Το Star Trek που όλοι θέλαμε; (Spoiler alert)

Όπως ξέρετε εσείς που παρακολουθείτε το Star Trek: Discovery, είμαστε στο mid-season finale και μέχρι τώρα μετράμε εννέα επεισόδια από την πρόσφατη σειρά που μεταδίδεται από την πλατφόρμα του Netflix και είμαστε εδώ για να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση και φυσικά να σας πούμε τις εντυπώσεις μας.

Η παραγωγή της σειράς και η προβολή της

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή της σειράς όμως. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε 2 Νοεμβρίου το 2015 με την υπόσχεση, ότι η νέα σειρά θα μας ταξιδέψει σε νέους φανταστικούς κόσμους και πολιτισμούς, με νέους χαρακτήρες και θα μας φέρει σε επαφή με δραματικές καταστάσεις και θα είναι μια άξια συνέχεια των όσων ξεκίνησαν το 1966. Η σειρά θα έβγαινε τον Ιανουάριο του 2017 σε συνδυασμό με την πεντηκοστή επέτειο του Star Trek, όμως οι Fuller (γνωστός για την συγγραφική του δουλειά στα Star Trek: Deep Space nine και Voyager), Alex Kurtzman (Fringe), Nicholas Meyer (Star Trek II: The Wrath of Khan και Star Trek VI: The Undiscovered Country) σε συνεργασία με τον Rod Roddenberry (γιο του Gene Roddenberry) ζήτησαν από το CBS να αναβάλει την προβολή της σειράς γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν μια σειρά η οποία θα ανταποκρινόταν και στις πιο υψηλές προσδοκίες των πιο απαιτητικών φανατικών του Star Trek.Εν τω μεταξύ το CBS βλέποντας το budget να ανεβαίνει συνεχώς (6 με 7 εκατομμύρια το επεισόδιο), αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη και δυνατή συμφωνία με το Netflix για την προβολή της σειράς εκτός Αμερικής και Καναδά.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί όλο σχεδόν το κόστος της σειράς από το συμβόλαιο με το Netflix.

Ο Fuller συνέχιζε να έχει αντιμαχίες με το CBS σε πολλά επίπεδα και κυρίως για το προς τα πού έπρεπε να κατευθύνεται η σειρά.Το CBS ήθελε δεκατρία και πάνω επεισόδια ενώ ο Fuller επέμενε στα δέκα. Οι πολλές αυτές διαφωνίες είχαν ως αποτέλεσμα το CBS να ζητήσει από τον Fuller να αποχωρήσει από Showrunner αλλά να παραμείνει αυτός και ο Kurtzman σαν εκτελεστικοί παραγωγοί και σαν βασικοί Showrunners να μείνουν οι Gretchen J. Berg και Aaron Harberts, οι οποίοι βασιζόμενοι στα όσα είχε δημιουργήσει ο Fuller έως εκείνη την στιγμή,  συνέχισαν με δικές τους προσθήκες.

Aaron+Harberts+2017+New+York+Comic+Con+Day+skcGp7ku5Grl

Έτσι τελικά η διοίκηση του CBS ανακοίνωσε και επίσημα  ότι τα επεισόδια θα είναι 15 και ότι η προβολή θα ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου το 2017 με ένα διάλλειμα τον Νοέμβριο και επιστροφή τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης ανακοίνωσαν την δημιουργία δεύτερης και ίσως και τρίτης σεζόν. Τέλος ανακοινώθηκε ταυτόχρονα ότι η προβολή θα γίνει στην Αμερική από το CBS all access και εκτός Αμερικής, από το Netflix αποκλειστικά.

Το στόρυ

Και αφού τελειώσαμε από τα εγκυκλοπαιδικά ας πάμε στην ουσία. Βρισκόμαστε στο 9ο επεισόδιο (κανονικά 7ο καθώς τα πρώτα δύο επεισόδια αφορούν πιλότους) και μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε ότι μας έχει δώσει πολλή τροφή για το μυαλό μας, αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. Ξεκινάμε με έναν Κλίνγκον ονόματι T-Kuvma (Chris Obi) να βγάζει ένα λόγο για το πώς θέλει να ενώσει τους 24 μεγάλους οίκους των Κλινγκον με σκοπό την καταστροφή της «κακιάς» ομοσπονδοίας. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στην Πλοίαρχο Φίλιππα Γεωργίου (Michelle Yeoh) και την πρώτη στασιαστή στα χρονικά του αστροστόλου Αντιπλοίαρχο Michael Burnham (Sonequa Martin-Green), σε ένα πλανήτη με κλίμα ερήμου Σαχάρα να προσπαθούν, τηρώντας πάντα την Κύρια εντολή (prime directive), να σώσουν μια εξωγήινη φυλή από τον αφανισμό  λόγω έλλειψης νερού. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο δυαδικό σύστημα (binary system) όπου το αστρόπλοιό τους το Senzhou, ανταποκρίνεται σε μια καταστροφή διαγαλαξιακού ραντάρ του αστοστόλου.

STAR TREK: DISCOVERY

Λόγω παρεμβολών στους σαρωτές του Shenzou η Burnham, αποφασίζει να πάει με διαστημική στολή σε ένα περίεργο αντικείμενο που βρήκαν κοντά στο κατεστραμμένο ραντάρ. Εκεί η Burnham έρχεται αντιμέτωπη με έναν Κλίνγκον με διαστημική στολή και κατά λάθος τον σκοτώνει. Αυτό φυσικά οδηγεί σε εχθρική αντίδραση από τους Κλίνγκον και την κινητοποίηση του στόλου προς παν ενδεχόμενο. Η Burnham καθώς επικοινωνεί με τον πατριό της – κηδεμόνα της, τον γνωστό μας Shurek (πατέρα του Σπόκ), αποφασίζει να προσπαθήσει να πείσει την Πλοίαρχο Γεωργίου να ρίξει την πρώτη βολή ώστε να φοβηθούν οι Κλίνγκον και να απομακρυνθούν από το σύστημα. Η άρνηση της Γεωργίου όμως εξανάγκασε την Burham να κάνει ανταρσία με σκοπό να βγάλει εις πέρας τα σχέδιά της. Όμως όχι μόνο δεν τα κατάφερε αλλά με τις πράξεις της οδήγησε στην καταστροφή της ομάδας κρούσης του στόλου και τον θάνατο της Πλοιάρχου Γεωργίου.

Στο τέλος του 2ου επεισοδίου βλέπουμε ένα στρατοδικείο με την Burnham να αποδέχεται όλα όσα έγιναν και να τιμωρείται με αφαίρεση του βαθμού της και ισόβια κάθειρξη. Στο 3ο επεισόδιο κατά την μεταφορά της Burnham σε άλλη φυλακή, μπλέκεται σε μια περίεργη σύμπτωση και καταλήγει στο U.S.S. Discovery, όπου ο πλοίαρχος Gabriel Lorca (Jason Isaacs), ένας πλήρως στρατιωτικοποιημένος και αποφασισμένος να κερδίσει τον πόλεμο με τους Κλίνγκον πλοίαρχος, επιμένει και επιστρατεύει την Burnham ως Science Specialist στο Discovery ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κινητήρα σπορίων τον υπεύθυνο του προγράμματος Υποπλοίαρχο Paul Stamets (Anthony Rapp) που έχει αναπτύξει ένα βιολογικής βάσης κινητήρα που μπορεί να μεταφέρει ένα αστρόπλοιο σε οποιοδήποτε μέρος του γαλαξία χωρίς την χρήση του κινητήρα δίνης και όπως καταλαβαίνουμε είναι μια τεχνολογία που πρόκειται να αλλάξει τον ρου του πολέμου με τους Κλίνγκον.

Μετά από πολλά γεγονότα που ξεδιπλώνουν τους χαρακτήρες και τον ρόλο τους (;) καταλήγουμε στο 9ο επεισόδιο το Discovery να έχει μεταφερθεί σε ένα μέρος (αγνώστου τόπου και χρόνου), ένα υπεύθυνο ασφαλείας του Discovery να αφήνει υπονοούμενα για κατάσταση πλύσης εγκεφάλου και τον αρχιμηχανικό, υποπλοίαρχο Stamets, να είναι σε κόμμα χωρίς πραγματική όραση (;). τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο του 2018.

Θεωρίες και σενάρια

Προσπαθήσαμε μέχρι τώρα να εξηγήσουμε σύντομα το τι έχει γίνει έως τώρα αλλά πρέπει να πούμε ότι εάν θέλαμε να σας δώσουμε ακριβώς το τι έχει γίνει έως τώρα θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 5 άρθρα και έτσι αφού σας θυμίσαμε το τι έχει γίνει έως τώρα πάμε στις θεωρίες, οι οποίες ναι μεν δεν έχουν ακουστεί πρώτη φορά αλλά τις μαζέψαμε για εσάς. Αρχικά ξεκινάμε με το registry number του Discovery που είναι NCC-1031.Αυτό το οποίο σε προσωπικό επίπεδο είχα παρατηρήσει ήταν ότι το registry number είναι πολύ περίεργο.Παρ’ όλο που είμαστε 10 χρόνια πριν το Enterprise υπό την διοίκηση του James T. Kirk (αυτή την στιγμή είναι υπό την διοίκηση του πλοιάρχου Robert April χρονικά), δεν νοείται από την στιγμή που το Enterprise είναι 1701 να είναι το Discovery ως πιο καινούργιο 1031 και μάλιστα δεν έχει registry NX (New eXperiment) άρα μιλάμε για αστρόπλοιο που σίγουρα κρύβει περισσότερα από ό,τι βλέπει το μάτι. Η επικρατούσα θεωρία σε αυτό είναι ότι πρέπει να μιλάμε για ένα σκάφος του τομέα 31 εξ’ ου και το 1031 και φυσικά για όσους δεν το κατάλαβαν το μαύρο σήμα στο προσωπικό ασφαλείας στο μηχανοστάσιο του Discovery είναι σημάδι του τομέα 31.

Η θεωρία του τομέα 31 ίσως να εξηγεί και τον τρόπο που ο πλοίαρχος Lorca, δεν λογαριάζει και δεν υπακούει στις διαταγές αλλά και τις αποφάσεις που παίρνει και το ότι έχει δώσει πολλές φορές την δικαιολογία «Δεν είμαι υποχρεωμένος να σε υπακούσω». Επίσης το ότι η ύπαρξη του Discovery είναι γνωστή μόνο από το ανώτατο επιτελείο του αστροστόλου και όχι από τον υπόλοιπο στόλο, είναι ένα σημάδι μυστικότητας και πιθανής απόκρυψης της ύπαρξης του Discovery.

Ένα άλλο σενάριο είναι ότι σύντομα θα δούμε και μια περίπτωση πλαστικής χειρουργικής σε Κλίνγκον ώστε να μοιάζουν με άνθρωποι και να κάνουν το λεγόμενο “blend in” με τον αστροστόλο όπως είχαμε δει και στο original series season 2 επεισόδιο 15 «The trouble with Tribbles» όπου ο ακόλουθος του διπλωμάτη του αστροστόλου Arme Darvin ήταν Κλίνγκον και έκανε πλαστικές για να μοιάζει με άνθρωπο και να κατασκοπεύει τον αστροστόλο και τον ξεσκέπασε ένα Tribble, λόγω του παρελθόντος που έχουν οι δυο αυτές φυλές (βλέπε το oneshot comic Alien spotlight: Tribbles). Εδώ να τονίσουμε για τους φαν του Star Trek ότι ο πλοίαρχος Lorca πιθανόν να έχει το μοναδικό μη έγκυο Tribble σε ολόκληρο το γαλαξία.

Εντυπώσεις

Οι τελικές μας εντυπώσεις είναι ότι το Star Trek Discovery σίγουρα ήρθε για να μείνει (για δυο χρόνια τουλάχιστον και ελπίζουμε περισσότερα) και για να μας δώσει το Star Trek που όλοι θέλαμε. Φυσικά δεν μπορούμε να μην ακούσουμε και τα κακά λόγια που έχουν πει για την σειρά, όπως το τι τεχνολογία είναι αυτή; Και δεν φαίνεται να είναι 10 χρόνια πριν το original series και γιατί είναι έτσι οι Κλίνγκον κλπ, κλπ

Εμείς (και εγώ προσωπικά σαν φανατικός του Star Trek) απαντάμε ως εξής :οι περισσότεροι προσπάθησαν να συγκρίνουν την σειρά του 60’ που τη δημιούργησε ο Gene Roddenberry με την τεχνολογία που είχε στην διάθεση του τότε, που σημαίνει σχεδόν μηδενική τεχνολογία, μηδενική ικανότητα ειδικών εφέ και πολύ μεγάλη φαντασία (πράγμα καλό αλλιώς δεν θα είχαμε το Star Trek). Εάν το σκεφτούμε έτσι , τότε πρέπει να κατηγορούμε τις ταινίες Star Trek για την εμφάνιση των Κλίνγκον σε σχέση με την εμφάνιση που είχαν το 60’ και μάλιστα χρειάστηκαν πάνω από 40 χρόνια γα να εξηγήσουν το λόγο(στο comic Star Trek Klingons: Blood will tell). Επίσης να τονίσουμε ότι όπως και στα comic έτσι και εδώ αναλόγως τον σχεδιαστή βλέπουμε και διαφορετικό Batman, Superman κλπ. Και τέλος να θυμόμαστε, ότι το 60’ δεν υπήρχε η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, άρα αφού υπάρχει την χρησιμοποιούν και ευτυχώς για εμάς.

Με λίγα λόγια, το 1966, ο Roddenberry μας έδωσε μια αρχή ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε το σημερινό Sci-Fi και το Star Trek που όλοι αγαπήσαμε και λατρέψαμε. Άρα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιους που προσπαθούν (όχι πάντα) να το κάνουν καλύτερο.Σε 40 ή και 50 χρόνια αργότερα μπορεί να δούμε διαφορετικούς Klingon σκάφη ή και πλήρωμα αλλά δεν θα παύει να είναι Star Trek. Για αυτό είναι ακόμα νωρίς για να δούμε τι έχει να μας προσφέρει το Discovery. Απλά να πούμε ότι είναι ένας πολύ καλός συνδετικός κρίκος μεταξύ του Star Trek: Enterprise και του Original Series και μάλιστα το κομμάτι της ιστορίας που μας έλειπε – The Klingon Wars – .

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s