O Samurai Jack επέστρεψε για να κλείσει όπως του αξίζει το μαγικό του ταξίδι

Έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που το Samurai Jack τερμάτισε την τέταρτη σεζόν στο Cartoon Network το 2004. Φέτος, το Adult Swim παρουσίασε την πέμπτη σεζόν που περιλαμβάνει 10 επεισόδια. Η επιστροφή του Samurai Jack δεν είναι σαν το Fuller House, The X-Files, ή ακόμα και το Arrested Development, όπου το αρχικό cast και οι δημιουργοί επέστρεψαν για να ικανοποιήσουν τη νοσταλγία των οπαδών. Το Samurai Jack δεν τελείωσε ποτέ. Αυτό είναι το τέλος για το οποίο οι οπαδοί περιμένουν πάνω από μια δεκαετία.

Ο Jack (φωνή από Phil Lamarr) ήταν σαμουράι στην αρχαία Ιαπωνία. Όπως ήταν έτοιμος να νικήσει τον κακό Aku, o οποίος είχε στείλει τον Jack στο μέλλον. Ο Jack πέρασε τέσσερις εποχές προσπαθώντας να επιστρέψει στην εποχή του και να νικήσει τον Aku. Τώρα έχουν περάσει άλλα 50 χρόνια. Ο Jack είναι αρκετά πιο κουρασμένος, όμως γυμνασμένος με μακριά μαλλιά και γενειάδα.

Όταν το Cartoon Network ακύρωσε το Samurai Jack, ο Genndy Tartakovsky είχε την επιλογή να ολοκληρώσει στην τέταρτη σεζόν. Επέλεξε να το αφήσει ανοιχτό, έτσι ώστε μια μέρα να μπορέσει να επιστρέψει σε αυτό. «Είχαν μείνει τρία ή τέσσερα επεισόδια», είπε ο Tartakovsky. «Δεν υπήρχε κάποια εντολή. Συνειδητοποίησα ότι πραγματικά δεν θέλω να βιάζω ένα τελικό συμπέρασμα ξαφνικά χωρίς να το σκεφτώ. Τότε δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω για το τέλος, γι ‘αυτό αποφάσισα ότι θα περιμένω. Ίσως θα κάνουμε ένα διάλειμμα και στη συνέχεια θα τελειώσουμε».

Genny Tartakovsky

Για τις τέσσερις πρώτες seasons του Samurai Jack, είχαμε μια ανεξάρτητη ιστορία κάθε εβδομάδα. Το τηλεοπτικό τοπίο του 2017 επιτρέπει στον Samurai Jack να πει μια ενιαία συνεχιζόμενη ιστορία, οπότε η πέμπτη σεζόν είναι μια μεγάλη τελική διήγηση. «Η προσέγγιση είναι διαφορετική», δήλωσε ο LaMarr. «Στα παλιά επεισόδια, κάθε ένα εξέταζε μια διαφορετική όψη του κόσμου του Aku. Αυτά τα επεισόδια όλα λένε μια μεγάλη ιστορία. Πηγαίνουμε λίγο βαθύτερα συναισθηματικά και στον Jack ως άνθρωπο».

Με τα χρόνια έγιναν αρκετές προσπάθειες να γίνει μια ταινία για το Samurai Jack. Κάθε φορά σταματούσε, επειδή η ιδέα δεν χώραγε σε 90 λεπτά. Δέκα επεισόδια όμως δίνουν στον Tartakovsky αρκετό περιθώριο, για να κάνει ό, τι θέλει να κάνει. «Ευτυχώς που ποτέ δεν έγινε ταινία, γιατί δεν υπήρξε ποτέ μια τέλεια ιδέα που να με κάνει να την ξεκινήσω», δήλωσε ο Tartakovsky .

Phill Lamarr

Τα πρώτα επεισόδια επαναφέρουν τον Jack και δημιουργούν τον νέο κόσμο στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος. Ο Tartakovsky λέει ότι το πέμπτο επεισόδιο αποκαλύπτει πλήρως την κατεύθυνση αυτού του φινάλε. «Μαθαίνετε λίγο περισσότερα στα πρώτα τρία, πολύ περισσότερα στο τέταρτο και στη συνέχεια στο πέμπτο αρχίζει να κλωτσάει λίγο περισσότερο», δήλωσε ο Tartakovsky. «Όλα είναι σαν να είναι ένα πράγμα, αλλά η τρίτη πράξη αυτού του ταξιδιού είναι σίγουρα τα τελευταία τρία έως τέσσερα επεισόδια».

Ο Tartakovsky έβαλε τη νέα σεζόν 50 χρόνια αργότερα για να διερευνήσει τις συνέπειες του μακρινού ταξιδιού του Jack μετά από τα 52 προηγούμενα επεισόδια. «Αντί απλώς να είμαστε στο επεισόδιο 53, ήθελα να υπάρχει περισσότερο βάρος», δήλωσε ο Tartakovsky. Αυτό λειτούργησε και για τον LaMarr, ο οποίος μπόρεσε να νιώσει τον Jack με την επιπλέον δεκαετία και την ωριμότητα που έχει βιώσει.

«Όλοι έχουμε μεγαλώσει», είπε ο LaMarr. «Όλοι έχουμε ωριμάσει. Πώς θα κινηθούμε από το σημείο πού είμαστε τώρα; Είμαστε όλοι οι ίδιοι άνθρωποι, αλλά είμαστε και διαφορετικοί. Αυτά τα 10 επεισόδια είναι τα ίδια. Είναι η ίδια σειρά αλλά διαφορετική».

Ο Jack δεν λέει πολλά, αλλά όταν μιλάει, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως ακούγεται σαν να έχει περάσει πολλά. «Προφανώς η φωνή μου έχει αλλάξει λίγο με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η ερμηνεία μου για τον Jack έχει μετατοπίσει ένα μικρό κομμάτι», δήλωσε ο LaMarr. «Κάποια από αυτά, δεν τα συνειδητοποιείτε καν μέχρι να ακούσετε τα παλιά. Ο τρόπος με τον οποίο ο Genddy έστησε αυτά τα 10 νέα επεισόδια, ταιριάζει απόλυτα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσω να επιστρέψω και να το κάνω όπως έκανα το 2001. Είναι διαφορετικός. Είμαι διαφορετικός».

Για τέσσερις seasons, ο Jack ήταν ελάχιστα αδύναμος και ικανός να ξεπεράσει κάθε εβδομαδιαίο εμπόδιο. Η 5η σαιζόν ξεκινά όταν ο Jack είναι πιο ευάλωτος και επηρεάζεται σκληρότερα από τα γεγονότα που συναντά. «Ο Jack είναι σε διαφορετικό μέρος», δήλωσε ο LaMarr. «Η αρχική σειρά ήταν για την ικανότητά του να αντέχει τόσο πολύ και να επιτύχει τόσα πολλά. Ήταν πάντα τόσο ζεν. Δεν είναι πια στον ίδιο χώρο. Τα πράγματα τον επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο από ό, τι πριν».

Αυτό το concept δεν ήταν κάτι που ο Tartakovsky απλά σκέφτηκε. Άρχισε να οργανώνει το κλείσιμο πέντε χρόνια μετά την τέταρτη σεζόν. Όταν το network και οι θεατές ήταν έτοιμοι γι ‘αυτό, έδωσε την ιστορία. «Πάντα αυτή η ιδέα ήταν για μια χαμένη ψυχή», δήλωσε ο Tartakovsky .Ο LaMarr ήταν στην ομάδα: «Είχαμε μιλήσει γι ‘αυτό με τον Genndy εκ των προτέρων, γι’ αυτό ήξερα που θα το τοποθετούσε, αν και δεν μου είπε το τέλος. Δεν είδα το τέλος μέχρι να διαβάσω το τελευταίο σενάριο. Ήμασταν στην ίδια σκέψη σχετικά με το γεγονός ότι ο Jack είναι ο Jack, αλλά τώρα είναι ο Jack με αρκετό δρόμο στις πλάτες του».

Αν δεν έχετε δει ποτέ το Samurai Jack, μπορείτε απλά να δείτε τον τελευταίο κύκλο έτσι και αλλιώς. Κάθε επεισόδιο ανοίγει με μια ανασκόπηση της ιστορίας του Jack και πώς η ιστορία έχει αλλάξει σε 50 χρόνια. Φυσικά ο Tartakovsky συνιστά να παρακολουθήσετε μερικά παλιά επεισόδια. «Νομίζω ότι είναι πάντα καλό να γνωρίζουμε το παρελθόν», είπε ο Tartakovsky. «Θα ήταν υπέροχο αν παρακολουθούσατε μερικά επεισόδια για να το δοκιμάσετε, αλλά θα μπορούσατε να πάτε στα σημερινά και να ξεκινήσετε».

Όταν ο Jack έχει σκηνές μάχης, η οθόνη συχνά χωρίζεται για να δείξει διαφορετικές ενέργειες ταυτόχρονα. Ορισμένες από τις εικόνες είναι κάθετες, μερικές οριζόντιες. Το Samurai Jack έκανε αυτό πολύ πριν τα κινητά τηλέφωνα περιελάμβαναν βίντεο. Τώρα που οι θεατές είναι συνηθισμένοι στο κάθετο βίντεο, το Samurai Jack θα μπορούσε να είναι πιο προσιτός.

«Η διαχωριστική οθόνη υπήρχε από τη δεκαετία του ’70, οπότε δεν είναι σαν να ανακάλυψα κάτι», δήλωσε ο Tartakovsky. «Είναι σίγουρα πιο εύκολο. Με ένα περίεργο αστείο τρόπο, το κάνω πολύ λιγότερο σε αυτά τα δέκα τελευταία επεισόδια, σε σχέση με όπως το έκανα στο παρελθόν. Μερικές φορές έγινε, όχι σαν κλισέ, αλλά σχεδόν σαν μια καρικατούρα του εαυτού του. Εδώ είναι μια σκηνή δράσης, εδώ έρχεται η διάσπαση της οθόνης. Έτσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε λίγο πιο σημαντικό και σίγουρα λιγότερο από ό, τι πιστεύω ότι το κάναμε πριν».

Ο Aku εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια απειλή, αλλά ο Jack συναντά μερικές νέες απειλές στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις νέες δυνάμεις του Aku. Κάθε νέος κακός που αντιμετωπίζει ο Jack έχει δημιουργηθεί για να απεικονίσει το τελευταίο του ταξίδι.

«Όλα οδηγούνται από την ιστορία. Χρειαζόμασταν υλικό για να φτάσουμε στον Jack. Συνήθως θα κάνω μόνο ένα doodle. Ο Scaramouche μόλις βγήκε από ένα σχέδιο και στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται σε αυτό που είναι ως κακός», ανέφερε ο Tartalkovsky.

Ένας εχθρός μέσα από την τελική περίοδο είναι και οι κόρες του Aku, ένας στρατός γυναικών πολεμιστών. «Είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας» είπε ο Tartakovsky, συμπληρώνοντας.

«Δεν πρόκειται να φύγουν, να μην παραδώσουν τίποτα. Ήθελα να δείξω την ανθρώπινη πλευρά που αντιμετωπίστηκε σαν μια μηχανή. Ο Aku κατασκευάζει ρομπότ και όλα αυτά τα ρομπότ είναι προγραμματισμένα ξεχωριστά για να σκοτώσουν τον Jack. Τι γίνεται αν είναι άνθρωποι; Τι γίνεται αν ο μόνος σκοπός σε ολόκληρη τη ζωή σας είναι να σκοτώσετε αυτό το ένα άτομο και εσείς είστε εκπαιδευμένοι από τη γέννηση με αυτόν τον σκοπό;».

gif03

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s