Klaus: Το σκοτεινό origin story του Άγιου Βασίλη που θα σε συγκλονίσει!

Μία φορά και ένα καιρό ήταν ένας άντρας, που τον έλεγαν Κλάους, που σημαίνει… «Νίκη του λαού»! Μια πολύ ωραία αρχή, την οποία οφείλουμε στον αγαπημένο πολλών –αν όχι όλων –των αναγνωστών της DC και της Marvel, τον Grand Morrison, στην τελευταία του δουλειά σε επίπεδο limited edition series, σε μία σειρά των επτά τευχών με ονομασία «Klaus». Όταν διάβασα στο Previews ότι ο Morrison (γνωστός όπως είπαμε για πολλές δουλειές σε Marvel και DC, τόσες που θέλω τέσσερις σελίδες για να σας τις αναλύσω) και του σχεδιαστή Dan Mora, ενός σχετικά νέου σχεδιαστή, αλλά γνωστού για τις δουλειές του στο Hexed & WWE, δεν σκέφτηκα καθόλου εάν θέλω ή όχι να το διαβάσω, οπότε άμεσα το έβαλα στο φάκελο της συνδρομής μου.

Αυτό που με τράβηξε πιο πολύ στο να πάρω την απόφαση ήταν το ότι είμαι ένας άνθρωπος, που αγαπάω υπερβολικά τα Χριστούγεννα, και ειδικά μάλιστα τον μύθο του Άγιου Βασίλη σε όλες του τις παραλλαγές και μορφές, κάτι που παίζει τον δικό του ρόλο στην σειρά. Πιο συγκεκριμένα αφορά τον  Άγιο Βασίλη, πολύ πριν βάλει την κόκκινη στολή του, αποκτήσει λευκά γένια , μαλλιά κλπ. Αφορά τον άνθρωπο που έγινε ο Άγιος Βασίλης, ή καλύτερα τον γνωρίζουμε σε μια πολύ διαφορετική πλευρά της ζωής του, για το πώς έγινε ο Άγιος Βασίλης. Μια αρκετά πιο σκοτεινή πλευρά της ιστορίας…

Κι έτσι ήρθε το πρώτο τεύχος από τα έξι της σειράς! (σ.σ. Ξέρω πως πιο πάνω αναφέρομαι σε επτά τεύχη, όμως θα δείτε σε λίγο τι εννοώ). Ανοίγοντας λοιπόν το πρώτο τεύχος, αυτό που με κέρδισε –για αρχή– ήταν ο αφηγητής, που πάντα προσθέτει μια ευχάριστη νότα στην ανάγνωση ενός κόμικς. Το κάνει πιο… μυθιστόρημα, πράγμα που δεν με χαλάει προσωπικά καθόλου.

Η ιστορία διαδραματίζεται κάπου τον 15ο αιώνα σε ένα πιθανόν Νορβηγικό–Γερμανικό τόπο (σ.σ. το Klaus που σημαίνει Νίκος στα Γερμανικά), όπου ο ήρωας μας, ο Klaus, ασχολείται με το κυνήγι και με την εμπορία των δερμάτων, παρέα με την πιστή του λύκαινα, και καταφθάνουν σε μια πόλη που δεν έχει ίχνος χαράς και χαμόγελου. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά έχουν απαγορευτεί και τα Χριστούγεννα στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Μία σύντομη ματιά στο στόρι της σειράς

Ο ήρωας μας, αφού αποφασίζει να μην μείνει σιωπηλός και να πει την άποψή του, υποστηρίζοντας ένα μικρό παιδί, καταλήγει κυνηγημένος και βαριά πληγωμένος στο δάσος με μόνη του προστασία το ίδιο το δάσος και κάποια… πνεύματα! Λυπάμαι εάν σας την χάλασα αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάποιον τρόπο να σας βάλω λίγο στο κλίμα της κατάστασης που επικρατεί, στον φανταστικό κόσμο του Klaus. Και κάπως έτσι προχωράει η ιστορία, την οποία μπορείτε να συνεχίσετε στα τεύχη των κόμικς.

Το στόρι από εκεί είναι απίθανο αλλά καταλήγει να είναι πολύ τυπικό Αμερικάνικο σενάριο. Όπως πάντα όμως ο Morrison καταφέρνει να πάρει ένα τέτοιο τυπικό σενάριο και να το αλλάξει σε μια τρομερή μεσαιωνική ιστορία που σε κάνει να ανυπομονείς να διαβάσεις το επόμενο τεύχος και να δεις πως είναι δυνατόν ένας τύπος σαν τον Klaus θα γίνει ο Άγιος Βασίλης που ξέρω και αγαπώ.

Ο Klaus σαν χαρακτήρας

Ο Klaus σαν χαρακτήρας είναι πολύ συμπαθής θα έλεγα, παρ’ όλο που στην αρχή σου φαίνεται περίεργος, ιδιόρρυθμος και αρκετά εγωιστής. Όμως καθώς προχωράει το στόρι και ειδικά στο 2ο τεύχος, βλέπουμε έναν άλλο χαρακτήρα, που μπορεί να σκέφτεται πέρα από τον εαυτό του, ανιδιοτελώς και  είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα για να καταφέρει να κάνει αυτό που πρέπει πλέον και όχι μόνο αυτό που θέλει.

Εάν πω πράματα για την ζωή του Klaus σίγουρα θα προχωρήσω σε spoilers, οπότε θα το αφήσω εκεί. Ο Morrison πιστεύω ότι έκανε μια πολύ καλή επιλογή  στο θέμα χαρακτήρα και αυτό γιατί δεν σου ξεδιπλώνει με την μια τον χαρακτήρα και τις πτυχές του, αλλά σιγά, σιγά και αυτό είναι που σε τραβάει να διαβάσεις και που σε κάνει να τον λατρέψεις και να τον μάθεις.

Η εικονογράφηση των κόμικς

Το σχέδιο τώρα, για εμένα είναι πάρα πολύ ωραίο και σίγουρα  με τρομερή λεπτομέρεια. Σε κάποιες εικόνες που βλέπεις φαίνονται ακόμα και τα βιβλία ένα, ένα σε μια βιβλιοθήκη τύπου Εθνικής βιβλιοθήκης. Τα πρόσωπα έχουν όλες τις λεπτομέρειες που δείχνουν την ηλικία του χαρακτήρα, την παλαιότητα των κτιρίων και ειδικά οι εκφράσεις των χαρακτήρων που δείχνουν ακριβώς τι νιώθει εκείνη την στιγμή.

Τέλος πρέπει να παρατηρήσω ότι το σχέδιο πρέπει να βασίστηκε, τόσο στους γνωστούς μας μύθους αλλά και στους χαρακτήρες του Morrison γιατί πραγματικά διαβάζοντας καταλαβαίνεις ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη μορφή οι χαρακτήρες από αυτή που βλέπεις εκείνη την στιγμή.

Κλείνοντας…

Αρχικά να αναφέρω, αυτό το οποίο όλοι νομίζατε σίγουρα ότι ήταν κάποιος… δαίμονας του τυπογραφείου. Κι όμως δεν ήταν! Ακριβώς όπως πολλά Limited Series που βγαίνουν με ενδοιασμούς από πλευράς της εκδοτικής εταιρείας (στην προκειμένη την BOOM Studios, γνωστή και για το The Woods του αγαπητού Μιχάλη Διαλυνά), αφού είδαν ότι πήγαινε καλά και έβγαλαν χρήμα, αποφάσισαν να δώσουν ένα τεύχος ακόμα ώστε να βγάλουν το κάτι τις τους παραπάνω. Κι έτσι στο 5ο τεύχος υπήρξε αναβολή του έκτου και εκεί που τα εξώφυλλα έγραφαν  4 out of 6 και ξαφνικά το 5ο ήταν out of 7.

Τέλος το κόμικς στο σύνολό του μου θύμισε πάρα πολύ το anime «Η Κόλαση του Δάντη» (Dante’s Inferno). το οποίο παρεμπιπτόντως προτείνω ανεπιφύλακτα και θα κάνω ένα σχετικό άρθρο για αυτό στο μέλλον. Μου το θύμισε γιατί ακριβώς ανοίγοντας το κάθε τεύχος ήταν σαν να είμαι στην επόμενη δοκιμασία (όπως τα επίπεδα της κόλασης που πήγε ο Δάντης). Κάθε τεύχος που ανοίγεις σε περνάει σε νέο επίπεδο και άρα σου ξεδιπλώνει μια νέα ιστορία.

Είναι μία πολύ ωραία ιστορία κόμικς, ειδικά για τους λάτρεις των μεσαιωνικών ιστοριών με την ανάμιξη της μαγείας και των γνωστών μας μύθων. Κατά την άποψή μου θα το απολαύσετε περισσότερο τα Χριστούγεννα αλλά όπως λέω εγώ, εάν το θες Χριστούγεννα είναι κάθε μέρα.

Διαβάστε ακόμα:

gif04

29 thoughts on “Klaus: Το σκοτεινό origin story του Άγιου Βασίλη που θα σε συγκλονίσει!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s