Τα Χριστούγεννα από τον καθρέφτη..

               Πώς θα ήταν άραγε τα Χριστούγεννα εάν τα είχε αναλάβει ο εκπρόσωπος του Halloween; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας την δίνει ποιος άλλος, από τον γνωστό σε όλους μας Tim Burton 24 χρόνια πριν (1993) με την ταινία του The Nightmare Before Christmas”  σε σκηνοθεσία Tim Burton & Henry Selick. Ο Tim Burton δεν χρειάζεται συστάσεις αφού μιλάμε για δημιουργό πολλών ταινιών (animated και μη) όπως τα Edward Scissorhands, Beatlejuice και φυσικά Batman και ο Henry Selick για την συμβολή του σε ταινίες όπως τα Caroline, James and the Giant Peach, Monkeybone κλπ.

                Πριν προχωρήσουμε στην ταινία αυτή κάθε αυτή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν πρωτοπόρα σε πολλά για την εποχή πράγματα και ένα από αυτά ήταν ο τρόπος που “φτιάχτηκε”. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε μια νέα τεχνολογία που ονομαζόταν “Stop – action Animation”. Στα τυπικά animation, το σχέδιο γίνεται στο χαρτί και μετά περνώντας από ειδικά προγράμματα 3D στον υπολογιστή δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του χαρακτήρα, ενώ το Stop – action animation είναι η διαδικασία που δημιουργούνται μοντέλα υπό κλίμακα και οι σχεδιαστές φτιάχνουν διαφορετικά κεφάλια με εκφράσεις (χαμόγελο εκνευρισμός, λύπη κλπ) για τον κάθε χαρακτήρα και με την μέθοδο της φωτογραφίας απαθανατίζεται καρέ, καρέ η κίνηση του χαρακτήρα. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει η ταινία να έχει ένα πιο αληθοφανές ύφος και οι χαρακτήρες να φαίνονται πιο “αληθινοί”.

                Και τώρα ας προχωρήσουμε στην ταινία….Η ταινία ξεκινάει και μας παρουσιάζει ότι η κάθε γιορτή έχει δική της πόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των προετοιμασιών και την διοργάνωση της γιορτής αυτής. Στην προκειμένη περίπτωση το Halloween έχει την Halloween Town, όπου ο διακεκριμένος πολίτης της είναι ο Jack Skellington (αναφορά στον χαρακτήρα του μύθου του Halloween, Jack O’ lantern), που έχει τρομερές ακροβατικές κινήσεις και ευλυγισία.

Nightmare-christmas-disneyscreencaps.com-447

                Αμέσως μετά το πέρας του Halloween ο Jack οδηγείτε κατά λάθος στον κόμβο με τις εισόδους για όλες τις πόλεις των γιορτών. Έτσι ο Jack καταλήγει στην πόλη των Χριστουγέννων, όπου βλέποντας όλη την χαρά και τα χρώματα και όχι νεκροκεφαλές και κολοκύθες ολούθε, αποφασίζει ότι η γιορτή αυτή είναι αυτό το οποίο πάντα ήθελε.

                Έτσι γυρνώντας στην πόλη του Halloween, αποφάσισε ότι έπρεπε να ασχοληθεί με μια πιο σοβαρή και μεγαλύτερης σημασίας γιορτή από αυτή του Halloween και αυτή ήταν τα Χριστούγεννα. Έτσι ο Jack, με την βοήθεια των πολιτών της Halloween Town, απαγάγουν τον Άγιο Βασίλη και αρχίζουν να κάνουν τα Χριστούγεννα καθ’ ομοίωση τους, όπως και τα δώρα, πράγμα που αποδεικνύεται πολύ αστείο ειδικά στην παράδοση τους στους λήπτες τους.

                Όπως όλες οι ταινίες του Burton, έτσι και αυτή, σαν κεντρικό χαρακτήρα έχει έναν “άνθρωπο” που έχει θέματα και θέλοντας να κάνει το καλό, δημιουργεί περισσότερη αναστάτωση παρά ηρεμία και που τα ανθρώπινα συναισθήματα για αυτούς τους χαρακτήρες είναι πιο πολύ αίνιγμα παρά απάντηση (βλέπε Batman). Ο Burton για να κάνει αυτή την ταινία χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια, καθώς το 1982 είχε συγγράψει το ποίημα που ονομαζόταν The Nightmare Before Christmas” – και αργότερα μελοποιήθηκε από τον γνωστό σε όλους Christopher Lee – όσο ο Burton εργαζόταν ως animator στην Disney. Αρχικά η Disney πίστευε ότι έπρεπε να γυριστεί μια σύντομη μίνι ταινία των τριάντα λεπτών αλλά ο Burton τους έπεισε να γυριστεί με πλήρη διάρκεια αλλά μέσω της θυγατρικής της, Touchstone pictures και αυτό γιατί ήταν πολύ σκοτεινή ταινία για να την δουν παιδιά.

                Η ταινία αυτή του Tim Burton ήταν μια από τις μεγάλες του επιτυχίες και εισπρακτικά αλλά και σαν ταινία και προτάθηκε για βραβείο οπτικών εφέ. Σίγουρα μια ταινία που θα καθηλώσει όλη την οικογένεια, που θα συγκινήσει αλλά και θα σας βάλει βαθιά μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Εδώ φυσικά πρέπει να τονίσουμε και την συνεισφορά του Danny Elfman (γνωστού για την συμβολή του στα Batman κλπ), ο οποίος έδωσε και την φωνή του όταν ο Jack Skellington τραγούδαγε. Τέλος, να πούμε ότι η ταινία αυτή παρ’ όλα τα χρόνια που έχουνε περάσει ακόμα είναι επίκαιρη και must για τα Χριστούγεννα και συνεχίζει να έχει μια μεγάλη γκάμα από Merchandise που χρόνο με τον χρόνο ανανεώνεται και αναπτύσσεται.

Εγώ προσωπικά σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία και καλού κακού πριν κοιμηθείτε ρίξτε μια ματιά κάτω από το κρεββάτι………

 

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s