5+1 κρυμμένες πληροφορίες για τον Αστερίξ τον Γαλάτη

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ και οι υπόλοιποι Γαλάτες είναι φυσικά οι κύριοι ήρωες στις περιπέτειες του Αστερίξ. Εμείς τους γνωρίζουμε ως ανυπότακτους Γαλάτες. Τα χόμπι τους είναι απλά, καυγάδες (είτε μεταξύ τους είτε με τους Ρωμαίους) και φυσικά μπόλικα αγριογούρουνα.

Η συντακρική ομάδα του Geek Cultura ξέρει πόσο πολύ σου αρέσουν αυτά τα κόμιξ και έτσι ετοίμασε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα. Σε αυτό θα γνωρίσουμε σπουδαίες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τους φίλους μας τους Γαλάτες οι οποίες δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστές στο κοινό.

Επιλογή του σεναριογράφου

Ο σεναριογράφος ήθελε να δημιουργηθεί ο Οβελίξ. Έτσι ο χοντρούλης ήρωας ήταν επιλογή του Albert Uderzo. Το όνομα του Οβελίξ προέρχεται από τη λέξη «Οβελίσκος» (λίθινη στήλη που στην αρχαία Αίγυπτο συμβόλιζε την λατρεία του Ήλιου).

14951c0a6735217a93a8c7dacea5624a

Το «ψαγμένο» όνομα

Η λέξη Αστερίξ αποτελείται από δύο λέξεις (Άστερ= Αστέρι) και (Ριξ= Βασιλιάς) στα Κέλτικα. Ένας ακόμη λόγος για την επιλογή του ονόματος για τον Rene Goscinny ήταν επειδή άρχιζε από το γράμμα Α. Κάτι όπως έλεγε ο ίδιος αποτελούσε πλεονέκτημα καθώς το όνομα του θα ήταν στην αρχή στην αλφαβητική κατάταξη.

Τι κάνει ένα μενίρ!

Σχεδόν σε όλες τις ιστορίες βλέπουμε τον Οβελίξ να κουβαλάει ένα μενίρ. Σκεφτήκατε ποτέ σε τι χρησιμεύει ένα μενίρ; Η αλήθεια είναι ότι οι αρχαιολόγοι δεν ανακάλυψαν σε τι χρησίμευε, όπως ούτε και τα ντολμέν και άλλες πέτρινες κατασκευές.

hall

Έχει όντως πραγματικά γεγονότα μέσα!

Οι Γαλάτες έχουν ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Από την Αίγυπτο μέχρι τους Πίκτους. Οι Γαλάτες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουν τους ανήμπορους και όσους θέλουν να αντισταθούν στον Καίσαρα.

Διαβάζοντας κάποιος τις περιπέτειες του Αστερίξ θα γνωρίσει πολλές συνήθειες των Γαλατών και των εκάστοτε λαών. Ανάμεσα στις περιπέτειες συναντούμε τους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς και την ασπίδα της Αρβέρνης.

Κάποιοι από τους προορισμούς των Γαλατών είναι:

  1. Ελβετία
  2. Βέλγιο
  3. Γότθοι
  4. Αίγυπτος
  5. Βρετανοί
  6. Ελλάδα
  7. Νορμανδία
  8. Ισπανία
  9. Αμερική
  10. Πίκτοι

cb426f173168d5730377fe55b608fc64

Καλοφαγάδες… αλλά με μία παρανόηση

Οι Γαλάτες είναι καλοφαγάδες. Φυσικά το κύριο φαγητό είναι το αγριογούρουνο αλλά αντίθετα με ότι αφήνεται να εννοηθεί στις περιπέτειες του Αστερίξ, το αγριογούρουνο δεν ήταν το αγαπημένο φαγητό. Οι Γαλάτες της εποχής προτιμούσαν το χοιρινό και το βοδινό δικής τους εκτροφής.

Λατινικά

Οι περιπέτειες του Αστερίξ πραγματικά ξεχειλίζουν από Λατινικά. Ο λόγος είναι αυτονόητος καθώς εκείνη την εποχή η κύρια γλώσσα ήταν τα Λατινικά. Ο συγγραφέας δήλωσε ότι  εμπνεόταν από τις ροζ σελίδες του λεξικού «Peti Larousse». Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος όταν κάποιος φιλόλογος του υποδείκνυε ότι έκανε κάποιο λάθος συντακτικά τότε τον παρέπεμπε στην σελίδα του συγκεκριμένου λεξικού.

 

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s