Διδάγματα ζωής από τον Τύριον Λάννιστερ

Ο Τύριον Λάννιστερ αποτελεί ένα από τους αγαπημένους χαρακτήρες στον τηλεοπτικό κόσμο του “Game Of Thrones”. Τον έχουμε δει στις πρώτες σεζόν της σειράς ως τον μικρότερο γιό του Τάγουιν Λάννιστερ, και από την αρχή αποτέλεσε ένα από τους πιο αγαπητούς ήρωες της σειράς.

Ο Τύριον Λάννιστερ είναι μια μεγαλοφυΐα, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι έχει γεννηθεί με νανισμό, κάτι για το οποίο η οικογένεια του τον αντιπαθεί και τον απεχθάνεται. Ο ίδιος όμως κατορθώνει να παραμείνει επιβιώνει παρά τις δυσκολίες που συναντάει στην ζωή του. Πέρα από αυτό όμως, κατορθώνει να θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς και παράλληλα σεβαστούς πρωταγωνιστές στη σειρά.

Σχεδόν κανένας θαυμαστής της σειράς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την διορατικότητα, την εξυπνάδα αλλά και το χιούμορ που διακατέχει ο ήρωα μας. Σήμερα στο Geek Cultura θα δούμε μερικά από τα μαθήματα ζωής που μας διδάσκει ο Τύριον Λάννιστερ, και πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και εμείς έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ζωή μας!

Να χρησιμοποιείς όλα τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα

Στην πρώτη σεζόν σε συζήτηση του με τον Τζόν Σνόου αναφέρει τα εξής:

Τύριον Λάννιστερ: «Επίτρεψέ μου να σου δώσω κάποιες συμβουλές, μπάσταρδε… Ποτέ να μην ξεχνάς τι είσαι. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα το ξεχάσει. Φόρα το σαν πανοπλία και δεν θα μπορέσει ποτέ να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου για να σε βλάψει».

Ο Τύριον μας διδάσκει να αναγνωρίζουμε τα μειονεκτήματα μας και ταυτόχρονα να τα αποδεχόμαστε. Με την αποδοχή και μόνο μπορούν να παύσουν να χρησιμοποιούνται εναντίον μας. Στην περίπτωση του Τύριον, ακόμη και αν κατάγεται από μια ευγενή οικογένεια, παραμένει πραγματιστής και αναγνωρίζει που υστερεί. Δεν το βάζει κάτω και ούτε σταματά να αυτοβελτιώνεται. Με το να αποδέχεται τις αδυναμίες του αυτόματα γίνεται πιο ισχυρός σαν προσωπικότητα.

Να μάθεις να ακούς

Το να είσαι καλός ομιλητής δεν είναι σχετικά δύσκολο, αλλά η τέχνη της ακρόασης και εστίασης στα λεγόμενα του συνομιλητή, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν πάρουμε ένα-ένα τα βήματα που χρησιμοποιεί ο Τύριον, μπορούμε και εμείς να βελτιώσουμε την επιρροή μας στους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο Λάννιστερ συνεχώς ρωτάει την εξής ερώτηση στον συνομιλητή του: “Τι είναι αυτό που θες;” με την έννοια του τι επιδιώκεις και επιθυμείς. Με αυτόν τον τρόπο κατανοεί καλύτερα τον συνομιλητή του και τον βοηθά έμμεσα να μετατρέψει την επιθυμία του σε πράξη.

Έτσι χρησιμοποιεί ένα βασικό μηχανισμό για να αναγνωρίσει τις επιθυμίες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Το λεγόμενο “cold reading”. Ο Τύριον κάνει εικασίες για τις επιθυμίες ή την προσωπικότητα του συνομιλητή του, βάσει μικρών λεπτομερειών που παρατηρεί. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση του με τον μισθοφόρο Μπρον. Ο Τύριον χρησιμοποιώντας ως δεδομένο το γεγονός ότι ο Μπρον είναι μισθοφόρος και έχει έντονη επιθυμία για γυναικεία συντροφιά, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει τι τον παρακινεί. Επομένως δεν είναι παράλογο να συμπεράνει ότι ο Μπρον ωθείται από το χρήμα και τις γυναίκες. Αυτό βέβαια φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματική ζωή τείνουμε να περιπλέκουμε καταστάσεις τις περισσότερες φορές.

Η γνώση είναι δύναμη

Σε συζήτηση με τον Τζον Σνόου ο Τύριον αναφέρει:

«Ο αδελφός μου έχει το σπαθί του, ο βασιλιάς Ρόμπερτ έχει το σφυρί του και εγώ έχω το μυαλό μου. Και ένα μυαλό χρειάζεται βιβλία, όπως ένα ξίφος χρειάζεται μια ακόνη αν είναι να κρατήσει την κοφτερότητα του. Γι ‘αυτό διαβάζω τόσο πολύ».

Ο Τύριον είναι από τους λίγους χαρακτήρες της σειράς που εκτιμούν την αξία των βιβλίων. Το διάβασμα αποτελεί ένα από τις αγαπημένες του καθημερινές ασχολίες. Αδιαμφισβήτητα το διάβασμα ακονίζει το μυαλό και διευρύνει τους ορίζοντες του κάθε ατόμου. Ο ήρωας μας αναγνωρίζει την σημαντικότητα του διαβάσματος και της απόκτησης νέων γνώσεων και με τον τρόπο του μας παροτρύνει και εμάς να αρχίσουμε το διάβασμα!

Αγάπησε την ζωή σου και προπάντων ζήσε την

Ο Tύριον διασκεδάζει την ζωή του στο έπακρο ζώντας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χαρακτήρα. Ακόμα και όταν τα πράγματα φαντάζουν μαύρα και αδιάλλακτα, κατορθώνει να κυνηγήσει την διασκέδαση και να πει ανέκδοτα. Αποφεύγει την ψυχική κατάπτωση και τον αρνητισμό και ταυτόχρονα ενθαρρύνει και υπόλοιπους χαρακτήρες στην σειρά να πράξουν το ίδιο. Όπως ανάφερε και ο ίδιος: «Ο θάνατος είναι τόσο τελειωτικός, ωστόσο η ζωή είναι γεμάτη από ενδεχόμενα».

Διαβάστε ακόμα:

gif03

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s