Ή αλλιώς Αμερικάνικες ή Βρετανικές σειρές; Η κάθε εταιρεία μετάδοσης έχει την δική της ιστορία και την δική της παραγωγή για να μας προσφέρει τις καλύτερες σειρές που έχουμε δει. Σε αυτό το duel θα προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε εάν κάποιο από τα δυο κανάλια κερδίζει το πιο πιστό κοινό.
Round 1 – Σε απόλυτους αριθμούς…
To Home Box Office αναφέρεται σε ένα δίκτυο καναλιών καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης με 130 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως έως το 2016. Από την άλλη η British Broadcasting Corporation, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μεταδόσεων σε παγκόσμια κλίμακα, με τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική υπηρεσία παγκοσμίως. Λόγω της διαφορετικής τους δομής όσον αφορά την θεματολογία των καναλιών- το HBO μόνο έχει κυρίως πρόγραμμα σειρών στα κανάλια εκπομπής- δεν θα αντλήσουμε κάποιο συμπέρασμα υπεροχής σε αυτόν τον γύρο. Ισοπαλία.
Round 2 – Classics
Με τον όρο κλασική θα ορίσουμε τη σειρά που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των τηλεοπτικών δικτύων. Σειρές-διαμάντια όπως το Office και το Black Adder του BBC έχουν ήδη κατακτήσει τις κορυφαίες θέσεις στις καλύτερες βρετανικές κωμωδίες. Ειδικά το Black Adder συνεχίζει να διακρίνεται ακόμη και δεκαετίες αργότερα από την προβολή του, με το ταλέντο του Ρόουαν Άτκινσον να κερδίζει και το πιο δύσκολο κοινό καθώς σατιρίζει την Βρετανική ιστορία σε διάφορες χρονικές περιόδους. Και στο HBO όμως υπάρχουν εξ’ ίσου χαρακτηριστικές σειρές με Sopranos και Sex and the City προβάλλονται σε επανάληψη εδώ και χρόνια. Παρ’ όλες όμως τις ομοιότητες, πόντος δίνεται στο BBC επάξια με το Doctor Who. Από το 1963, πάνω από μισό αιώνα ταξίδια στον χωροχρόνο και δώδεκα ανανεώσεις του Doctor είναι η μακροβιότερη σειρά φαντασίας, αλλά και η πιο επιτυχημένη σχετικά με την απήχηση σε οπτικοακουστικά μέσα
Round 3 – Απήχηση και Επιρροή
Ακόμη και εδώ, τα δυο κανάλια κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζουν με τις καινούργιες τους κυκλοφορίες, αν επιλέγαμε αγαπημένη σειρά, η έκβαση της μάχης θα κρίνονταν από τα γούστα των τηλεθεατών. Έτσι από τη μια το BBC με το Sherlock, το Night Manager, το Peaky Blinders ανταγωνίζεται το Game of Thrones, το Westworld και το Silicon Valley. Αν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, είναι το HBO, λόγω μιας σειράς που άλλαξε την ιστορία στην προσέγγιση των χαρακτήρων. Όπως αναφέρει το περιοδικό Rolling Stone στη λίστα του για τα 100 καλύτερα τηλεοπτικά σόου όλων των εποχών, σειρές όπως το Breaking Bad και το the Wire δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εάν η ιδέα του ”αντιήρωα” δεν είχε λανσαριστεί πρώτα από τους Sopranos. Οι οικογενειακοί δεσμοί, οι ασταθείς χαρακτήρες και η ιδέα πως οποιοσδήποτε από τους ήρωες μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεθάνει, θεωρούνταν τουλάχιστον καινοτομία στην εποχή. Πολύ πριν το κάνει το GOT.
Ακόμη και αν ορίζαμε τελικό νικητή ένα από τα δυο δίκτυα, θα ήταν μόνο προσωρινό. Το AMC με σειρές όπως Mad men και Walking Dead, το FX με τον Dexter και η πολύ δυναμική προσέλευση του Netflix δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό. Δεν μας συμφέρει άλλωστε να διαλέξουμε πλευρά. Θα είναι προτιμότερο, να αφήσουμε τους ανταγωνιστές, τον καθένα με το δικό του ύφος και μέσα να προσφέρει στην αγορά, ακόμη πολλές από τις αξιόλογες σειρές που σίγουρα δεν θα χάσουμε.
Διαβάστε ακόμα:
- Κάντε like στην σελίδα του Geek Cultura στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα κείμενα, αφιερώματα και διαγωνισμούς
- Μαθήματα ζωής από τον Heisenberg
- Οι πιο εκνευριστικοί χαρακτήρες/ρόλοι στην τηλεόραση!
- Τηλεοπτικές Σειρές: Ποιες κόπηκαν και ποιες συνεχίζουν
- Οι κορυφαίες σειρές τρόμου που πρέπει να δείτε!
- Guilty Pleasure τηλεοπτικές σειρές
- Σκοτώνουν τις σειρές όταν γεράσουν;
- Τηλεοπτικές σειρές των 80’s που άφησαν εποχή