Αν γεννήθηκες τέλη της δεκαετίας των ‘80s ή αρχές των ‘90s, ένα από τα πράγματα που έχεις να υπερηφανεύεσαι για την παιδική σου ηλικία μαζί με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι ότι πρόλαβες την άνθιση του φαινομένου που ονομάζεται Pokémon. Παραδέξου το!
Το να πρόλαβες να βιώσεις από την αρχή την κυκλοφορία των Pokémon της πρώτης γενεάς, μαζί με την φρενίτιδα που προκάλεσαν οι ομώνυμες κασέτες Game Boy, οι τάπες τους, η τηλεοπτική σειρά anime, οι κάρτες τους και οτιδήποτε κυκλοφορούσε στην αγορά με την επωνυμία τους είναι απερίγραπτο και ασύγκριτο συναίσθημα.
Όλα ξεκίνησαν το 1981 στην πόλη Machida του Τόκιο που βρίσκεται κεντρικά της περιφέρειας Kantō στην Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Satoshi Tajiri ξεκινά να γράφει και να πουλά μια σειρά περιοδικών για Arcade gaming με την ονομασία Game Freak. Στην πορεία εντάχθηκαν και άλλα μέλη στην ομάδα για να συμβάλουν στη σειρά. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ken Sugimori που ανέλαβε την εικονογράφηση των περιοδικών. Όταν πέρασαν λίγα χρόνια οι Tajiri και Sugimori αποφάσισαν να ξεκινήσουν να δημιουργούν βιντεοπαιχνίδια οι ίδιοι, έτσι τον Απρίλιο του 1989 η Game Freak από σειρά περιοδικών μετατράπηκε σε εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.
Στην επόμενη πενταετία η εταιρεία δημιούργησε αξιόλογα βιντεοπαιχνίδια όπως τα Yoshi για το NES, Mario & Wario για SNES (τα οποία ήταν spin-off παιχνίδια της σειράς Mario) και το Pulseman για το Sega Mega Drive. Ωστόσο το μεγάλο «μπαμ» της εταιρείας ήρθε τον Φεβρουάριο του 1996 με την κυκλοφορία των Pokémon Red και Pokémon Green στην Ιαπωνία για το Nintendo Game Boy.
Έμπνευση για τα Pokémon αποτέλεσε το χόμπι που είχε στην παιδική του ηλικία ο Tajiri με τη συλλογή εντόμων, καθώς και η δυνατότητα που προσέφεραν τα Game Boy για σύνδεση 2 συσκευών μέσω καλωδίου. Το παιχνίδι ήταν ένα Turn-based RPG με το νεαρό πρωταγωνιστή μας να ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι συλλογής και εκπαίδευσης πλασμάτων γνωστών ως Pocket Monsters.
Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο παίκτης επιλέγει ένα starter Pokémon από τα 3 διαθέσιμα μεταξύ είδους φυτού, φωτιάς και νερού. Ακολούθως ο παίκτης αρχίσει την εξερεύνηση διαφόρων πόλεων για να βρει ποικίλα Pokémon, να μονομαχήσει και να εξελίξει τα δικά του. Μακροπρόθεσμοι στόχοι του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να νικήσει τους 8 εκπαιδευτές – αρχηγούς των Gyms κερδίζοντας και το αντίστοιχο έμβλημα, να νικήσει μια εγκληματική οργάνωση και τέλος να μπει στο Hall of Fame κερδίζοντας τους 4 εκλεκτούς εκπαιδευτές και τον πρωταθλητή.
Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση για τον παίκτη ήταν να καταφέρει να μαζέψει και τα 151 Pokémon που υπήρχαν. Τόσο η Red όσο και η Green έκδοση είχαν κάποια αποκλειστικά Pokémon που δεν βρίσκονταν στην αντίστοιχη στην άλλη έκδοση. Έτσι για να τα αποκτήσει ο παίκτης όλα θα έπρεπε να συνδέσει το Game Boy του με μια δεύτερη συσκευή, λόγω του ότι υπήρχε η δυνατότητα της ανταλλαγής Pokémon. Επίσης υπήρχε η δυνατότητα μονομαχίας με τον δεύτερο παίκτη.
Το πνεύμα της συλλογής και ανταλλαγής στο οποίο επικεντρώνονταν τα παιχνίδια, σε συνδυασμό με το ευκολοκατανόητο και απλό σύστημα μάχης με τους γύρους, έφεραν ανάρπαστη επιτυχία στους τίτλους.
Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν και άλλες εκδόσεις. Αρχικά η Pokémon Blue την ίδια χρονιά και η Pokémon Yellow το 1998 η οποία τροποποίησε κάποια στοιχεία προσαρμοσμένα στο Anime της σειράς.
Ενώ οι προηγούμενοι τίτλοι της Game Freak δεν είχαν κυκλοφορήσει εκτός Ιαπωνίας, εντούτοις η τεράστια επιτυχία που είχαν φέρει τα Pokémon, ώθησαν την εταιρεία να τα κυκλοφορήσει ανά το παγκόσμιο.
Στην Βόρεια Αμερική Red και Blue ξεκίνησαν να πωλούνται το 1998, με την Yellow να ακολουθεί το 1999. Μέσα σε 3 χρόνια ο τίτλος μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τις επιτυχημένες σειρές των Anime και Manga, το παιχνίδι καρτών και τις 4 (αν και πανομοιότυπες) εκδόσεις του παιχνιδιού για το Game Boy.
Τα πρώτα sequels των παιχνιδιών, αποτέλεσαν οι Pokémon Gold και Silver που κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία το 1999. Τα παιχνίδια ανέπτυξαν την επιτυχημένη συνταγή των προκατόχων τους εισάγοντας 100 καινούργια Pokémon, εναλλαγή μέρας και νύχτας στο παιχνίδι, μέθοδο παραγωγής και εκκόλαυσης αυγών, Pokémon με διαφορετικούς χρωματισμούς από τα υπόλοιπα του είδους τους, εκμεταλλεύοντας με αυτούς τους τρόπους τις δυνατότητες που προσέφερε το Game Boy Color. Εμπορικά πήγαν και αυτά εξαιρετικά πωλώντας εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε λίγους μήνες. Ακολούθησε η αναβαθμισμένη έκδοση Pokémon Crystal αποκλειστικά για το Game Boy Color.
Το Pokémon franchise είχε πλέον καθιερωθεί ως η νέα άκρως επιτυχημένη σειρά των Nintendo και Game Freak. Οι δύο εταιρείες ήταν αποφασισμένες να χτίσουν πάνω στα γερά πλέον θεμέλια της σειράς και να συνεχίσουν δυναμικά με σταθερή παραγωγή sequels κάθε λίγα χρόνια.
Το 2003 κυκλοφόρησαν οι Pokémon Ruby και Sapphire για το Game Boy Advance και ακολούθησαν Diamond και Pearl το 2007, Black και White το 2010 και Black 2 και White 2 το 2012 για το Nintendo DS. Όλα εκτός των Black 2 και White 2 έφεραν νέα Pokémon. Τα παιχνίδια αν και στηρίχθηκαν στην επιτυχημένη φόρμουλα της σειράς, πρόσθεσαν τις δικές τους πινελιές και νέα στοιχεία. Ruby και Sapphire εισήγαγαν το σύστημα διπλής μάχης στη σειρά, ενώ Diamond και Pearl το online multiplayer mode. Black και White εισήγαγαν τις τριπλές και rotation μάχες και τα sequels τους κάποια διασκεδαστικά side games. Και οι 8 αυτές εκδόσεις πήγαν επίσης εξαιρετικά τόσο στις κριτικές, όσο και στις πωλήσεις.
Ταυτόχρονα η Game Freak είχε αρχίσει τη δημιουργία remake προηγούμενων Pokémon τίτλων. Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό των Ruby και Sapphire, το 2004 δημιούργησε αναβαθμισμένες εκδόσεις των πρώτων τίτλων της σειράς, της Red και της Green με τις ονομασίες FireRed και LeafGreen. Αν και δεν πήγαν τόσο καλά εισπρακτικά όπως τους πρώτους τίτλους, εντούτοις δημιούργησαν μια τάση που θα ακολουθούσαν και οι επόμενοι τίτλοι της σειράς.
Στα επόμενα χρόνια επανακυκλοφόρησαν Ruby – Sapphire με την ονομασία Pokémon Emerald και Diamond – Pearl ως Pokémon Platinum. Το 2010 κυκλοφόρησαν οι HeartGold και SoulSilver, οι οποίες αποτέλεσαν τα remakes των Gold και Silver για το DS.
Το 2013 ανακοινώθηκαν οι Pokémon X και Y για το Nintendo 3DS. Οι τίτλοι ήταν οι πρώτοι στη σειρά που είχαν πλήρη τρισδιάστατα γραφικά στο περιβάλλον τους. Έφεραν αρκετά νέα Pokémon καθώς και την καινοτομία της Mega Evolution. Η εξέλιξη αυτή διέφερε από τις καθιερωμένες εξελίξεις που είχαμε μάθει, καθώς ήταν προσωρινή. Οι τίτλοι έλαβαν θετικές κριτικές και έγιναν τα πιο επιτυχημένα σε πωλήσεις παιχνίδια του 3DS.
Στη συνέχεια η Game Freak επανέλαβε την επιτυχημένη συνταγή, αφού χρησιμοποιώντας τις βάσεις του X και Y δημιούργησε τα remakes των Ruby και Sapphire. Οι τίτλοι είχαν τις ονομασίες Omega Ruby και Alpha Sapphire και κυκλοφόρησαν το 2014 για το Nintendo 3DS. Ανανέωσαν εξολοκλήρου το υπάρχον υλικό με πλήρη τρισδιάστατα γραφικά και εφαρμόζοντας διάφορους μηχανισμούς από τα X και Y, μαζί με τις Mega Evolutions. Έλαβαν θετικές κριτικές και πήγαν εξαιρετικά στις πωλήσεις.
Το 2016 ανακοινώθηκαν οι Pokémon Sun και Moon για το Nintendo 3DS με νέα Pokémon, διαφορετικές εκδοχές κλασσικών Pokémon και ισχυρές επιθέσεις που ονομάζονται Z-Move. Έλαβαν επίσης πολύ καλές κριτικές και τα πήγαν αξιοθαύμαστα στις πωλήσεις.
Κάποιες μάχες έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη κάθε gamer που κατανάλωσε αμέτρητες ώρες στους τίτλους όπως η τελική μάχη με τον ανταγωνιστή του χαρακτήρα μας και μέχρι εκείνου του σημείου πρωταθλητή στις Red και Blue, όπως και η μάχη με τον Red σε Gold, Silver, Crystal όπου στην ουσία αποτελούσε τον πρωταγωνιστή των Red και Blue.
Όσο αφορά τις μάχες από το anime αναμφίβολα η μάχη του Gary με τον αρχηγό του Viridian City Gym και εγκέφαλο της Team Rocket Giovanni, η περιπετειώδης μάχη του Ash με τον αρχηγό του Cinnabar Island Gym Blaine, η μάχη με την αρχηγό του Saffron City Gym Sabrina που τρομοκράτησε τον Ash και την παρέα του, καθώς και η επική μάχη του Ash με τον Gary στο Johto League έχουν μείνει αξέχαστες. Τα επεισόδια I Choose You (1ο), Electric Shock Showdown (14ο), Island of the Giant Pokémon (17ο), Attack of the Prehistoric Pokémon (46ο), Charizard Chills (105ο), Gotta Catch Ya Later! (273ο) επίσης έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη των φαν της σειράς.
Mewtwo, Charizard, Blastoise, Pikachu, Tyranitar, Lugia, Blaziken, Rayquaza αποτελούν κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα Pokémon μεταξύ των εκατοντάδων που κυκλοφόρησαν.
Όπως και σε άλλα επιτυχημένα franchise της Nintendo, κυκλοφόρησαν αρκετά spin-off παιχνίδια της σειράς, με πιο αξιοσημείωτα τα Pokémon Stadium και Pokémon Colosseum τα οποία προσάρμοσαν την RPG φόρμουλα του παιχνιδιού στις οικιακές κονσόλες τρισδιάστατης υποστήριξης, το παιχνίδι φωτογραφίας Pokémon Snap, τη σειρά Pokémon Mystery Dungeon που αποτελούν Dungeon Crawler RPG παιχνίδια, το fighting game Pokkén Tournament καθώς και το παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας για συσκευές iOS και Android Pokémon GO.
Όλοι αυτοί οι τίτλοι έχουν θεμελιώσει την αυτοκρατορία που ονομάζεται Pokémon. Μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει 27 κύριους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών, αμέτρητα spin-off παιχνίδια, 20 seasons της anime σειράς, πέραν των 20 ταινιών, ένα διαχρονικό παιχνίδι καρτών και αμέτρητες φιγούρες και εμπορικά προϊόντα Pokémon.
Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν κατάφερε σειρά βιντεοπαιχνιδιών να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο όπως το φαινόμενο των Pokémon. Ακόμα και στις μέρες μας που έχουν περάσει πέραν των 20 ετών από τη δημιουργία τους, το brand name και η δημοφιλότητα τους διατηρούνται ισχυρά. Προκάλεσε αμέτρητα αισθήματα θαυμασμού σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων διαφορετικών γενεών απ’ όλο τον κόσμο και συνεχίζει να τους προκαλεί νοσταλγία μόλις θυμηθούν τον τίτλο. Από το ξεκίνημα της η σειρά συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, παραμένοντας όμως πιστή στα θεμέλια που έκτισε από την αρχή και είναι ολοφάνερο ότι θα συνεχίσει να προσφέρει αμέτρητες στιγμές διασκέδασης και έμπνευσης και στις νέες γενεές.
Διαβάστε ακόμα:
Guilty Pleasure τηλεοπτικές σειρές
Οι ταινίες που πρέπει να γίνουν reboot άμεσα!
Το μέλλον που μας επιφυλάσσει το DC Extended Universe δείχνει… εντυπωσιακό!
Οι χειρότερες superhero ταινίες από το 2000 και μετά
Σκοτώνουν τις σειρές όταν γεράσουν;
Τότε VS Τώρα: Τα αστέρια του σινεμά στα 80s
Οι 80s ταινίες που αγαπήσαμε όσο λίγες (Μέρος Ά)
6 thoughts on “Το φαινόμενο Pokémon – Η πορεία δημιουργίας μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας”