Ταξίδι στον χρόνο: Η γενιά των Mames

Υπάρχουν στιγμές που κάθε άνθρωπος αναπολεί το παρελθόν του και μαζί με τα νιάτα του θυμάται όλα όσα συνοδεύουν τη γενιά του. Ταινίες της εποχής που ήταν νέος, μουσικές, βιβλία, κόμικς και φυσικά video games στα οποία κατανάλωσε αμέτρητες εργατοώρες. Αν είσαι ηλικιακά ανάμεσα στα 25 με 40, αυτό σημαίνει ότι πρόλαβες να κάνεις ως νέος τη θητεία σου στα 90s, έστω και στα τέλη  τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κατ’ αρχήν μιλάμε για μια άλλη εποχή όπου δεν υπήρχαν οι τεχνολογικές προδιαγραφές που διέπουν τον σύγχρονο κόσμο, όπου η πληροφοριακή επανάσταση αποτελούσε ακόμα sci-fi μελλοντικό όνειρο και όπου τα κινητά είχαν αρχίσει να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Μιλάμε για κινητά “παντόφλες” χωρίς κάμερες και multimedia, που το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να πάρεις τηλέφωνο και να στείλεις μήνυμα ή έστω να παίξεις κανένα φιδάκι με το ολοκαίνουριο τότε nokia 3210. Το πρώτο μισό των 90s ήταν πολύ πρωτόγονο σε σχέση με την σημερινή εποχή, ενώ στο δεύτερο μισό τους άρχισε η τεχνολογία να κάνει κάποια τολμηρά άλματα τα οποία θυμίζουν την σημερινή εποχή σε εμβρυακή κατάσταση.

Για παράδειγμα στις αρχές των 90s ακούγαμε μουσική σε δίσκους και κασέτες ενώ στο δεύτερο μισό τους γέμισε το κάθε νεανικό δωμάτιο με cd και οι κασέτες έδωσαν την σκυτάλη στα πρωτοεμφανιζόμενα τότε cd-r. Τα πικ-απ αντικαταστήθηκαν με τα cd players και τα dvd άρχισαν να παίρνουν τη θέση των βιντεοκασετών.

Καταλυτικό ρόλο στην μετάβαση αυτή διαδραμάτισε η εμφάνιση του internet σε κάθε σπίτι, όπου φυσικά το adsl ήταν άγνωστη λέξη και οι συνδέσεις δικτύου ήταν καλωδιακές isdn με αποτέλεσμα όταν “σέρφαρες” στο διαδίκτυο να έθετες εκτός λειτουργίας το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού. Το “σέρφαρες” πάντα εντός εισαγωγικών, δεδομένου ότι περίμενες υπομονετικά αρκετή ώρα να φορτώσει μία ιστοσελίδα στον explorer και χρειαζόσουν ίσως και αρκετές ώρες για να κατεβάσεις μερικά τραγούδια στην πρωτοεμφανιζόμενη τότε μορφή των mp3.

Είναι η εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πέρασαν από τα dos στα windows τα οποία άρχισαν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους εκείνη την εποχή και όπου προγράμματα τύπου word, paint και πασιέτζα φάνταζαν μαγικά καθώς αποτελούσαν τότε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αναφερόμαστε σε εποχές που το youtube, το facebook, το οnline streaming ταινιών και το online multi-gaming αποτελούσαν μακρινά όνειρα μιας ουτοπικής μελλοντικής εποχής…

Στο διάστημα αυτό άλλαξε επίσης καταλυτικά και ο κόσμος των videogames καθώς από τις πρωτόγονες κονσόλες παιχνιδιών όπως ήταν το atari, το sega mega drive και το nintendo gameboy, περάσαμε στο playstation και στα πρώτα pc games που δεν έπαιζαν πλέον με δισκέτα στον amstrad αλλά με cd σε intel pendium πρώτης γενιάς.

Για να καταλάβεις τη διαφορά τίμιε αναγνώστη, τοποθέτησε στη μία πλευρά το ολοκαίνουριο smartphone σου με όλες τις εφαρμογές που έχεις κατεβάσει κι έχεις αποθηκεύσει στην 16BG κάρτα μνήμης σου και από την άλλη το παλιό gameboy του μεγάλου σου αδερφού με όλα τα παιχνίδια του σε σωρό δισκετών. Αν θες να κάνεις την σύγκριση ακόμη πιο… ασύγκριτη, δες τις διαφορές γραφικών ανάμεσα στα 8bitα games των 90s και στα 3D  παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα.

Μέχρι τα μέσα των 90s τουλάχιστον, οι πιτσιρικάδες δεν μαζεύονταν σε σπίτια φίλων “πίνοντας μπάφους και παίζοντας pro”, ούτε πήγαιναν σε υπόγεια internet cafe να παίξουν Warcraft. Αντίθετα, συνδέανε την πρωτόγονη κονσόλα παιχνιδιών τους με την τηλεόραση παίζοντας διπλό Mortal Combat και αντί για internet cafes σύχναζαν στα “ηλεκτρονικά” γνωστά ως “ουφάδικα” των 80s.

Μακάριοι όσοι πρόλαβαν την εποχή του incert coin όπου ρίχναμε ένα κέρμα των 50 ή των 100 δραχμών για να παίξουμε διπλό Street Fighter II με το κλασσικό countdown των 10 δευτερολέπτων και που όταν χάναμε ψάχναμε πανικόβλητοι να βρούμε ένα κέρμα να ρίξουμε in time ώστε να προλάβουμε το continue!

Παιχνίδια ζόρικα και δύσκολα, χωρίς πολλές προδιαγραφές και χωρίς save. Έχασες; Continue ή πάλι απ’ την αρχή. Αυτή ήταν και η μαγεία εκείνης της εποχής όσον αφορά τα videogames, ότι καθόσουν να παίξεις κι άρχιζες κλασσικά new game το οποίο το τερμάτιζες μέσα σε μερικές ώρες. Αρχικά, οι επιλογές ήταν πολύ περιορισμένες καθώς τα πιο εξελιγμένα παιχνίδια της εποχής ήταν το Super Mario Land, το Sonic, το  Prince Of Persia και το Double Dragon.

Μετά έσκασαν μύτη τα fighting games όπως το Street Fighter II, το Tekken και το Mortal Combat. Μπροστά, κάτω, μπροστά και ψηλή μπουνιά για άπερκατ! Κάτω, μπροστά και μπουνιά για hadouken! Kάτω, πίσω και κλωτσιά για ελικοπτεράκι! Γρήγορα, πατάμε όλα τα κουμπιά μαζί για να πετύχουμε τον συνδυασμό του fatality στο Mortal Combat ώστε ο Subzero να μετατρέψει τον αντίπαλό του σε στήλη πάγου την οποία θα διαμελίσει με ένα χτύπημα σε αμέτρητα μικρά παγάκια ή ώστε ο Raiden να ξεριζώσει την ραχοκοκκαλιά του αντιπάλου και να την πετάξει περήφανος στο πάτωμα! Αν πρόλαβες τις δραχμές, έχεις νιώσει αυτό το απερίγραπτο feeling. Αν πάλι όχι, μπορείς να κατεβάσεις έναν φάκελο με 5.000 mames και να ταξιδέψεις στο χρόνο μέσα σε λίγα λεπτά. Αξίζει τον κόπο!

Προσωπικά το αγαπημένο μου βιντεοπαιχνίδι αυτής της εποχής ήταν το Wonder Boy, το πρώτο υποτυπώδες adventure RPG όπου σκότωνες τερατάκια, φιδάκια και νυχτερίδες προκειμένου να συγκεντρώσεις μερικά χρυσά νομίσματα και να αγοράσεις πανοπλία και ασπίδα στο πρώτο μαγαζί blacksmith που θα συναντήσεις ή για να πιεις ένα φίλτρο να αναπληρώσεις την χαμένη σου ενέργεια απ’ τις μάχες.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στο πρώτο Wonder Boy με το παιδάκι πάνω στο πατίνι που πετάει τσεκούρια, αλλά στο κλασσικό Wonder Boy In Monsterland που συνδυάζει στοιχεία adventure με rpg αναβαθμίζοντας συνεχώς τον εξοπλισμό του, όπως και στο Wonder Boy III – The Dragon’s Trap όπου ο ήρωας μαθαίνει να μεταμορφώνεται σε διάφορα ζώα με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα όπως σε ποντίκι, σε ψάρι, σε λιοντάρι, σε πουλί κτλ αφού σκοτώσει τον αρχηγό της κάθε πίστας. Σε αυτή τη version του παιχνιδιού μάλιστα κάνει δειλά-δειλά την εμφάνιση του και το save, με πολυψήφιους κωδικούς που θυμίζουν τραπεζικό iban.

Eίναι τόσα πολλά τα mames (σίγουρα παραπάνω από 5.000), που θα χρειαζόταν βιβλίο για να γίνει αναλυτικό κι εκτενές αφιέρωμα… Tι βιβλίο; Eγκυκλοπέδια και βάλε! Είτε μιλάμε για παιχνίδια που παίζαμε στα ογκώδη έπιπλα με τη οθόνη πάνω που θυμίζουν οπτικά κουλοχέρηδες με φρουτάκια, είτε για παιχνίδια από κονσόλες sega και nintendo, είτε για πιο παλιά παιχνίδια atari και amstrad. Όπως ήταν αναμενόμενο τα παιχνίδια αυτά ξεπεράστηκαν με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τα videogames που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν τελείως. Παρέμειναν όμως για πάντα μέσα στην καρδιά μας, δεδομένου ότι στιγμάτισαν μια εποχή και μια γενιά, τη γενιά των Mames!

Για καλή τύχη των νοσταλγών τα παιχνίδια αυτά είναι και πάλι διαθέσιμα για download στο διαδίκτυο,  ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα ο καθένας να τα κατεβάσει και να ταξιδέψει στο χρόνο αναβιώνοντας στιγμές της ηρωικής του νιότης. Φυσικά και δεν τίθεται δίλλημα mames ή ps4, το καθένα έχει την αξία του και δεν έχει καν νόημα η σύγκριση μεταξύ τους.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, το ίδιο και οι άνθρωποι. Το ολοκαίνουριο του σήμερα θα αντικατασταθεί από το νεώτερο και το νεώτερο από κάτι πιο εξελιγμένο. Το κλασσικό όμως θα παραμείνει πάντοτε διαχρονικό, αφενός γιατί είναι cult με την ακριβή έννοια του όρου, αφετέρου διότι αποτελεί την αφετηρία εξέλιξης του σύγχρονου status quo. Αν ανήκεις κι εσύ στη γενιά των mames με καταλαβαίνεις χωρίς καν να χρειαστεί να διαβάσεις το άρθρο, αν όχι σε προσκαλώ να τη γνωρίσεις. Αν και πρωτόγονη είναι αγνή και μαγική, σχεδόν ονειρική με βάση τα σημερινά δεδομένα και σίγουρα θα σε ταξιδέψει και θα σε διασκεδάσει έτσι όπως μόνο εκείνη μπορεί. One way ticket to 90s please!

Διαβάστε ακόμα:

Αληθινές ιστορίες ενός Gamer – Η μαγεία της πρώτης κονσόλας

Τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που τόσο νοσταλγήσαμε (Μέρος Α)

Τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που τόσο νοσταλγήσαμε (Μέρος Β)

Τα Arcade βιντεοπαιχνίδια που τόσο νοσταλγήσαμε (Μέρος Γ)

Η πολυτάραχη πορεία του επαναστατικού Φλίπερ που ψυχαγώγησε ολόκληρες γενιές

gif04

One thought on “Ταξίδι στον χρόνο: Η γενιά των Mames

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s