Batman: Μήπως σκοτώνει πολύ συχνά τελικά;

Ακόμα και οι λιγότερο φαν του Batman, ξέρουν περίπου την ιστορία του. Ένας δισεκατομμυριούχος του οποίου οι γονείς δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια του όταν ήταν ακόμα μικρός. Μεγάλωσε με τον μπάτλερ του και μεγαλώνοντας έμαθε πολεμικές τέχνες. Έγινε ο Batman για να πολεμήσει το κακό και την διαφθορά στην Γκόθαμ. Ένας από τους πρωταρχικούς και σημαντικότερους για τον ίδιο ηθικούς του κανόνες, είναι να μην σκοτώνει ποτέ, ότι και αν αυτό συνεπάγετε: προσωπικές έχθρες, εγκληματίες και δολοφόνοι, αποβράσματα που οι νόμοι της Γκόθαμ δεν μπορουν να αγγίξουν. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο Batman ποτέ (σχεδόν ποτε) δεν σκοτώνει τον Τζόκερ. Είναι όμως πιστός σε αυτόν τον κανόνα του; Τις περισσότερες φορές είναι. Άλλωστε ο Batman είναι ιδέα, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθεί τους ίδιους του τους ηθικούς κανόνες. Υπήρξαν όμως μερικές φορές που το έχει κάνει και έχει αφαιρέσει μερικές ζωές. Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές:

 • Ο Batman του Tim Burton
  https://i0.wp.com/blogs-images.forbes.com/scottmendelson/files/2016/09/4223383-batman-1989-batman-confronts-the-joker-1200x781.jpg
  Στην ταινία Batman (1989), όπως και στο Batman Returns, ο Batman σκοτώνει τόσες πολλές φορές, που πραγματικά η λίστα μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή! Στην πρώτη ταινία, ανατινάζει το «εργαστήριο» του Τζόκερ, ενώ ήταν ακόμα γεμάτο με τα τσιράκια του Τζόκερ, και φυσικά στο τέλος της ταινίας, σκοτώνει τον ίδιο τον Τζόκερ. (!). Στο  Batman Returns δε, σκοτώνει έναν άνθρωπο βάζοντας του μια βόμβα μέσα στο παντελόνι! Όσο κωμικό και cool και να ήταν αυτό στα παιδικά μας μάτια, σίγουρα δεν είναι ο τρόπος του Batman. Και μπορεί ο Tim Burton να άνοιξε τον δρόμο για τις superhero movies που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα, όμως το σίγουρο είναι ότι όσον αφορά τον χαρακτήρα του Batman, πιάστηκε αδιάβαστος!

 

 • League of Shadows
  https://i0.wp.com/static1.comicvine.com/uploads/original/11119/111199816/5197763-1357695179-Batma.jpg
  Στην πιο επική τριλογία Batman, αυτή του Christopher Nolan, έχουμε επίσης δει την νυχτερίδα να σκοτώνει (μαζικά) κόσμο! Στο Batman Begins, όταν ο Μπρούς Γουέιν  εκπαιδεύεται στην League of Shadows, κατά το τέλος της εκπαίδευσής του και για την ολοκλήρωση αυτής, του ζητήθηκε να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Αυτός φυσικά αρνήθηκε λόγο του ηθικού του κανόνα. Ο ηθικός του κανόνα όμως δεν τον εμπόδισε στο να βάλει φωτιά στην βάση της League of Shadows και να κάψει ζωντανούς μερικά από τα μέλη της. Στην ίδια ταινία, ένα άλλο σοβαρό περιστατικό-ίσως και το πιο αμφιλεγόμενο-είναι η σκηνή που αφήνει τον Ra’s al Ghul στο τραίνο να πέσει από τις ράγες με την ατάκα «δεν θα σε σκοτώσω, αλλά ούτε θα σε σώσω». Κάποιοι φαν υποστηρίζουν την πλευρά του Batman, αφού έκανε ακριβώς αυτό που είπε: δεν τον σκότωσε. Απλός δεν ήθελε να τον σώσει. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι στην ουσία παρέβηκε τον κανόνα του λόγω προσωπικής έχθρας με τον Ra’s al Ghul, και ότι η ατάκα ήταν μια δικαιολογία στην πράξη του.
 • Abattoir
  http://vignette2.wikia.nocookie.net/marvel_dc/images/f/f6/Death_of_Abattoir.jpg/revision/latest?cb=20160124015836
  Ο Batman υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τόσα πολλά, που ήταν αναπόφευκτο ο Μπρούς να μην δώσει το όνομα Batman σε κάποιους (της εμπιστοσύνης του πάντα) για να συναιχίσουν το έργο του. Παρόλα αυτά, κάποιες από τις επιλογές του Μπρούς, δεν ήταν και τόσο καλή: ο Jean-Paul Valley (γνωστός και ως Azrael). Ο Valley λοιπόν, αναβάθμισε την στολή του Batman με όπλα, κάτι που φυσικά προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ερωτηματικά που δικαιώθηκαν σύντομα. Σε μια μάχη με τον Abattoir, o οποίος βρέθηκε σε κάποια φάση της μάχης να αιωρείται πάνω από ένα τεράστιο καζάνι με καυτό υγροποιημένο μέταλλο, ο Batman όχι μόνο δεν προσπάθησε να τον σώσει, αλλά τον άφησε να πέσει μέσα στο καζάνι!
 • Reverse-Flash
  https://i0.wp.com/pre04.deviantart.net/a71f/th/pre/i/2013/119/d/3/the_killing_of_reverse_flash_by_hiram67-d63hxdb.jpg
  Σε ένα διαφορετικό σύμπαν, οι γονείς του Μπρούς δεν πέθαναν ποτέ. Σε αυτό το σύμπαν όμως πέθανε ο ίδιος ο Μπρούς. Οπότε εδώ ο Thomas Wayne γίνεται ο Batman. Αυτός ο Batman , δεν είχε ενδοιασμούς στο να σκοτώνει. Χρησιμοποιούσε ακόμα και όπλα. Στο Flashpoint Paradox, ο Batman καρφώνει ένα σπαθί στην πλάτη του Reverse-Flash.
 • Ο Batman του DCEU
  https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/9tTCFM96sih9T.Wpw5bFyg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9NjAwO2g9MjUy/http://33.media.tumblr.com/183552784b92b409eec048bcc4500d2c/tumblr_inline_o2ebrru9FB1sypkn8_540.gif
  Στο Batman v Superman, o Zack Snyder δεν δείχνει καθόλου να ενδιαφέρεται για τις αξίες των ηρώων. Κατά την διάρκεια της ταινίας, βλέπουμε έναν Batman που πραγματικά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ζωές αυτών που μπαίνουν στον δρόμο του. Η πιο σημαντική από αυτές τις σκηνές, είναι η σκηνή της αποθήκης. Αν και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές ολόκληρης της ταινίας, είναι και η σκηνή που o Batman σκοτώνει κόσμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί όποιον μπαίνει μπροστά του!
 • The Killing Joke
  https://i0.wp.com/www.amoeba.com/admin/uploads/blog/Charles/killing-joke-joker-takes-pictures.jpg
  Στο συγκεκριμένο κόμικ, βλέπουμε έναν από τους πιο σκοτεινούς και κακούς Τζόκερ που έχουμε δεί μέχρι σήμερα. Αυτό και ο τρόπος που ο συγγραφέας μεταχειρίζεται την
  Barbara Gordon, είναι και οι λόγοι που αυτό το κόμικ έγινε τόσο γνωστό. Το βαθύτερο ερώτημα της ιστορίας, είναι αν αυτή η μεταχείριση των φίλων του Batman –και δεν εννοούμε μόνο την Barbara – θα μπορούσε να οδηγήσει τον ίδιο να παραβεί ηθελημένα τον κανόνα του και να σκοτώσει κάποιον από καθαρό μίσος και εκδίκηση. Η ιστορία τελείώνει με τον Batman να γελά μαζί με τον Τζόκερ με ένα αστείο του δεύτερου. Τότε Batman να πιάνει τον Τζόκερ από τους ώμους, το γέλιο σβήνει, και βλέπουμε κάτι που μοιάζει με αίμα στο πάτωμα. Σκότωσε τον Τζόκερ; Κάποιοι λένε ναι, κάποιοι όχι. Αν όμως σκεφτούμε ότι ο τίτλος είναι “The Killing Joke”, και ότι οι δύο χαρακτήρες μόλις συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειτε ποτέ να τελειώσει αυτή η βίαιη σχέση που έχουν χωρίς να πεθάνει ο ένας από τους δύο, η πιο λογική εξήγηση είναι ότι ναι, ο Batman σκότωσε τον Τζόκερ.

 

Φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες φορές που ο Batman έχει σκοτώσει κάποιον, είναι όμως οι σημαντικότερες κατά την άποψη μας. Και για να πούμε την αλήθεια, μας ενοχλεί λίγο που ένας από τους αγαπημένους μας παιδικούς ήρωες παραβαίνει τον ηθικό κανόνα που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του. Ίσως θα ήταν  πιο σωστό τελικά σταματήσει να τον ακολουθεί εντελώς!

 

gif03

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s