Winter Is Coming

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω τον τίτλο του άρθρου, γιατί όλοι καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι στον οίκο Stark, ίσως τον πιο ταλαιπωρημένο οίκο στην ιστορία (τραγούδι) της φωτιάς και του πάγου. Η έκφραση αυτή για όσους δεν ξέρετε είναι το μότο του οίκου των Stark. Το αναφέρω γιατί έχω βρεθεί σε πολλές συζητήσεις και πολλοί πιστεύουν ότι απλά είναι ένα είδος προφητείας, όπως δεν ξέρουν το μότο του οίκου των Lanister –Hearme Roar. Όμως εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για τα παιδιά του βορρά, οπότε ας ξεκινήσουμε.

Ο οίκος των Στάρκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους οίκους του Westeros. Στο οικόσημο του, απεικονίζεται – στην έκδοση του βιβλίου – ένας Λύκος με άσπρο φόντο που απεικονίζει στην ουσία το χιόνι και έχει σαν μότο το “Winter is coming”. Να τονίσουμε ότι είναι ένας από τους οίκους του Westeros, όπου το μότο αποτελεί προειδοποίηση και όχι ένα Status Quo του οίκου. Ο οίκος των Stark τους παλιούς καιρούς, πριν την εποχή του Aegon του πρώτου και της εκστρατείας του, για την κατάκτηση του Westeros.Ο αρχηγός του οίκου ήταν και γνωστός ως ο Βασιλιάς του Χειμώνα, ενώ μετά την εκστρατεία του Aegon Targaryen του πρώτου, οι Starkεπίσημα ονομάζονται ως φύλακες του Βορρά και Λόρδοι του Winderfell, ενός κάστρου το οποίο φημίζεται για την αντοχή του σε πολιορκίες και εκστρατείες.

Χαρακτηριστικά των Stark

Οι Stark σαν οίκος έχουν κάποια χαρακτηριστικά, που βοηθάνε  να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους του Westeros. Διακρίνονται – βάση του βιβλίου πάντα – από το σχήμα του κεφαλιού τους. Τα μαλλιά τους είναι σκούρα χρώματα προς μαύρα, έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια και είναι  πιο ψηλοί από τον μέσο όρο. Αυτό το παρατηρούμε και στην σειρά όπου όλοι οι γνήσιοι απόγονοι του Brandon Stark είναι ψηλοί με ανοιχτόχρωμα μάτια κυρίως και περίεργο μακρύ σχήμα στο κεφάλι (λέω γνήσιοι γιατί δεν βάζω μέσα τον Jon Snow που θεωρείται  μη γνήσιος Stark – μπάσταρδος).

Τέλος οι Stark έχουν ειδική σχέση με τους λύκους που έχουν για κατοικίδια, όπως και οι Targaryen με τους δράκους τους και πιο συγκεκριμένα, όταν κοιμούνται έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να νιώθουν ότι νιώθουν οι λύκοι τους αλλά εάν εκπαιδευτούν σωστά είναι ένα πράμα που μπορούν να κάνουν ακόμα και όταν είναι ξύπνιοι (όπως έχουμε δει και στην σειρά).

Η ιστορία του οίκου και οι εκστρατείες τους

Οι Stark θεωρούνται από τους πρώτους, αρχαίους ανθρώπους με ιδρυτή του οίκου τον Brandonτον χτίστη. Ο Brandon ήταν αυτός που έφτιαξε τόσο το Winderfell όσο και το τείχος (The Wall). Λέγετε ότι οι Stark ήταν Βασιλείς του Χειμώνα από την εποχή των ηρώων, με πρωτοπόρο τον Brandonτο χτίστη. Επίσης κάποιοι φέρανε το τίτλο του Βασιλιά του χειμώνα .Επίσης, ο δέκατος τρίτος λόρδος διοικητής του τείχους -βάσει των αρχείων- φημίζεται ότι ήταν ένας Stark.

Ανά τους αιώνες οι Stark ήρθαν αντιμέτωποι και νίκησαν τα αντίπαλα Βασίλεια του Νότου και της Ανατολής και για αρκετές χιλιετίες ήταν αδιαμφισβήτητα οι Βασιλείς του Βορρά. Παρ’ αυτά οι εχθροί τους παρέμεναν επίμονοι και κυρίως οι κόκκινοι Βασιλείς όπως ο οίκος των Bolton και των Dreadfort, που έχουν ορκιστεί χιλιάδες χρόνια πριν να εξαλείψουν από προσώπου γης τον οίκο των Stark, πράγμα που ακόμα και στην σειρά βλέπουμε να μην καταφέρνουν να το κάνουν. Την ίδια εποχή ο Βασιλιάς John Stark απώθησε τους πειρατές που είχαν εγκατασταθεί στο κάστρο των λύκων στο λευκό λιμάνι και από τότε στεγάζονταν εκεί πολλοί γιοί και εγγονοί των Stark ως διοικητές. Η εποχή αυτή τελειώνει με τον γάμο του John Stark με την κόρη του Βασιλιά του Neck(λαιμού) μιας περιοχής νότια του Βορρά που νικήθηκε από τις δυνάμεις των Stark και περιήλθε στην κυριαρχία του Winderfell.

Στην εποχή του Theon Stark, υπήρξε συνεργασία με τον οίκο των Bolton με σκοπό την νίκη του Argos Sevenstar στην πολύνεκρη και αιματηρή μάχη των κλαιόντων νερών με σκοπό εν συνεχεία την κατάκτηση των νησιών των τριών αδερφών και την απομάκρυνση και τον περιορισμό των Σιδηρογέννητων (Iron born) του οίκου των Greyjoy στα σημερινά σιδερένια νησιά, παίρνοντας από την κυριαρχία τους το ακρωτήριο του Κράκεν και τη νήσο της αρκούδας. Ο τότε Σιδηρούν Βασιλιάς, Loron Greyjoy κατάφερε να ξαναπάρει τα δυο αυτά μέρη μόνο για να περιέλθουν πάλι στην οικογένεια των Stark μετά τον θάνατο του. Ο Theon Stark εκείνη την περίοδο διέλυσε μια εξέγερση στην περιοχή του Rills και βοήθησε στην απώθηση των άγριων στο τείχος.

Από τότε μέχρι και την κυριαρχία των Targaryen όπου και ονομάστηκαν και επίσημα ως Λόρδοι – φύλακες του Βορρά από τον Aegon Targaryen τον πρώτο, ήταν σε μια συνεχή διαμάχη για επικράτηση σε όλο το Βορρά κι σε μια συνεχή αμφισβήτηση των εδαφών τους και της κυριαρχία τους. Ο Aegon Targaryen ο πρώτος ονόμασε τον τότε Βασιλιά του Βορρά Torhen Stark «τον Βασιλιά που γονάτισε» ως Φύλακα του Βορρά και αναγνώρισε την κυριαρχία του στα εδάφη του Βορρά.

Κατά την κυριαρχία των Targaryen, οι Stark παρέμειναν πιστοί στον Βασιλιά των επτά βασιλείων μέχρι τον φόνο του Τρελού Βασιλιά, του τελευταίου Βασιλιά των Targaryen κι έτσι φτάσαμε στην κυριαρχία του Eddard (Ned) Stark, όπου με τον νέο πλέον Βασιλιά των επτά βασιλείων, Robert Baratheonτον πρώτο υπήρξε και η τελευταία ανακατανομή των εδαφών των Stark και πλέον η κυριαρχία τους εδραιώθηκε στον Βορρά μέχρι και τα γεγονότα του Game of Thrones.

Επέλεξα να μην αναφερθώ στα γεγονότα του Game of Thrones γιατί ακριβώς είναι πράματα που έχουμε δει ή και έχουμε διαβάσει για το τι έγινε και πως έχει επηρεαστεί η έως τώρα ιστορία γι αυτό θα κλείσω με κάποιες λεπτομέρειες για τα έθιμα και το γενεαλογικό δέντρο των Stark.

Τα έθιμα των Stark

Οι Stark είναι ένας οίκος που είναι παραδοσιακός και πιστός στις παραδόσεις και έτσι είναι πιστοί στους παλιούς Θεούς και το βλέπουμε και στα γεγονότα του γάμου του Eddard Stark με την Catelyn Tully στο βιβλίο καθώς και το ότι στο Winderfell έχει κατασκευαστεί ναός προς τιμήν της πίστης των επτά.

Οι νεκροί άρχοντες και Βασιλείς του Βορρά θάβονται στις κατακόμβες κάτω από το Winderfell και ακριβώς δίπλα από την κρύπτη του καθενός κατασκευάζεται ένα καθιστό άγαλμα όμοιο με τον θανόντα με ένα λύκο στα πόδια τους και ένα ξίφος στα πόδια τους που λέγεται ότι κρατάει τους νεκρούς Stark ήρεμους μέσα στις κρύπτες τους. Με εξαίρεση μόνο τον Brandonκαι την Lyanna Stark όπου ο αδερφός τους Eddard (Ned) Starkτου έθαψε στις κατακόμβες του Winderfell και του έφτιαξε αντίστοιχα αγάλματα παρ’ όλο που δεν ήταν βασιλείς ή άρχοντες του Βορρά.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι οι Stark είναι δεμένοι με το τοίχος και την Night Watch. Ιστορικά συμπεριλαμβάνοντας και τον Osric Stark,-που έγινε γνωστός για την εξηκονταετή θητεία του ως Λόρδος Διοικητής  της φρουράς καθότι όταν ανέλαβε ήταν μόλις δέκα ετών-, οι Stark στέλνανε αδέρφια παιδιά και Μπάσταρδα του οίκου Stark (π.χ. Jon Snow).

Διαβάστε περισσότερα:

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε του Game of Thrones!

Ένα βιντεοπαιχνίδι για τους λάτρεις του Westeros

Οι πιο μισητοί “κακοί” στην ιστορία της τηλεόρασης

Διδάγματα ζωής από τον Τύριον Λάννιστερ

Οι καλύτερες παρωδίες για το Game of Thrones

gif-02

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s