Γλυκιές αναμνήσεις από τον Παραμυθά

Αναμνήσεις… Αναμνήσεις… Αναμνήσεις… Κάποιοι  λένε ότι ο χαρακτήρας μας και η προσωπικότητα μας διαμορφώνετε από τις αναμνήσεις και τα βιώματα μας! Κάποιοι άλλοι πάλι πιστεύουν το αντίθετο, πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει ποτέ! Δεν έχει σημασία όμως το τι πιστεύει ο καθένας,  το σημαντικότερο νομίζω είναι να έχει κάποιος… καλή μνήμη! Κάπου εδώ λοιπόν και εγώ θα προσπαθήσω να επαναφέρω ξανά μέσα από την ξεθωριασμένη μνήμη μου κι άλλες όμορφες αναμνήσεις από την δεκαετία του 80’ για να σας διηγηθώ, όπως θα έκανε και ο Παραμυθάς. Μόνο που εγώ… δεν έχω σκύλο που μιλάει!

Εκτός λοιπόν από την πανέμορφη Ελληνική παιδική σειρά “Του κουτιού τα παραμύθια” που σας είχαμε αφιέρωμα, έτσι και ο Παραμυθάς (The Storyteller) είναι εξίσου μία από τις πολυαγαπημένες μου παιδικές σειρές με μαριονέτες.

Θυμάμαι έναν γεροντάκο με πεταχτά αφτιά να κάθετε σε μια μεγάλη πολυθρόνα που ήταν δίπλα από ένα τζάκι μέσα σε ένα κάστρο και να λέει “όταν οι άνθρωποι έλεγαν το παρελθόν τους με ιστορίες, εξηγούσαν το παρόν τους με ιστορίες, και πρόβλεπαν το μέλλον τους με ιστορίες… την καλύτερη θέση δίπλα στο τζάκι την κρατούσαν για τον Παραμυθά”. Μετά άρχιζε να διηγείται όμορφα και σκοτεινά παραμύθια βασισμένα σε ευρωπαϊκούς μύθους.

Επίσης θυμάμαι ότι ο γεροντάκος δεν ήταν μόνος του, είχε παρέα και έναν σαρκαστικό σκύλο-μαριονέτα που μιλούσε και έδειχνε να ξαφνιάζετε με αυτές τις απίστευτες ιστορίες που άκουγε από το αφεντικό του. Οι ιστορίες που διηγιόταν μπορεί να είχαν ένα σκοτεινό γοτθικό κλίμα (θυμίζουν λίγο για όσους γνωρίζουν και την ταινία Labyrinth του 1986 από τον ίδιο δημιουργό/σκηνοθέτη Jim Henson) και σε συνδυασμό με κάποιες μαριονέτες που είχαν λίγο τρομαχτική όψη (για τα παιδικά μάτια μας τότε) σου προκαλούσαν μια μικρή ανατριχίλα! Παρόλα αυτά ήταν υποφερτό το κλίμα και μετριασμένο έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και μικροί και μεγάλοι.

Ένα από τα επεισόδια που έχει μείνει αμυδρά στην μνήμη μου είναι  το «Αληθινή Νύφη» (The True Bride). Ήταν λέει κάποτε μια ορφανή κοπέλα που την είχε υιοθετήσει ένας καταπιεστικός, στρίγκλος καλικάτζαρος. Ο στριμμένος καλικάτζαρος έβαζε σε διάφορες αγγαρείες την κοπέλα που αν δεν τις εκτελούσε την τιμωρούσε. Μια μέρα όμως εμφανίστηκε ένα λιοντάρι με σκοπό να την βοηθήσει. Έτσι όταν ο καλικάτζαρος είπε την κοπέλα να μαζέψει όλα τα πούπουλα μέσα από ένα δωμάτιο, τότε εμφανίστηκε αυτό το λιοντάρι και της λέει “κοιμήσου γιατί φαίνεσαι κουρασμένη και μην σε νοιάζει”.  Όταν ξύπνησε η κοπέλα αντίκρισε ξαφνιασμένη το δωμάτιο καθαρό και όλα τα πούπουλα μαζεμένα μέσα σε σάκους.

Ξαφνιασμένος και ο καλικάτζαρος που τα κατάφερε η κοπέλα την βάζει σε μία άλλη αγγαρεία. Της ζήτησε να αδειάσει με μία τρύπια κουτάλα όλο το νερό μέσα από μία λιμνούλα. Ενώ αυτή προσπαθούσε άσκοπα να τα καταφέρει, εμφανίζετε πάλι το λιοντάρι και της ξανά λέει: “Ξεκουράσου και μη σε νοιάζει”. Τότε το λιοντάρι ήπιε όλο το νερό και αποξήρανε την λίμνη. Όταν ήρθε ο καλικάτζαρος και το είδε τρελάθηκε και σκέφτηκε να την βάλει μια ακόμα πιο δύσκολη αγγαρεία. Της είπε να χτίσει ένα κάστρο και να είναι έτοιμο πριν βραδιάσει. Και τότε τσουπ να το πάλι το λιοντάρι. Λέγοντας της τα ίδια λόγια έπεσε η κοπέλα να κοιμηθεί. Όταν ξύπνησε αντίκρισε ένα πανέμορφο κάστρο μπροστά της…. Η ιστορία έχει και συνέχεια, δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σας την περιγράψω όλη (εξάλλου σ’ αυτό καλύτερος είναι ο Παραμυθάς), ήθελα μόνο να σας δώσω μια μικρή γεύση για το πως είναι περίπου αυτές οι πανέμορφες ιστορίες.

Εκτός από το επεισόδιο της «Αληθινής Νύφης», η πρώτη σεζόν είχε και άλλα οχτώ επεισόδια όπως  τον “Στρατιώτη και το Θάνατο”, τον “Ατρόμητο”, το “Τυχερό Παιδί”,
την “Σύντομη Ιστορία”, τον “Χανς τον Σκαντζόχοιρο”, τα “Τρία Κοράκια” την “Σαπσορού” που έμοιαζε πολύ με το παραμύθι της Σταχτοπούτας, και τον “Άκαρδο Γίγαντα”. Όλα τα επεισόδια είναι βρετανικής παραγωγής και έχουν σκηνοθετηθεί/επιμεληθεί από τον μοναδικό κουκλοποιό και μαριονετίστα τον Jim Henson, όπου πέραν άλλων έχει δημιουργήσει και τo γνωστό σε όλους μας Muppet Show.

Τον ρόλο του γεροντάκου τον είχε αναλάβει ο ηθοποιός John Hurt και την φωνή του σκύλου την δανείζει ο Brian Henso που τυχαίνει να είναι και ο γιός του Jim Henson. Όλα αυτά για την πρώτη σεζόν που παίχτηκε το 1987 με 89. Στην δεύτερη σεζόν όμως έχουμε κάποιες μικρές αλλαγές γιατί τον ρόλο του γεροντάκου τον αναλαμβάνει ο Michael Gambon και στον τίτλο της σειράς προστίθεται το Greek Myths έχοντας λίγο πιο ανάλαφρο κλίμα. Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια. Ο δεύτερος κύκλος είχε μόνο τέσσερα επεισόδια και σαφώς, όπως λέει και ο τίτλος, ήταν βασισμένα στην Ελληνική Μυθολογία. Τα επεισόδια είναι ο “Θησέας και ο Μινώταυρος” ο “Περσέας και η Μέδουσα” ο “Ορφέας και η Ευρυδίκη” ο “Δαίδαλος και  Ίκαρος” και ολοκληρώθηκαν μέσα στην χρονιά του 1990.

Αναμνήσεις… Αναμνήσεις… Αναμνήσεις… όμορφες αναμνήσεις!!!

Διαβάστε ακόμα:

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s