L.A. Noire: Ένας υπέροχος κόσμος στο σαλόνι σας!

Από εδώ και μπρος λοιπόν όταν ακούω την λέξη noire (νουάρ) το πρώτο πράγμα που θα έρχεται στο μυαλό μου είναι το L.A. Noire! Ένα πραγματικά καλοδουλεμένο παιχνίδι .Το κλίμα του  σε κατακλύζει από την πρώτη στιγμή. Διαδραματίζεται στηνπόλη των αγγέλων (Los Angeles) του 1947. Αν λάβεις υπόψη σου ότι κυκλοφόρησε το 2011 θα καταλάβεις ότι έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι . Τα αμάξια, τα  ρούχα, η μουσική, οι βιτρίνες των μαγαζιών , ακόμα και η αργκό στις συνομιλίες των χαρακτήρων είναι βγαλμένα από την «cultίλα» της εποχής .

Η ιστορία με λίγα λόγια

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Cole Phelps που  ξεκινά την καριέρα του σαν ένστολος αστυνομικός του LAPD καικαθώς παίζεις και λύνεις τις υποθέσεις, παρακολουθείς την ανάπτυξη του χαρακτήρα. Σημαντικοί χαρακτήρες επίσης είναι και οι συνέταιροι σου οι οποίοι αλλάζουν κάθε φορά που παίρνεις προαγωγή. Ο καθένας με διαφορετική προσωπικότητα η οποίασε επηρεάζει αρκετά στις αποφάσεις που θα πάρεις στο παιχνίδι π.χ. ο γκρινιάρης , ο οξύθυμος, ο διεφθαρμένος κλπ.

To Game play:

Το game play του είναι διαφορετικό και προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στην δράση και τους γρίφους χωρίς να σκοτώνει το mood της στιγμής (όπως το outlast).Το παιχνίδι σου αναθέτει υποθέσεις που πρέπει να λύσεις (μια κάθε φορά). Πηγαίνοντας στον τόπο του εγκλήματος καλείσαι να βρεις τα στοιχεία ώστε να μπορέσεις να κάνεις κάποιες υποθέσεις και να προχωρήσεις. Υπάρχουν τα βασικά στοιχεία για να προχωρήσεις την υπόθεση αλλά υπάρχουν και τα extra που είναι πολύ καλά κρυμμένα! Όταν έχεις κάποιον ύποπτο ή αυτόπτη μάρτυρα μπορείς να του κάνεις ερωτήσεις σύμφωνα με τα όσα ξέρεις, πράγμα που κάνει τα στοιχεία πραγματικά πολύτιμα. Στις απαντήσεις που παίρνεις όταν ρωτάς τον κόσμο μπορείς να αντιδράσεις με τρεις τρόπους:

1) Να δεχτείς ότι λένε την αλήθεια.

2) Να αμφισβητήσεις πιστεύοντας ότι κάτι κρύβουν και πιέζοντας τους να το πουν.

3) Να τους κατηγορήσεις ότι λένε ψέματα, όμως  πρέπει να αιτιολογήσεις την άποψη σου παραθέτοντας το στοιχείο που αποδεικνύει την ψευδομαρτυρία.

Όσο οδηγείς για να πας στον προορισμό σου, ακούγονται διάφορα περιστατικά από τον ασύρματο του αυτοκινήτου όπου σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις ένα ευχάριστο διάλειμμα δράσης και έπειτα να συνεχίσεις την υπόθεση σου.

Αξιοσημείωτα features του παιχνιδιού είναι:

1) Ότι για πολλά npc έχουν πάρει πρόσωπα από αληθινούς ηθοποιούς όπως του Λίο από τις μάγισσες (charmed) ή του Ντένεθορ από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών (o μπαμπάς του φάραμιρ) και γενικά  πολλούς αρκετά γνωστούς .

2) Κάποιες από τις υποθέσεις είναι όντως αληθινές όπως αυτή της “μαύρης ντάλιας” που είχε συγκλονίσει όλο το διεθνές το 1947, οπότε το παιχνίδι γίνεται και λίγο επιμορφωτικό σε κάποια επίπεδα.

3) Επίσης κάτι που έχουν λίγα open World παιχνίδια είναι ότι αν πρέπει να πας κάπου με το αυτοκίνητο και βαριέσαινα οδηγείς μπορείς να βάλεις τον συνεργάτη σου να οδηγεί , έτσι το game κάνει skip όλη την διαδρομή και σεβγάζει ακριβώς μπροστά στον προορισμό σου!

4) Η συμπεριφορά των χαρακτήρων, το motion των προσώπων είναι πραγματικά τρομερό και πλούσιο σε γκριμάτσες, απότομα κοιτάγματα δεξιά-αριστερά. Το ύφος της φωνής που δείχνει ενόχληση ή ντροπή ,και μην ξεχνάμε όλα προέρχονται από βιντεοπαιχνίδι του 2011.

Συνοψίζοντας , το παιχνίδι δεν είναι το κλασσικό action gameπου θα παίξεις. Απαιτεί σκέψη, παρατηρητικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις γερά νεύρα. Χτίζει την ένταση του σιγά σιγά και σίγουρα είναι ενδιαφέρον.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα γραφικά τόσο πολύ σε ένα παιχνίδι, αλλά περισσότερο η ιστορία του και το gameplay. Η δική μου βαθμολογία λοιπόν είναι 7/10 και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να του δώσετε μία ευκαιρία και να το παίξετε!

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s