Χωρίς περαιτέρω κουβέντες, και όπως είναι φανερό από τον τίτλο, σήμερα στο Geek Cultura καταγράφουμε σε πραγματικό χρόνο την πρώτη μας εμπειρία με τα περιεχόμενα του επιτραπέζιου παιχνιδιού Dominion.
Εξωτερικά…
Ξεκινώντας από το κουτί, η εικονογράφηση παραπέμπει σε ένα μεσαιωνικού τύπου universe. Στο πλάι η ένδειξη για τον χρόνο που χρειάζεται περίπου κάθε γύρος παιχνιδιού (μισή ώρα), τον αριθμό παικτών (2 έως 4) και την επιθυμητή ηλικία (από οκτώ χρονών και πάνω). Κατατάσσεται στα παιχνίδια strategy.
Αναποδογυρίζοντας το κουτί, επαληθεύω την αρχική μου υπόθεση, περί του μεσαιωνικού σκηνικού με την περιγραφή να αναφέρεται σε μονάρχες και φέουδα. Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Ο κάθε παίκτης ενσαρκώνει ένα κυβερνήτη ενός μικρού βασιλείου που προσπαθεί να διεκδικήσει περισσότερη γη και ισχύ. Και από τον τίτλο ξεκάθαρο, μάχη για κυριαρχία με την επικράτεια του κάθε παίκτη να ορίζεται από την τράπουλα του.
Ανοίγοντας:
Το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι τα δυο φυλλάδια που περιέχονται και αφορούν τους κανόνες, το στήσιμο του παιχνιδιού, και τις περιγραφές για κάθε κατηγορία καρτών. Περιέχονται επίσης και προτεινόμενα σετ για κάθε παιχνίδι, με λεπτομερείς αναλύσεις και βέλη προς υπόδειξη των παικτών για την κάθε φάση του παιχνιδιού. Αναρωτιέμαι τον λόγο της τόσης λεπτομέρειας.
Μετανιώνω αμέσως για την αρχική μου απορία, καθώς αφαιρώ τα φυλλάδια των οδηγιών και αντικρίζω τις 500 κάρτες του παιχνιδιού, που εμπίπτουν σε κάρτες θησαυρού, κάρτες πόντων νίκης, κάρτες Κατάρας αλλά και 252 κάρτες βασιλείου που διαιρούνται σε 25 κατηγορίες ενεργειών.
Tip για ψυχαναγκαστικούς όπως εγώ: Μην μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε την καρτέλα με την ονομασία της κάθε κατηγορίας ενεργειών για ευνόητους λόγους…
Οι κάρτες:
Οι πρώτες κάρτες όπως οι κάρτες πόντων νίκης ή οι κάρτες θησαυρού μεταφράζονται εύκολα, όμως για την πλειονότητα των καρτών, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τα φυλλάδια των κανόνων που περιέχουν και την περιγραφή για κάθε κατηγορία ενεργειών των καρτών βασιλείου.
Όπως στην πλειοψηφία των επιτραπέζιων παιχνιδιών όλοι οι παίκτες ξεκινάνε ισότιμα με 10 κάρτες , και από εκεί και πέρα η τράπουλα του ανακατανέμεται σύμφωνα με τις επιλογές αγορών που θα κάνει για να αποκτήσει νομίσματα, πόντους νίκης, κάρτες βασιλείου, ή για να επιτεθεί στους αντιπάλους. Στο κάτω μέρος αριστερά αναγράφεται η αξία κάθε κάρτας.
Με μια πρώτη ματιά στις οδηγίες, ο κάθε παίκτης τραβάει 5 κάρτες από την κλειστή (!) του τράπουλα, για κάθε γύρο. Στο τέλος του ο κάθε παίκτης αν θελήσει μπορεί να πραγματοποιήσει μια αγορά και μια ενέργεια. Έτσι με τις αγορές η προσωπική τράπουλα εμπλουτίζεται, ενώ με κάποιες από τις ενέργειες, μπορεί να μειωθεί εφόσον ορισμένες χρησιμοποιούνται μόνο για μια φορά. Στο τέλος κάθε γύρου και οι 5 κάρτες τοποθετούνται στα Σκάρτα τα οποία ανακατεύονται και τοποθετούνται εκ νέου κλειστά όταν έχουν τραβηχτεί όλες οι κάρτες της τράπουλας.
Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται όλες οι κατηγορίες των καρτών βασιλείου, αλλά μόνο 10 από τις 25 κατηγορίες, ώστε κάθε παιχνίδι να είναι διαφορετικό και να μην φαντάζει χιλιοπαιγμένο.
Το έπαιξα με την παρέα μου, και το συνιστώ, μιας και έχει τη σωστή δόση πώρωσης και ανταγωνιστικότητας μαζί.
Διαβάστε ακόμα:
- Κάντε like την σελίδα του Geek Cultura στο facebook για να βλέπετε πρώτοι τα νέα, τους διαγωνισμούς και τα αφιερώματα
- Ο Rocky Balboa μας χάρισε μερικά κορυφαία μαθήματα ζωής
- Υποτιμημένες Σειρές – Μέρος Α
- Υποτιμημένες σειρές – Μέρος Β
- Όταν η DC άλλαξε τον τηλεοπτικό υπερηρωικό χάρτη…
- Τα εκνευριστικά λάθη του gamer – Α’ Μέρος
- Τα εκνευριστικά λάθη του gamer – Β’ Μέρος
- Εμμονές ενός gamer
- Ωδή στον εργαζόμενο gamer
- Οι χειρότερες superhero ταινίες από το 2000 και μετά
- Τα πρώτα σε εισπράξεις franchise ταινιών