Τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που τόσο νοσταλγήσαμε (Μέρος Β)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα των αγαπημένων μας αναμνήσεων από τον κόσμο των Arcade βιντεοπαιχνιδιών.

Πάμε να θυμηθούμε τις εποχές που συχνάζαμε σε Λούνα Παρκ, σφαιριστήρια και καφενέδες, όπου μέσω των «μηχανούων» μετατρέπονταν σε χώρους γεμάτους ζωντάνια, με πολλές οθόνες, ωραία χρώματα και υπέροχους ήχους! Όταν «σπάζαμε» τα λεφτά μας σε 20 σεντς της κυπριακής λίρας συνήθως, για να τα εισάγουμε στην μηχανούα και να απολαύσουμε το παιχνίδι μας. Απερίγραπτο το δίλημμα που είχες κάθε φορά που έχανες όλες σου τις ζωές και σου έβγαζε το μήνυμα με το Continue? Εκεί άρχιζε αντίστροφη μέτρηση συνήθως από το 10 και αν δεν είχες άλλα 20άρικα πάνω σου, ήσουν με το άγχος αν προλαβαίνεις να αλλάξεις τα λεφτά σου για να συνεχίσεις!

Σε αυτό το μέρος του αφιερώματος θα θυμηθούμε τα Platform Games, Rail shooters και Shoot ’em up που έμειναν χαραγμένα στο μυαλό μας και αγαπήσαμε όσο λίγα.

Είδος: Platform Games

Metal Slug 3 (2000)

SNK και Neo Geo χτύπησαν «φλέβα χρυσού» με την σειρά του Metal Slug. Ο παίκτης χειρίζεται ένα οπλισμένο χαρακτήρα από μια μικρή ομάδα στρατιωτών, που ξεκινά το ταξίδι του για να αντιμετωπίσει από στρατιώτες, αεροπλάνα, ελικόπτερα, τανκς και πολλά άλλα.  Όλα αυτά σχεδιασμένα σε ένα υπέροχο καρτουνίστικο περιβάλλον, φανταστικά ηχητικά εφέ με πιο χαρακτηριστικό το «Heavy Machine Gun». Το ύφος του παιχνιδιού είναι κωμικό με γρήγορο ρυθμό και προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση όταν παίζεται από περισσότερους από έναν παίκτη. Κατά τη πορεία του παίκτη προς τους αρχηγούς κάθε σταδίου, βρίσκει από φανταστικά όπλα μέχρι τανκς για να χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Σε σχέση με τα εξίσου διασκεδαστικά προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, υπερτερεί με τα νέα όπλα και οχήματα που προσφέρει καθώς και με τα εναλλακτικά μονοπάτια που δίνουν την επιλογή στον παίκτη να αποφασίσει την πορεία του. Ολόκληρη η σειρά αποτελεί μια από τις καλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει στην ιστορία των Arcades.


Bubble Bobble (1986)

Δυο χαριτωμένοι δίδυμοι δράκοι που έχουν την ικανότητα εκτόξευσης φυσαλίδων από το στόμα τους, ο Bub και Bob ταξιδεύουν σε 100 στάδια με στόχο να εξαλείψουν τους εχθρούς τους και να ελευθερώσουν τις φιλενάδες τους. Όλα αυτά σχεδιασμένα σε ένα καρτουνίστικο περιβάλλον με ποικιλία από αντικείμενα, power ups και bonuses.

Το παιχνίδι έγινε πολύ δημοφιλές και ακολούθησαν sequels, spin-offs και απομιμήσεις του. Αποτελεί ένα από τα πρώτα action game με πολλαπλές διαφορετικές καταλήξεις, ανάλογα με την επίδοση του παίκτη και την ανακάλυψη μυστικών στην πορεία του παιχνιδιού. Η υπέροχη του μελωδία συμπεριλαμβάνεται μέσα στις πιο αξιομνημόνευτες μουσικές επενδύσεις βιντεοπαιχνιδιών.


Wonder Boy (1986)

Ένα αγόρι ξεκινάει την περιπέτεια διάσωσης της φιλενάδας του από έναν σκοτεινό βασιλιά. Ο παίκτης κατευθύνει το Wonder Boy σε 7 περιοχές με την κάθε μια να αποτελείται από 4 γύρους. Τα υπέροχα σχεδιασμένα και χρωματισμένα στάδια του, περιλαμβάνουν από δάση, ωκεανούς, σπηλιές και παγωμένα παλάτια. Στο διάβα του ο χαρακτήρας αποκτά από τσεκούρι και skateboard, μέχρι προστάτη άγγελο. Υπάρχει και μια κούκλα σε κάθε στάδιο, όπου αν ο παίκτης καταφέρει να μαζέψει και τις 28 τότε ξεκλειδώνεται μια 8η περιοχή. Η «πιασάρικη» του μελωδία ακόμα ηχεί στ’ αυτιά μας.


Donkey Kong (1981)

Από τα πρώτα Platform βιντεοπαιχνίδια και η πρώτη τεράστια επιτυχία της Nintendo. Στόχος είναι να διασώσει ο Mario την νεαρή Pauline από τον γιγάντιο γορίλα Donkey Kong, καθώς αποφεύγει και πηδά πάνω από τα εμπόδια που συναντά. Οι δύο πρωταγωνιστές, Mario και Donkey Kong έγιναν αργότερα οι πιο διάσημοι και αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες της Nintendo. Ο τίτλος είναι ένας από τα σημαντικότερους που κυκλοφόρησαν την χρυσή εποχή των Arcade βιντεοπαιχνιδιών και βοήθησε σημαντικά τη Nintendo να κυριαρχήσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Λόγω της μεγάλης του επιρροής ακολούθησαν από sequels, spin-offs, μέχρι και ντοκιμαντέρ με θέμα το παιχνίδι.


Είδος: Shoot ’em up

Space Invaders (1978)

Από τα πρώτα shoot ’em up παιχνίδια που κυκλοφόρησαν. Στόχος του παίκτη είναι να καταστρέψει τους εξωγήινους χρησιμοποιώντας το laser του σκάφους του και να κερδίσει όσο πιο ψηλό σκορ μπορεί.

Αποτέλεσε ένα επαναστατικό παιχνίδι για την βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και βοήθησε στην εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μεγάλη του επιρροή υπάρχει ακόμη και στις μέρες μας, αφού η πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε μνημονεύεται από τηλεοπτικές σειρές, εκθέσεις και αφιερώματα. Ο εξωγήινος εχθρός του παιχνιδιού έχει γίνει σύμβολο της Pop κουλτούρας και αρκετές φορές χρησιμοποιείται για να εκπροσωπήσει ολόκληρη τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Αποτέλεσε έμπνευση για πολλά sequels, παιχνίδια απομιμήσεις του και επανακυκλοφορήσεις σε διάφορες κονσόλες.


Galaga (1981)

Αποτελεί sequel του Galaxian που κυκλοφόρησε το το 1979. Ο παίκτης ελέγχει ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και αντιμετωπίζει τα εξωγήινα σκάφη που έρχονται σε σχηματισμούς στην αρχή του σταδίου και έχουν σαν στόχο να καταστρέψουν, να συγκρουστούν ή να αιχμαλωτίσουν το σκάφος του παίκτη. Καινούργιο στοιχείο αποτέλεσε η δυνατότητα σύλληψης του σκάφους του παίκτη από την ακτίνα του Boss Galaga. Το Galaga αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και εμπορικά Arcade παιχνίδια όλων των εποχών. Μεταφέρθηκε σε αρκετές άλλες κονσόλες και το ακολούθησαν διάφορα sequels.


Asteroids (1979)

Σε αυτό το παιχνίδι «φαινόμενο», ο παίκτης ελέγχει ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε ένα πεδίο όπου διέρχονται αστεροειδείς και ιπτάμενοι δίσκοι. Σκοπός είναι να τους πυροβολείς και να τους καταστρέφεις για να μην συγκρουστείς μαζί τους και με τα συντρίμμια τους. Το παιχνίδι δυσκολεύει στην πορεία, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αστεροειδών.

Ήταν από τις πρώτες επιτυχίες της χρυσής εποχής των Arcade συστημάτων και άσκησε μεγάλη επιρροή στους τότε προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών. Κυκλοφόρησε σε διάφορες κονσόλες και αρκετά παιχνίδια μιμήθηκαν στοιχεία του όπως το Defender και το Gravitar. Αρκετές Arcade μηχανές της τότε εποχής ενισχύθηκαν με μεγαλύτερο κουτί για νομίσματα λόγω της υψηλής δημοφιλότητας του παιχνιδιού.


1942 (1984)

Διαδραματίζεται πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παίκτης ελέγχει ένα αεροπλάνο και έχει σαν στόχο να καταστρέψει τα αντίπαλα αεροπλάνα και να αποφύγει τα εχθρικά πυρά. Στην πορεία του ο παίκτης λαμβάνει power-ups αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες του.


Είδος: Rail shooters

The House of the Dead 2 (1998)

Χρησιμοποιώντας το light gun της «μηχανούας» για headshots και κάνοντας reload δείχνοντας έξω από την οθόνη, αποτέλεσαν αξέχαστες εμπειρίες για τους φαν των βιντεοπαιχνιδιών. Σε αυτό το παιχνίδι τρόμου, πράκτορες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν ζόμπι και αρχηγούς σταδίων. Υπάρχουν διακλαδώσεις στην πορεία επιτρέποντας στον παίκτη να επιλέξει ποια διαδρομή να ακολουθήσει.

Time Crisis II (1997)

Τελειοποίησε το gameplay του προκατόχου του και έγινε ένα από τα καλύτερα Rail shooter με light gun λειτουργία όλων των εποχών. Εισήγαγε τη συνεργασία 2 χαρακτήρων στη σειρά, προσδίδοντας αλληλοκάλυψη μεταξύ των 2 παικτών. Πρωτοποριακό στοιχείο της σειράς αποτελούσαν τα πέταλα που πατούσες και απελευθέρωνες στη «μηχανούα» για να βρεθείς σε θέση βολής ή να κρυφτείς από τα εχθρικά πυρά και να κάνεις reload. Πολύ πιθανό να δεις το παιχνίδι αυτό να υπάρχει μέχρι και σήμερα στα σφαιριστήρια και στα Λούνα Παρκ, αποδεικνύοντας την τεράστια απήχηση και επιτυχία του.

Star Wars Trilogy Arcade (1998)

Αυτό το 3-D rail shooter είναι βασισμένο στην αριστουργηματική αυθεντική τριλογία του Star Wars. Αναπαριστά μάχες από τις ταινίες μεταξύ των οποίων Battle of Hoth και Speeder Bike Chase και μας φέρνει αντιμέτωπους με τους Darth Vader και Boba Fett.


Στο επόμενο και τελευταίο μέρος των καλύτερων Arcade βιντεοπαιχνιδιών που αγαπήσαμε θα αναλύσουμε τα Sports, Racing, Maze, Puzzle και Music βιντεοπαιχνίδια που αναπολούμε, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!

Διαβάστε εδώ το Μέρος Α του αφιερώματος μας, όπου παρουσιάσαμε τα πιο αξιομνημόνευτα Fighting Games και Side-scrolling, Beat ’em up από τα Arcades

gif2

4 thoughts on “Τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που τόσο νοσταλγήσαμε (Μέρος Β)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s