Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα

Με τον Batman να αποτελεί τον πιο γνωστό ήρωα κόμικς και τον δεύτερο παλαιότερο της DC, ο Robin με τη σειρά του είναι το πιο ιστορικό sidekick, έχοντας μείνει ως το θρυλικό “the dynamic duo”. Όμως ο Robin δεν είναι ένα πρόσωπο, καθώς κάτω από τη μάσκα του έχουν περάσει μέχρι στιγμής τέσσερις ήρωες στην ισχύουσα πορεία και ιστορία των κόμικς της DC. Υπάρχoυν ακόμα δύο εκδοχές, με την πρώτη να μην ισχύει πλέον και την δεύτερη να είναι εξ’αρχής σε μια αυτούσια και αυτοτελή ιστορία εκτός κύριας πορείας  (mainstream continuity).

Επειδή κατά καιρούς το σύμπαν της  DC έχει γνωρίσει αλλαγές, περίπλοκες διακλαδώσεις και διαφορετικές ερμηνείες χαρακτήρων και ιστοριών, που οδήγησαν σε μαζικά reboots, θα έχουμε ως πυρήνα το New 52.  Tο New 52 είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος ιστοριών της DC που ξεκίνησε το 2011 στον απόηχο των όσων συνέβησαν στο Flashpoint event και τελειώνει με ένα ακόμα επί της ουσίας γενικό relaunch, αυτό του Rebirth, που εξελίσσεται από πέρυσι.  Στο New 52 αρκετοί χαρακτήρες λοιπόν γνώρισαν αλλαγές στις ιστορίες τους, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν μια νέα βάση. Γενικά να πούμε πως και το New 52, έχει κάποια προβλήματα. Στην προκείμενη περίπτωση συμβαίνει το παράδοξο με τον Batman να είναι ενεργός μόλις πέντε χρόνια και κάπου στα μέσα των τριάντα του, αλλά να έχει ήδη τους τρεις Robin στην ιστορία του. Πόσο μάλλον τον τέταρτο και γιό του Damian, ο οποίος είναι δέκα ετών και υποτίθεται συλλήφθηκε όταν ο Bruce Wayne ήταν ήδη Batman για καιρό.  Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται/επιλύονται επί της ουσίας με το Rebirth. .

Dick Grayson, the boy wonder: Ο πρώτος, κλασικός και πιο αγαπητός στο κοινό Robin ήταν ο Richard “Dick” Grayson. Η κύρια εκδοχή της ιστορίας  τον θέλει να ήταν ακροβάτης και γιος ενός ζεύγους ριψοκίνδυνων ακροβατών των Graysons, οι οποίοι πραγματοποιούσαν το πρόγραμμα τους δίχως δίχτυ ασφαλείας. Μια νύχτα όμως τα σχοινιά από τα οποία κρέμονταν έσπασαν με τους Graysons να πέφτουν και να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του γιου τους. Υπαίτιος αυτού του τραγικού συμβάν είναι ο Tony Zucco. Ανάμεσα στο κοινό τη νύχτα του θανάτου των Graysons ήταν και ο Bruce Wayne, ο οποίος είδε στον ορφανό πλέον Dick τον εαυτό. Ο Dick θα καταλήξει σε ορφανοτροφείο για κάποια περίοδο, ενώ παράλληλα τα βράδια θα το σκάει για να εκδικηθεί τον θάνατο των γονιών του, τιμωρώντας κακοποιούς και αναζητώντας τον Zucco, σε μια προσπάθεια να εκφορτίσει και την οργή του για όσα συνέβησαν. O Wayne, παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τον έφηβο ως Batman και εν τέλει θα παρέμβει σώζοντας τον, προτού τον πυροβολήσουν. Έπειτα θα τον πάρει μαζί του στο Batcave, όπου θα του αποκαλύψει, ότι είναι ο Bruce Wayne.

Από εκεί και πέρα θα τον υιοθετήσει και θα ξεκινήσει να τον εκπαιδεύει, για  να τιμωρήσει τον Zucco, ώστε να μπορέσει ο Dick να βρει την κάθαρση που αναζητά και να μην καταλήξει σαν τον Batman, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Batman. O Dick θα υιοθετήσει την ταυτότητα του Robin για δυο κυρίος λόγους. Ο πρώτος είναι από το περικάρπιο που πήραν μαζί με τον πατέρα ως δώρο επετίου στη μητέρα του που πάνω είχε δυο κοκκινολαίμιδες (Robin) και ο δεύτερος γιατί το συγκεκριμένο πτηνό είναι σύμβολο αναγέννησης σε κάποιους πολιτισμούς.  Θα συντροφεύει για τα περισσότερα χρόνια μέχρι στιγμής σε σχέση με τους επόμενους, τον Batman στην εκστρατεία του κατά του εγκλήματος. Εν τέλει θα προσπαθήσει να φύγει από τη σκιά του σκοτεινού ιππότη και θα γίνει ο αγαπημένος Nightwing. Ο Dick Grayson είναι δικαίως ένας από τους πιο αγαπητούς και σημαντικούς χαρακτήρες της DC. Ως Robin και έπειτα ως Nightwing σχημάτισε και ηγήθηκε των Teen Titans, πράγμα που διαγράφηκε λόγω του Rebirth. Ακόμα υπήρξε ο κατάσκοπος Grayson της κατασκοπικής οργάνωσης Spyral, ενώ όταν επέστρεψε ως Nightwing χάραξε πάλι τη δική του πορεία και φόρεσε  τη μάσκα του Batman, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Γενικότερα είναι η πρώτη επιλογή του Batman για αντικαταστάτη του.

Jason Todd, the Robin who died: Ο Jason Todd είναι ο δεύτερος κατά σειρά Robin και πέθανε από τα χέρια του Joker. Ήταν γιος της Catherine Elizabeth μιας κόρης εύπορης οικογένειας και του Willis Todd, ενός μικρό-εγκληματία και απατεώνα. Η εγκυμοσύνη του Jason, ήταν ανεπιθύμητη και οδήγησε εν τέλει στον δυστυχισμένο γάμο των γονιών του. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν ευχάριστη λόγω των συνεχών καυγάδων και συγκρούσεων. Η μητέρα του ήταν χρήστης ναρκωτικών, ενώ ο πατέρας του έκανε απάτες και μικρό κλοπές, πράγματα που έμαθε και στον Jason. Εν τέλει ο πατέρας του συλλαμβάνεται και πεθαίνει στη φυλακή και η μητέρα του πεθαίνει από υπερβολική δόση, αφήνοντας τον Jason ορφανό να κλέβει για να επιβιώσει μες στο Gotham. Μετά από κάποιον ξυλοδαρμό για μια κλοπή θα καταλήξει στο νοσοκομείο και στη γιατρό Leslie Tompkins. Από την γιατρό θα κλέψει συνταγογραφούμενα φάρμακα και την ώρα που θα  προσπαθήσει να ξεφύγει, θα βρει τον Batman στον δρόμο του, ο οποίος έπειτα από παράκληση της γιατρού αντί να τον στείλει στην αστυνομία θα τον στείλει στον οίκο Wayne. Εν τέλει ο Wayne θα αποκαλύψει την ταυτότητα του ως Batman και θα κάνει τον Jason τον νέο του Robin.

Ο Jason ήταν όμως πολύ ατίθασος και βίαιος για το ρόλο του. Ως αποτέλεσμα αυτού τιμωρήθηκε μια μέρα μένοντας να παρακολουθεί από το Batcave, όπου θα δει σε μια αναζήτηση στον υπολογιστή μια πρόσφατη φωτογραφία της ζωντανής όπως αποδεικνύεται μητέρας του. Θα ανακαλύψει, ότι είναι στη Μέση Ανατολή και θα πάει να τη βρει, πέφτοντας στην παγίδα του Joker, στην οποία είχε συνειδητά μερίδιο και η ίδια του η μητέρα. Ο Joker σε μια από της χαρακτηριστικές σκηνές των ιστοριών του Batman, θα τον χτυπήσει αλύπητα μέχρι τα πρόθυρα θανάτου με έναν λοστό και θα τον αποτελειώσει ανατινάζοντας την αποθήκη, όπου βρισκόταν, πριν προλάβει να επέμβει ο Batman. Όπως αποκαλύφθηκε σε άλλο σημείο, ο Joker ήταν αυτός που μες στη βαρεμάρα του αποφάσισε να «δημιουργήσει ένα άστρο». Βρήκε τον Jason, οργάνωσε τη σύλληψη και θάνατο του πατέρα του, καθώς και τον αληθοφανή θάνατο της μητέρας του, οδηγώντας έτσι τον Jason στο μονοπάτι του εγκλήματος και εν τέλει στον Batman. Όλα αυτά τα έκανε, ώστε να δημιουργήσει έναν Robin και να τον σκοτώσει, για να εκδικηθεί τον Batman. Ο Jason θα επιστρέψει μετά από χρόνια ως ο Red Hood και οργισμένος για το ότι ο Batman δεν σκότωσε τον Joker, έπειτα απο όσα έκανε, θα εναντιωθεί αρχικά στον Batman. Πλέον έχει σχηματίσει μια ομάδα μισθοφόρων τους Outlaws και έχει επιστρέψει στους συμμάχους του Batman.

Tim Drake, the Red Robin: Ο τρίτος, που θα φέρει τον τίτλο του Robin είναι ο Tim Drake. Αυτό συμβαίνει με κάποιες διαφορές σε σχέση με τους δυο προηγούμενους. Ο Drake τυπικά δεν είναι ένας ακόμα Robin, καθώς από σεβασμό προς τον Jason δε δέχθηκε ούτε τον τίτλο ούτε τη στολή του Robin, δημιουργώντας από μόνος του τον παρόμοιο ήρωα Red Robin, που πλέον δεν θα είναι το sidekick αλλά συνέταιρος του Batman. Οι διαφορές του με τους προηγούμενους Robin δεν μένουν εκεί. Ο Drake δεν ήταν ορφανός. Ήταν γιος δυο υποστηρικτικών και περήφανων γονέων, ολυμπιακός αθλητής και αριστούχος μαθητής, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να βρει την ταυτότητα του Batman. Από αυτό ξεκινά και η σχέση του με τον σκοτεινό ιππότη. Μετά τον θάνατο του Jason παρατήρησε την αλλαγή στον Batman, ο οποίος ήταν περισσότερο οργισμένος και βίαιος. Από αυτό και την μόνιμη απουσία του sidekick συμπέρανε πως ο Robin πέθανε και αποφάσισε να πάρει τη θέση του δίπλα στον Batman.

Όταν σε μια συνάντηση των δυο ο Batman του λέει να σταματήσει τις προσπάθειες και να συνεχίσει τη ζωή του, ο Drake κάνει το αντίθετο. Ξεκινά να μεταφέρει χρήματα από τους πλούσιους του Gotham στους φτωχούς, με πρώτη στη λίστα την περιουσία του Cobblepot/Penguin. Αυτό τον έκανε φυσικά στόχο του super villain, και το ίδιο βράδυ οι μπράβοι του έφτασαν στο σπίτι του Drake ξεκινώντας να πυροβολούν. Στο σημείο φτάνει  ο Batman και αντιμετωπίζει την κατάσταση. Όλο αυτό φυσικά το έκανε ο Drake ακριβώς για να αναγκάσει τον Batman να έρθει και εν τέλει να το πάρει στο πλευρό του. Ο Drake δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο πλευρό του Batman, αφού έρθει ο Damian Wayne στο προσκήνιο ο Drake θα αποχωρήσει και θα αποσυρθεί γενικά από την μάχη κατά του εγκλήματος, καθώς ο πατέρας του ανακάλυψε το τι κάνει τις νύχτες. Αργότερα θα αναγκαστεί να επιστρέψει ως Red Robin και μέλος των Τeen Titans. Στο Rebirth μάλιστα είναι αυτός που τους σχηματίζει.

Damian Wayne, the son of Batman: Όπως λέει και ο τίτλος, ο Damian είναι ο γιος του Bruce Wayne και της Talia al Ghul.  Αποτελεί ταυτόχρονα τον διάδοχο του μεγαλύτερου πολεμιστή κατά του εγκλήματος και του ηγέτη της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης του πλανήτη ως εγγονός του Ra’s al Ghul. Ο Batman δεν γνώριζε για δέκα χρόνια σχεδόν την ύπαρξη του γιού του, ενώ ο Damian δεν ήρθε με φυσιολογικό τρόπο στον κόσμο. Η Talia πήρε το γενετικό υλικό του Batman και σε συνδυασμό με το δικό της, προσπάθησε στο εργαστήριο να δημιουργήσει όσα περισσότερα παιδιά αυτών μπορούσε. Όλα εκτός από τον Damian, είτε βγήκαν παραμορφωμένα είτε πέθαναν. O Damian τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελαττώματα και να αγγίξει την ανθρώπινη δυνατή τελειότητα. Από τη νηπιακή ηλικία ξεκίνησε την εκπαίδευση του εντός του League of Assassins, καταλήγοντας στην προεφηβική του ηλικία να είναι ένας άριστος πολεμιστής. Ο στόχος ήταν ο συνδυασμός της βέλτιστης βιολογίας και πολεμικής εκπαίδευσης να αποφέρει τον τέλειο πολεμιστή- στρατιώτη και αυριανό ηγέτη του κόσμου.

Η Talia θα αφήσει τον Damian στον πατέρα του. Ο Damian με τη σειρά του, θέλοντας να γίνει ο νέος Robin, ξεκινά να παλεύει με τον Tim Drake, θεωρώντας πως έτσι θα εξασφαλίσει τη θέση. Αφού τιμωρήθηκε από τον Batman γι αυτό, θα δραπετεύσει, θα πάρει μια παλιά στολή Robin του Jason και θα βγει να κυνηγήσει τους κακοποιούς του Gotham. Θα καταλήξει να αποκεφαλίσει έναν κακοποιό, θεωρώντας πως έτσι θα αποδείξει την αξία του στον Batman. Φυσικά κάτι τέτοιο πετυχαίνει το αντίθετο, αλλά αναγνωρίζεται στον Damian, ότι όντως θέλει να βοηθήσει τον πατέρα του στον πόλεμο κατά του εγκλήματος αλλά το πράττει με τον λανθασμένο τρόπο. Μετά τα γεγονότα του Final Crisis και του Battle for the Cowl με τον Bruce να θεωρείται νεκρός, ο Dick Grayson θα αναλάβει το ρόλο του Batman και ως sidekick θα πάρει τον Damian. Έτσι ξεκινά και ο ρόλος του Damian, ως Robin. Ο ίδιος ο Damian, δεν σταματά να θεωρεί πως είναι προορισμένος για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει ο μελλοντικός Batman, πράγμα που βλέπουμε σε μελλοντικές εκδοχές των ιστοριών. Για να μάθει να συνεργάζεται με άλλους και να αναπληρώσει την κοινωνικότητα που στερήθηκε λόγω της πολεμικής και μοναχικής του ανατροφής, θα συμμετάσχει και αυτός στους Teen Titans. Ενώ και πάλι στο Rebirth μετά τον θάνατο του Tim Drake, θα είναι αυτός που θα τους επανενώσει και θα ηγηθεί. Θα συνεχίσει έτσι την παράδοση που θέλει τους Robin να έχουν ενεργό και ηγετικό ρόλο σε αυτή την ομάδα.

Οι άλλοι ή μάλλον άλλες δυο Robin είναι οι…

Stephanie Brown aka Spoiler: Η Stephanie Brown είναι ο μοναδικός χαρακτηρας που έχει φορέσει τη μάσκα του Robin και του Batgirl μέχρι στιγμής. Αρχικά τη γνωρίζουμε ως Spoiler φίλη και βοηθό του Tim Drake, όταν αυτός ήταν ο Red Robin. Ο Tim αναγκάζεται να αποσυρθεί νωρίς από τη μάχη κατά του εγκλήματος, οπότε η Brown αποφασίζει να τον αντικαταστήσει. Βρίσκει τον Batman και του ζητά να την εκπαιδεύσει ως Robin, κι εκείνος δέχεται. Στην πρώτη της μόλις νύχτα μαζί με τον Batman, θα παρακούσει δυο φορές τις εντολές του και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση της από τον ρόλο του Robin. Εκείνη δεν το δέχεται και φεύγει μόνη της με μια στολή Robin. Αυτή της η πράξη και ανυπακοή λίγο έλειψε να της κοστίσει τη ζωή, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με τον Black Mask. Η κατάληξη της ιστορίας της είναι να σκηνοθετηθεί ο θάνατος της, για να είναι ασφαλής. Στο μέλλον θα φορέσει όπως ειπώθηκε και τη μάσκα του Batgirl. Με το relaunch του New 52, τίποτα απο όλα αυτά δε συνέβη και η Stephanie Brown επιστρέφει απλά ως Spoiler στην αρχή της ηρωική της καριέρας.

Carrie Kelley aka Catgirl: Στην εμβληματική ιστορία του Frank Miller “The Dark Knight Returns” , που διαδραματίζεται σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητο της κύριας πορείας κόμικς, έχουμε πλέον έναν μεγάλο σε ηλικία και αρκετά σκοτεινό Batman. Οι υπέρήρωες γενικά είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος έπειτα από μια παγκόσμια διακρατική συμφωνία και το έγκλημα στο Gotham κυμαίνεται ανεξέλεγκτο. Αντίστοιχα έχουμε έναν διαφορετικό Robin, με  την Carrie Kelley χρονολογικά να  αποτελεί την πρώτη κοπέλα που θα φορέσει τη μάσκα του sidekick και θα είναι και ο/η πρώτος/η Robin, που θα έχει γονείς. Χρονικά είναι τρίτη και ακολουθεί τον Jason, που και σε αυτό το σύμπαν, είναι νεκρός πάλι απ’ το χέρι του Joker. H Kelley είναι κόρη δυο stoner – παλιών χίπηδων, οι οποίοι δεν δίνουν καμία προσοχή στην κόρη τους. Αυτή είναι και η μόνη πληροφορία για τη προσωπική της ζωή, που μας δίνεται. Όσον αφορά τη σχέση της με τον Batman, η Kelley εμπνεόμενη απο το υπερηρωικό παρελθόν αγοράζει μια απομίμηση στολής Robin και ξεκινά μόνη της να πολεμήσει το έγκλημα. Κάπως έτσι έρχεται σε επαφή και με τον Batman τον οποίο σώζει, ύστερα απο την ήττα του σε μια μάχη σώμα με σώμα με τον αρχηγό της συμμορίας των Mutants, που τρομοκρατεί το Gotham. Εν τέλει πάνε με τον πληγωμένο Batman στο Batcave και αφού αναρώσει, ξεκινά να την εκπαιδεύει. Δεν θα μείνει για πολύ ως Robin, καθώς στη συνέχεια της ιστορίας, θα αναλάβει την ταυτότητα του Catgirl. Στο New 52, βλέπουμε μια μεγαλύτερη σε ηλικία εκδοχή της να βοηθά τον Damian με το πρόβλημα κοινωνικότητας του, μέσω μεθόδων υποκριτικής, δίχως κάτι παραπάνω να δίνεται στον χαρακτήρα της.

Διαβάστε ακόμα:

gif01

 

 

 

 

2 thoughts on “Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s