Συνεχίζουμε στο πνεύμα του πρώτου άθρου και σας παρουσιάζουμε το υπόλοιπο της λίστας με τις πιο αξιοσημείωτες δουλειές του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, για την κινηματογραφική οθόνη.
1492: Conquest of Paradise (1992): Η επόμενη αξιοσημείωτη και πολύ γνωστή δουλειά – μουσική συνοδεία του Παπαθανασίου είναι στην εν λόγω ταινία. Ένα επικό ιστορικό δράμα του Ridley Scott, που εξιστορεί μια φανταστική εκδοχή των ταξιδιών του Χριστόφορου Κολόμβου, που τον υποδύεται ο Gérard Depardieu, και των συνεπειών στους ιθαγενείς της αμερικάνικης ηπείρου. Στη μουσική ο Παπαθανασίου, θα βασιστεί για την ακολουθία των ακόρντων του για το κεντρικό θέμα στο “Folia”, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μουσικά θέματα της Ευρώπης. Θα χρησιμοποιήσει όπως πάντα synthesizers αλλά και ακουστικά όργανα, καθώς και χορωδία. Για αυτό του το soundtrack θα βραβευθεί δις το 1996 με το μουσικό βραβείο Echo ως ο «διεθνής καλλιτέχνης της χρονιάς» και με το βραβείο Golden Line για «Το καλύτερο θέμα τίτλων σε τηλεόραση ή κινηματογράφο». Στην πεντηκοστή απονομή των χρυσών σφαιρών θα είναι υποψήφιος για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική σε κινηματογραφικό έργο.
Καβάφης (1996): Πρόκειται για ένα βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή βασισμένο στη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Καταλειφός. Ο Παπαθανασίου χρησιμοποιεί όπως είναι λογικό πληθώρα οργάνων από ηλεκτρονικά έως και παραδοσιακά. Για τη μουσική του στην ταινία θα τιμηθεί με δυο διεθνή βραβεία μουσικής από τα φεστιβάλ Γάνδης του Βελγίου και Βαλένθιας της Ισπανίας.
Alexander (2004): Μια ταινία που αφηγείται την ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή έστω κάποιου που απλά του μοιάζει μάλλον. Παρά το καλό της γενικά cast, η ταινία είναι γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες και αστοχίες. Στην ουσία αποτελεί μια φανταστική περίληψη, παρά ένα βιογραφικό ιστορικό δράμα, που υποτίθεται πως είναι. Δέχθηκε δικαίως την κατακραυγή από τους κύκλους των ιστορικών ακαδημαϊκών Ελλάδος και Ιράν μεταξύ άλλων χωρών, καθώς και τις πολύ κακές κριτικές από τους κινηματογραφικούς κριτικούς. Μάλιστα κινδύνευσε ο σκηνοθέτης της Oliver Stone και η Warner Bros, να δεχθούν μήνυση από ομάδα Ελλήνων νομικών για την σφοδρή ιστορική της ανακρίβεια και την διαστρεβλωμένη απεικόνιση του Αλεξάνδρου. Ο Παπαθανασίου εν τέλει αποτέλεσε με διαφορά το καλύτερο της στοιχείο. Έγραψε τη μουσική προσπαθώντας να φανταστεί, όπως δήλωσε αργότερα, πως είναι να ζεις εκείνη την εποχή, μεταφέροντας τους ήχους της στις δικές μας μέρες και όργανα. Για την μουσική του τιμήθηκε με το βραβείο Public Choice το 2005. Ήταν και το μόνο τιμητικό βραβείο της ταινίας, η οποία ήταν υποψήφια σε πέντε κατηγορίες για τα Χρυσά Βατόμουρα.
El Greco (2007): Τελευταία ταινία στην λίστα μας είναι αυτή του Γιάννη Σμαραγδή για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Ο κρητικός ζωγράφος και γλύπτης γνωστός ως El Greco ανήκε στο κίνημα της ισπανικής Αναγέννησης του 16ου αιώνα. Η ταινία είναι ένα βιογραφικό δράμα βασισμένο στο βιβλίο «El Greco: Ο ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου. Από ελληνικής πλευράς στο cast έχουμε τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Δήμητρα Ματσούκα, την Ντίνα Κώνστα και φυσικά τον Σωτήρη Μουστάκα στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο πριν τον θάνατο του. Τον Θεοτοκόπουλο υποδύεται ο Nick Ashdon. Η ταινία κέρδισε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εννέα βραβεία και άλλα τρία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, Μεταξύ των εγχώριων βραβείων ένα ήταν και για τη μουσική του Παπαθανασίου. Στην περίπτωση του El Greco, η μουσική επένδυση προήλθε από ήδη υπάρχουσα δουλειά του Παπαθανασίου με τίτλο “Φόρος τιμής στον Γκρέκο” το 1995 και της επανέκδοσης της αργότερα με τρία επιπλέον τραγούδια και τίτλο “El Greco”. Ο εν λόγω δίσκος εκδόθηκε αρχικά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με τα έσοδα του να πηγαίνουν προς τη ανέγερση χρημάτων για την αγορά του πίνακα “Αγιος Πέτρος” του Θεοτοκόπουλου από την Εθνική Πινακοθήκη. Στον δίσκο συμμετέχει και ο Έλληνας τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, στους περισσότερους γνωστός ως η φωνή του Κλοπίνου από την Παναγία των Παρισίων της Disney. Να νοσταλγήσουμε και λίγο τα παιδικά μας χρόνια…
Τέλος ας αναφέρουμε και κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, μιας που η αγάπη για το διάστημα βρίσκεται και στον πυρήνα του sci fi στοιχείου. Ο Παπαθανασίου λοιπόν, είναι ένας λάτρης του Σύμπαντος και του διαστημικού εγχειρήματος του ανθρώπου. Έχει δώσει τη μουσική του σε διάφορες σχετικές δουλειές. Οι δυο πιο αξιοσημείωτες αυτών, είναι το εμβληματικό θέμα για την επιστημονική μίνι σειρά Cosmos: A Personal Voyage του 1980 με τον Carl Sagan και η χορωδιακή του συμφωνία Mythodea (Μυθωδία) για την αποστολή της NASA στον Άρη το 1993, η οποία ίσως να αποτελεί και το καλύτερο έργο νεοελληνικής κλασικής/συμφωνικής μουσικής.
Όπως και στο πρώτο άρθρο, σας συμβουλεύουμε να μην αρκεστείτε στις επιγραμματικές αναφορές μας αλλά να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον ιδιαίτερο συνθέτη.