Η φωτογραφία έχει διάφορες εκφάνσεις. Εφαρμοσμένες και καλλιτεχνικές. Εφαρμοσμένες είναι οι ειδήσεις, το ρεπορτάζ, ο γάμος, τα περιοδικά κτλ. Καλλιτεχνικές είναι ο δρόμος, πορτραίτα, αστικά τοπία κτλ. Υπάρχει και η εικαστική τρίγωνα τετράγωνα κτλ. Η φωτογραφία χωρίζεται επίσης σε δύο μέρη το πρώτο μέρος είναι το κλικ και το δεύτερο η επεξεργασία της. Φαίνεται όμως ότι ακολουθεί πλέον τα σημεία των καιρών. Και καλά κάνει από μία σκοπιά γιατί είναι σχετικά ένα νέο μέσο και έχει πολλά να προσφέρει στην pop κουλτούρα.
Η φωτογραφία σε σχέση με τις άλλες τέχνες έχει ένα πλεονέκτημα που την κάνει και άμεσα αποδεκτή στην μαζική και λαϊκή κουλτούρα. Το μέσο που χρησιμοποιεί είναι πολύ εύκολο. Ειδικά με τα κινητά και το μόνο που κάνεις είναι να πατάς δύο κουμπιά για να πάρεις μια φωτογραφία, όταν για παράδειγμα στην ζωγραφική πρέπει να έχεις ταλέντο ή/και μαθήματα να σε υποστηρίζουν.
Αυτό όμως που την πάει ένα βήμα παραπάνω και στην ουσία την καθιστά την βασίλισσα των τεχνών όσο αφορά την pop κουλτούρα είναι το πόσο εύκολα μπορεί και απορροφά αλλά και επηρεάζει την υπόλοιπη μαζική αισθητική σε συνδυασμό με τα κοινωνικά μέσα και τις νέες τάσεις.
Άμα δεν ήταν σούπερ εύκολο να βγάλεις φωτογραφίες δεν θα υπήρχε Instagram και μάλλον ούτε Facebook. Δεν θα μπορούσαμε να μοιραζόμαστε στιγμές όσο ελεεινές και μη ενδιαφέρουσες και να είναι… ε εννοώ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές.
Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κοινωνικά δίκτυα πλέον έχουν δικές του φωτογραφικές εφαρμογές που μπερδεύονται και με τρισδιάστατα γραφικά κτλ κτλ. Άλλωστε τι πιο ωραίο για να περνάς καλά να βγάλεις μια κοπέλα φωτογραφία με αυτάκια κουνελιού και καρότα στο στόμα της.
Οι φωτογραφίες έχουν φίλτρα είτε για να δώσουν μια επιπλέον αισθητική του στυλ, αφού μια στυγνή αποτύπωση της πραγματικότητας είναι τόσο passé πλέον, είτε γιατί το πρόσωπο είναι αφύσικα φυσικό και πρέπει να είναι σαν βελούδο που λάμπει σαν είναι κούκλα.
https://www.instagram.com/p/BWG_6wiB67_/?taken-by=jenselter
Και φυσικά τα selfies έχουν πλέον ξεπεράσει την πραγματικότητα, αφού όσο χάλια και να περνάμε, όταν υψωθεί η μπροστινή κάμερα η μετριότητα της μοντέρνας ζωής ξεπερνιέται και γίνεται χαμόγελα και αγκαλιές, όσο ελεεινός και να είναι ο δίπλα μας, για λίγα δεύτερα μεν αλλά γίνεται και άλλωστε αυτό είναι που μετράει, γιατί αυτό φαίνεται.
Αλλά πέρα από όλα αυτά η πραγματική υπέρβαση που έχει κάνει η φωτογραφία σήμερα είναι ότι έχει αναμίξει όλα της τα είδη και έχει βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να γίνει πιο άμεση και μαζική η κουλτούρα του καταναλωτή.
Για παράδειγμά μια τύπισσα ανεβάζει τον εαυτό της στο Instagram εάν είναι όντως πολύ ωραία σύμφωνα με την μαζική αισθητική τότε αποκτά και σπόνσορες και ζει από το να βγάζει φωτογραφίες τύπου selfies και mirror selfies που στην ουσία είναι επαγγελματικές γιατί πληρώνεται αλλά χωρίς να χρειάζεται να έχουν κάποιο επαγγελματικό επίπεδο όπως για παράδειγμα θα έπαιρνε την φωτογραφία ένας επαγγελματίας με ακριβό εξοπλισμό.
Επίσης η φωτογραφία τέτοιου είδους συγχέει την πραγματικότητα με την persona. Έτσι για παράδειγμα ένας γυμναστής με 150 χιλιάδες followers που διαφημίζει την δουλειά του παλιότερα θα έβγαζε 30 φωτογραφίες από το γυμναστήριό, θα έκανε και μια φωτογράφιση σε περιοδικό αλλά τώρα φωτογραφίζεται συνεχώς και κυρίως έξω από το γυμναστήριο αδυνατώντας να ξεχωρίσει πλέον τι είναι μέρος της καθημερινότητάς, τι είναι μέρος της επαγγελματικής και τι μέρος της ιδιωτικής ζωής.
Αυτή η τεχνολογική αμεσότητα της φωτογραφίας και η ολοένα και περισσότερη αυτοματοποιημένη ωραιοποίηση των προσώπων και γενίκευση των χαρακτηριστικών του προσώπου έχει φέρει μια άλλη αισθητική τάση στην μαζική κουλτούρα που πλέον είναι δύσκολο να ευχαριστηθεί από την πραγματικότητα ακόμη και με την αμεσότητα της!
Πλέον προτιμούμε να βλέπουμε κάποιο άτομο φτιαγμένο με φίλτρα παρά χωρίς φίλτρα και φυσικά από κοντά λέμε πόσο μοιάζει στις φωτογραφίες στο Facebook και όχι το αντίθετο. Και παλιότερα έμπαιναν φίλτρα, το Photoshop δεν επινοήθηκε για τα social media όμως η δουλειά του ήταν να στρεβλώνει την πραγματικότητα δημιουργώντας μια νέα μη αμφισβητούμενη πραγματικότητα και όχι ένα παραμύθι χρωμάτων και άμορφων προσώπων. Είναι τρομερό το πώς η φωτογραφία έχει μορφοποίησει και εξομοιώσει τόσο πολύ τα πρόσωπα και το τι θεωρούμε ωραίο και εμφανίσιμο σήμερα.
https://www.instagram.com/p/BSpNj1jBg_U/?taken-by=jenselter
Και όσο ποιο μεταξένιο και λείο θα είναι το δέρμα τόσο ποιο πολύ θα μοιάζουμε με χαρακτήρες άνιμε ή αυτούς τους CGI χαρακτήρες στα βιντεοπαιχνίδια που πάντα λέμε πόσο αληθινοί μοιάζουν και πάντα όμως «έχουν λίγο ακόμη να πάνε», αν και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουν φτάσει πλέον και δεν θα θέλουν «άλλο λίγο». Είναι περίεργο αλλά και τόσο επαγωγικό το πώς σιγά σιγά οι φωτογραφίες πλησιάζουν τα χρώματα και τις υφές φανταστικών ηρώων.
Το επόμενο βήμα είναι σίγουρα να βρίσκουμε πλέον όμορφα τα ρομπότ και τα υπερ ρεαλιστικά γραφικά. Συγκεκριμένα τα γραφικά που απεικονίζουν τόσο ρεαλιστικά ανθρώπινες μορφές που επίτηδες τους προσθέτουν μικρά «λαθάκια» όπως φακίδες κτλ. και τα ρομπότ που έχουν ζεστό δέρμα από σιλικόνη, τόσο τέλειο στην υφή και αγέραστο.
Και όσο θα προχωρά η τεχνολογία η φωτογραφία θα βοηθά μέσω άλλων διαδραστικών μέσων (VR και augmented reality) να αποτυπώνει στιγμές συνύπαρξής με το αγαπημένο μας ρομπότ ή με τον αγαπημένο μας ψηφιακό χαρακτήρα. Και όσο θα λατρεύουμε την ομορφιά και την αιώνια νεανικότητα τους, η φωτογραφία θα μας κρατά αγέραστους και πάντα λαμπερούς δίπλα τους.
Μέχρι που κάποια μέρα θα εξελιχθεί τόσο πολύ η τεχνολογία που απλά δεν θα υπάρχει διαφορά στο τι είναι ανάμνηση και τι πραγματικότητα και κάπου εκεί θα χάσει και την χρησιμότητα της η φωτογραφία.
Είχε πει κάποτε ο αναρχικός Καρτιέ Μπρεσόν, «H φωτογραφία είναι για μένα η αναγνώριση, μέσα στην ίδια την πραγματικότητα, ενός ρυθμού επιφανειών, γραμμών ή αξιών». Που να περίμενε ότι η pop κουλτούρα έχει εκβιομηχανοποιήσει μαζικά συναισθήματα και πρόσωπα, ώστε να διαφημίζουν ως ρεαλιστικό μόνο το προϊόν τελικά.
Διαβάστε ακόμα:
- Tέλος εποχής για το DCEU
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Β)
- Η οικογένεια Batman…
- Ένα sneak peak από το Batman: Gotham by Gaslight
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
- Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα
- Στον απόηχο του The Leftovers (2014-17) [Spoiler Free]