Η μάχη των εκατομμυρίων

Ίσως κυριολεκτικά η μάχη των εκατομμυρίων αφού μιλάμε για τους δυο πιο πλούσιος ανθρώπους και στα δυο σύμπαντα που ξέρουμε και αγαπάμε. Όμως παρ’ όλο που είναι από δυο διαφορετικά σύμπαντα, έχουν τρομερές ομοιότητες όπως και διαφορές φυσικά, αλλά ας τα δούμε με την σειρά.

Οι ομοιότητες

Αυτό είναι ίσως το εύκολο της υπόθεσης. Έχουμε δυο άντρες – άνω των 35 – κλασσικούς γόηδες της δεκαετίας του 80’ και μάλιστα με πολλά λεφτά…. Όμως εάν εμβαθύνουμε κι άλλο, δεν είναι μόνο αυτές.

Ας δούμε τα παιδικά χρόνια των δυο αυτών ηρώων.

Αρχικά ο Μπρούς Γουέιν, σε ηλικία μόλις 8 ετών μπροστά στα μάτια του, δολοφονήθηκαν οι γονείς του- Τόμας και Μάρθα Γουέιν, βγαίνοντας από την όπερα της Γκόθαμ. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε τι  ψυχολογικά μπορεί να δημιουργήσει σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας μια τέτοια κατάσταση  που την βίωσε από πρώτο χέρι.

Από την άλλη ο Άντονυ «Τόνυ» Στάρκ, έχασε τους γονείς του σε αυτοκινητικό ατύχημα σε ηλικία 15 ετών, την στιγμή που είχε περάσει στο ΜΙΤ για να σπουδάσει (παιδί ιδιοφυία). Το ότι δεν βίωσε με τον ίδιο τρόπο με τον Μπρούς τον θάνατο των γονιών του, του έδωσε ένα προβάδισμα στο να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του, σε αντίθεση με τον Μπρούς που άργησε σχετικά να ασχοληθεί με την εταιρεία του πατέρα του.

Stark_2

Συνεχίζουμε με τα λεφτά.

Βλέπουμε ότι τόσο ο Μπρούς Γουέιν όσο και ο Τόνυ Στάρκ είναι γόνοι εκατομμυριούχων και κληρονόμοι κολοσσών που με τα χρήματά τους, απλά κινούν την Γή – όπως λέει και το τραγούδι “Makes the World go round”.  Και οι δυο χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο για όλους με φιλανθρωπίες, δωρεές και επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη στην ιατρική και στις νέες τεχνολογίες

Ο τρόπος που δουλεύουν

Και οι δυο ήρωες, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τρόπο για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Αυτό φυσικά όπως βλέπουμε στις μέχρι τώρα ιστορίες τους, τους έχει οδηγήσει σε διαμάχες με τους ανθρώπους που είναι γύρω τους ή και μέλη της ομάδας που αποτελούν μέλος και αυτοί. Ειδικά ο Τόνυ Στάρκ, δεν σταματάει πουθενά ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προδώσει τους ανθρώπους του για να φτάσει εκεί που πρέπει. Όχι ότι δεν βλέπουμε το ίδιο με τον Μπρούς αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα φτάσει στο σημείο να προδώσει αλλά δεν θα σταματήσει πουθενά κι αυτός προκειμένου να φτάσει εκεί που θέλει ακόμα και να πληγώσει τους γύρω του.

Και τελειώνουμε με τα γκάτζετ – Τεχνολογίες αιχμής

Και οι δυο βλέπουμε ότι βασίζονται πάρα πολύ στην τεχνολογία και στην συνεχή ανάπτυξη αυτής για να υπερέχουν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν και οι δυο για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Από την μία ο Τόνυ Στάρκ με την πανοπλία του και από την άλλη ο Μπάτμαν με τα γκατζετάκια που κουβαλάει στην μαγική utility belt που μόνο αυτός μπορεί να ανοίξει. Όλα αυτά είναι αναγκαία και για τους δυο γιατί και οι δυο είναι άνθρωποι, χωρίς καμία υπερδύναμη σε σχέση με τους συνεργάτες – συμπολεμιστές τους.

fox

Σε όλες τις πάνω ομοιότητες θέλω να προσθέσω και μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια για άλλους σημαντική και για άλλους όχι. Και οι δυο έχουν ένα έμπιστο Μπάτλερ να τους προσέχει και να τους φροντίζει. Ξέρω ότι τώρα θα μου πείτε μα που έχει ο Τόνυ Στάρκ μπάτλερ, αφού έχει ένα υπολογιστή με το όνομα J.A.R.V.I.S. (Just Another Very Intelligent System). Όμως αυτή η ονομασία έγινε γνωστή μετά το 1990 όπου ο Edwin Jarvis, μπάτλερ του Τόνυ Στάρκ άλλαξε μορφή και εμφανίστηκε ο υπολογιστής με το ακρωνύμιο που αναφέραμε παραπάνω J.A.R.V.I.S.. Από την άλλη ο αγαπημένος πολλών Άλφρεντ Πένυγουόρθ που δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα μορφή και ελπίζουμε να μην αλλάξει ποτέ!

JuARaVeInSy

Οι Διαφορές

Έχοντας τόσες ομοιότητες, θα αναρωτιέστε εκτός από τις προφανείς, ποιες άλλες διαφορές μπορεί να έχουν αυτοί οι δυο ήρωες. Κι’ όμως υπάρχουν αρκετές.

Συναισθήματα

Αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική διαφορά τους. Ο Μπρούς όντας μάρτυρας του θανάτου των γονιών του, έχει με μια λέξη «Θέματα» και μάλιστα πολλά, πράγμα που τον κάνει ευάλωτο σε καταστάσεις συναισθηματικής πίεσης, όπως έχουμε δει πολλές φορές και στις ταινίες αλλά και στα Comic. Από την άλλη ο Στάρκ είναι ένα άτομο που έχει αποδεχτεί και τον θάνατο των γονιών του και αποδεδειγμένα δεν έχει συναισθηματικά βαρίδια να τον κρατάνε και έτσι οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και καταστάσεις εναντίον του.

Χαρακτήρας – Αντιδράσεις

 

Από την μια έχουμε έναν Μπρούς Γουέιν, που είναι ένας εγωιστής και επιδειξιομανής πλούσιος, χωρίς φραγμούς και πολλοί θα λέγανε χωρίς χαρακτήρα, αυτό ίσως να ισχύει γιατί αποδεδειγμένα ο Bruce Wayne δεν είναι τίποτα χωρίς τον Μπάτμαν, που στην ουσία συμπληρώνει τον Μπρούς Γουέιν, δεν έχει χιούμορ είναι εσωστρεφής και σίγουρα απότομος σε πολλά. Ο Τόνυ Στάρκ όμως από την άλλη είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει ποιος είναι στον κόσμο (έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του) κι έτσι δεν χρειάζεται να παρουσιάσει μια άλλη περσόνα ή ένα άλλο άτομο για να βγάλει το ποιος πραγματικά είναι, κάνει αστεία, είναι «πειραχτήρι» και σίγουρα πολύ επιδειξίας όσον αφορά τα χρήματά του.

Γκάτζετ – Ικανότητες μάχης

Και οι δυο έχουν Γκάτζετς αλλά η διαφορά είναι η εξής, ο ένας τα φτιάχνει ο άλλος δίνει και του τα φτιάχνουν. Αυτό όχι γιατί χωλαίνουν από χρήματα ή οτιδήποτε, απλά ο Τόνυ Στάρκ είναι εφευρέτης και τα φτιάχνει όλα μόνος του. όμως ο Μπρούς Γουέιν είναι ο ντετέκτιβ της υπόθεσης και έχει τον Λούσιους Φόξ για τις κατασκευές.Από την άλλη ο Μπρούς είναι γνώστης 127 διαφορετικών πολεμικών τεχνών σώμα με σώμα και άρα και χωρίς τα γκάτζετ του ή την πανοπλία του, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει για εύλογο χρονικό διάστημα, πράγμα που δεν πρόκειται να κάνει ποτέ ο Τόνυ Στάρκ.

Πεδίο Μάχης

Ο Τόνυ Στάρκ λόγω της στολής του δεν έχει όρια, είναι σαν τον Σούπερμαν στην DC όπου τον φωνάξεις θα τρέξει να βοηθήσει. Ο Μπρούς Γουέιν από την άλλη είναι ο (Σκοτεινός) Ιππότης της Γκόθαμ, που θα κάνει τα πάντα για να σώσει την πόλη του.

Καταλήγοντας, βλέπουμε δυο ήρωες που μοιάζουν και διαφέρουν πολύ, αλλά ένα έχει σημασία- μπορείς να βασιστείς πάνω τους για να γίνει η δουλειά και σίγουρα δεν θα σταματήσουν πουθενά ώστε στο τέλος να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε ακόμα:

gif04

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s