Ένας άλλος κόσμος ταινιών,κουλτούρας και αισθητικής που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο πολύ της μόδας κυρίως μέσω του είδους neo-noir το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.
Τι είναι όμως το film noir;
Film noir είναι κινηματογραφικός όρος που χρησιμοποιείται κυρίως για να ορίσει ένα συγκεκριμένο στυλ σε αστυνομικές ταινίες του Χόλιγουντ που δίνουν έμφαση στον κυνισμό των χαρακτήρων και τα συναισθηματικά ή ερωτικά τους κίνητρα. Η κλασική περίοδος του φιλμ νουάρ στις ΗΠΑ εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’40 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50. Οι ταινίες αυτής της εποχής χαρακτηρίζονται από χαμηλό φωτισμό και έντονες ασπρόμαυρες αντιθέσεις.
Το έγκλημα, κυρίως κάποια δολοφονία, είναι στοιχείο σχεδόν όλων των φιλμ νουάρ, με κύριο κίνητρο εκτός από την απληστία τη ζήλια. H βασική πλοκή συνήθως περιλαμβάνει κάποια έρευνα για την εξιχνίαση του εγκλήματος από έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, έναν αστυνομικό, που συνήθως δρα μόνος του.
Επιπλέον το κάπνισμα αποτελεί ευρεία συνήθεια. Αρχετυπικοί χαρακτήρες αποτελούν οι:
-Σκληροτράχηλοι ντετέκτιβ
-Φαμ φατάλ (οι γυναίκες «δηλητήριο που προαναφέραμε»)
-Διεφθαρμένοι αστυνομικοί
-Ζηλόφθονες σύζυγοι
Χαρακτηριστικά των film noir:
–Εξηγμένες σκηνές – Η ταινία noir συχνά χρησιμοποιεί σκηνές σκοτεινές από τον καπνό, τον ατμό, την ομίχλη, τη βροχή ή απλά το σκοτάδι για να επισημανθούν τα μπερδεμένα συναισθήματα των χαρακτήρων.
– Οι αστικές ρυθμίσεις γυρίστηκαν κυρίως τη νύχτα – Οι περισσότερες ταινίες noir είναι τοποθετημένες σε μεγάλη πόλη και πολλές σκηνές γυρίστηκαν τη νύχτα. Η ρύθμιση ενισχύει την αίσθηση της παγίδευσης και συμβάλλει στη γωνιακή απεικόνιση που δανείστηκε από το γερμανικό εξπρεσιονισμό. Είναι πολύ συνηθισμένο οι κλιμακτικές σκηνές της ταινίας να τοποθετηθούν σε ένα έντονα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, όπως ένα εργοστάσιο ή μια αποθήκη.
– Φωνητική αφήγηση πρώτου προσώπου – Πολλές ταινίες noir περιλαμβάνουν voice-over αφήγηση που καθοδηγεί τον θεατή χρησιμοποιώντας την προοπτική του πρώτου προσώπου.
– Εγκληματικότητα και βία – Η ταινία noir συσχετίζεται περισσότερο με την ύπαρξη ταινιών ή την αντιμετώπιση εγκλημάτων ή βίας. Λόγω του κώδικα Hays, η βία έπρεπε συχνά να υπαινίσσεται ή να λαμβάνει χώρα εκτός οθόνης, αλλά ήταν εκεί. Συχνά, ο πρωταγωνιστής ήταν αστυνομικός ή ντετέκτιβ που προσλήφθηκε για την επίλυση ενός εγκλήματος, ή ένα πρόσωπο που, εν γνώσει του ή άθελά του, εισήλθε σε ένα έγκλημα είτε ως θύμα είτε ως δράστης.
Προτεινόμενες ταινίες:
-The Maltese Falcon
-Casablanca
-The Big Combo
-Tokyo Joe
-Sunset Boulevard
-Strangers on a Train
– Murder My Sweet
– Night and the City
– Double Indemnity
– Kiss Me Deadly
Neo-noir films:
Η αλλιώς…Ο σκοτεινός και επικίνδυνος κόσμος του μοντέρνου νουάρ.
Συνήθως τείνουν να ονομάζουν έτσι κάθε ταινία η οποία περιλαμβάνει ντετέκτιβ,έγκλημα και το ανάλογο μυστηριώδες ύφος και αισθητική με το φίλμ νουάρ χωρίς ωστόσο να είναι ασπρόμαυρες ταινίες.
Η συγκεκριμένη τάση μπορεί να απαντηθεί ακόμη και σε σειρές κόμικ όπως το «Μίκυ Μυστήριο» που κυκλοφορεί και στα ελληνικά.
Κυριότερα στοιχεία που συναντάμε στις neo noir ιστορίες και φίλμς:
-Ο προσωπικός κώδικας του πρωταγωνιστή – Πολλοί πρωταγωνιστές των neo noir, έχουν προσωπικούς ηθικούς κώδικες που προσπαθούν να υποστηρίξουν με κάθε κόστος. Όπως και εκείνες της κλασικής ταινίας noir, πολλοί από αυτούς έχουν ιπποτικό κώδικα ή περιλαμβάνουν ποινικό κώδικα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωταγωνιστή με προσωπικό κωδικό είναι ο Bill από το Following (1998) του Christopher Nolan. Ο Bill θέτει αυστηρούς κανόνες για τον εαυτό του όταν ξεκινάει να ακολουθεί τους ξένους στους δρόμους του Λονδίνου. Αναλαμβάνει επίσης πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρρηξης και της δολοφονίας, για να προστατεύσει την τιμή μιας γυναίκας. Αυτός ο κώδικας, στρεβλωμένος ως έχει, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των τύπων που έχουν προσωπικούς κώδικες. Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι ο ιπποτικός κώδικας του Marv από την Sin City του Frank Miller (2005).
-Λάθος κατηγορίες και προδοσία – Οι ταινίες Neo-noir είναι γεμάτες ψευδείς κατηγορίε και προδοσίες. Παρακολουθήστε ξανά το κλιπ από την Sin City του Frank Miller (2005). Ο Hartigan, που παίζεται από τον Bruce Willis, προδίδεται από τον συνεργάτη του Bob, που παίζεται από τον Michael Madsen. Επίσης κατηγορείται, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για πολλά εγκλήματα που δεν διέπραξε. Μια συστροφή σε αυτό το στοιχείο που απαντάται μερικές φορές στις ταινίες neo-noir είναι όταν ο πρωταγωνιστής κατηγορείται για έγκλημα ή κακομεταχείριση, το κοινό οδηγείται να πιστεύει ότι η κατηγορία είναι ψευδής και η κατηγορία είναι αλήθεια.
-Femme fatale – Η femme fatale εξακολουθεί να είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στο neo-noir. Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο neo-noir είναι η θολότητα των γραμμών μεταξύ του πρωταγωνιστή και του θανάτου της γυναίκας. Μερικές φορές κάποιος μπορεί να αντικατασταθεί από τον άλλο. Ίσως η πιο εικονική θνητή γυναίκα του neo-noir είναι η Catherine Tramell από το Basic Instinct του Paul Verhoeven (1992).
-Εγκληματικότητα και βία – Σε αντίθετη περίπτωση, το επίπεδο εγκληματικότητας και βίας στις ταινίες neo-noir έχει εκτοξευθεί από την κατάρρευση του Κώδικα Hays Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν λεπτότητα για να μεταδώσουν το έγκλημα. Αν και μερικές ταινίες κολλάνε στις συμβάσεις της κλασικής ταινίας noir και χρησιμοποιούν υποδηλωτική βία εκτός οθόνης. Στις καλύτερες από τις ταινίες neo-noir, η βία, ενώ μπορεί να είναι υπερβολική, δεν είναι άχρηστη. Χρησιμοποιείται για να μεταφέρει κάτι για τον χαρακτήρα, όπως η διανοητική κατάσταση του Travis Bickle στο Taxi Driver του Martin Scorsese (1976).
Προτεινόμενες ταινίες:
-Mulholland Drive(2001)
-Fight Club(1999)
-Seven(1995)
-Drive(2011)
-Chinatown (1974)
-L.A. Confidential (1997)
-Sin City (2005)
-Sin City: A Dame to Kill For (2014)
-Memento (2001)
-Blade Runner (1982)
Διαβάστε περισσότερα: