Με κύρια αλλά όχι μοναδική αφορμή το ομολογουμένως μέτριο Justice League θα κάνω λόγο για το τέλος μιας εποχής του DCEU. Ένα κινηματογραφικό σύμπαν, που όπως δείχνουν τα πράγματα, από πολύ νωρίς θα υποστεί ριζικές αλλαγές με τον ερχομό του 2018.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε το γιατί συνέβησαν, θα συμβούν και ποιες είναι για την ώρα αυτές οι αλλαγές. Τα κύρια αίτια δεν είναι καλλιτεχνικής αλλά φανερά εμπορικής φύσεως. Η Warner Bros εξ’ αρχής ανακατευόταν για εμπορικούς λόγους με το περιεχόμενο των ταινιών του DCEU, κάνοντας τους περισσότερο κακό παρά καλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Batman Vs Superman, όπου σαν χασάπηδες, έκοψαν κάτι παραπάνω από μισή ώρα στο θεατρικό cut της ταινίας του Zach Snyder, στην οποία μισή ώρα υπήρχαν απαραίτητες σκηνές-κλειδιά για την πλοκή. Το ίδιο έκαναν με το μέτριο και βιαστικό Suicide Squad κόβοντας τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο και σκηνές με τον Joker. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν, όπως λέγεται και στο Wonder Woman π.χ. με τη σκηνή του No Man’s Land στα χαρακώματα, να παραμένει εν τέλει και στο θεατρικό cut της ταινίας και να αποτελεί μια από τις καλλίτερες της μάλιστα. Το Justice League όμως πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα όλων μέχρι στιγμής.
Εκμεταλλευόμενοι την απόσυρση του Snyder λόγω της αυτοκτονίας της κόρης του, τα μεγάλα στελέχη της WB για να μην χάσουν τα ετήσια χρηματικά μπόνους, έσπρωξαν την παραγωγή της ταινίας, ώστε να βγει το νωρίτερο δυνατό και εντός του 2017. Ακόμα για να πετύχουν την οικονομικότερη διάρκεια των δύο ωρών ταινίας και να χωρέσουν περισσότερες προβολές μέσα σε μια μέρα, έκοψαν όπως φημολογείται τουλάχιστον σαράντα έως και πενήντα λεπτά πλοκής και δράσης. Παράλληλα έδωσαν το πράσινο φως στον Joss Whedon, να πραγματοποιήσει εκτεταμένα reshoots και να προβεί σε ριζικές αλλαγές στον τόνο και στην πλοκή της ταινίας, εν αντιθέσει με τον αρχικό του βοηθητικό ρόλο. Λέγεται πως αρχικά ήταν ευχαριστημένοι με την ταινία του Snyder αλλά μόλις δόθηκε η ευκαιρία προτίμησαν την στροφή αυτή προς τον Whedon. Κάπως έτσι το Justice League που εν τέλει είδαμε στους κινηματογράφους δεν έχει σχέση με την ταινία του Snyder.
Η κατάσταση χειροτερεύει μάλιστα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι, πως μέρα με τη μέρα φαντάζει όλο και πιο απίθανο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο director’s cut, όπου θα δούμε την πλήρη πραγματική ταινία του Snyder και όχι αυτό το κατακρεουργημένο και βεβιασμένο πράγμα που είδαμε γεμάτο κακό CGI και κακό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί έτσι θα παραδεχόταν η WB το μεγάλο λάθος της και δεύτερον διότι, όπως λέγεται, αρκετό από το υλικό κόπηκε νωρίς στο στάδιο παραγωγής. Ως πιστός φαν της DC και του Snyder, θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος σ’ αυτό το θέμα. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι το Justice League δεν έφερε, με αισθητή απόκλιση, τις εισπράξεις, που ήθελαν στην WB, όπου αποποιούμενοι των ξεκάθαρα μεγάλων ευθυνών τους χρησιμοποιούν άνανδρα και πάλι, όπως δείχνουν τα πράγματα, τον Snyder ως αποδιοπομπαίο τράγο.
Φυσικά δεν γνωρίζουμε τι διαδραματίζεται μες στις συναντήσεις της παραγωγής, ούτε πρέπει να θεωρήσουμε μονόπλευρα τον Snyder ως θύμα. Φέρει κι αυτός τις ευθύνες του, και το όραμα του έχει τα ελαττώματα του, πράγμα που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο. Όμως έχει ένα όραμα, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τους ήρωες και θέλει να πει μια ευρύτερη και βαθύτερη ιστορία, κάτι που δεν συναντάται συχνά στις ταινίες κόμικς.
Ας δούμε λοιπόν ποιες θα είναι οι αλλαγές, που έρχονται και μπορούμε να θεωρήσουμε ως σίγουρες για την ώρα. Oι κολωσσοί AT&T και Time Warner οδεύουν προς συγχώνευση. Αυτό σημαίνει ότι θα πέσει ακόμα περισσότερο βάρος στο DCEU για να φέρει τις επιθυμιτές εισπράξεις. Αντίστοιχα μπορούμε να πούμε ότι θα του εξασφαλίσει και μεγαλύτερο budget. Αν και το DCEU δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα αλλά περισσότερο χρόνο.
Πολλά ακούστηκαν πολλά διαψεύτηκαν δυο χρόνια τώρα και πλέον είναι σίγουρο. Θα έχουμε έναν νέο Batman, καθώς o Ben Affleck φεύγει. Το Flashpoint είναι η τελευταία ταινία στο συμβόλαιο του ως Batman και ο Matt Reeves, που θα σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία πιθανώς τριλογία Batman, δεν θέλει τον Affleck ως πρωταγωνιστή. Θέλει να δοκιμάσει ένα νέο πρόσωπο. Οπότε στο Flashpoint, που ουσιαστικά αποτελεί ένα Crisis event στα κόμικς της DC, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Affleck να δίνει τη σκυτάλη στον αντικαταστάτη του, δικαιολογώντας το πιθανώς με κάποιον Bruce Wayne/Batman από άλλη διάσταση ή άλλο timeline.
Η βασικότερη αλλαγή είναι όμως αυτή του οράματος Snyder. Τα σενάρια σταδιακής αλλά μόνιμης απομάκρυνσης του Snyder, πρώτα από τη σκηνοθετική καρέκλα κι έπειτα από τις αποφάσεις δομής και δημιουργίας του DCEU πληθαίνουν συνεχώς και αποκτούν όλο και σταθερότερη βάση. Το όραμα και ύφος του Snyder φτάνει στο τέλος του. Η διαχρονικά πιο σκοτεινή σε σχέση με της Marvel, είτε σε χρώματα, είτε σε θέματα, είτε σε ψυχολογία αισθητική της DC, που μετέφερε κατά κύριο λόγο με επιτυχία ο Snyder στην μεγάλη οθόνη, θα δώσει τη θέση της σε έναν πιο ελπιδοφόρο και ανάλαφρο τόνο όπως είδαμε σε αισθητή αντίθεση στο JL και νωρίτερα στο Wonder Woman. Να σημειωθεί εδώ, πως το WW παραμένει η πιο επιτυχημένη και σε εισπράξεις και σε κριτικές ταινία του DCEU. Κάτι που θέλουν να εκμεταλλευτούν στην WB.
Βέβαια για να λέμε και του στραβού και όχι μόνο το δίκιο, ένα γενναίο μέρος της επιτυχίας του WW δεν οφείλεται στην γενικά καλή ταινία καθαυτή. Το WW έκανε τα «φάουλ» του και έχει τα ελαττώματα του σε διάφορα σημεία, τα οποία θα κατέκριναν πολλοί και πολύ αν ήταν ταινία του Snyder. Εκμεταλλεύτηκε εις έπακρον όμως, το ότι αποτελεί σημείο των καιρών. Μια ταινία μεγάλου budget, σκηνοθετημένη για πρώτη φορά στο είδος της, από γυναίκα, έχοντας για κεντρική ηρωίδα ένα όπως εξελίχθηκε φεμινιστικό σύμβολο των κόμικς, εκθειάστηκε και έφερε στις αίθουσες πολύ κόσμο καθαρά για ιδεολογικούς λόγους. Πράγμα που δεν είδαμε σε παλαιότερες (σαφώς χειρότερες) ταινίες με ηρωίδα κόμικς ή και σε ολόκληρα franchise χτισμένα γύρω από γυναικείο χαρακτήρα π.χ. Underworld, Tomb Raider κτλ. Φυσικά τότε δεν βρίσκονταν σε έξαρση τα ζητήματα φύλου και οι σχετικές τους ηθικολογίες…
Κλείνοντας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η WB έδινε χώρο στο όραμα των σκηνοθετών της στις ταινίες της DC. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Δεν είναι απίθανό να δούμε μια νέα πιο πεζή φόρμα τύπου Marvel λίγο πολύ να οριοθετεί στο μέλλον το τι θα κάνουν οι σκηνοθέτες του DCEU, ιδίως αν σκεφτούμε ότι έρχονται τουλάχιστον εννιά ταινίες μέχρι το 2022.
Διαβάστε ακόμα:
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Β)
- Η οικογένεια Batman…
- Ένα sneak peak από το Batman: Gotham by Gaslight
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
- Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα
- Στον απόηχο του The Leftovers (2014-17) [Spoiler Free]
2 thoughts on “Tέλος εποχής για το DCEU”