South Park: Όταν η σάτιρα χτυπάει την πραγματικότητα (Α’ Μέρος)

Το South Park, κάτω από τις επιφανειακές καφρίλες και το ανώριμο χιούμορ, πάντα έκρυβε μια τόσο κυνική και καυστική κριτική της επικαιρότητας, όμοια της οποίας ελάχιστοι τόλμησαν και ακόμα λιγότεροι κατάφεραν να  φέρουν εις πέρας με τόσο εξαιρετικά εύστοχο τρόπο. Στα 20 χρόνια της ύπαρξής του, οι δημιουργοί της σειρά Trey Parker και Μatt Stone-αυτοί οι θησαυροί της ανθρωπότητας- δεν έχουν διστάσει να δείξουν τα δόντια τους σε τίποτα και σε κανέναν.

Θα ήταν αδύνατο λοιπόν να συμπεριλάβουμε σε ένα διμερές αφιέρωμα το κάθε ένα επεισόδιο που άσκησε κριτική ανά τα χρόνια καθώς θα έπρεπε να αναφερθούμε και στα 277 επεισόδια της σειράς. Ως εκ τούτου σας παρουσιάζουμε μια αναφορά τόσο στις πιο “controversial” στιγμές ( το ανεξίτηλο στίγμα των οποίων ακόμα καλά κρατεί) όσο και σε επεισόδια με πιο ήπια μεν, εξίσου εύστοχη κριτική δε, που μπορεί να σας ξέφυγαν. Φύγαμε!

  1. Jared has aides (6ος Κύκλος – 1ο Επεισόδιο)

Κάποιος κάποτε είπε πως κωμωδία=τραγωδία + χρόνος. 22.3 χρόνια λοιπόν μετά την τραγωδία του AIDS, είναι επιτέλους κοινωνικά αποδεκτό να κάνουμε αστεία γύρω από αυτό. Όλο το επεισόδιο περιστρέφεται γύρω από ένα κακό λογοπαίγνιο σατιρίζοντας παράλληλα όλους αυτούς που έγιναν για 5 λεπτά διάσημοι αδυνατίζοντας με διατροφή “αποκλειστικά” από αλυσίδες fast food.

  1. Let Go, Let Gov (17ος Κύκλος – 1ο Επεισόδιο)

Μετά το τεράστιο σκάνδαλο που ξέσπασε με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, ο Cartman διεισδύει στην NSA με σκοπό να αποδείξει σε όλο τον κόσμο πως η αμερικανική κυβέρνηση κατασκοπεύει τους πολίτες της και να περάσει και αυτός με τη σειρά του στο πάνθεον των whistleblowers. Όλα αυτά βέβαια φορώντας μια συσκευή στο κεφάλι του που δημοσιεύει  online κάθε του σκέψη. Προς έκπληξη όλων, δε είναι και τόσο αναγκαία τελικά κάποια σκοτεινή κυβερνητική συνωμοσία κατασκοπείας όταν όλοι, οικιοθελώς, εκθέτουν κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής τους ζωής στο ίντερνετ.

  1. Proper condom use (5ος Κύκλος – 7ο Επεισόδιο)

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία αποτελούσε (σε πολλά μέρη δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί) ένα πολύ δύσκολο και άβολο θέμα συζήτησης, κυρίως λόγω του βαθύ συντηρητισμού που διέπει τόσο την κουλτούρα σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ όσο και στις δικές μας περιοχές. Πολύ συχνά αυτό το πολύ λεπτό και σημαντικό θέμα ανατίθεται σε άτομα που όχι μόνο δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να διδάξουν αλλά μάλιστα δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα. Ως αποτέλεσμα αντί να διδάσκουν στα παιδιά το τι είναι το σεξ και τους ασφαλείς τρόπους με τους οποίους γίνεται, καταφεύγουν, απλά και μόνο βάση του προσωπικού τους ηθικού κώδικα, στο να τρομοκρατούν τα μικρά παιδιά για χίλια μύρια φρικτά πράγματα μπορεί να συμβούν όταν φτάσει επιτέλους εκείνη η ώρα. Αυτά καλό είναι να καταγγέλλονται.

  1. The Ring (13ος Κύκλος – Επεισόδιο 1ο)

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του South Park μπαίνει η Disney, η οποία με προϊόντα σαν τους Jonas Βrothers πουλάει αθωότητα στα αφελή κοριτσάκια με τον πιο ξεδιάντροπα τρόπο. Επίσης ο Kenny πεθαίνει τον πιο ευχάριστο θάνατο του. Από σύφιλη.

(ΥΓ) Παρόμοια κομπίνα έχει στηθεί και στην Ελλάδα όπως μας έδειξε ο booyahtv με τους Boyz N’ Noiz και τον Βαγγέλη Κακουριώτη.

  1. With Apologies to Jesse Jackson (11ος ΚύκλοςΕπεισόδιο 1ο)

Ο Randy λαμβάνει μέρος στον τροχό της τύχης ο οποίος προβάλλεται σε εθνική εμβέλεια. Σε έναν bonus γύρο λοιπόν όπου σε ένα παιχνίδι κρεμάλας καλείται να μαντέψει την απάντηση στην ερώτηση «άνθρωποι που σε ενοχλούν» και με την οθόνη να δείχνει N_GGERS, ο Randy απαντάει niggers αντί nAggers. Ως αποτέλεσμα τα πράγματα γίνονται πολύ άβολα για την οικογένεια Μarsh. Προκειμένου να εξιλεωθεί ο Randy γι’ αυτή απαράδεκτη πράξη του δέχεται μέχρι και να φιλήσει τον κώλο του Jesse Jackson (ιερέας, πολιτικός- υποψήφιος για προεδρία με το κόμμα των Δημοκρατών-υψίστης σημασίας φιγούρα για την αφροαμερικανική κοινότητα) μετά από απαίτηση του. Επίσης ο Cartman καλεί για race war σχεδόν μια ολόκληρη 10ετια πριν τα περσινά γεγονότα. Ξεχάστε τις συνωμοσίες γύρω απ τον George Sorros. Ο Trey και o Matt βρίσκονται πίσω απ τους Βlack Lives Matter. Και το μάθατε πρώτοι ΕΔΩ.

  1. Margaritaville (13ος Κύκλος – 3ο Επεισόδιο)

Ίσως ο μόνος και μοναδικός άξιος παραλληλισμός με τον Τζίζους (για σας το λέω· Matrix, Sons of Anarchy και Σια) στην τηλεοπτική ιστορία. Μέσα σε μια παρωδία της κατάρρευσης των αγορών το 2008, ο Stan προσπαθεί να επιστρέψει ένα margaritaville (συσκευή που φτιάχνει-ποτό-μαργαρίτα) που αγόρασε ο Randy με ένα πλάνο αγοράς από μια εταιρία χρηματοδότησης που έπαιρνε τους επενδυτές της από τη Wall Street οι οποίοι πουλούσαν δέσμες με τέτοια πλάνα σε τράπεζες, το βάρος των οποίων τελικά κατέληξε μετά από συντονισμένες κυβερνητικές δράσεις (βλέπε Fannnie May&Freddie Mac) στο treasury department το οποίο με τη σειρά του αποφάσιζε τι θα κάνει κόβοντας το κεφάλι μια κότας και αφήνοντας την να τρέξει σε έναν κύκλο μέχρι να ψοφήσει. Αν μπερδεύτηκες, μην ανησυχείς. Αυτό που μένει στο τέλος είναι πως, παρομοίως με την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα όλου αυτού του σιδηρόδρομου τα φορτώθηκε ο φορολογούμενος. Η οικονομία έχει πάρει τη μορφή ενός εξοργισμένου θεού ενώ ένας μικρός Εβραίος (Kyle) θυσιάζει τον εαυτό του και πληρώνει για τα χρέη όλων με την Limitless Spending Platinum American Express του. Χέσε ψηλά..

  1. Youre not Yelping (19ος Κύκλος – 4ο Επεισόδιο)

Yelp.com: μια πολύ διαδεδομένη ιστοσελίδα/εφαρμογή κριτικής και αξιολόγησης εστιατορίων, bar, μέρη διασκεδάσεως κτλ. Όταν ξέσπασε λοιπόν το σκάνδαλο όπου μικροεπιχειρήσεις κατηγορούσαν την σελίδα ότι τους εκβίαζε για καλές κριτικές, το αντίστοιχο επεισόδιο φυσικά και δε θα αργούσε να δει το φως της ημέρας. Κάθε φορά που στα studios του South Park έχουν κέφια, ο κόσμος γίνεται λίγο καλύτερος.

  1. Informative Murder Porn (17ος Κύκλος – 2ο Επεισόδιο)

Σε μια εξαιρετικά εύστοχη σάτιρα όλων των υποστηρικτών της ιδέας του ότι τα video-games κάνουν τα παιδιά βίαια, έρχεται μια ιστορία στην οποία σύσσωμη η ενήλικη κοινότητα του South Park έχει αναπτύξει εμμονή με τηλεοπτικές σειρές μυστηρίου οι οποίες, όπως εισηγείται και ο τίτλος, περιστρέφονται γύρω από πορνογραφικό υλικό και δολοφονίες. Βαθιά επηρεασμένοι λοιπόν από αυτές, αρχίζουν άνευ προηγουμένου να δολοφονούν ο ένας τον άλλον. Tα παιδιά σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν τους γονείς τους από το να αλληλοσκοτωθούν και να διαφυλάξουν τον ενήλικο πληθυσμό της πόλης, αποφασίζουν να μυήσουν τους «μεγάλους» στο Minecraft.

  1. Handicar (18ος Κύκλος – 4ο Επεισόδιο)

Ο Timmy προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για την κατασκήνωση, πείθει τους πάντες να δοκιμάσουν την νέα του εναλλακτική υπηρεσία μεταφοράς. Οι πάντες είναι ευχαριστημένοι εκτός από τη γνωστή και μισητή σε όλους μας κίτρινη φυλή-τους ταξιτζήδες- οι οποίοι οργανώνουν διαδηλώσεις προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα «εργασιακά τους δικαιώματα». Το επεισόδιο φυσικά είναι εμπνευσμένο από τις πραγματικές (μάταιες) διαδηλώσεις οδηγών ταξί σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά των Uber. Έχε γεια ταξί, δε θα λείψεις σε κανέναν.

Η συνέχεια στο 2ο μέρος. Αν δεν είδες κάποιο επεισόδιο που πιστεύεις ότι έπρεπε να είναι στη λίστα, υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Φυσικά και κρατήσαμε τα καλύτερα για το τέλος!

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s