Little Nightmares: Ένα “διαμάντι” indie παιχνίδι!

Το “Little Nightmares” της Tarsier Studios είναι από αυτά τα indie παιχνίδια που πολλές φορές κρύβουν διαμαντάκια. Aπό τα παιχνίδια που το (αξιόλογο) περιεχόμενο συνοδεύεται από ένα όμορφο περιτύλιγμα και προσθέτει πόντους στο τελικό σύνολο.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως horror, χωρίς να είναι το τυπικό παιχνίδι τρόμου επιβίωσης και εύκολων τρομαγμάτων, αλλά βασίζεται στην ατμόσφαιρα και την αυξανόμενη ένταση που δημιουργεί.

Είναι όσο «ενοχλητικό» και ανατριχιαστικό πρέπει, ατμοσφαιρικό και με μια αίσθηση απειλής. Το παιχνίδι φαινομενικά αφορά την ματιά ενός παιδιού σε έναν εφιαλτικό ενήλικο κόσμο, αλλά προκαλεί και σκέψεις γενικότερα για την εκμετάλλευση και τον υπερκαταναλωτισμό.    

Η ιστορία ξεκινάει με ένα όνειρο και όσο περνάει η ώρα γίνεται ακόμα περισσότερο ασαφές αν ξύπνησες στην πραγματικότητα ή σε έναν άλλο ονειρικό και φανταστικό κόσμο. Στο παιχνίδι πρωταγωνιστεί ένα κοριτσάκι που αποκαλείται Six και το οποίο είναι ξυπόλυτο και ντυμένο με ένα κίτρινο αδιάβροχο και το μόνο της (σου) όπλο είναι ένας αναπτήρας.

Η Six, από ό, τι φαίνεται, βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα του Maw, ενός τεράστιου υποθαλάσσιου μέρους ή σκάφους και προσπαθεί να ανέβει προς τα πάνω. Προφανώς η δυσκολία κρύβεται εκεί, μαζί με κάποια τέρατα και γκροτέσκες ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και μια δυσοίωνη γυναικεία φιγούρα που φαίνεται να κρύβεται πίσω από το μυστήριο.

Λίγα πράγματα σου φανερώνονται σχετικά με το τι συμβαίνει, το οποίο για άλλους είναι θετικό και για άλλους αρνητικό. Οι δημιουργοί σου δίνουν όσο λιγότερα στοιχεία γίνεται και σε αφήνουν μόνο και ανυπεράσπιστο, με ενδείξεις μόνο για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσεις, χωρίς όπλα και χωρίς ιδέα τι πρέπει να κάνεις.

Τα επίπεδα είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να είναι φυσιολογικά δωμάτια και μέρη που θα συναντούσες στην κανονική σου ζωή, αλλά όσο πιο «διαστρεμμένα», τρομακτικά και ανατριχιαστικά γίνεται. Αυτός είναι και ο στόχος των σχεδιαστών του παιχνιδιού: να θες να το βάλεις στα πόδια όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τα πλάσματα που συναντάς είναι τρομακτικά μόνο και μόνο με την εμφάνιση, πόσο μάλλον όταν καταλήγεις στα τερατώδη χέρια τους.

Το παιχνίδι είναι side-scrolling platform με μερικά στοιχεία adventure και σκοπός σου είναι να βοηθήσεις τη Six να διασχίσει τα δωμάτια που τη χωρίζουν από την ελευθερία. Το κάθε δωμάτιο για να περαστεί μπορεί να χρειαστεί προσεκτικές stealth κινήσεις ώστε να παραμείνεις αθέατος και κυρίως αλώβητος, σε άλλα προχωράς ή κάνεις άλματα όπως σε οποιοδήποτε platform παιχνίδι, σε άλλα χρειάζεται να λύσεις γρίφους και σε άλλα απλώς να τρέξεις για να σωθείς.

Το gameplay μου θύμισε αρκετά το “Limbo”, με κινδύνους να εμφανίζονται χωρίς καμία προειδοποίηση και με την ετεροχρονισμένη αντίδραση του παίχτη να τιμωρείται. Τα γραφικά και ο ήχος είναι πανέμορφα και μαζί με όλη την αισθητική του παιχνιδιού βοηθούν στο να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα που είχαν στο κεφάλι τους οι δημιουργοί του παιχνιδιού.

Σε πολλές περιπτώσεις τα γραφικά και η όλη ατμόσφαιρα με το όμορφο αλλά απειλητικό περιβάλλον και τον τρόπο που παρουσιάζεται η ιστορία, θύμιζαν τόσο το προαναφερθέν Limbo όσο και το Heart Of Darkness, για τους παλιότερους, αλλά και το Inside.

Ο σχεδιασμός των δωματίων με τα εκτός κλίμακας αντικείμενα, σε κάνουν να νιώθεις μια παράξενη απειλή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και νιώθεις σαν να βλέπεις/παίζεις σε μια ταινία του Tim Burton ή να βρίσκεσαι σε κάποιο στοιχειωμένο σπίτι. Σε ένα σημείο πχ του παιχνιδιού, συναντάς το πτώμα ενός κρεμασμένου άνδρα και δίπλα την καρέκλα που πιθανώς χρησιμοποίησε, αλλά θα χρησιμοποιήσεις κι εσύ για να προχωρήσεις. Σε άλλη περίπτωση συναντάς ένα τεράστιο ρολό χαρτί υγείας, ίσο με τον χαρακτήρα. Απλά καθημερινά αντικείμενα μετατρέπονται σε τρομακτικά και δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις μετά.

Προφανώς τα τέρατα που θα συναντήσεις στην προσπάθεια διαφυγής είναι όσο πιο τρομακτικά, περίεργα και με μια αίσθηση μη-κανονικότητας γίνεται. Το παιχνίδι σου δείχνει τις διαθέσεις του από τον πρώτο χαρακτήρα που θα συναντήσεις, τον Janitor, ο οποίος με την τερατώδη μορφή του, τα κοντά του πόδια και μακριά χέρια θα φροντίσει να τροφοδοτήσει τους εφιάλτες σου, ακόμα και όσο προχωράς στο παιχνίδι και βλέπεις χειρότερες εικόνες.

Κι ενώ η ατμόσφαιρα που δημιουργείται και το όλο εικαστικό κομμάτι είναι εξαιρετικά, έρχονται κάποια αρνητικά σημεία του παιχνιδιού να αμαυρώσουν την γενικότερη εικόνα. Το πρώτο από αυτά είναι η διάρκεια, η οποία είναι σχετικά μικρή. Η σχετικά μικρή διάρκεια (κάποιες λίγες ώρες) σε συνδυασμό με την σχεδόν ανύπαρκτη replayability του, ίσως αποτρέψουν κάποιους. Αν η ποιότητα, η ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί ένα παιχνίδι υπερτερούν έναντι της μεγάλης διάρκειας, θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

Στη δική μου περίπτωση, η συνεχής επανάληψη επιπέδων μόνο και μόνο για να αυξηθεί η διάρκεια ενός παιχνιδιού με κουράζει και μου δημιουργεί αίσθημα ανίας. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, αν και θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια, δεν με ενόχλησε τόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, δεν είναι απόλυτα σαφής η γωνία της κάμερας, με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε πτώσεις για τις οποίες δεν ευθύνεσαι, που καταλήγουν στον θάνατο.

Αυτό σε συνδυασμό με μεγάλους χρόνος κατά το loading και κάποια προβλήματα στο loadκάποιων save (πχ μπορεί να σε βγάλει σε κάποιο τυχαίο σημείο και να αναγκαστείς να ξαναπεράσεις κάποιο γρίφο) είναι τα σημεία που υστερεί το παιχνίδι. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανακοινώθηκε ότι βγήκε DLC με το πρώτο κεφάλαιο του “Secrets of the Maw”, ονόματι “The Depths”. Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι θα χειρίζεσαι το “Runaway Kid”, ένα άλλο φυλακισμένο παιδί που θα προσπαθεί να αποδράσει από το Maw. Πρόκειται να βγουν 3 κεφάλαια στο σύνολο τους, οπότε τουλάχιστον το θέμα της διάρκειας, έστω και με DLC λύνεται.

Εν κατακλείδι, το “Little Nightmares” είναι ένα πολύ καλό platform/horror παιχνίδι, που δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα και καταφέρνει να σου «κολλήσει», ακόμα κι αφού το τερματίσεις. Αν εξαιρέσεις τα μικροπροβλήματα στο gameplay που αναφέρθηκαν λίγο πιο πάνω και την (μικρή σχετικά) διάρκεια, είναι ένα παιχνίδι που θα σε αφήσει ικανοποιημένο και τρομαγμένο. Αν βρείτε την “six edition” με τα διάφορα καλούδια, μην το σκεφτείτε καν και προτιμήστε την. Είναι σχεδόν στην ίδια τιμή με το απλό παιχνίδι και άκρως ενδιαφέρουσα.

Το “Little Nightmares” κυκλοφορεί για PS4, Xbox One και για PC μέσω του Steam.

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s