Legion: Ψυχεδέλεια, σουρεαλισμός, φιλοσοφία και δράση

Το Legion είναι μία διαφορετική και πρωτότυπη superhero σειρά,  με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, δράματος και περιπέτειας, που ανήκει σε τελείως δικό της είδος.

Το FX Network έκανε το τολμηρό εγχείρημα να κυκλοφορήσει μία σειρά που ανήκει στο σύμπαν των X-Men, η οποία είναι βασισμένη στον Legion, έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς χαρακτήρες της Marvel. Η σειρά ακολουθεί άρδην δικιά της ιστορία, με άλλα σενάρια να είναι βασισμένα στα ομώνυμα κόμικς, άλλα δημιουργημένα αποκλειστικά για την ίδια. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τους χαρακτήρες.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι το Legion βασίζεται σε έναν πρωταγωνιστή με μία πληθώρα ψυχώσεων και εμμονών, και η σκηνοθεσία, όπου πλαισιώνεται κυρίως από την οπτική γωνία του αλλοπρόσαλλου αυτού χαρακτήρα, έχει γίνει με πολυδαίδαλο τρόπο. Ήταν μία μεγάλη πρόκληση που έγινε αρκετά πετυχημένα.

legion-series-fx-marvel-dan-stevens
“I’m now beginning to question my own sanity!”

Η ιστορία είναι αντισυμβατική, σε κάθε σκηνή και εξέλιξη της. Ο David Haller, διαγνωσμένος ως σχιζοφρενής, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ψυχιατρική κλινική. Στην ρουτίνα που ζει, με τα χάπια και τον περίγυρο του στην κλινική, το μυαλό του είναι πάντα σε καταστολή. Ζει αποκομμένος από οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος ποια γεγονότα στο μυαλό του είναι πραγματικότητα και ποια φαντασία του. Όλα αυτά αλλάζουν όταν μία καινούρια ασθενής τον κάνει να συνειδητοποιήσει πως ίσως τελικά είναι πολλά παραπάνω από όσα νομίζει. Δραπετεύοντας από την φυλακή, όπου οι συνωμότες τον έκαναν να πιστεύει πως είναι ασθενής, εισέρχεται στον κόσμο των μεταλλαγμένων. Ανακαλύπτει πως έχει υπερδυνάμεις που δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος τα όρια τους, και έχει να αντιμετωπίσει διάφορες απειλές.

leg2
 “It never occurred to me to try and merge with my own insanity”.

Πως καταφέρνουν οι σκηνοθέτες να παρουσιάσουν αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, σε αυτήν την ιδιόμορφη ιστορία; Με αρκετά εκλεπτυσμένο τρόπο.

Οι σκηνές συχνά περιστρέφονται στην φαντασία του ήρωα, δείχνοντας κομμάτια της ψυχοσύνθεσης του, με έναν ιδιότροπο και αλλόκοτο τρόπο, αφήνοντας μεγάλη ασάφεια στο τι βλέπουμε και γιατί. Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δόση σουρεαλισμού, που οι λάτρεις του είδους θα αγαπήσουνε. Άλλα άτομα παρόλα αυτά, ίσως δεν τα ελκύσει η συγκεκριμένη προσέγγιση. Τα πλάνα μολαταύτα είναι άριστα οργανωμένα με την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να περνάνε κάθε φορά αυτήν την πολύπλοκη ψυχοσύνθεσης πετυχημένα.

Όσον αφορά τις σκηνές στον αληθινό κόσμο, είναι επίσης οργανωμένες και καλογραμμένες. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια εποχή βρισκόμαστε, όμως η γενική παρουσίαση και σκηνογραφία-επίσης καλοφτιαγμένες- δείχνουν να είναι κάπου στα 70s.

Τα σενάρια είναι ασταθή και οι υποθέσεις μεταβαλλόμενες, όπου ίσως αυτή η τεχνική δυσκολεύει διάφορους θεατές να παρακολουθήσουν τον ειρμό της σειράς, όμως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σασπένς και εκπλήξεις, όπου είναι αρκετά δύσκολο να μπορεί να προβλέψει οποιοσδήποτε την κατάληξη της ιστορίας.

Το μέρος της ψυχολογικής προσέγγισης του πρωταγωνιστή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα ψυχολογικό θρίλερ. Καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο μέρος του Legion. Είναι λαβυρινθώδες, και όσο περιφερόμαστε στους εφιάλτες του David, υπάρχουν αρκετά ανατριχιαστικά σκηνικά, που κάνει την σειρά πετυχημένη και σε αυτό το είδος.

Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά χαρακτηριστική, καλοφτιαγμένη, ώστε να προκαλεί κάθε φορά το κατάλληλο συναίσθημα. Η συγκεκριμένη σειρά έχει όλα τα πιθανά συναισθήματα αναμειγμένα. Πολλοί μπορεί να ενοχληθούν από διάφορες σκηνές, και πολλοί να αηδιάσουν επίσης. Εξαρτάται από τον εκάστοτε θεατή. Συνήθως όσοι μπαίνουν στο νόημα της σειράς, είναι προετοιμασμένοι για όλα.

Τα θέματα που διαπραγματεύονται, είναι διάφορα  κλασσικά της κάθε superhero σειράς, όμως και πολλά ασυνήθιστα. Αίσθηση ευθύνης, η θέση μας στον κόσμο γιατί είμαστε μέρος του, εσωτερικές διαμάχες, ανοχή στις δυσβάστακτες και αντίξοες συνθήκες, συμβιβασμός με ότι μας φέρνει η ζωή, ή μάχη για αλλαγή –και διάφορα άλλα.

Οι σκηνές δράσης είναι αρκετά πετυχημένες, και οι σκηνοθέτες αξίζουν συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν. Από την χρησιμοποίηση υπερδυνάμεων όπως τηλεκίνηση –από την πρώτη σκηνή δράσης φαίνεται ο αξιόλογος κόπος που έκαναν για τις παρουσιάσουν- έως τις μάχες με όπλα και σώμα με σώμα.

Legion-Season-1
 “My name is legion, for we are many.”

Όσον αφορά τις ερμηνείες, ο κάθε ηθοποιός είναι τέλεια διαλεγμένα για τον ρόλο του, και έχουν καταπληκτική χημεία μεταξύ τους. Τα αισθήματα και οι εντάσεις από τον καθένα, παίζονται καταπληκτικά, δίνοντας την κατάλληλη ισορροπία στο φυσιολογικό και υπερβολικό.

Οι περισσότεροι είναι περίεργοι και αλλοπρόσαλλοι, δίνοντας καρτουνίστικο ύφος και μένοντας σοβαροί ταυτόχρονα.

Ο Dan Stevens έχει κάνει απαράμιλλα την ιδιαίτερη ερμηνεία του Legion. Η πολυπλοκότητα, η ψυχολογική διαμάχη, οι εμμονές, τα κόμπλεξ, τα απωθημένα, το ύφος ενός τέτοιου χαρακτήρα, και ότι άλλο περιλαμβάνεται στην πλαισίωση του, έχει παιχτεί αριστουργηματικά από τον ίδιο.

Η Rachel Keller (Syd Barret), η συμπρωταγωνίστρια, είναι απολαυστική στον ρόλο της και ευχάριστη πινελιά στην σειρά.

Οι villains είναι όσο επιβλητικοί χρειάζεται, όπου και θυμίζουν στερεότυπα από κόμικς, και ερμηνεύουν επίσης τον ρόλο τους με την κατάλληλη ισορροπία ώστε να γίνουν πειστικοί χαρακτήρες στον ρόλο που τους έχει δοθεί.

Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν επίσης υπέροχα, καθένας στον δικό του ρόλο και ιδιαιτερότητες.

Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στην season 2, μαζί με ότι άλλους καινούριους χαρακτήρες πιθανώς μας φέρει, όπου σίγουρα θα είναι το ίδιο καλοδουλεμένοι.

LEgion
“Nothing brings people together like being told who to hate, aye. But nothing breaks ’em apart like havin’ to think about it for themselves”.

Τελική ετυμηγορία: την σειρά άλλοι μπορεί να την μισήσουν, για την περίπτωση που δεν άξιζε το σασπένς όταν γίνονται οι αποκαλύψεις, άλλοι να την βαρεθούν στα πρώτα λεπτά, άλλοι να την αγαπήσουν.

Το Legion δεν απευθύνεται σε όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι λάτρεις των κόμικς, και η εμπειρία σου με το σύμπαν της Marvel. Αυτή η πρωτότυπη, περίεργη και διαφορετική προσέγγιση, έχει να προσφέρει μία ποιοτική σειρά, με πολλή τροφή για σκέψη, που αξίζει όσους κερδίσει.

Όσοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται, αξίζει σίγουρα να την δοκιμάσουν –θα φανεί από το πρώτο επεισόδιο άμα τους ελκύσει ή όχι.

Η σειρά είναι γενικά αγαπητή στο κοινό, και στο ΙMDB, με βαθμολογία 8.7/10.

Διαβάστε ακόμα:

gif01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s