Ας μιλήσουμε για την Μάχη των Μπαστάρδων (Μέρος A)

Η μάχη των Μπάσταρδων (ή αγγλιστί Battle of the Bastards), ήταν το αποκορύφωμα του 6ου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones. Ήταν η πιο ακριβή μάχη στη σειρά μέχρι τότε, με πολύ CGI, κομπάρσους, επελάσεις ιππικούς, γίγαντες, θανάτους και σασπένς. Ό,τι θα περιμέναμε δηλαδή από μια μάχη στη συγκεκριμένη σειρά. Όταν την είδα πρώτη φορά με συνεπήρε και εμένα το σασπένς και έβλεπα με αγωνία (αν και ομολογώ ότι κάποια σημεία όπως ο θάνατος του Rickon, η ήττα των Bolton και η εμφάνιση του ιππικού του Vale την τελευταία στιγμή δεν με εξέπληξαν καθόλου). Όμως όταν την είδα δεύτερη φορά, άρχισα να έχω πολλές ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάστηκε η μάχη και παρατήρησα πολλά πράγματα που μου φαίνονταν κάπως παράλογα. Πιο συγκεκριμένα, μου φάνηκε σαν μια μίξη της μάχη του Falkirk (Braveheart), των Θερμοπυλών (300) και του Πέλενορ (Lord of the Rings: The Return of the King). Επίσης με ξένισε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι παραγωγοί της σειράς David Benioff και D.B. Weiss, παρουσίασαν τη μάχη σαν μια κλασική μεσαιωνική μάχη, λέγοντας ότι «δεν είχαμε κάνει μια κλασική μεσαιωνική μάχη». Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά την ίδια τη μάχη.

bolton_karstark.jpg

Από την μία πλευρά είχαμε τον στρατό του Ramsay Bolton (ή Snow, αν θέλετε να τον εκνευρίσετε). Υπό τις διαταγές του είχε τις δυνάμεις του δικού του οίκου, αλλά και αυτές των οίκων Umber και Karstark. Δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος του στρατού του Bolton, όμως ξέρουμε ξεκάθαρα ότι ήταν μεγαλύτερος από εκείνον του Snow. Περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους οίκους του Βορρά (πλην των Manderly), οπότε μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι είχε την υπεροχή. Περιελάμβανε μεγάλο αριθμό ιππικού (αν κρίνουμε και από την προηγούμενη μάχη με τον Stannis Baratheon), τοξότες και βαρύ πεζικό. Ο στρατός κατά τη διάρκεια της μάχη δείχνει να είναι καλά εκπαιδευμένος και πειθαρχημένος.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Jon Snow, τον ήρωα της ιστορίας που συγκέντρωσε στρατό για να ελευθερώσει τον Βορρά από τους Bolton και να αποκαταστήσει τον οίκο του πατέρα του (ή μάλλον του θείου του), ως τους άρχοντες του Βορρά. Υπό τις διαταγές του έχει έναν μεγάλο αριθμό από Wildlings και την υποστήριξη λίγων οίκων του Βορρά. Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνεται η αείμνηστη Ygritte που έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτα. Ο ίδιος ο Jon Snow, στον 4ο κύκλο είχε πει ξεκάθαρα στην Ygritte ότι οι Wildlings δεν έχουν ελπίδα απέναντι στους στρατούς τακτικούς του Westeros. Μπορεί να είναι γενναίοι, σκληραγωγημένοι, δεινοί πολεμιστές, αλλά δεν έχουν τακτικές, πειθαρχία, ιππικό, πανοπλίες. Ο ίδιος ο Stannis διέλυσε τον κατά πολύ μεγαλύτερο στρατό του Mance Rayder για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επίσης, όταν σχεδιάζουν τη μάχη το προηγούμενο βράδυ, ο Tormund Giantsbane δείχνει μπερδεμένος όσον αφορά τις τακτικές. Έχει έναν άγνωστο αριθμό ιππέων τον οποίο έχουν δώσει οι οίκοι που τον υποστηρίζουν. Όμως ο αριθμός κανονικά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 300 (στην πραγματικότητα θα πρέπει να είναι πολύ μικρός, δεδομένου ότι αυτοί οι οίκοι δεν είναι ούτε από τους ισχυρότερους, ούτε από τους πλουσιότερους). Συγκεκριμένα ο Davos Seaworth αναφέρει 200 Hornwood, 143 Mazin και 62 Mormont, σύνολο 405 άντρες. Στην καλύτερη περίπτωση να δεχτώ ότι ο Jon Snow είχε 300 ιππείς. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός τοξοτών. Μπορούμε να υποθέτουμε ότι οι εν λόγω τοξότες, αν είναι Wildlings, είναι αρκετά ικανοί, δεδομένου ότι στην σειρά οι Wildlings έχουν δείξει να μπορούν να χειρίζονται καλά το συγκεκριμένο όπλο (Hardhome).

18.jpg

Η μάχη ξεκινά, με τον Jon Snow να κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχουν συμφωνήσει το προηγούμενο βράδυ με τους υπαρχηγούς του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Sansa Stark (δεν θα σχολιάσω τον θάνατο του Rickon, καθώς δεν αποτελεί μέρος της κύριας μάχης). Ο Ramsey ρίχνει καταιγισμό βελών και ο Jon Snow αναγκάζεται να τρέξει μπροστά για να τα αποφύγει. Γιατί δεν έτρεξε πίσω; Αυτό ήταν πολύ σωστό από πλευράς του σκηνοθέτη. Ένας τοξότης ο οποίος ρίχνει σε έναν κινούμενο στόχο, είναι πολύ πιο πιθανό να υποθέσει ότι αυτός ο στόχος θα προσπαθήσει να φύγει μακριά, οπότε ίσως στοχεύει αναλόγως. Για τον στόχο, είναι πιο ασφαλές να τρέξει προς τον τοξότη. Δεν γνωρίζουμε αν ο Ramsey ήθελε κάτι τέτοιο ή όχι.

Όποιοι και να ήταν οι λόγοι του διατάζει το ιππικό του να επιτεθεί με τον Jon Snow να είναι πεζός Βλέποντας την κατάσταση ο Davos Seaworth διατάζει το δικό του ιππικό να επιτεθεί προκειμένου να σώσει τον Snow. Οι δύο μονάδες ιππικού συγκρούονται στη μέση της πεδιάδας και έχουμε χάος. Ο Tormund επίσης διατάζει το πεζικό του να επιτεθεί. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι το πεζικό, αντίθετα από αυτό που βλέπουμε στις ταινίες, δεν τρέχει προς τον εχθρό αλαλάζοντας και κραδαίνοντας τα όπλα του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τη συνοχή του και θα μοιάζει περισσότερο με όχλο, παρά με στρατό. Ένας όχλος, άσχετα του πόσο τρομακτικός δείχνει, δεν είναι και πολύ χρήσιμος στο πεδίο της μάχης. Όμως, υποθέτοντας ότι οι Wildlings δεν γνωρίζουν από στρατιωτικές τακτικές, θα πρέπει εδώ να αναγνωρίσω στη σειρά ότι αντιμετωπίζει καλά τη μάχη.

Διαβάστε περισσότερα:

Webp.net-gifmaker (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s