Dredd 1995 VS Dredd 2012: Τα κοινά στοιχεία και οι διαφορές

Η μάχη της 20ετίας, όπως την χαρακτηρίζουν οι φανατικοί του γνωστού χαρακτήρα της 2000AD, Judge Dredd. Η μάχη αυτή ξεκίνησε το 2012, μετά την κυκλοφορία της ταινίας των Reliance Entertainment, IM Global, DNA films και φυσικά την υπεύθυνη εταιρεία διανομής και διαχείρισης του χαρακτήρα Rebellion. Ουσιαστικά η κόντρα ξεκίνησε όταν οι λάτρεις του ήρωα ξεκίνησαν να δημιουργούν fan made ταινίες, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ακόμα και οι ίδιοι μπορούν να φτιάξουν καλύτερη ταινία από αυτή του 1995, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Σιλβέστερ Σταλλόνε.

Η ταινία του 1995

Πάμε πίσω λοιπόν στο 1995, με τον Σιλβέστερ Σταλλόνε στο leading role του δικαστή Dredd. Η ταινία από τα πέντε πρώτα λεπτά με είχε εντυπωσιάσει (αν και βρισκόμουν στα πρώτα στάδια της εφηβίας), δείχνοντας μου τόσο την τρομερή δουλειά σε CGI που είχανε κάνει από την  Hollywood Pictures και την Cinergi, όσο και το πόσο θέλανε να μας βάλουν στον κόσμο του Δικαστή. Αυτό το κατάφεραν ξεκινώντας με έναν narrator –στον οποίο έδωσε φωνή ο αγαπημένος μας James Earl Jones– και αμέσως προχωρώντας στην γνωστή Mega City 1 με τα κτίρια τα οποία μπορώ να πω ότι ήταν ίδια, με τα μέχρι τότε Comic της 2000AD. Όμως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω και να μην σχολιάσω το πρώτο σφάλμα της ταινίας. Αυτό για εμένα ήταν  στον χαρακτήρα του Fergie, τον οποίο υποδύθηκε ο Rob Schneider. Ο εν λόγω χαρακτήρας δεν είχε κάποια χρησιμότητα, πέραν του να κάνει αστεία μια σοβαρή κατάσταση.

Κι εκεί που τα πρώτα λεπτά της ταινίας σε εντυπωσιάζουν και αμέσως σε «ξενερώνουν», έρχεται η πρώτη εμφάνιση του Dredd, που στέκεται στην μέση του δρόμου, γύρω του να σκάνε σφαίρες και ο ίδιος να λέει την ατάκα που θέλουμε όλοι να ακούσουμε: «I AM THE LAW», κι αποκτάμε πάλι την πίστη ότι ναι η ταινία έχει ελπίδα να είναι κάτι όμορφο! Στην συνέχεια ακολουθεί η… μαύρη στιγμή για τους φανατικούς του Dredd, ίσως μια παραβίαση την οποία δεν περίμενε κανείς, η αποκάλυψη του προσώπου του Dredd. Στην συγκεκριμένη σκηνή, τελειώνει η συνάντηση του φημισμένου συμβουλίου των πέντε, ή αλλιώς του Διοικητικού Συμβουλίου της Mega City 1. Ο Αρχιδικαστής Φάργκο, καλεί τον Dredd για μια είδηση που αναφέρει τον βίαιο τρόπο επιβολής του νόμου από πλευράς του Dredd και μόλις λέει ο Φάργκο Ανάπαυση Τζόζεφ (μικρό όνομα του Dredd) τότε αυτός βγάζει το κράνος! Κάτι που να σημειώσουμε πως δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ήρωα στα κόμικς!

Μετά το αποτρόπαιο αυτό θέαμα και τα αμέτρητα ψυχολογικά που μας προκάλεσε αυτή η κίνηση του σκηνοθέτη Danny Cannon (γνωστός για τις σειρές CSI: Miami, Gotham κλπ) η σκηνή δεν κατάφερε να μας εντυπωσιάσει, ουσιαστικά προβάλλοντας τον πρωταγωνιστή ως τεράστιο όνομα στο Hollywood που ήταν την εποχή εκείνη. Τον Dredd τον είδαμε πάλι σαν δικαστή στο τέλος της ταινίας αφού μέχρι τότε ήρθε αντιμέτωπος με σχεδόν όλους τους γνωστούς εχθρούς που είχαμε μέχρι εκείνη την στιγμή διαβάσει χωρίς την ιδιότητα αυτή (The Angel Family, ο αδερφός του ο Riko, Chief Justice Griffin κλπ). Έτσι η ταινία τελειώνει αφήνοντας μας μια πικρή σχετικά γεύση, αφού ολοκληρώνεται με ένα παραδόξως πολύ ωραίο music score.

Η ταινία του 2012

Και τώρα θα σας πάμε μερικά χρόνια μετά την πρώτη ταινία, και συγκεκριμένα στο 2012, όπου είδαμε τον Carl Urban (γνωστό για τις ταινίες The Priest, Star Trek κλπ) στον leading role του Dredd. Για την εν λόγω ταινία οι άτυχοι φανατικοί του Δικαστή έπρεπε να περιμένουν για να βγει η ταινία σε DVD, αφού δεν είχε γίνει διανομή της σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι ομοιότητες που παρατηρούμε με το που ξεκίνησε η ταινία, με αυτήν του 1995, είναι πολλές. Για αρχή υπάρχει ο narrator, όπου ακούμε τον Carl Urban να μας αφηγείται την χρονική περίοδο και το που βρισκόμαστε. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον Dredd να ετοιμάζεται και να περνάει σε μια σκηνή καταδίωξης. Άρα μπαίνουμε κατευθείαν στο ζουμί. Καταδίωξη, πυροβολισμοί, καταδίκες, δηλαδή όλα όσα θέλουμε να δούμε με το καλημέρα από ένα Dredd!

Όμως, για να πω την αλήθεια, παρ’ όλο που η ταινία ξεκίνησε δυνατά και μάλιστα όπως το ήθελα, κρατούσα τις επιφυλάξεις μου και αυτό όχι αδίκως, μην ξεχνάμε την μερική απογοήτευση που είχα από την 1η ταινία του 1995. Οι αρχικές σκηνές, παρ’ όλο που η ταινία ονομαζόταν Dredd 3D δεν με εντυπωσίασαν. Εντάξει -υπήρχαν κάποιες μέτριες σκηνές σε 3D, αλλά το κυριότερο ήταν τα κτίρια που υπήρχαν. «Μα καλά- στα Εξάρχεια την γυρίσανε την ταινία;», ήταν η πρώτη μου σκέψη μόλις τα αντίκρισα. Παλιές πολυκατοικίες, όχι ιδιαίτερη κίνηση στον δρόμο κλπ. Και εκεί ήρθε να μας ξαναβάλει στο κλίμα η 1η σκηνή ομηρίας, όπου ο εγκληματίας μπαίνει μέσα σε ένα mega structure και ο Dredd ξεγελάει και εκτελεί τον εγκληματία.

Όπως και στην πρώτη ταινία έτσι κι εδώ δεν έλειψε η γνωριμία με χαρακτήρες από τα κόμικς, οι οποίοι είχαν τον ρόλο τους στην ταινία. Βέβαια μπορώ να πω πως ήμουνα προκατειλημμένος από την ταινία του 1995 και καθ’ όλη την διάρκεια το έργου σκεφτόμουνα να μην βγάλει το κράνος και να ξενερώσω. Ευτυχώς έκανα λάθος, και δεν επαναλήφθηκε η συγκεκριμένη σκηνή.

Η μουσική σε όλη την ταινία ήταν δυνατή, απότομη με πολλά στοιχεία σε Rock & Techno επιρροές που σε έβαζαν στο νόημα και σε έκαναν να νιώθεις το περιβάλλον. Έτσι η ταινία τελείωσε αφήνοντας μια ικανοποίηση -το λιγότερο- και την επιθυμία για μια επανάληψη ως κι έγινε.

Οι συγκρίσεις

Οι ταινίες μεταξύ τους έχουν τρομερές διαφορές, τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται να μην τις προσέξεις και  να  μη σε αναγκάσουν να τις συγκρίνεις και μάλιστα να καταλήξεις να κατηγορήσεις την μια εκ των δυο. Αλλά ας τα δούμε μία μία τις βασικές διαφορές.

  • Ο Dredd σαν συμπεριφορά και σαν εμφάνιση. Στην ταινία του 1995, ο Dredd μας θύμιζε πιο πολύ ένα καλογυαλισμένο πεζοναύτη (Ρομποκοπ στα καλά του), με γυαλισμένο κράνος, πανοπλία, σήμα να λάμπει και πολύ σαν φαντάρο. Στην ταινία του 2012 ο Dredd ήταν όπως έπρεπε να είναι ένας αστυνομικός ο οποίος πρέπει να επιβάλει τον νόμο σε μια περιοχή των 30.000.000 κατοίκων με γδαρμένο και χτυπημένο κράνος, βρώμικη πανοπλία, ταλαιπωρημένο αλεξίσφαιρο και πολυχρονισμένο σήμα, άρα σαν έναν Post apocalyptic αστυνομικό όπως και στα κόμικς.

  • Ο τρόπος επιβολής του νόμου. Στην ταινία του 1995, δεν ακούσαμε πουθενά να αναφέρει τα γνωστά μας iso cubes (σ.σ. οι τιμωρίες του Dredd). Δηλαδή έλειπαν οι ορολογίες από τα κόμικς. Σε όλα τα εγκλήματα υπήρχε μόνο ισόβια κάθειρξη στην αποικία Άσπεν στην Γη, θάνατος και θάνατος. Στην ταινία του 2012, το μόνο που έλειπε σε σχέση με τα κόμικς ήταν μόνο οι εκφράσεις όπως το Drokk (στην καθομιλουμένη F**k), ένα 90% των εκφράσεων και της ορολογίας των κόμικς συμπεριλαμβάνονταν, πράγμα που έκανε την ταινία πιο γνώριμη σε άτομα που ξέρουν το backstory πίσω από τον Δικαστή Dredd.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να «θάψουμε», όπως κάνω κι εγώ σε πολλά σημεία, την ταινία του 1995, γιατί η δεκαετία του 90’ ήταν η δεκαετία της κινηματογραφικής έξαρσης με τους Σούπερ ήρωες (για παράδειγμα Captain America – 1991, Batman Returns – 1992, Nick Furry – 1998 κλπ). Έτσι έπρεπε να βγει κι μια ταινία με ένα πιο… «σπάνιο» ήρωα, που για να πάει καλά θα έπρεπε τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον αναλάβει ένας διάσημος ηθοποιός, ώστε η ταινία να πάει πιο καλά εισπρακτικά.

Φυσικά κάποιος θα πει ότι και το Dredd του 2012 βγήκε σε παρόμοια δεκαετία, με τους υπερήρωες να έχουν πλέον «κατακτήσει» την μεγάλη οθόνη. Συμφωνώ, αλλά πλέον τόσο οι συγγραφείς όσο και οι σκηνοθέτες είναι πιο έμπειροι με μικρότερα περιθώρια λάθους ή και ρίσκου σε τέτοιου είδους ταινίες. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον έχουμε όλοι στο σπίτι μας αυτό που λέγεται… διαδίκτυο! Κυκλοφορούν φήμες και σχόλια σε κάθε είδους ιστοσελίδας που μπορεί να χαντακώσουν έναν σκηνοθέτη, συγγραφέα, παραγωγό κλπ, αλλά και να τον απογειώσουν, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι γνώσεις αυξάνονται με την χρήση αυτών των μέσων άρα και οι απαιτήσεις των φαν.

Τέλος, εγώ θα πρότεινα να δείτε και τις δυο ταινίες, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να κάνετε τις συγκρίσεις σας, γιατί όπως μου είπε στο Comicdom con Athens ο σχεδιαστής της 2000AD και συγκεκριμένα του Dredd P.J. Holden (από τον οποίο είχα την τύχη να αποσπάσω σχέδιο με τον DREDD): «Μπορεί να μην μου άρεσε η ταινία του 1995, αλλά την είδα 7 φορές! Ξέρεις γιατί; Γιατί ήταν Judge Dredd!».

Εάν έχετε δει τις δύο ταινίες του Dredd, θα περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια. Τι σας άρεσε και τι όχι; Και φυσικά, τι θα θέλατε να δείτε στην επόμενη ταινία του Judge Dredd ή την  επερχόμενη τηλεοπτική σειρά που έχει ανακοινωθεί;

Διαβάστε ακόμα:

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s