Μουσική και Comics

Η μουσική και τα comics, από τη δεκαετία του ’60 ακόμα, είχαν αρχίσει να φλερτάρουν, καταλήγοντας σύντομα σε σχέση και ελπίζω όχι και σε κάποιο κοινό profile στο Facebook (Iron Black Sabbath Man, κατά το Kostas Soula Georgiou). Πολλά εξώφυλλα δίσκων ήταν σχεδιασμένα ως comics, διάφορα συγκροτήματα χρησιμοποίησαν τα comics ως τρόπο προώθησης, οι Beatles απεικονίστηκαν σε διάφορα comics (πχ Batman) και άλλα συγκροτήματα, όπως οι KISS, τα οποία είχαν άμεση σχέση με την Pop κουλτούρα πρωταγωνίστησαν σε πάρα πολλά. Η σχέση αυτή συνεχίζει γεμάτη πάθος μέχρι και σήμερα, με τη Dark Horse προσφάτως να εικονογραφεί τραγούδια των Slayer στο Slayer: Repentless. Από την άλλη πλευρά, τα συγκροτήματα και οι μουσικοί έχουν δείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις την αγάπη τους σε ήρωες comics με τραγούδια, με ολόκληρα album, ακόμα και με εξώφυλλα (Joe Satriani – “Surfing with the Alien”, Iced Earth – “Dark Saga” κλπ) . Στο παρόν αφιέρωμα, θα καταπιαστούμε με αναφορές σε comics κυρίως rock και metal τραγουδιών κυρίως, γιατί έχουμε και ένα rock background που πρέπει να τιμήσουμε.

Superman

Οι 3 Doors Down έκαναν επιτυχία με ένα τραγούδι για τον Superman και τα αυτιά μας χαρακίρι, αφού πρέπει να έπαιζε περίπου 90 φορές την ημέρα σε κάθε «ροκ» ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν είναι βέβαιο ότι το τραγούδι γράφτηκε για τον ήρωα της DC, αλλά οι αναφορές σε αυτόν και στην αδυναμία του (Kryptonite) το κάνουν να κερδίζει επάξια μια θέση στο αφιέρωμα, αλλά όχι στην playlist μας. Τα τραγούδια που έχουν αναφορές στον Superman, έστω χρησιμοποιώντας τον απλώς ως έναν υπεράνθρωπο, είναι πάρα πολλά και από διάφορα είδη μουσικής: Our Lady Peace—”Superman’s Dead”, Crash Test Dummies—”Superman’s Song”, R.E.M.—”Superman”, Five for Fighting—”Superman” και άλλα. Πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα, αλλά να μην τα έχουμε καταλάβει, όπως τον Superman όταν «μεταμφιέζεται» σε Κλαρκ Κεντ.

Iron Man

Όταν οι Black Sabbath έγραφαν το “Iron Man” το 1971, δεν είχαν στο μυαλό τους τον ομώνυμο ήρωα της Marvel, που είχε κάνει την πρώτη του (ογκώδη και ατσούμπαλη μάλλον) εμφάνιση 7 χρόνια πριν. Ο Geezer Butler που έγραψε τους στίχους αναφερόταν σε έναν άνθρωπο που ταξιδεύει στο μέλλον και βλέπει την Αποκάλυψη. Κατά την επιστροφή του στο παρόν και λόγω των μαγνητικών πεδίων μετατρέπεται σε ατσάλινο, στερώντας του την ομιλία. Ο ”Iron Man” προσπαθεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους  για την επικείμενη καταστροφή, οι οποίοι όμως τον χλευάζουν, εξαγριώνοντάς τον και οδηγώντας τον τελικά στην καταστροφή που είδε. Ο Iron Man των Black Sabbath συσχετίστηκε με αυτόν της Marvel από τους fan και των δύο, κάτι που σχεδόν επιβεβαίωσε η Marvel στο “Iron Man” του 2008, με το επιβλητικό riff να ακούγεται στους τίτλους. Στην ίδια ταινία, ο  Tony Stark αναφέρει ότι έδωσε αυτό το όνομα στο μηχανικό alert ego του ως φόρο τιμής στο αγαπημένο του συγκρότημα, ενώ στην ταινία των Avengers, φοράει t-shirt Black Sabbath.

 

Judge Dredd

Κι αν οι Black Sabbath έκαναν κατά λάθος αναφορά στον ηπερήρωα της Marvel, δεν ισχύει το ίδιο και για τους Anthrax. Το thrash metal συγκρότημα έδειξε την αγάπη του στον Judge Dredd με το τραγούδι “I am the law” κι ο σκληροτράχηλος δικαστής/εκτελεστής πήρε θέση σε t-shirts, σημαίες, singles και πιθανότατα στο mosh pit στις συναυλίες. Το τραγούδι έχει riffs σκληρά σαν τον Dredd, οι στίχοι θα μπορούσαν να είναι σε οποιοδήποτε Anthrax τραγούδι (Respect the badge – he earned it with his blood/Fear the gun – your sentence may be death/because I am the law – and you won’t fuck around no more) κι η μελωδία είναι πιασάρικη και δύσκολα σου φεύγει από το μυαλό. Δυστυχώς το ίδιο κι εκείνη η ταινία με τον Sylvester Stallone.

Spider-man

Οι αναφορές του Spidey σε τραγούδια συναγωνίζονται αυτές του Superman. Οι Ramones χρησιμοποιώντας τη γνωστή και αγαπημένη συνταγή τους («Αγαπητές φίλες βάζουμε 3 ακόρντα, γρήγορο ρυθμό και ένα κουταλάκι του γλυκού Νεοϋορκέζικη προφορά και ψήνουμε για 3 λεπτά») διασκεύασαν το τραγούδι τίτλων της σειράς των 60s και του εμφύσησαν τον punk τσαμπουκά τους. Οι Black Lips με την μπαλάντα τους “Spidey’s Curse” ασχολήθηκαν με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο Spider-man γίνεται θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Skip και οι στίχοι αναφέρονται σ’ αυτό “Peter Parker’s life is so much darker in the book I read / ‘Cause he was defenseless, so defenseless when he was a kid / It’s your body, no one’s body but yours anyways / So Peter Parker don’t let him mark ya / It’s so much darker / Don’t let him touch ya / You don’t have to stay / Don’t fill a spider up with dread”. Όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Spiderman: οι Aerosmith, οι Veruca Salt και οι Katrina and the Waves που όταν δεν περπατούν στην λιακάδα θέλουν να μπλεχτούν μάλλον ερωτικά στους ιστούς του (τι παίζει με τον Spider-man;), οι Vampire Mooose με το “Spider-man vs Venom” και άλλοι πολλοί.

Batman

Με τους ήρωες της Marvel να απολαμβάνουν τα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτούς, ήταν λογικό ότι ο δισεκατομμυριούχος Bruce Wayne θα έστελνε τον ταλαίπωρο Alfred για τα δέοντα. O Neal Hefti έγραψε το τραγούδι που χρησιμοποίησε η επική σειρά “Batman” της δεκαετίας του ’60. Θυμάσαι, αυτή με τα “POW”, “BAM” που εμφανίζονταν στην οθόνη μετά από κάθε μπουνιά μαζί με τον ιδρώτα που ξεπρόβαλλε κάτω από τη γκρι στολή του Batman. Το κλασικό riff της κιθάρας και τα χορωδιακά “Batman” ακόμα ηχούν στα αυτιά των μεγαλύτερων, μαζί με τις τρομπέτες και το funky ξέσπασμα. Ο Snoop Dog με την παρέα του πήραν το sample και το έκαναν ακόμα πιο επικό, ραπάροντας στίχους που θα μπορούσαν άνετα να είναι στους διαλόγους της σειράς, μαζί με το σκρατς στο “To the Batmobile, let’s go!”. Ο σκοτεινός ιππότης και οι εχθροί του εξυμνήθηκαν από πάρα πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Prince και το “Batdance”, τους Rancid που κάνουν μέχρι και τον Robin να μοιάζει punk στο “Side Kick”, τους Ventures με το “Joker’s Wild” από τον δίσκο “The Ventures Play the ‘Batman’ Theme”, τους The Jam με μία ακόμα διασκευή του “Batman’s theme” που μοιάζει σαν ο μασκοφόρος ήρωας να τρέχει στη Gotham, έχοντας πάρει ό, τι κυκλοφορεί σε αμφεταμίνες, Butch Baker – “Batman at the Go-Go”, Method Man  – “The Riddler” και η λίστα είναι ατελείωτη, σαν τα χρήματα του Bruce Wayne.

 

Οι «δεύτερες φωνές»

Δεν είναι όμως μόνο οι «εμπορικοί» και mainstream ήρωες που έχουν την τιμητική τους στα τραγούδια, αλλά και οι πιο άγνωστοι. Οι Queen τραγούδησαν για τον Flash Gordon (και ας μην ξεχνάμε τη φωτογραφία του Freddie Mercury με τον ίδιο στους ώμους του Darth Vader), οι Jim’s Big Ego μας μίλησαν για την “Ballad of Barry Allen” και οι Blue Öyster Cult για τον Godzilla. Ο πολύς Paul McCartney με τους Wings τραγούδησε για τον “Magneto and Titanium Man” και οι Mandalay Victory μας είπαν ότι μπορούμε να βασιστούμε στον Hawkeye. Οι Suicide έδειξαν την αγάπη τους για τον “Ghost Rider”, οι The Traits με το “Nobody loves the Hulk” τραγούδησαν για τον πράσινο γίγαντα, ο Captain America αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές σε τραγούδια και ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Megadeth, το“Holy Wars…The Punishment Due”, βασίζεται σε ιστορία του τύπου με την νεκροκεφαλή και στα thrash metal riffs του Mustaine.  Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τον punk-τίγκα-στο-σπανάκι- Popeye των Face To Face και τον Snoopy και Charlie Brown, οι οποίοι πρωταγωνιστούν, έστω και σαν εικόνα, σε έναν από τους πιο «ζεστούς» jazz δίσκους, το “A Boy Named Charlie Brown”. Οι Kirby Krackle, εκτός όλων των άλλων comic και geeky αναφορών, έχουν αφιερώσει τραγούδι στον Green Lantern. Το τραγούδι βγήκε ένα χρόνο πριν την ομώνυμη ταινία και, λογικά, μετά από αυτήν, έκαψαν κάθε αντίτυπο του cd σε φωτιές χορεύοντας τελετουργικούς χορούς για να εξευμενίσουν τους θεούς της καλογουστιάς .

Τα «ντόπια»

Ο ρομαντικός  Λουκιανός Κηλαηδόνης που προσφάτως αναχώρησε για έναν καλύτερο κόσμο, τραγούδησε όχι μόνο για τον «φτωχό και μόνο καουμπόι», αλλά και τον  Γιώργο Θαλάσση, δείχνοντας την αγάπη του στους χάρτινους ήρωες που σημάδεψαν τα νεανικά του χρόνια. Η Μάρω Μαρκέλλου στο “Scrooge McDuck” κάνει αναφορά σχεδόν σε οποιονδήποτε comic ήρωα ξέρει, το ίδιο και Ζακ Στεφάνου στο «Μικρό μου Πόνι». Οι Ρόδες στη «Γιορτή της Φαντασίας», οι Magic De Spell στη «Νύχτα με Πανσέληνο», οι Tsopana Rave «Γιατί είμαι ο Χουλκ!» και ο Παύλος Σιδηρόπουλος με το «Μίκη Μάους». Ο Φοίβος Δεληβοριάς αναφέρει την Όλιβ στη «Γυναίκα του Πατώκου», τα Ημισκούμπρια πάλι με τον Φοίβο στο “Je suis bossu” κάνουν πολλές αναφορές σε διάφορους ήρωες, αλλά και μόνοι τους σε πάρα πολλά τραγούδια τους αναφέρουν ήρωες από τα «μίκυ μάου».

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s