Joker: H τραγική ιστορία του γελαστού πρίγκιπα του εγκλήματος (1988)

Ο Τζόκερ αποτελεί τον πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο εχθρό που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο Μπάτμαν. Ο “Γελαστός Πρίγκιπας του Εγκλήματος” έχει αρκετές ιστορίες προέλευσης. Το Geek Cultura θα προσπαθήσει να σας μεταφέρει όλες τις origin ιστορίες του Τζόκερ μία προς μία.

Batman: The Killing Joke (1988)

O Τζόκερ σε αυτή την ιστορία προέλευσης του (μία από τις καλύτερες ιστορίες που γράφτηκαν μέχρι σήμερα που αφορούν τον ψυχοπαθή νέμεση του Μπάτμαν) αποτελεί ένα αποτυχημένο stand up κωμικό, του οποίου η γυναίκα είναι έγκυος. Ο ίδιος δεν μπορεί να της εξασφαλίσει τα προς το ζην, αφού είναι αρκετές φορές χωρίς δουλειά. Η γυναίκα του Τζόκερ δείχνει να μην επηρεάζεται από την αρνητική επαγγελματική σταδιοδρομία του άντρα της, και προσπαθεί να τον στηρίξει.

red-hood-the-killing-joke-ace-chemicals

Για να μπορέσει να στηρίξει την οικογένεια του ο Τζόκερ αποφασίζει να συμμετέχει σε μία ληστεία, σε ένα εργοστάσιο με χημικά στο οποίο δούλευε πιο παλιά. Από την εν λόγω δουλειά είχε σταματήσει για να κυνηγήσει το όνειρο του και να γίνει επαγγελματίας κωμικός. Η συμφωνία με τους ληστές ήταν ότι θα τους έδειχνε τα κατατόπια, αφού αυτός τα γνωρίζει καλύτερα, λόγω του εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο ξέρει καλά, αυτοί θα πραγματοποιούσαν την ληστεία και ο Τζόκερ θα πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του.

Λίγο πριν προχωρήσει στην απόπειρα ληστείας, μία ημέρα νωρίτερα συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Gotham City βρίσκουν τον Τζόκερ στο μπαρ όπου συνομιλεί με τους δύο εγκληματίες που σχεδιάζουν την ληστεία, και τον ενημερώνουν πως ένα τραγικό ατύχημα έγινε στο σπίτι του, με αποτέλεσμα η εγκυμονούσα γυναίκα του να βρει τραγικό θάνατο.

jeannie_0001Ο Τζόκερ δεν ήθελε να προχωρήσει με την ληστεία, αφού ο μόνος λόγος που θα το έκανε ήταν για να βγάλει κάποια χρήματα ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την γυναίκα του και το αγέννητο παιδί τους, που θα ερχόταν σύντομα στην ζωή. Οι δύο ληστές όμως δεν άφησαν τον Τζόκερ να τους εγκαταλείψει, αφού η ληστεία θα γινόταν μία ημέρα αργότερα, και δεν ήθελαν τίποτα να τους χαλάσει τα σχέδια.

Έτσι και έγινε, με τον Τζόκερ να συμμετέχει στην ληστεία, φορώντας την γνωστή… κόκκινη κουκούλα, η οποία του πρόσφερε μειωμένη ορατότητα. Παράλληλα, κάποια πράγματα είχαν αλλάξει στο εργοστάσιο από τον καιρό που ο Τζόκερ εργαζόταν εκεί, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι προσλήφθηκαν φύλακες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την απόπειρα κλοπής.

Στην σκηνή κατέφθασε σύντομα και ο Μπάτμαν, που προσπάθησε να συλλάβει τους δύο ληστές, όπως και τον Τζόκερ ο οποίος στην προσπάθεια του να αποδράσει, και σε συνδυασμό με την χαμηλή ορατότητα του λόγω της κόκκινης κουκούλας, έπεσε μέσα σε μία δεξαμενή με χημικά. Η πτώση του στα χημικά τον άλλαξε, τόσο σωματικά, αφού το πρόσωπο του έγινε λευκό και τα μαλλιά του πράσινα, όσο και νοητικά, αφού πλέον ήταν τρελός. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Τζόκερ, μέσα από το αριστουργηματικό Batman: The Killing Joke.

redhood-12-brianbolland-killingjoke

Κλείνοντας…

Το “Batman: The Killing Joke” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1988 από την DC και τον Alan Moore. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία graphic novels όλων των εποχών, και όχι άδικα. Το Killing Joke αναφέρεται τόσο στην προέλευση του Τζόκερ, δείχνοντας την Origin ιστορία του, όσο και στην προσπάθεια του να οδηγήσει στην τρέλα τον Jim Gordon.

Πιο συγκεκριμένα όταν δραπετεύει από το Άσυλο του Άρκαμ ο Τζόκερ αποφασίζει πως πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι μία κακή στιγμή είναι το μόνο που χωρίζει την λογική από την τρέλα.

Η ιστορία που ακολουθεί είναι εξαιρετική, και όλοι οι φίλοι των κόμικς πρέπει διαβάσουν το αριστουργηματικό αυτό graphic novel. Όσο αφορά την animated ταινία που κυκλοφόρησε το 2016, δεν θα προτείναμε να την παρακολουθήσετε πριν διαβάσετε το κόμικς. Η ταινία έλαβε γενικά μέτριες κριτικές, σε αντίθεση με το graphic novel.

1f6a5c0d1a95898cf95185ad7cc5e3a09c4293cf

Διαβάστε ακόμα:

Cyclops: Ο υπαρχηγός των X-MEN

Σούπερμαν: Η κομμουνιστική έκδοση

Ο πιο ηλεκτρισμένος εχθρός του Spiderman

Joker Origins: Η πρώτη ιστορία από το μακρινό 1951

Η ιστορία της απίστευτης… She Hulk!

Ο υπέρτατος μάγος Doctor Strange

Mysterio: Ο ταχυδακτυλουργός που τα έβαλε με Spider-Man και Daredevil

Η μαγική ιδιότητα των όπλων της Wonder Woman

3 thoughts on “Joker: H τραγική ιστορία του γελαστού πρίγκιπα του εγκλήματος (1988)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s