Judge Dredd: Άγιος; Αστυνομικός; Δικαστής; Ένορκος; Εκτελεστής;

Όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει σε επαφή με οιονδήποτε τρόπο με τον διάσημο, μετα-αποκαλυπτικό δικαστή, Judge Dredd. Αλλά ποια είναι η ιστορία, του μακροβιότερου και γηραιότερου ήρωα στο χώρο των κόμικς, τον οποίο έχουν φιλοτεχνήσει πολλοί όπως ο Carlos Ezquerra, Cam Kennedy (Rogue Trooper, Star Wars: Dark Empire), Kevin O’neill (League of Extraodiary Gentlemen) και άλλοι;

Image result for judge dredd comics

Η ιδέα

Ξεκίνησε το 1976, από τον Βρετανό συγγραφέα Pat Mills –γνωστό για την δουλειά του στο Requiem Vampire Knight- ο οποίος εκείνη την εποχή ξεκίναγε, την μέχρι και σήμερα γνωστή εταιρεία, 2000 AD. O Mills έφερε τον παλιό του συνεργάτη και συγγραφέα John Wagner –γνωστό και για τις δουλειές του στο Batman, και την νουβέλα του «Α history of Violence» – για να τον βοηθήσει στην δημιουργία ενός γνώριμου, για τον Wagner, αστυνομικού τύπου χαρακτήρα (εκείνη την εποχή είχε δημιουργήσει πολλούς χαρακτήρες τύπου Dirty Harry) ο οποίος να ξεπερνάει τα όρια, προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη.

Έτσι ο Mills έφτιαξε ένα σύντομο strip τρόμου με τον ήρωα ονόματι «Judge Dread». Η ιδέα μπορεί να  απορρίφθηκε άμεσα αλλά το όνομα, με προτροπή του εκδότη Kelvin Gosnell, κρατήθηκε με την μόνη διαφορά ότι άλλαξε σε Dredd, όνομα που ο Wagner υιοθέτησε άμεσα λόγω της ακουστικής του και της σύντομης γραφής του, που προτρέπει σε αυστηρότητα και φόβο.

Η εικόνα του χαρακτήρα

Ο Mills ανέθεσε στον Ισπανό Carlos Ezquerra την δημιουργία της εικόνας του Dredd. Ο Wagner έδωσε στον Ezquerra την ιδέα ο χαρακτήρας να μοιάζει με τον χαρακτήρα της ταινίας του 1975 Death Race 2000, ονόματι Frankenstein που τον υποδυόταν ο David Carradine. Φυσικά ο Ezquerra έχοντας απλά μια μαύρη στολή με ένα μαύρο κράνος, άδραξε την ευκαιρία και πρόσθεσε στον ήρωα Dredd, πανοπλία, προστατευτικά, φερμουάρ και αλυσίδες, δημιουργώντας έτσι την περίπου σημερινή εικόνα που έχουμε. Στο σχέδιο αυτό αντιρρήσεις έφερε ο Wagner, ο οποίος είχε πολύ διαφορετική εικόνα στο μυαλό του από αυτή που είδε δια χειρός Ezquerra, ο οποίος επίσης ευθύνεται και για την μορφή της Mega City 1 που ζει ο Dredd.

O Wagner αναγκάστηκε να αλλάξει το σενάριο και με την βοήθεια του Mills και το χέρι του Ezquerra δημιούργησαν ένα μέλλον όχι τόσο άμεσο όσο είχαν φανταστεί αλλά κάτι πολύ πιο μακρινό. Ο Dredd σαν χαρακτήρας βασίστηκε σε ένα υπαρκτό άτομο αλλά όχι αστυνομικό. Ήταν ο καθηγητής του Mills στο κολλέγιο του -St Joseph στο Ipswich της Αγγλίας- και τον έλεγαν Brother James. Ο Mills βάσισε τον χαρακτήρα του στον James γιατί ήταν ένας άνθρωπος δίκαιος αλλά ταυτόχρονα αυστηρός στις τιμωρίες του. Έτσι εμπνεύστηκε ο Mills την ιδέα το ότι ένας μπορεί να είναι Δικαστής, Ένορκος και Εκτελεστής, ακριβώς όπως ο Brother James. Εδώ υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια, για την δημιουργία του Dredd, το μικρό όνομα του Dredd –Judge Joseph Dredd– από το όνομα του κολλεγίου του Mills.

Το ντεμπούτο του Δικαστή

Έτσι, η ιδέα έγινε πράξη και η πράξη πήρε μορφή και ο Dredd ήταν πλέον γεγονός. Όμως ο Wagner βλέποντας τι χαρακτήρα είχανε δημιουργήσει ήταν σίγουρος ότι δεν θα έβρισκαν εταιρεία να αναλάβει την έκδοσή του. Ωστόσο  τόσο ο Wagner όσο και ο Mills, δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το «παιδί» τους κι έτσι, τον Μάρτιο του 1977 στο 2ο τεύχος του περιοδικού της 2000 AD, έκανε την εμφάνισή του ο  χαρακτήρας του Dredd σε σενάριο Wagner & Mills και σχέδιο του Mike McMahon, πράγμα το οποίο εκνεύρισε τον Ezquerra, όμως δεν κράτησε πολύ αφού το ίδιο έτος, στο 9ο τεύχος του περιοδικού, ήταν στην ομάδα σχεδιαστών του Robot Wars. Ο Dredd κατάφερε και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του περιοδικού 2000 AD.

Το 1983 ο Dredd έκανε την εμφάνιση του και στην Αμερική, με ιστορίες οι οποίες είχαν ήδη εκδοθεί και κυκλοφορήσει στην Αγγλία. Η μόνη σοβαρή «κοιλιά» την οποία έκανε ο Dredd ήταν με την προσωρινή αποχώρηση του Wagner από την ομάδα για μικρό διάστημα -ευτυχώς- αλλά επέστρεφε το 1994 και έκτοτε ασχολείται μόνιμα με τον Dredd.

Ο χαρακτήρας

Ο δικαστής Dredd είναι κλώνος του Αρχιδικαστή Fargo. Δημιουργήθηκε μαζί με τον αδερφό του Rico το έτος 2066 ως ένα πείραμα δημιουργίας δικαστών, όπου θα ήταν γενετικά τέλειοι και από μικρή ηλικία θα εκπαιδεύονταν σαν δικαστές και δεν θα είχαν συναισθηματικούς δεσμούς (οικογένεια κλπ). Το όνομα  Dredd δόθηκε από την Dr. Morton Judd η οποία όπως είπε, «θα προκαλεί φόβο στον κόσμο». Τόσο ο Dredd όσο και ο Rico με τεχνική ανάπτυξη μεγάλωσαν άμεσα μέχρι την ηλικία των πέντε όπου και ξεκίνησε η εκπαίδευση τους.

To έτος 2070, όντας ακόμα δόκιμοι, λόγω των «ατομικών πολέμων», προήχθησαν σε δικαστές, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη μέσα στον πόλεμο. Μετά την κατάληψη του Λευκού οίκου και την καθαίρεση του θεσμού του Προέδρου, και την ανάληψη της κυβέρνησης από τους Δικαστές, επέστρεψαν στις σπουδές τους στην Ακαδημία του νόμου απ’ όπου και αποφοίτησαν το 2079, όποτε ο Dredd αποφοίτησε δεύτερος ενώ πρώτος ήταν ο Rico.

Μέσα στο ίδιο έτος (2079), ο Rico καταδικάστηκε από τον Dredd για υπέρβαση καθήκοντος σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στον Πλούτωνα. Μετά από το πέρας της ποινής, έψαχνε για εκδίκηση πράγμα που οδήγησε στην εκτέλεσή του από τον Dredd.

Το 2101, προτάθηκε στον Dredd η θέση του αρχιδικαστή την οποία και αρνήθηκε γιατί όπως είπε, προτιμούσε να υπηρετεί τον νόμο από τους δρόμους και όχι πίσω από ένα γραφείο. Το 2132 όμως αποτελούσε μέλος του συμβουλίου των πέντε διοικούντων της Mega city όπου έμεινε μέχρι και το 2134.

Παρ’ όλο που η αφοσίωση του Dredd στον νόμο είναι τυφλή, ο Dredd το 2116 κινδύνεψε με φυλακή, λόγω του ότι υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων και το 2129 όπου αρνήθηκε να υπακούσει τις εντολές του τότε Αρχιδικαστή και απείλησε να παραιτηθεί από το σώμα.

Το 2130, ο Dredd διεγνώσθη με καρκίνο στο δωδεκαδάχτυλο. Αργότερα  όμως αποδείχτηκε ότι ήταν καλοήθης και ακόμα στην αρχή του άρα και την γλύτωσε μέχρι και τώρα -το έτος 2139.

Ο Dredd όπως έχουμε παρατηρήσει δεν έχει βγάλει ποτέ το κράνος του, δεν έχουμε δει ποτέ το πρόσωπό του (εκτός από κάποια flashback του χαρακτήρα -χαμηλής ποιότητας), κι αυτό γιατί ακριβώς ο Wagner δεν θέλει να φαίνεται. Ο λόγος είναι ότι όπως η δικαιοσύνη δεν έχει ούτε πρόσωπο ούτε και ψυχή, έτσι και ο Dredd δεν πρέπει να έχει πρόσωπο. Η μόνη προσπάθεια να δείξει το πρόσωπο του ήταν στο τεύχος 52 του περιοδικού 2000AD στην ιστορία The face change crimes”, βγάζοντας το κράνος του για να κάνει μια πλαστική προκειμένου να εισχωρήσει σε μια ομάδα κακοποιών. Τελικά αντί του προσώπου του Dredd το μόνο που βλέπουμε είναι το αυτοκόλλητο “censored”.

Το timeline του Dredd

O Dredd είναι ο μόνος ήρωας από τον μαγικό κόσμο των κόμικς, που μεγαλώνει όσο τρέχει η ιστορία του. Συγκεκριμένα οι πρώτες περιπέτειες του ξεκίνησαν το έτος 2079 και τώρα έχουμε έτος 2139. Εξήντα δηλαδή χρόνια, όμως επειδή οι ιστορίες του ξεκίνησαν να δημοσιεύονται πριν 40 χρόνια, και εάν υπολογίσουμε πως στα πρώτα τεύχη ήταν ήδη 34 ετών, είναι σήμερα στα 74 του χρόνια.

Για αυτό βρήκε την λύση ο Michael Carroll, όπου στο τεύχος 375 του Judge Dredd Magazine, στην ιστορία Carousel, ο Dredd έλαβε εντολή να περάσει μια διαδικασία «ξανανιώματος», λόγω της αναγκαιότητας που έχει η Mega City 1 για αυτόν.

Τέλος, ο Dredd παραμένει ένας χαρακτήρας ο οποίος εξελίσσεται, αλλάζει, προσαρμόζεται και για εμένα πάνω απ’  όλα δεν χάνει το ενδιαφέρον του. Έχει στο ιστορικό του δύο ταινίες, το «Judge Dredd» του 1995 με πρωταγωνιστή τον Sylvester Stalone και το 2012 στην ταινία «Dredd» με πρωταγωνιστή τον Carl Urban, καθώς και το μουσικό κομμάτι «I am the Law» των Anthrax to 1987.

gif-02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s