HD DVD vs Blu-ray: Ο τελευταίος πόλεμος του φυσικού μέσου…

Πριν την τεχνολογία 4Κ, 8Κ, 13Κ και νΚ, υπήρχε το 1080p και το 720p και κάπου εκεί το ηρωικό 2000, έκαναν την εμφάνιση τους 2 φυσικά φορμά για να εξυπηρετήσουν αυτές τις αναλύσεις. Η εμφάνιση τους ήταν επιτακτική, αφού δεν υπήρχε τότε streaming υπηρεσία να υποστηρίζει τέτοια μεγέθη και, άλλωστε, δεν υπήρχαν κι οι σωστοί αλγόριθμοι.

Από την μια πλευρά υπήρχε το HD DVD που υποστήριζαν η Toshiba και η Microsoft (από μεγάλες εταιρίες) κι από την άλλη υπήρχε η Sony με το Blu-ray, και οι πολλές εταιρίες που άρχισαν να μαζεύονται και στις δύο πλευρές έδειχναν ότι θα ξεκινήσει ένας τεράστιος πόλεμος. Σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνική λύση, έγινε από κοινού μια συζήτηση για τις διαφορές που υπήρχαν και ενώ τα βρήκαν  στα οικονομικά, δικαιώματα τίτλων κτλ, έμενε μόνο να αποφασιστεί σε τι γλώσσα θα έτρεχαν τα μενού. Εκεί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, καθώς η πλευρά της Sony ήθελε Java ώστε να υπάρχει επιπλέον υλικό μέσω ίντερνετ, ενώ η πλευρά της Microsoft ήθελε την δική της γλώσσα DHi. Στο τελευταίο meeting πριν τον πόλεμο, ο Bill Gates είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την Java ως λύση, καθώς την θεωρούσε αναξιόπιστη.

Βασικά αυτό που δεν λέγεται και έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το DHi ήταν με royalties,  ενώ το κομμάτι κώδικα που θα χρησιμοποιούσε η Java open based. Αν κέρδιζε η Microsoft με το DHi, θα σήμαινε ότι θα έπαιρνε ένα σωρό χρήματα από royalties, ακόμη και από αυτούς που ήταν στο στρατόπεδο της!

Έτσι λοιπόν άρχισε ο πόλεμος, με το στρατόπεδο της Microsoft να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Για αρχή, το όνομα παρέπεμπε στο αγαπημένο και γνωστό DVD και είχε τον αέρα του επίσημου διάδοχου, με το DVD Forum να υποστηρίζει αρχικά τη Microsoft. Επίσης, ενώ στην αρχή όλα τα μεγάλα θηρία του Χόλυγουντ υποστήριξαν και τα δύο φορμά, σιγά – σιγά άρχισαν να κάνουν διανομές μόνο σε HD DVD. H Microsoft έριξε τις τιμές στα players ενώ παράλληλα έκανε και τρομερή διαφήμιση παγκοσμίως. Επίσης, λόγω της δυνατότητας πραγματικά μαζικής παραγωγής συσκευών και δίσκων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πιο οικονομική λύση. Πλέον, διαφαινόταν ότι το HD DVD θα ήταν ο σίγουρος νικητής.

Και τότε η Sony με μια κίνηση ματ πήρε το παιχνίδι. Κυκλοφόρησε την νέα της κονσόλα PlayStation 3  με Blu-ray player! Μέσα σε λίγους μήνες πούλησε 10 εκατομμύρια κονσόλες (άρα και Blu-ray Players) απέναντι στο 1 εκατομμύριο πωλήσεων HD DVD players. Ο πόλεμος είχε τελειώσει με την Sony να κερδίζει «από το πουθενά».

Ήταν τρομερό το διάστημα 2007 – 2008, πριν την επίσημη παραδοχή της ήττας από την πλευρά Microsoft/ Toshiba να βλέπεις την Microsoft να προσπαθεί να «σπρώξει» το εξωτερικό HD DVD – Xbox player τρώγοντας μεγάλες σφαλιάρες από την αγορά, ενώ παράλληλα τα στούντιο του Χόλυγουντ δήλωναν ένα προς ένα ότι υποστηρίζουν πλέον το Blu-ray! Μην ξεχνάμε ότι επίσης υπήρχαν Video Club-αλυσίδες, τα οποία έκαναν ακριβώς το ίδιο!

Αν η Microsoft δεν σκεφτόταν τα άμεσα χρήματα και δεν είχε φτιάξει κλειστό το DHi και main drive το HD DVD στο Xbox, η πλευρά της θα είχε κερδίσει.

Πόσο ειρωνικό δέκα χρόνια μετά το φυσικό μέσο να είναι σχεδόν εξαφανισμένο!

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s