοποιείται σαν πρότυπο έκτοτε.

 

Διακρίσεις:

Saturn Award for Best Actress 2007: Natalie Portman

SFX Awards for Best Actress 2007: Natalie Portman

Prometheus Special Award 2007: James McTeigue, Lilly Wachowski, Lana Wachowski

San Diego Film Critics Society Awards for Best Production Design 2006: Owen Paterson

Brothers Manaki International Film Festival Special Award 2006: Adrian Biddle

Golden Schmoes Awards for: 1)Best Actress of the Year 2006, Natalie Portman, 2)Favorite Movie Poster of the Year

Scream Awards 2006 for Best Science Fiction Movie

Αξιολόγηση από Geek Cultura:

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν geek άτομα που να μην έχουν παρακολουθήσει την ταινία αυτή έστω μια φορά. Επιπρόσθετα, αποτελεί μια superhero ταινία όπου απευθύνεται στο γενικό κοινό και λατρεύεται εξίσου και από ανθρώπους που δεν γουστάρουν τις ταινίες αυτού του είδους.  Το V for Vendetta μας προσφέρει μοναδικά συναισθήματα, ξυπνάει τον επαναστάτη όπου κρύβουμε μέσα μας και μας καθηλώνει με την τρίχα κάγκελο στις τελευταίες ειδικά σκηνές όπου είναι αδύνατο να μην συγκινηθούμε με τα όσα διαδραματίζονται.

Διαβάστε ακόμα:

gif03

3 thoughts on “V for Vendetta: Εκ των κορυφαίων ταινιών βασισμένων σε κόμικς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s