Command & Conquer: Η άνοδος και η πτώση του «Γολιάθ» της στρατηγικής

Ποτέ δεν θα ξεχάσω την παραμονή Χριστουγέννων του 1997, ήταν 24 του Δεκέμβρη και λέγαμε τα κάλαντα με ένα συμμαθητή μου, τον Δημήτρη. Είχαμε ξεκινήσει από πολύ πρωί και τελειώσαμε στις 13:00 το μεσημέρι καταλήγοντας στο μαγαζί του πατέρα του, χαμπουργκεράδικο της εποχής, να έχουμε λιμοκτονήσει και να είμαστε μέσα στην αγωνία τι έχουν αυτές οι «μπανάνες» μέσης που είχαμε.

Αμέσως μετά το φαί φύγαμε τρέχοντας για το σπίτι μου να αδειάσουμε τις «δραχμές» μας στο πάτωμα για να δούμε τι μαζέψαμε. Με μεγάλη μας χαρά είχαμε μαζέψει 21.000 δρχ (62,00€) έκαστος . Και φυσικά εγώ ένιωθα πολύ μεγαλύτερη χαρά, γιατί ακριβώς είχα μαζέψει το πόσο που χρειαζόμουν για να αγοράσω το C&C: Red Alert και μου περίσσευαν και  7.500 δρχ για να τα βάλω στην άκρη.

Φυσικά μόλις έκανα χοντρά έφυγα τρέχοντας στην συγχωρεμένη αλυσίδα βιβλίου/τεχνολογίας Papa – Salvador (Παπασωτηρίου), η οποία ήταν και η πρώτη που έφερε σε πολύ καλή τιμή το Command & Conquer:  Red Alert. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τεράστιο πανό που δέσποζε στα πλάγια του καταστήματος στην γωνία Στουρνάρη 49 να λέει πρώτα εδώ το Red Alert για PC. Μπήκα μέσα και μου το δώσανε και με έκπτωση το πήρα τελικά 10.500 δρχ. Ανυπομονούσα να φτάσω σπίτι και να το λιώσω και φυσικά το έλιωσα και που και που το βλέπω στα ράφια της βιβλιοθήκης μου και αναπολώ τις εποχές που ο «Γολιάθ» του Strategy ήταν το C&C.

Δεν πιστεύω, ότι όσοι έχουμε ασχοληθεί με Strategy, δεν έχουμε έρθει σε επαφή, έστω και μέσω ενός Video στο Youtube με το C&C. Αλλά πως έγινε και νικήθηκε αυτός ο γίγαντας; Πως διαλύθηκε, ο μύθος και η δύναμη αυτής της «ιδέας» του Strategy; Θα το δούμε αλλά πρώτα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η δημιουργία του  C&C

Είμαστε στο έτος 1992 και η Westwood μόλις τελείωσε με την μεγάλη επιτυχία της, δημιουργώντας το Dune 2 (Real Time Strategy) και είχε ανάγκη από μια νέα ιδέα για να μείνει στο «παιχνίδι» των Strategy. Όμως δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Franchiseτου Dune και αυτό γιατί, οι προγραμματιστές (κυρίως) της εταιρείας είχαν βαρεθεί να ασχολούνται με την άμμο. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Command&Conquer.

Το C&C αφορούσε το όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου η Γή, έχει μολυνθεί από ένα ραδιενεργό επικίνδυνο στοιχείο, το επονομαζόμενο Τιβέριο (tiberium). Αυτό προκάλεσε την δημιουργία από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών της GDI(Global Defence Initiative), με σκοπό την μείωση – περιορισμό του επικίνδυνου αυτού στοιχείου. Από την άλλη όμως δημιουργήθηκε μια ομάδα, η Αδελφότητα των Νοντ (Brotherhood of Nod) με αρχηγό τον «περίεργο» Κέιν. Κι έτσι το 1995 ανέβηκε στα ράφια των καταστημάτων το Command and Conquerσε μεγάλο χαρτονένιο κουτί με ένα υπέροχο διπλό Jewel case με δύο cd και δώρο το Soundtrack του game. Ναι καλά το διαβάσατε, το Soundtrack.

Στην αρχή όλοι στην εταιρεία ήταν δύσπιστοι και μάλιστα υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για  το αν το παιχνίδι θα πετύχει στην αγορά και θα γίνει επιτυχία. Για αυτό το λόγο η Westwood έκανε μια παρουσίαση του παιχνιδιού, στους υπαλλήλους της και μόνο το βλέμμα τους ήταν αρκετό για να καταλάβουν ότι θα ήταν αυτό που περίμεναν. Προκειμένου το παιχνίδι να γίνει πιο ρεαλιστικό, η εταιρεία αποφάσισε να προσθέσει FMV (Full Motion Video), που ναι μεν μέχρι εκείνη την εποχή υπήρχαν, αλλά όχι σε αυτή την διάρκεια.

Με αυτόν το  τρόπο δημιουργήθηκε παράλληλα μια «B-movie» για να δέσει το σενάριο, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ρεαλιστικό το παιχνίδι. Φυσικά για τις ανάγκες των βίντεο λόγω του αρχικού περιορισμένου budget, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι υπάλληλοι της Westwood όπως ο αγαπημένος μας Kane (Joseph D. Kucan) ο αρχηγός της αδελφότητας των Nod, που ήταν ο σκηνοθέτης στα video καθώς και προγραμματιστής της Westwood και ήδη γνωστός για τη δουλειά του στα παιχνίδια Dune, Legend of Kyrandia, Blade Runner (1997 pc game) και άλλα.

Σε συνέχεια του C&C, πολύ αργότερα βγήκαν τα expansions με την ονομασία C&C Covert Operations και C&C Sole Survivor, που είχαν κάποιες επιπλέον αποστολές για τους GDI& τους NOD. Το παιχνίδι σημείωσε σημαντική επιτυχία και άνοδο στον χώρο των Strategy πουλώντας την ίδια χρονιά πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Έτσι όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν άργησαν να εμφανιστούν και οι συνέχειες – Spinoff του παιχνιδιού.

Η συνέχεια του θρύλου

Αμέσως μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το πρώτο παιχνίδι η Westwood, πλέον, έχοντας βρει «την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά» στην καθομιλουμένη, αποφάσισε να κάνει το προφανές. Καλύτερη τεχνολογία άρα καλύτερα γραφικά, περισσότερο budget άρα περισσότερα χρήματα για χάλασμα και φυσικά το ελεύθερο να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές ότι θέλανε.

Έτσι η ομάδα του C&C δημιούργησε το C&C: Red Alert. Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο γνωστός επιστήμονας Albert Einstein, έχοντας ζήσει την φρίκη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, με την βοήθεια της χρονομηχανής που κατασκεύασε γύρισε στο χρόνο και εμπόδισε τον Χίτλερ να γίνει αυτός που έγινε. Η κίνηση αυτή ναι μεν είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή του πολέμου, αλλά είχε ως παρενέργεια την άνοδο της Σοβιετικής ένωσης και την δημιουργία ενός Σοβιετικού κατακτητικού – επεκτατικού κρατιδίου με σκοπό τι άλλο την κατάκτηση του κόσμου και την επιβολή των Σοβιέτ με αρχηγό φυσικά τον Στάλιν.

Από την αντίθετη πλευρά υπάρχουν οι κλασσικοί σύμμαχοι με ένα γερμανό στρατηγό φυσικά να συντονίζει τις πολεμικές κινήσεις των συμμάχων. Και εδώ όμως επειδή ακριβώς το εν λόγω παιχνίδι, αφορά συνέχεια του αρχικού C&C, δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάποια υπονοούμενα, όπως τον καραφλό τυπάκο με το μούσι που είναι όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι του Στάλιν και του δίνει πληροφορίες – συμβουλές και όπως βλέπουμε στο τέλος δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας Kane που είδαμε στο πρώτο μέρος της σειράς C&C.

Έτσι στο τέλος του παιχνιδιού, με την ανάληψη της διοίκησης των εναπομεινάντων Σοβιετικών δυνάμεων από τον Kane, επιστρέφουμε πάλι στο prime timeline (μιλώντας με όρους StarTrek) και έτσι δεν μας βγάζει από το πνεύμα του παιχνιδιού που ξέραμε και αγαπάμε ακόμα με τους GDI& τους NOD να ξανά δημιουργούνται και να επιστρέφουμε έτσι πάλι στην αρχή, εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατο». Στο συγκεκριμένο παιχνίδι κυκλοφόρησαν και δυο expansions, C&C Red Alert Aftermath και C&C Red Alert Counter Strikeμε επιπλέον σενάριο και πίστες γνωρίζοντας την ίδια επιτυχία με το αρχικό παιχνίδι.

Το παρασκήνιο και η πτώση

Μετά την επιτυχία του Red Alert και την άνοδο της Westwoodστο βάθρο των νικητών, το C&C Franchise ήταν ήδη πολύ υψηλά και πλέον η Westwood κατείχε το 5% με 6% της παγκόσμιας αγοράς pc games (εάν φανταστούμε ότι το αρχικό C&Cμόνο πούλησε 3 εκ. αντίτυπα). Φυσικά όπως καταλαβαίνουμε όταν εταιρείες που είναι σχετικά μικρές – σε σχέση με άλλες υπερδιπλάσιου μεγέθους – και που για να εκδώσουν ένα παιχνίδι κάνουν συνεργασία με άλλες εκδοτικές εταιρείες στον τομέα του Interactive (στην προκειμένη περίπτωση η Westwood συνεργαζόταν με την Virgin που την είχε αγοράσει), αυτό δεν περνάει απαρατήρητο.

Έτσι εμφανίστηκε ο τότε (και σήμερα) κολοσσός στον τομέα των Video Games η ΕΑ interactιve που μέχρι τότε ήταν γνωστή κυρίως για τα παιχνίδια που είχανε να κάνουν με Sport (FIFA, NBA, NFL κλπ) και για τα παιχνίδια αγώνων δρόμου – ποιος δεν θυμάται το Need for Speed– και θέλοντας να ξεκολλήσει από αυτόν το γάμο με τέτοιου είδους παιχνίδια και να ξανά γίνει γνωστή και σε άλλα Genre εκτός των σπορ, βρήκε την ευκαιρία και αγόρασε από την Virginτο ποσοστό και όλη την Westwood αντί του ποσού των 122,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι η EA βρήκε την ευκαιρία και αμέσως έβγαλε για Playstation το Dune 2000, παραγωγής Westwood, και φυσικά έβαλε την εταιρεία να δημιουργήσει άμεσα συνέχεια του C&C. Κάπως έτσι το 1998, βγήκε expansionτου Red Alert ονόματι C&C Red Alert Retaliation, σαν δοκιμή για το εάν ο κόσμος ακόμα αγαπάει το C&C. Φυσικά η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και έτσι άμεσα προχώρησε στην δημιουργία νέου παιχνιδιού C&C το 1999 με την ονομασία C&C Tiberian Sun.

Σε αυτό το παιχνίδι είμαστε στο έτος 2030 και πλέον η Γή έχει καλυφθεί σε ποσοστό περίπου 80% από το Τιβέριο και ο πόλεμος μεταξύ των GDIκαι NOD μένετε για τον έλεγχο των τελευταίων ελευθέρων από Τιβέριο ζωνών της Γής. Το σενάριο αν και κλασσικό δεν μας χαλάει «σαν το παλιό καλό κρασί» και με την προσθήκη κι άλλων Video με πλέον πιο γνωστούς ηθοποιούς όπως τον Christian Bale και τον Charles Earl Jones (δεν χρειάζονται συστάσεις και για τους δυο), βγήκε στην αγορά με πολλά υποσχόμενο. Το παιχνίδι κινούταν σε φουτουριστικό επίπεδο με μάχες σε μια δηλητηριασμένη Γή και σκηνές και στο διάστημα. Παρ’ όλο που βγήκε πολύ βιαστικά και δεν είχε την επιτυχία που περίμεναν, οι πιστοί του C&C (μέσα σε αυτούς κι εγώ) τίμησαν το παιχνίδι και το expansionαυτού Firestormτο 2000.

Το ίδιο έτος η EA αποφάσισε να ξανά γυρίσει με την Westwood στον κόσμο του Red Alert, θέλοντας να τραβήξει πάλι όλο τον κόσμο του C&C πίσω και να ξανά ασχοληθεί δυναμικά με το Franchise του C&C, βγάζοντας το Red Alert 2. Είμαστε πλέον στο έτος 1972 και τα απομεινάρια της Σοβιετικής ένωσης με αρχηγό τον Yuri (έναν τηλεπαθητικό Κομισάριο) υποδυόμενο από τον Udo Kier (γνωστό για ρόλους όπως στο Blade, Iron Sky κλπ), που επιτέθηκε στην Αμερική με σκοπό να την κατακτήσει, πράγμα που έκανε και από την άλλη η σύμμαχοι πάλι εναντίον της Σοβιετικής ένωσης. Μόνο που τώρα πλέον είναι στην μέση έλεγχος του μυαλού, πολιτική ανακατωσούρα σε σχέση με αυτό που ξέρουμε για τις ΗΠΑ και Ευρώπη κλπ.

Τόσο το παιχνίδι όσο και το expansionαυτού (Yuri’s Revenge) εξυπηρέτησαν το σκοπό τους και έπεισαν τον κόσμο του C&C. Να γυρίσει πίσω και να ξανά ασχοληθεί με το παιχνίδι.

Το τελευταίο παιχνίδι C&C της Westwood, ήταν το C&C Renegade, ένα FPS (First Person Shooter) game που επιστρέφει τον παίχτη πίσω στο αρχικό C&Cκαι ο παίκτης ελέγχει έναν GDI Commando που κάνει covert ops missions και blackops για λογαριασμό των GDI. Σίγουρα το εν λόγω παιχνίδι δεν είχε την απήχηση και την επιτυχία που περίμεναν από την EA και μπορούμε να πούμε ότι πήγε πολύ άδοξα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ακυρώθηκε και ο σχεδιασμός του C&C Renagade 2 γιατί παρ’ όλο που οι πρώτες εικόνες ήταν πολύ καλές η ΕΑ φοβήθηκε μήπως λόγω του Franchise χάσει από το τότε διάσημο Battlefield 1944.

Η διάλυση

Αμέσως μετά η EA έκλεισε την Westwood και ανέλαβε αυτή να συνεχίσει το C&C αλλά όχι με όλο το παλιό προσωπικό της Westwood κι έτσι βγήκε το C&C Generals, ένα παιχνίδι που δεν είχε καμία σχέση τόσο με το timeline του C&C όσο και με το Red Alert. Ήταν στην σημερινή μπορούμε να πούμε εποχή με όλα κι όλα τρία factions USA, China Republic και τους τρομοκράτες GLA (Global Liberation Army) αλλά το game play και το UI (User Interface) ήταν το ίδιο με τα C&C που έχουμε δει.

Το παιχνίδι μπορεί να ήταν C&C αλλά ο κόσμος δεν ήθελε αυτό το σενάριο, ήθελε το κλασσικό σενάριο που είχε μάθει έως τότε, Τιβέριο, NOD, GDI, Σοβιετική Ένωση κλπ, άρα δεν άργησε το Generals και το expansionαυτού Zero Hour να αποδειχθούν πολύ «λίγα» για το Franchiseτου C&C.

Αναγνωρίζοντας το σφάλμα της η ΕΑ πήρε τα βαρέα όπλα και επανέφερε το σενάριο του κλασσικού C&Cκαι έτσι δημιουργήθηκε το C&C 3: Tiberium Wars και το expansionαυτού το Kane’s Wrath που έκανε τον κόσμο να μην χάσει την πίστη του ακόμα και να θέλει να ασχοληθεί κι άλλο. Το δώρο σε αυτό το παιχνίδι ήταν όταν ο παίκτης τερμάτιζε και με τα δυο factions (GDI & NOD) αμέσως εμφανίζονταν οι εξωγήινοι Scrin, η αιτία που η αγαπημένη μας Γή έχει γίνει ένα πράσινο ραδιενεργό οικόπεδό τους. Το σενάριο πλούσιο, γύρισαν επιτέλους τα FMV (Full Motion Video) άρα είδαμε ταυτόχρονα άλλη μια ταινία παίζοντας το παιχνίδι και άλλη μια σειρά διάσημων ηθοποιών να προσφέρουν περισσότερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, όπως ο Michael Iron side στο ρόλο του Στρατηγού των GDI.

Την ίδια χρονιά και αφού η ΕΑ είχε καταφέρει να ξανά ζεστάνει τον κόσμο του C&C έβγαλε με διαφορά μηνών το Red Alert 3 και το expansionτου Uprising με το γνωστό Σοβιετικό σενάριο, μόνο που στο παιχνίδι οι Σοβιετικοί αποφάσισαν, με τον ίδιο τρόπο που ο Einstein έβγαλε τον Χίτλερ από την ιστορία να βγάλουν τον ίδιο τον Einstein, με αποτέλεσμα να προστεθεί άλλο ένα Faction στο παιχνίδι η Ιαπωνία ή  αλλιώς Empire of the Rising Sun με αρχηγό αυτής τον γνωστό από το Star Trek ηθοποιό George Takei στον ρόλο του Αυτοκράτορα. Για άλλη μια φορά τα FMV κάνανε πολύ καλή δουλειά και ο κόσμος έμεινε παραπάνω από ευχαριστημένος τελειώνοντας το παιχνίδι και φυσικά ανυπομονούσε για το C&C 4: Tiberium Twilight που είχε ήδη ανακοινωθεί.

Το παιχνίδι αυτό ήταν πολύ αναμενόμενο ακριβώς γιατί ήδη η ΕΑ ακύρωσε δυο FPS games, το ένα θα ήταν στην ουσία η συνέχεια του Renegade και το δεύτερο βασιζόταν στο Generals.

Το τέλος

Το C&C 4 που ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» της σειράς έμελε να είναι και ο επικήδειος για την σειρά C&C και αυτό γιατί στο 4 το παιχνίδι έχασε και κατέληξε να είναι η αιτία που κατέστρεψε το Franchise.  Περιόριζε πολύ τους παίχτες στο χτίσιμο κτιρίων και στην δημιουργία μονάδων και στο πεδίο της μάχης. Έτσι κατέληξε να γίνει κάτι πολύ δύσκολο και χωρίς ενδιαφέρον. Προσωπική άποψη είναι ότι εάν δεν υπήρχαν τα FMVστα ενδιάμεσα δεν θα το έπαιζα καθόλου.

Μετά το C&C 4 ακολούθησαν πολλές απόπειρες αναβίωσης του, όπως το Generals 2 που αργότερα ανακοινώθηκε σαν Command and Conquer, κάτι σαν reboot, πράγμα που ακυρώθηκε λόγω των κακών κριτικών που πήρε η Α έκδοση του παιχνιδιού από άτομα που επιλέχθηκαν να παίξουν το παιχνίδι.

Τέλος η ΕΑ σε μια ύστατη προσπάθεια να μην ξεχαστεί το C&Cέβγαλε σε επίπεδο Browserplay το C&C Alliances, ένα 2d και πολύ μέτριο strategy που ενέπλεκε και το Red Alert μέσα και το ονόμασε Tiberium Alliances. Το συγκεκριμένο είναι ακόμα σε ισχύ και μπορεί ο παίκτης να μπει και να παίξει.

Η ΕΑ στην συνέχεια δεσμευτικέ ότι θα συνεχίσει το Franchise του C&C και ότι σύντομα θα δούμε νέα παιχνίδια και μάλιστα θα μας εκπλήξουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση από την ίδια ή από κάποια άλλη θυγατρική αυτής. Δυστυχώς λυπάμαι που το λέω αλλά το C&C για να αναβιώσει πάλι και να γίνει ένα δυνατό Strategy, πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό και να δημιουργήσει τα συναισθήματα που μας έβγαζαν τα παλιά C&C, δηλαδή μεγάλα παιχνίδια χωρίς πολλά Factions και πολλά FMV

Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί και σας αρέσουν τα Strategy μην κάνετε το λάθος και δεν τα παίξετε. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα όλα ακόμα και τα περίεργα και ελπίζω σε μια αναβίωση του Franchise.

Διαβάστε ακόμα:

gif04

One thought on “Command & Conquer: Η άνοδος και η πτώση του «Γολιάθ» της στρατηγικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s