Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο graphic novel του Frank Miller για την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες, οδεύουν σε μάχη απέναντι στην στρατιά του Πέρση βασιλιά Ξέρξη που αριθμεί πέραν των 300,000 στρατιωτών.
Χρονιά: | 2006 |
Διάρκεια: | 1 ώρα και 57 λεπτά |
Είδος: | Δράσης, Δράμα, Φαντασίας |
Σκηνοθεσία: | Zack Snyder |
Σενάριο: | Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon |
Πρωταγωνιστές: | Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham |
Βαθμολογία IMDB: | 7.7/10 |
Ο Σπαρτιάτης στρατιώτης Δήλιος μας διηγείται την ιστορία. Διαμέσου της αφηγηματικής αυτής τεχνικής, μας παρουσιάζονται τα γεγονότα και μας συστήνονται οι χαρακτήρες. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία της Ιστορικής Φαντασίας.
Η ταινία απέσπασε ανάμεικτες κριτικές, με θετικά σχόλια όσο αφορά τα οπτικά της εφέ και τον τρόπο παρουσίασης των βίαιων σκηνών, αλλά και αρνητικά για την απεικόνιση και περιγραφή των Περσών, χαρακτηριστικά που θεωρήθηκαν ρατσιστικά.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανήλθε στα 65 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα box office, αποφέροντας πέραν των $450,000,000 και αποτέλεσε το 24ο καλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα όλων των εποχών με άνοιγμα βδομάδας πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μόνο τις ταινίες που χαρακτηρίζονται ως Rated R, αποτέλεσε το τρίτο καλύτερο άνοιγμα. Την ταινία ακολούθησε το sequel 300: Rise of an Empire το 2014, βασισμένο στο αδημοσίευτο graphic novel του Frank Miller Xerxes.
Ο Δήλιος περιγράφει την ζωή του Λεωνίδα αρχίζοντας από την παιδική του ηλικία μέχρι την άνοδο του στον βασιλικό θρόνο. Καθώς περιγράφει την ιστορία, Πέρσες αγγελιαφόροι καταφθάνουν στην Σπάρτη ζητώντας “γην και ύδωρ” και υποταγή στον βασιλιά Ξέρξη. Οι Σπαρτιάτες αρνούνται να παραδοθούν και αρχίζουν να καταστρώνουν το σχέδιο τους για να ανακόψουν τον πολυάριθμο Περσικό στρατό στις Θερμοπύλες.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Zack Snyder φωτοτύπησε σκηνές από το graphic novel και τις χρησιμοποίησε για να επιτύχει τις λήψεις. Για τα γυρίσματα στα Studios χρησιμοποίησε την τεχνική Digital backlot και blue screens. Το μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στον εσωτερικό χώρο των studios και προστέθηκαν αργότερα τα οπτικά εφέ. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας των γυρισμάτων, 10 εταιρείες οπτικών εφέ δούλευαν για 1 χρόνο για να ολοκληρώσουν την ταινία.
Χρειάστηκαν 2 μήνες προετοιμασίας για να δημιουργηθούν εκατοντάδες ασπίδες, κοντάρια και σπαθιά, μερικά από τα οποία είχαν ανακυκλωθεί από τις ταινίες Troy και Alexander. Η εξάσκηση των ηθοποιών γινόταν μαζί με τους κασκαντέρ με τη συμμετοχή του Snyder. Για τις ανάγκες τις ταινίας δημιουργήθηκαν πέραν των 600 στολών.
Οι ηθοποιοί υποβλήθηκαν σε δραστηριότητες έντονης έντασης. Ο πρωταγωνιστής Gerard Butler, υπέφερε από τενοντίτιδα στον ώμο και πτώση του άκρου ποδός που ανέπτυξε από τη συμμετοχή του στην ταινία.
Στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε πρώτα στην Σπάρτη και από την επόμενη μέρα στην υπόλοιπη χώρα.
Κέρδισε αρκετές διακρίσεις μεταξύ των οποίων για την καλύτερη μάχη στα MTV Movie Awards 2007 για την μάχη του Λεωνίδα με τον “the Über Immortal”.
Επίσης απέσπασε το Saturn Award 2008 για την καλύτερη ταινία δράσης/θρίλερ και για την καλύτερη σκηνοθεσία. Στα Golden Schmoes Awards 2007 κέρδισε το βραβείο της αγαπημένης ταινίας της χρονιάς και του καλύτερου trailer της χρονιάς. Απέσπασε αρκετά βραβεία για τα καλύτερα οπτικά εφέ.
Η ταινία μας εξυμνεί τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Σπαρτιατών καθώς και τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην Σπάρτη όπου ενισχύει το φρόνημα και το ηθικό τους. Παρουσιάζει το ηρωικό σθένος μιας φτωχής μικρής χώρας όπως ήταν η Ελλάδα να αντιστέκεται στην εισβολή του πολλαπλάσιου στρατού των Περσών.
Πριν την προβολή της ταινίας, η Warner Bros. εξέφρασε ανησυχίες για πολιτικές προεκτάσεις που θα ακολουθούσαν με τον Snyder σε συνέντευξη του να δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν παραλληλισμοί της ταινίας με τον σύγχρονο κόσμο. Ο συγγραφέας του graphic novel Frank Miller δήλωσε ότι δεν παρουσίασε ρεαλιστική αναπαράσταση της αρχαίας Σπάρτης και απεικόνισε τους Σπαρτιάτες σκληρούς στα επίπεδα όμως που θα γίνονταν ανεκτικοί από το σύγχρονο κοινό.
Η προβολή της στο Ιράν απαγορεύτηκε γιατί χαρακτηρίστηκε ως Αμερικάνικη προπαγάνδα και μέλη του κοινοβουλίου κάλεσαν τις μουσουλμανικές χώρες να πράξουν το ίδιο. Ομάδες Ιρανών έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην UNESCO για διαστρέβλωση της ιστορίας και κουλτούρας τους από την ταινία.
Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μια ταινία που πρέπει να έχει παρακολουθήσει κάποιος χωρίς να είναι κατ΄ ανάγκην geek, αλλά οποιοσδήποτε λάτρης της αρχαίας ιστορίας, ή κάποιος που να θέλει να δει μπόλικες σκηνές δράσης, βίας και αίματος βγαλμένες από το παρελθόν. Ο ηρωισμός, η αντίσταση και η αυτοθυσία ενός μικρού στρατεύματος απέναντι σε μια αχανή αυτοκρατορία προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό και εμπνέουν αξίες και ιδανικά.