Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα μας παρουσιάζοντας σας τα πιο δημοφιλή, αναγνωρισμένα και διαχρονικά Arcade βιντεοπαιχνίδια στις κατηγορίες των Sports, Racing, Maze, Puzzle και Music βιντεοπαιχνιδιών.
Παιχνίδια που για την εποχή τους θεωρούνταν πρωτοποριακά και άλλαξαν προς τη θετική πλευρά την άποψη της κοινής γνώμης για τα βιντεοπαιχνίδια, συντείνοντας στη βελτίωση της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών που επήλθε με τους μελλοντικούς τίτλους λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας.
Απαιτούσαν συντονισμό μυαλού και σώματος και γερά αντανακλαστικά. Αν και κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν και στις οικιακές κονσόλες, στο αφιέρωμα μας εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτά που έμειναν περισσότερο γνωστά από τις Arcade μηχανές.
Κάποια εξ’ αυτών ήταν ανταγωνιστικά, άλλα καινοτόμα, αλλά ήταν όλα φοβερά. Σίγουρα ήταν πολύ πιο εύχρηστα, απλά και ευκολοκατανόητα σε σχέση με τη σημερινή πολύπλοκη μορφή που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στις μέρες μας.
Είδος: Sports Games
Pong (1972)
Οι νεαροί σε ηλικία μπορεί να διερωτώνται πώς συμπεριλαμβάνεται αυτό το απλό παιχνίδι στα πιο αξιομνημόνευτα, αλλά από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, άλλαξε για πάντα την την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Το δισδιάστατο αυτό Table Hockey βιντεοπαιχνίδι της Atari είναι από τα πρώτα Arcade παιχνίδια που κυκλοφόρησαν και το πρώτο που έφτασε σε τόσο μεγάλη δημοφιλότητα. Ήταν η πιο εμπορική Arcade μηχανή της εποχής και βοήθησε στην εγκαθίδρυση της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Ακολούθησαν πολλές απομιμήσεις του Pong, sequels και επανεκδόσεις σε διάφορες κονσόλες. Αναφέρεται αρκετές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές και βιντεοπαιχνίδια, ενώ έχει ξεχωριστή θέση σε εκθέσεις βιντεοπαιχνιδιών. Αν δεν κυκλοφορούσε το Pong, ίσως να μην υπήρχαν τα βιντεοπαιχνίδια στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα.
Street Hoop (1994)
Μπάσκετ δρόμου με αγώνες τριών εναντίον τριών παικτών στην κάθε ομάδα. Ο παίκτης διαλέγει μια εθνική χώρα από τις 10 διαθέσιμες. Κάθε ομάδα έχει σύνολο 18 πόντους κατανεμημένους διαφορετικά στα Dunk, 3pts, Speed, Defence με την κάθε ομάδα να έχει τις δικές τις δυνάμεις και αδυναμίες. Αξέχαστη η έκφραση του εκφωνητή με το «3point Basket» και η φωτιά που έβγαζε η μπάλα όταν γέμιζε η μπάρα του Super Shot. Το παιχνίδι αυτό ήταν η έμπνευση για τον χαρακτήρα του King of Fighters, Lucky Glauber.
Είδος: Racing Games
Crazy Taxi (1999)
Ο παίκτης χειρίζεται ένα οδηγό ταξί που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα για να μαζέψει πελάτες και να τους οδηγήσει στον προορισμό τους όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό. Μεταφέρθηκε σε διάφορες κονσόλες. Ακολούθησαν αρκετά sequels και επανεκδόσεις.
Daytona USA (1993)
Ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα Arcade βιντεοπαιχνίδια. Για την εποχή θεωρείτο το καλύτερο 3D παιχνίδι ταχύτητας με τα πιο ρεαλιστικά γραφικά και λεπτομέρειες, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη των Arcade παιχνιδιών ταχύτητας. Σκοπός ήταν να περνάς από τα checkpoints όσο πιο γρήγορα μπορείς, πριν πάει το αντίστροφο χρονόμετρο στο 0.
Είδος: Maze Games
Ms. Pac-Man (1981)
Ο Pac-Man μπορεί να είναι ο πιο γνωστός χαρακτήρας Arcade βιντεοπαιχνιδιών, αλλά η γυναίκα του έχει πιο βελτιωμένη έκδοση του παιχνιδιού. Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής των Arcade συστημάτων, προσφέροντας νέο σχεδιασμό στο λαβύρινθο με πολλαπλές πίστες, αναγκάζοντας τον παίκτη να αλλάζει στρατηγική και πρόσθεσε αρκετές βελτιώσεις στο gameplay του πρωτότυπου παιχνιδιού. Στόχος και πάλι είναι να φάει η πρωταγωνίστρια τις τελίτσες αποφεύγοντας τα φαντασματάκια που την κυνηγάνε στον λαβύρινθο. Το παιχνίδι έγινε το πιο επιτυχημένο Arcade παιχνίδι που παράχθηκε στην Αμερική, αφού πούλησε 115,000 καμπίνες. Η απόλαυση που προσφέρει το παιχνιδιού μέχρι σήμερα, γίνεται στον ίδιο βαθμό όπως γινόταν και πριν 35 και βάλε χρόνια.
Στο πρωτότυπο παιχνίδι του Pac-Man πιστώνεται η πρώτη μεικτή μαζική έλευση κοινού για βιντεοπαιχνίδι. Από γυναίκες και άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων μυήθηκαν στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών μέσω του πρωτότυπου και μοναδικού αυτού παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 1980.
Είδος: Puzzle Games
Puzzle Bobble 2 (1995)
Η σειρά αποτελεί spin-off του Bubble Bobble με τους ίδιους χαρακτήρες και στοιχεία. Σκοπός είναι να εκτοξεύεις τις φουσκάλες ώστε να ταιριάξουν στα χρώματα για να εξαφανίζονται. Ο χαριτωμένος του σχεδιασμός και η μουσική του σε συνδυασμό με το ευχάριστο gameplay του, το έκαναν μεγάλη επιτυχία. Επιπρόσθετο στοιχεία από τον προκάτοχο του, αποτελεί η επιλογή με αγώνα εναντίον του συστήματος και ο χάρτης που δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να επιλέξει την πορεία του, καθορίζοντας διαφορετικά το τέλος του παιχνιδιού.
Frogger (1981)
Ακόμα ένας κλασσικός τίτλος της χρυσής εποχής των Arcades. Το πρωτότυπο gameplay και μουσική του το έκαναν να ξεχωρίσει. Σκοπός ήταν να κατευθύνουμε έναν-έναν τους βατράχους στο σπίτι τους, διασταυρώνοντας ένα δρόμο με συνεχή κίνηση και έναν επικίνδυνο ποταμό γεμάτα με θανατηφόρα εμπόδια. Ακολούθησαν αρκετά sequels, επανεκδόσεις και απομιμήσεις.
Pang 3 (1995)
Σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε την παγκόσμια εξερεύνηση για καταστροφή μεγάλων μπάλων που αναπηδούν και απειλούν παγκόσμια μνημεία και πόλεις. Το κάθε στάδιο περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό και μέγεθος των μπάλων, όπου ο χαρακτήρας μας εκτοξεύει το καλάμι του για να τις σπάσει. Οι πιο μεγάλες μπάλες μοιράζονται περισσότερες φορές μέχρι να εξαφανιστούν. Στην πορεία ο παίκτης βρίσκει και άλλα όπλα και power-ups.
Είδος: Music Games
Dance Dance Revolution (1998)
Στην Ευρώπη γνωστό ως Dancing stage, το μοναδικό αυτό παιχνίδι μουσικής που περιλαμβάνει χορό και όρισε το είδος των βιντεοπαιχνιδιών αυτών. Επιβάλλεται συγχρονισμός και ισορροπία στις κινήσεις των ποδιών του παίκτη στον ρυθμό των βελών που εμφανίζονται στην οθόνη. Με την κυκλοφορία του, εξέπληξε παίκτες και κριτές με τις δυνατότητες και το design του.
Υ.Γ. Με αυτό το μέρος ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα μας για τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που έμειναν χαραγμένα στην μνήμη χιλιάδων ανθρώπων από διαφορετικές γενεές.
Μπορείτε να ξαναταξιδέψετε στο μαγικό κόσμο των «μηχανούων» διαβάζοντας το Μέρος Α του αφιερώματος μας, όπου παρουσιάσαμε Fighting Games και Side–scrolling, Beat ’em up και το Μέρος Β όπου αναφερθήκαμε σε Platform Games, Rail shooters και Shoot ’em up των Arcades.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος