«Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος»: Βιβλίο εναντίον Ταινίας

Αρκετοί από εμάς είμαστε φανατικοί οπαδοί του Χάρι Πότερ. Σε άλλους μπορεί απλά να βρίσκουν τις ταινίες της σειράς συμπαθητικές και σε άλλους να μην αρέσουν καν. Η αλήθεια είναι ότι οι ταινίες του Χάρι Πότερ περιέχουν αρκετά παράξενα (για εμάς τους μη μάγους) πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μία ταινία με μάγους, με κακούς που μοιράζουν τις ψυχές στους και σκοτώνουν με ένα ραβδί.

Οι σκηνοθέτες των ταινιών σε μία προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μία πολύ εντυπωσιακή ταινία και συνάμα όχι μεγάλη σε διάρκεια άφησαν αρκετά σημεία έξω. Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία είναι αρκετά πιο ωραία και πιο συναρπαστικά σε σύγκριση με τις ταινίες. Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν, θα συγκρίνουμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου βιβλίου «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος» και της ταινίας.

  1. Όσο και να φαίνεται παράξενο οι σκηνοθέτες για τους δικούς τους λόγους άφησαν ένα ολόκληρο αγώνα Quidditch έξω από την ταινία. Δεν το ανάφεραν καν. Μάλιστα σε αυτό τον αγώνα ο Σνέιπ ήταν ο διαιτητής της αναμέτρησης και ο Χάρι κατάφερε και πήρε την «μπάλα» σε λιγότερο από 5 λεπτά. Πράγμα που ήταν ρεκόρ για το παιχνίδι.
  1. Η αλήθεια ότι η ταινία απλούστευσε λίγο την σκηνή που ο Χάρι και η Ερμιόνη βρέθηκαν στο Μαγεμένο δάσος. Στο βιβλίο προηγήθηκαν και άλλες σκηνές πριν να καταλήξουν εκεί.

  1. Όταν στην ταινία ο Χάρι γνώρισε το κένταυρο στο μαγεμένο δάσος μας άφησε με μία απορία. Ποιος ήταν αυτός και γιατί ήρθε απλά, είπε τι είπε και έφυγε. Η απάντηση έρχεται από το βιβλίο, καθώς υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ τους, εισαγάγοντας τους ως περήφανη φυλή.
  1. Όταν οι τρεις φίλοι προσπάθησαν να λύσουν τους γρίφους στα μπουντρούμια, υπήρχαν ακόμη δύο πάζλ τα οποία δεν αναφέρθηκαν στην ταινία. Το πρώτο ήταν ένα τρολ, το οποίος στην ουσία ήταν κοιμισμένο όταν έφτασαν εκεί. Το δεύτερο παζλ ήταν η σκηνή με τον Φλάρυ (το τρικέφαλο σκύλο-φύλακα). Στην ταινία απλούστευσαν την σκηνή, παρουσιάζοντας μόνο μία άρπα που τον έκανε να κοιμηθεί.
  2. Στο βιβλίο υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες για την τελευταία μάχη του Χάρι με τον Κουίρελ και τον Βόλντερμορ. Συγκεκριμένα μετά την μάχη ο Χάρι λιποθημάει από τους πόνους στο σημάδι του, κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο τη στιγμή που ο Βόλντερμορ έκανε τα μαγικά του. Μάλιστα στο βιβλίο μας επεξηγήθηκε πως ο Κουίρελ πέθανε καθώς και κάποιες άλλες σημαντικές λεπτομέρειες γιατί ο Βόλντερμορ ήθελε να σκοτώσει τον Χάρι, πράγμα που στην ταινία δεν συμβαίνει.

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s