Γνωρίστε τον Αστερίξ και τους φίλους του

Όλοι γνωρίζουμε για το χωριό των ανυπόταχτων Γαλάτων που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς, κάνοντας την ζωή δύσκολη στους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά  στρατόπεδα Πετιμπονούμ, Ακουάριουμ, Λαβδανούμ και Μπαμπαορούμ.

Το Geek Cultura ετοίμασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τους κύριους πρωταγωνιστές στις περιπέτειες του Αστερίξ. Έτσι θα σας εισαγάγει σιγά σιγά στον φανταστικό κόσμο των Γαλατών, τον οποίο θα λατρέψετε.

asterix20silhouette

Η ιδέα του Αστερίξ!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Albert Uderzo δεν ήθελε να σχεδιάσει τον Αστερίξ σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες των ηρώων του. Να είχαν δηλαδή ευρύ θώρακα, ένα σώμα φουσκωτό σαν με αέριο. Ο Albert Uderzo ήθελε να δημιουργήσει ένα αντί-ήρωα, ένα κοντοστούπη ανθρωπάκο. Ο ήρωας λοιπόν, έπρεπε να περνά σχεδόν απαρατήρητος για αυτό έπρεπε να ήταν μικρός στο μέγεθος. Ενώ έπρεπε να έχει πλάκα και συνάμα πονηρός.

Οβελίξ, ένας σύντροφος στις δύσκολες περιπέτειες

Ο χαρακτήρας αυτός εμφανίζεται από την πρώτη σελίδας της πρώτης περιπέτειας. Είναι όμως το «συμπλήρωμα» του Αστερίξ, καθώς διαθέτει όλα όσα δεν έχει ο ήρωας μας. Ο Οβελίξ έχει μία ιδιαίτερη λατρεία στους Ρωμαίους και στα αγριογούρουνα. Δεν μπορεί να πιει μαγικό φίλτρο καθώς έπεσε στη χύτρα όταν ήταν μικρός.

Αγαπημένη φράση: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»

fcd8dc28278a0e575b6237bb3385ed14

Ιντεφίξ

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ιστορίες ένας μικρούλης ακόμη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον μικρό σκυλί του Οβελίξ, τον Ιντεφίξ. Σύμφωνα με τον Rene Goscinny το όνομα το πήρε μετά από ένα διαγωνισμό του περιοδικού «Pilote». Ο Ιντεφίξ παρόλο που έχει μικρό σώμα, είναι σκληρό «καρύδι». Τον βλέπουμε να τα βάζει με πολύ μεγαλύτερους του αντιπάλους ενώ είναι και απίστευτος οικολόγος. Δεν του αρέσει καθόλου να βλέπει οικολογικές καταστροφές.

g22b

Μαζεστίξ

Ο Μαζεστίξ είναι ο αρχηγός των ανυπότακτων Γαλατών. Είναι απίστευτα διπλωμάτης ενώ τις περισσότερες φορές τις αποφάσεις τις παίρνει ο Αστερίξ. Ο Μαζεστίξ κυκλοφορεί επάνω σε μία ασπίδα, την οποία κουβαλούν δύο Γαλάτες. Ο μεγαλύτερος του φόβος ήταν μην του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Η γυναίκα του Μαζεστίξ είναι η Μπονεμίνα

Αγαπημένη φράση: «Υπάρχουν φορές που νιώθω τόσο κουρασμένος… Μα τόσο κουρασμένος»

hall

Τα φρέσκα ψάρια του Αλφαβητίξ

Μία αφορμή για να αρχίσουν ένα καυγά οι Γαλάτες είναι τα φρέσκα ψάρια του Αλφαβητίξ. Η αλήθεια είναι ότι οι Γαλάτες δεν είναι και πολύ των ψαριών. Ο Αλφαβητίξ είναι λοιπόν ο ψαράς του χωριού. Συνήθως τα ψάρια του όπως λένε οι υπόλοιποι Γαλάτες είναι χαλασμένα. Είναι ένας από τους κύριους ήρωες που εμφανίστηκαν αργότερα. Τα ψάρια είναι στην ουσία ο λόγος που οι Γαλάτες κάνουν καβγάδες. Ήταν βασικά η λύση στον σεναριογράφο για να εισαγάγει τον καβγά.

Αγαπημένη φράση: «Γιελοουσαμπμαρίνα μάζεψε τα ψάρια, γρήγορα»

6_2d83v

Αυτοματίξ

Για να αρχίσει ένας καβγάς φυσικά χρειάζονται δύο άτομα. Από την μία είναι ο Αλφαητίξ και από την άλλη ο Αυτοματίξ. Οι δύο τους είναι αχώριστοι φίλοι (μέχρι την ώρα του καυγά). Ο Αυτοματίξ είναι ο σιδηρουργός του χωριού. Ο ίδιος δεν μπορεί να κτυπήσει ένα ηλικιωμένο όπως ο Μαθουσαλίξ. Έτσι τις περισσότερες φορές κάποιος άλλος έχει το φταίξιμο.

Ο Αυτοματίξ είχε μία ιδιαίτερη αδυναμία στον βάρδο, Κακοφονίξ. Δεν τον άφηνε με την καμία να τραγουδήσει και έτσι τις περισσότερες φορές ο βάρδος κατέληγε με ένα καρούμπαλο στο κεφάλι.

Αγαπημένη φράση: «Όχι δεν θα τραγουδήσεις, όχι δεν θα τραγουδήσεις»

g15b

Μαθουσαλίξ

Ο γηραιότερος του χωριού είναι ο Μαθουσαλίξ. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται χωρίς όνομα. Ωστόσο τις εντυπώσεις του κλέβει η γυναίκα του, η οποία είναι πολύ όμορφη. Ο Μαθουσαλίξ είναι 93 ετών και πολέμησε μαζί με τον Μαζεστίξ στην Ζεργκόβια. Μπορεί να είναι μεγάλος στην ηλικία αλλά δεν χάνει ευκαιρία να μπει στους καβγάδες ενώ είναι πολύ καλός στην παρέα και ευδιάθετος. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια την περασμένη δουλειά του καθώς δεν μας δίνεται η ευκαιρία.

Αγαπημένη φράση: «Θες να σου ρίξω μία με το μπαστούνι μου, μικρέ;»

g03b

Κακοφονίξ

Είναι ένας χαρακτήρας ο οποίος στο τέλος κάθε ιστορίας καταλήγει φιμωμένος και δεμένος σε κάποιο δέντρο. Όταν δεν τραγουδάει είναι πρόσχαρος χαρακτήρας αλλά όταν ανοίξει το στόμα του, τότε γίνεται η αφορμή για ακόμα ένα καβγά. Μόνο μία φορά γλύτωσε το φίμωτρο και εκείνη την φορά ήταν ο κύριος ήρωας της ιστορίας. Ζει σε ένα σπίτι το οποίο είναι κτισμένο ψηλά σε ένα δέντρο.

Αγαπημένη φράση: «Κι εγώ θα πω ένα αποχαιρετιστήριο τραγούδι…»

perso3-4

Πανοραμίξ

Είναι ο σοφός της φυλής και ο ειδικός στους ζωμούς. Εμφανίζεται από την πρώτη ιστορία και έχει σημαντικό ρόλο στις ιστορίες. Είναι ο ιδρυτής του μαγικού ζωμού. Προσέχει σε κάθε περιπέτεια να μην πιει ο Οβελίξ άλλο ζωμό. Ο Δρυίδης δεν χάνει σημαντικές συναντήσεις των δρυϊδών ενώ η πονηριά του είναι ισάξια με αυτή του Αστερίξ.

Αγαπημένη φράση: «Όχι Οβελίξ, όχι»

g32b

Πειρατές

Όντως την τότε εποχή υπήρχαν αρκετοί πειρατές στις θάλασσες. Ωστόσο οι πειρατές στις περιπέτειες του Αστερίξ έχουν ένα άχαρο ρόλο. Τις περισσότερες φορές απλά προσπαθούν να σωθούν μετά από μία άνιση μάχη με τους Γαλάτες. Η αλήθεια είναι ότι οι περιπέτειες διαδραματίζονται στην στεριά, έτσι είναι αρκετά δύσκολο να τους συναντήσουμε. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κόμιξ «Ο Αστερίξ μονομάχος».

gif2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s