Οι Στρατιώτες του σύμπαντος κλείνουν τα 20 ή τα 58;

Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς σίγουρα θα σάστισαν μόνο στον τίτλο και θα είπατε, καλά τι ακριβώς εννοεί; Από που και ως που 58, αφού η ταινία βγήκε το 1997 (07/11/1997 για να είμαστε ακριβείς). Για αυτόν ακριβώς το λόγο επιτρέψτε μου να εξηγήσω…. Ή όπως θα έλεγε ο Σπόκ Let me enlighten you captain

Οι λάτρεις κυρίως του Sci-Fi και της Sci-fi λογοτεχνίας (Philip k. Dick, Isaac Asimov, Arthur C. Clark κλπ) θα γνωρίζετε σίγουρα ή έστω θα έχετε ακουστά τον Robert A. Heinlein, γνωστό για πολλές νουβέλες επιστημονικής φαντασίας (Rocket Ship Galileo, puppet masters, Beyond this Horizon κλπ) μέσα σε αυτές τις δουλειές του και το Starship troopers, ναι καλά το διαβάσατε, Starship Τroopers. Το Starship Troopers είναι μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1959 με αφορμή τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και τον τρόπο που τον χειρίστηκε ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower, που για τον Heinlein ήταν λάθος.

126491_1

Ο Heinlein διέκοψε την συγγραφή του για να τελειώσει και να εκδώσει το Starship Troopers όσο πιο γρήγορα γινόταν. Έτσι εκδόθηκε το βιβλίο που σαν βασικό χαρακτήρα – ήρωα είχε τον Βραζιλιάνο Juan (“John”) Rico – με ρίζες από τις Φιλιππίνες-, ο οποίος τελειώνοντας το σχολείο για να αποκτήσει το δικαίωμα του να είναι πολίτης της Terran Federation, μιας ομοσπονδίας που έχει πάρει την θέση του ΟΗΕ αλλά και των κυβερνήσεων και διοικείται από την Ελίτ των Στρατιωτικών.Για να αποκτήσεις την ιδιότητα του ενεργού πολίτη  δηλαδή το δικαίωμα ψήφου και να έχεις μια αξιοπρεπή δουλειά σ αυτην την ομοσπονδία πρέπει να υπηρετήσεις στον στρατό της.Φυσικά σαν δέλεαρ όσοι κατάφερναν να τελειώσουν την θητεία τους, είτε παρέμεναν και ανέβαιναν σε βαθμούς μέχρι και τον βαθμό του στρατηγού, είτε αποκτούσαν δουλειά ευθύνης και κύρους στην Ομοσπονδία. Έτσι και ο Rico, παρά τις αντιρρήσεις των εύπορων γονιών του κατατάσσεται στο Mobile Infantry και φεύγει για τον πόλεμο που ήδη μαίνεται με ένα εξωγήινο είδος και απειλεί την ανθρώπινη φυλή με τον χαρακτηρισμό Arachnids. Ο τρόπος που ο Heinlein παρουσίασε την οργάνωση και λειτουργία αυτής της κοινωνίας και τα όπλα κυρίως – έχοντας πάντα υπόψη ότι αναφερόταν σε ένα μέλλον 700 ετών -, τσάντισε πολλούς αλλά και εξίταρε και πολλούς άλλους (κυρίως τους φαν του φανταστικού). Το βιβλίο βραβεύτηκε το 1960 με το Hugo Award for best novel και θεωρείται έως και σήμερα από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη δουλειά του Heinlein).

230px-Uchuu_no_Senshi

Όμως η ιστορία του τίτλου δεν έμελλε να σταματήσει με τον θάνατο του Heinlein το 1988.  Το ίδιο έτος ο σκηνοθέτης Anime Tetsuro Animo (γνωστός για την δουλειά του σε όλο το Franchise “Macross 7”, κάποια επεισόδια Naruto κλπ) και οι συγγραφείς Tsunehisa Ito και Sho Aikawa, δημιούργησαν το Anime του βιβλίου (λίγο διαφορετικό φυσικά από το βιβλίο) διατηρώντας τον τίτλο Starship Troopers. Το Anime είναι συνολικής διάρκειας δυόμιση περίπου ωρών και φέρει τους ίδιους χαρακτήρες με το βιβλίο. Το Anime συνάντησε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο γιατί βασιζόταν στο βιβλίο του Heinlein αλλά και γιατί η δεκαετία του 80’ μην ξεχνάμε ότι ήταν η δεκαετία των Mecha στα Anime αλλά και του Sci-Fi και φυσικά λόγω των exo-shuits που φορούσε το mobile infantry ήταν ότι έπρεπε για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου, δυστυχώς όμως δεν το βρίσκετε εύκολα σε DVD.

Συνεχίζοντας όμως φτάνουμε στην δεκαετία του 90’ και πιο συγκεκριμένα το 1997, όπου ο Edward Neumeier μαζί με τον Paul Verhoeven (γνωστοί και οι δυο για το Robocop), είχαν ξεκινήσει την συγγραφή του σεναρίου για την ταινία με τίτλο “Bug Hunt at outpost nine.Και οι δύο δεν το είχανε πάντα με τους τίτλους.Μην ξεχνάμε ότι το Robocop αρχικά ήταν να ονομαστεί “The future of law enforcement”. Παρατηρώντας όμως τις ομοιότητες με το βιβλίο του Heinlein, αποφάσισαν να πάρουν τα δικαιώματα του βιβλίου, να αλλάξουν λίγο τους χαρακτήρες, να βασιστούν περισσότερο στο βιβλίο και να γυρίσουν μια ταινία σε συνδυασμό με το δικό τους σενάριο, με την ονομασία “Starship Troopers”. Η ταινία δυστυχώς δεν τα πήγε καλά και τα χρήματα που μαζεύτηκαν παγκοσμίως ήταν περί των 121 εκατομμυρίων δολαρίων (κόστος παραγωγής 105 εκατομμύρια δολάρια). Παρά την αποτυχία που είχε η ταινία (για κάποιους- όχι για μένα), το Siant Magazine (Αμερικάνικο περιοδικό που ασχολείται με ταινίες και video games) έβαλε την ταινία στην εικοστή θέση από τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 90’.

 

Εδώ θέλω να τονίσω ότι ο Verhoeven, ποτέ δεν συμπάθησε το βιβλίο, γιατί όπως είπε του φαινόταν πολύ άκρο – δεξιό (πολιτικά) για τα γούστα του. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Το σταμάτησα μετά τα πρώτα δυο κεφάλαια γιατί ήταν πολύ βαρετό…. Είναι πραγματικά ένα πολύ κακό βιβλίο. Ζήτησα από τον Ed Neumeier, να μου πει την ιστορία γιατί δεν μπορούσα να το διαβάσω αυτό το πράγμα. Είναι ένα πολύ άκρο – δεξιό βιβλίο ». Όμως παρά τα όσα γίνανε με την ταινία, το Starship Troopers του 1997, έμελλε να είναι η αρχή για ένα Franchise που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.  

Έτσι το 1999 δημιουργείται μια animated series ονόματι «Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles» σαν συνέχεια της ταινίας που αναφέρεται στις περιπέτειες μιας ομάδας της ομοσπονδίας για να εξοντώσουν τα Arachnids. Το 2004 ακολούθησε το “Starship Troopers 2: Hero of the Federation”, το 2008 το Starship Troopers 3: Marauderκαι με την σειρά τα “Starship Troopers: Invasion (2008) και το Starship Troopers: Traitor of Mars(2017) που δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία αλλά κατάφεραν να κρατήσουν το Franchise ζωντανό.

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε και τα άλλα «Merchandise» του εν λόγω τίτλου που βοήθησαν να μείνει ζωντανό το όνομα Starship Troopers, όπως το remake του ομώνυμου επιτραπέζιου της Avalon Hill που η ίδια το είχε βγάλει πρώτη φορά βασιζόμενη στο βιβλίο του Heinlein το 1967, Το Pc Video Game του 2000 Starship Troopers: Terran Ascendancy” ένα Real Time Strategy game της Blue Tongue entertainment (Microprose), Το Pc Game πάλι “Starship Troopers”, ένα Fps της Empire Interactive το 2005, αλλά και το Pinball της Sega καθώς και τα ομώνυμα Graphic Novels που κυκλοφόρησαν από την Dark Horse αλλά και την Markosia.

Έτσι τελειώνω και το αφιέρωμα στα γενέθλια μιας από τις αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας του 90’ και μάλιστα μια προσωπική επιλογή κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Από προσωπικής άποψης, είναι ένα βιβλίο (του Heinlein) που παρουσιάζει πραγματικά ένα κόσμο που θα μπορούσε να ζούμε εάν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά και μια σειρά ταινιών (animated και Real action) που σε καθηλώνουν και θέλεις να τα δεις όλα. Προσωπικά προτείνω φυσικά και το Pc Game του 2005 όπου απλά θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει να βγάλετε το άχτι σας και να ξεσπάσετε από το πιστολίδι που πέφτει. Έτσι για πολλοστή και τελευταία φορά, ευχαριστώ Robert A. Heinlein για την ιστορία και χαρούμενα εικο…. Πεντηκοστά όγδοα γενέθλια Starship Troopers!!!!

 

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s