Death Note – Εκ των κορυφαίων Manga και Anime

Το Death Note αποτελεί σειρά anime 37 επεισοδίων που προβλήθηκε στην Ιαπωνία το 2006-2007 και βασίζεται στο ομώνυμο manga των Tsugumi Ohba και Takeshi Obata. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Light Yagami, ένας έξυπνος μαθητής λυκείου ο οποίος βρίσκει ένα Notebook (σημειωματάριο) με υπερφυσικές ιδιότητες. Το σημειωματάριο αυτό προήλθε από τον Ryuk ο οποίος είναι Shinigami (Θεοί ή πνεύματα που οδηγούν τους ανθρώπους στον θάνατο. Αναφέρονται σε αρκετές πτυχές της Ιαπωνικής κουλτούρας και θρησκείας), και δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του Notebook να σκοτώνει οποιονδήποτε γράφοντας το ονοματεπώνυμο και σκεπτόμενος το πρόσωπο του ή της που θέλει να σκοτώσει.  Η σειρά επικεντρώνεται στις φιλοδοξίες του Light για να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο απαλλαγμένο από κακοποιούς και να είναι ο Θεός αυτού του κόσμου μέσω του Notebook, αλλά και στις προσπάθειες του ντετέκτιβ L για να τον σταματήσει.

rule-death-note

Για την μεταφορά του manga σε anime, οι παραγωγοί εστίασαν στην παρουσία του Light, ο οποίος αποτελούσε την πιο συναρπαστική πτυχή της σειράς γι’ αυτό και αναλύονταν οι σκέψεις και οι δράσεις του όσο περισσότερο ήταν εφικτό. Λόγω του ότι στο anime οι θεατές δεν έχουν την δυνατότητα να γυρίσουν πίσω τις σελίδες όπως οι αναγνώστες του manga, οι δημιουργοί του διευκρίνιζαν και τόνιζαν τις λεπτομέρειες προσφέροντας την απαραίτητη ένταση στη σειρά.

Η σειρά κυκλοφόρησε σε DVD τόσο με την πρωτότυπη Ιαπωνική φωνή με Αγγλικούς υποτίτλους, όσο και με Αγγλική φωνή. Η σειρά είχε τεράστια επιρροή καθώς δημιουργήθηκαν αρκετά βιντεοπαιχνίδια, prequel manga, διάφορες ταινίες και τηλεοπτικά δράματα βασισμένα πάνω της. Διακρίθηκε με τον τίτλο του Best TV Anime το 2007 στο Tokyo International Anime Fair.

Υπάρχουν δύο αντίθετες πλευρές του L και του Light, που προασπίζονται την αρχή της δικαιοσύνης με την κάθε πλευρά να δρα με τον δικό της τρόπο. Η αντίθεση των χαρακτήρων του L και του Light, παρουσιάζεται μέχρι και στον υπολογιστή που χρησιμοποιούν, όπου ο Light χρησιμοποιεί PC, ενώ ο L Apple Macintosh. Ο L έχει κοινά στοιχεία με τον συγγραφέα του manga Tsugumi Ohba, όπως το ότι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, αφού το πραγματικό όνομα, φύλο και εμφάνιση του παραμένουν άγνωστα. Στο theme της αρχής της σειράς ψάλλεται παραλλαγή του Ελληνικού στίχου της προσευχής «Κύριε Ελέησον».

Στην πλοκή έννοιες όπως ελευθερία και ασφάλεια συγκρούονται, παρουσιάζοντας μας την ευκολία διαφθοράς ηθικών αξιών, αλλά και το πως φρικτά εγκλήματα “δικαιολογούνται” από τους ανθρώπους στο όνομα της ασφάλειας. Παρά το ακραίο του σενάριο, χαρακτηρίστηκε ως ένα εκλεπτυσμένο ψυχολογικό θρίλερ  με ηθική εμπλοκή των πρωταγωνιστών, το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί με τη σημερινή κοινωνία.

Διευθυντές σχολείων της Shenyang στην Κίνα είχαν απαγορεύσει στους μαθητές τους να παρακολουθούν τη σειρά και οι μαθητές ως αντίδραση τροποποιούσαν τα τετράδια τους ώστε να μοιάζουν με το Notebook της σειράς, καθώς και έγραφαν ονόματα εχθρών και δασκάλων μέσα. Στην Taiwan εκπαιδευτικά ιδρύματα προειδοποιούσαν τους γονείς για τη σειρά ως μια αρνητική επίδραση για τα παιδιά τους. Αρκετοί ανά το παγκόσμιο μιμήθηκαν τη μέθοδο με τη διαδικασία γραψίματος ονομάτων σε αντίγραφα Death Note με τα άτομα αυτά να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται.

wp2-crew-death-noteΑποτελεί μια συναρπαστική, πρωτότυπη και ελκυστική ιστορία που προσφέρει μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της πλοκής. Περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τους πρωταγωνιστές τα οποία δεν θα συναντήσουμε σε άλλες σειρές. Τα σχέδια είναι πολύ όμορφα και οι χαρακτήρες εξαιρετικοί.

Αξιολόγηση από Geek Cyprus:

Είναι αν όχι το κορυφαίο, ένα εκ των κορυφαίων anime όλων των εποχών. Η σειρά δεν «παρατράβηξε» τελειώνοντας εκεί που θα έπρεπε κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η πλοκή της εμπλέκει συνεχώς ηθικά κυρίως και συναισθηματικά διλήμματα δικαιοσύνης για τον θεατή. Παρόλο το σοβαρό της τόνο στο σενάριο, η σειρά προσφέρει αρκετές αστείες σκηνές κατά τη διάρκεια των των επεισοδίων. Προσφέρονται πολύ ωραία soundtracks στη σειρά, όπως το opening theme των πρώτων μισών επεισοδίων και τα theme των L και Light. Είναι μια σειρά που οπωσδήποτε πρέπει να δει κάποιος που λατρεύει, ή δεν έχει πρόβλημα να παρακολουθεί anime και την συστήνουμε ανεπιφύλακτα για ολόκληρο το κοινό.

Υ.Γ. Τα manga είναι κόμικς που γίνονται στην Ιαπωνία, ή στην Ιαπωνική γλώσσα.  Παραδοσιακά τα manga συγγράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά και έτσι εκδίδονται στην Ιαπωνία, χωρίς να τροποποιούνται ούτε από τις υπόλοιπες χώρες που διαβάζουν αντίθετα. Τα anime είναι Ιαπωνικά animation σχεδιασμένα στο χέρι ή σε υπολογιστή. Τα anime ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια λόγω του ότι δεν επικεντρώνονται στις παιδικές ηλικίες μόνο, παράγουν σειρές ξεχωριστά για τα δύο φύλα και για όλες τις ηλικιακές ομάδες και περιέχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως τα αρκετά μεγάλα μάτια και η μεγέθυνση των χαρακτηριστικών των ηρώων στην έκφραση συναισθήματος. Ο ίδιος σχεδιασμός ακολουθείται και στα manga.

gif2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s