Star Wars: The Last Jedi και… haters

Το ξέρω πως έχω αργήσει λίγο να ετοιμάσω το review μου για το Star Wars: The Last Jedi, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επίσης να αναφέρω πως στο πιο κάτω κείμενο θα αναφέρω την δική μου άποψη όσο αφορά την ταινία.

Αρχικά να τονίσω ότι το άρθρο το γράφει ένας άνθρωπος φανατικός του Star Trek, λάτρης του Sci-Fi (άρα δεν μισώ το Star Wars) και του οτιδήποτε έχει σχέση με την επιστημονική φαντασία. Δευτερευόντως να σας πω ότι είδα την ταινία μια μέρα μετά την πρεμιέρα και πήγα στον κινηματογράφο με παρέα που ήμασταν ντυμένοι με στολές Star Trek  (για τους φαν του Big Bang Theory, στην Season 9 Επεισόδιο 11, η γνωστή παρέα πήγε και είδε το Star Wars με τον Will Wheaton -Ensign Crusher στο Star Trek the Next Generation- ο οποίος έσκασε ντυμένος Spock). Και για να μπω κατευθείαν στο «ψητό», η ταινία ήταν απλά πολύ καλή και το αναλύω στη συνέχεια.

Το Star Wars με Lucas

To Star Wars, είναι μια εξαλογία ταινιών που ξεκίνησε το 1977 από την 4η ταινία και όχι αδίκως αφού βλέποντας τα επεισόδια 1,2,3 δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ξεκίναγε με επιτυχία. Δεν τα κράζω όλα, απλά το επεισόδιο 1 ήταν πολύ μέτριο, και το επεισόδιο 2 ήταν μια ρομαντική ταινία όπου βλέπαμε ένα ζευγάρι να κυλιέται στα λιβάδια. Αλλά δεν έχω να πω κουβέντα για το επεισόδιο 3, που εάν εξαιρέσεις το κλαψούρισμα ήταν ένα τέλειο πολιτικό θρίλερ. Και συνεχίζω ότι η ταινία βγήκε το 1977, χωρίς να έχει αντίπαλο, καθώς το Star Trek, που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του 60΄ και έβγαλε μια μέτρια (δυστυχώς) ταινία το 1979. Και για να μην είμαι άδικος είχε βγει και το στενές επαφές τρίτου τύπου την ίδια χρονιά που έκανε μεγάλη θραύση.

Αμέσως μετά ακολούθησαν τα επεισόδια 5 (1980) και 6 (1983) που γνώρισαν την ίδια επιτυχία γιατί ακριβώς ήταν οι συνέχειες της πρώτης ταινίας και ίσως όχι γιατί ήταν κατά ανάγκη εξίσου φοβερές με την πρώτη. Και αμέσως ταξιδεύουμε στο 1999 στο επεισόδιο 1 που από ότι θυμάμαι, βγήκαν όλοι από τον κινηματογράφο και οι μισοί έλεγαν «τι βλακεία είδαμε» και οι άλλοι μισοί «μα καλά που είναι ο Vader». Συνεχίστηκαν τα επεισόδια 2 (2002) και 3 (2005) που απλά έκλεισαν ένα κύκλο και πάλι βγαίνοντας άκουγα για το 2 «μα καλά γιατί έχασα δυόμιση ώρες από την ζωή μου;» και για το 3 άκουγα «ΟΥΑΟΥΥΥ! Φίλε είδες τον Vader; Τα έσπαγε!» (τα μόλις 5 λεπτάκια που είδαμε τον Άνακιν να γίνετε Vader και να κάνει θρύψαλα ένα δωμάτιο 3 τετραγωνικά τα έσπαγε όντως…….).

Δηλαδή από τα επεισόδια 1,2,3 που ο Άνακιν παρουσιάστηκε επιεικώς σαν ένας μαλθακός κλαψιάρης και μας έδειξαν ότι το Star Wars είναι ένα τεράστιο Love Story και έγινε Vader επειδή του πέθανε η γκόμενα δεν ενόχλησε κανέναν.

Το Star Wars με Disney

Κι έρχεται το σωτήριον έτος 2012 όπου ο κολοσσός των παιδικών και ενήλικων μας χρόνων ονόματι Disney εξαγόρασε την Lucas Films και εννοείται ότι έπιασε επί τόπου το μεγαλύτερο Franchise της εταιρείας, το Star Wars. Και φυσικά ανακοινώνει ότι θα βγουν 3 ταινίες (επεισόδια 7, 8, 9) για αρχή και τρεις ενδιάμεσες (Rogue one, Han Solo και ακόμα μία). Έτσι ερχόμαστε στο 2015, όπου βγαίνει το επεισόδιο 7 από τον J.J. Abrams, έναν φανατικό του Star Wars και το απέδειξε μάλιστα στο Star Trek, όπου εμείς οι φανατικοί τον λέμε Jar Jar Abrams και έβγαλε μια πολύ, πολύ καλή ταινία η οποία επιτέλους δεν αφορά τον Vader. Έδειξε έναν νέο Sith – δεν εννοώ τον Snoke αλλά τον Kylo Ren – ο οποίος μάλιστα πήγε την σκοτεινή πλευρά μέσα του ένα σκαλοπάτι παραπάνω, όχι παίρνοντας εκδίκηση που του σκότωσαν την μάνα ή την γκόμενα αλλά σκοτώνοντας τον πατέρα του. Δηλαδή τι άλλο να έκανε; Ξέρω- εδώ θα πείτε κάποιοι μήπως δεν τον σκότωσε αλλά το έκανε ο Han γιατί ακριβώς έπρεπε να τον βοηθήσει, αλλιώς γιατί δεν σκότωσε την μάνα του; Κι αυτό σας το δίνω γιατί έχει μείνει ανοιχτό αλλά δεν αλλάζει η ατάκα που είπε στην Rey μόλις σκότωσε τον Snoke «άφησε πίσω το παλιό, σκότωσέ το εάν χρειαστεί» συν ότι δεν έκλαψε που σκεφτόταν ότι η μάνα του πέθανε και μετά ήθελε να την σκοτώσει κιόλας.

Και έτσι ξεκινάνε όλοι να λένε «που είναι τα παλιά καλά Star Wars και μας καταστρέψατε την ταινία και την  ιστορία».

Το 2016 βγαίνει – για εμένα πάντα – ίσως το καλύτερο Star Wars story που είδα ποτέ ονόματι Star Wars Rogue one που αντί να χαίρεστε που βγήκε και έκλεισε τα στόματα σε  όλους εμάς του φανατικούς του Star Trek που σας λέγαμε: «Μιλάτε εσείς για Space movie που το μεγαλύτερο όπλο του γαλαξία (Death Star) ανατινάζεται από εκεί που αερίζεται;». Η Disney σας έβγαλε ταινία για να δικαιολογήσει γιατί υπάρχει εκείνη η τρύπα εκεί!

Και ερχόμαστε στο πολυπόθητο επεισόδιο 8, και όλα όσα κράζουν όλοι και ξεκινάμε. Πως είναι δυνατόν και ο Po Dameron, με ένα μικρό X-Wing ανατίναξε τα αντιαεροπορικά συστήματα ενός Destroyer all alone; Γιατί, πόσες φορές έχουν νικήσει μάχες οι πολεμικές αεροπορίες της Γης; Γιατί τα αντιαεροπορικά δεν έχουν χαμηλή εμβέλεια; Και για να βοηθήσω θα αναφέρω μόνο μια και ονομάζεται Γραμμή Μαζινό. Άρα με έναν ή πολλούς πολύ καλούς πιλότους και λίγη πονηριά, μπορείς να πλησιάσεις αρκετά να διαλύσεις τις αεράμυνες και όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα ενός σκάφους και να το διαλύσεις.

Συνεχίζω με τα βομβαρδιστικά, πως είναι δυνατόν χωρίς βαρύτητα να «πέσαν» οι βόμβες; Εδώ σας δίνω ένα δίκιο αλλά και εδώ δίνω μια εξήγηση, μήπως το χειριστήριο το οποίο η Ασιάτισσα χειρίστρια του βομβαρδιστικού κοπανιόταν να πιάσει και θυσιάστηκε, ενεργοποιούσε κάποιον μαγνητικό μηχανισμό ή ένα beacon εντοπισμού του στόχου και απλά μόλις τα ενεργοποίησε μαγνητικά έπεσαν πάνω στο Destroyer.

Όλοι λένε «μα καλά πως η Leia έκανε τον Space Superman;» Συμφωνώ και εγώ μαζί σας αλλά όχι γιατί δεν έπρεπε να το κάνει αλλά γιατί ακριβώς η Disney μας απαγόρευσε με την αρχή των γυρισμάτων της νέας ταινίας (επεισόδιο 7) να λάβουμε υπόψιν τα έως εκείνη την ημέρα συγγράμματα που βγήκαν και ήταν εγκεκριμένα ακόμα και από τον ίδιο τον Lucas. Αντί αυτού η Disney μας είπε ξεχάστε τα πάντα και ασχοληθείτε μόνο με ό,τι έχετε δει στην μικρή ή και μεγάλη οθόνη.

Τώρα πάμε στον αγαπημένο σε όλους Luke Skywalker, τον υπέρτατο Jedi Master, τον Space Hero of the Century που είπε ότι πήγε να πεθάνει σε ένα απόμακρο μέρος, αλλά ο R2-D2, είχε τον χάρτη που οδηγεί σε αυτόν. Για αυτό το λόγο θα πάω σε τεχνικά χαρακτηριστικά ενός X-Wing. Για τους γνώστες το X-Wing για να κατευθυνθεί, δηλαδή να έχει navigation, πρέπει να φέρει ένα droid το οποίο λειτουργεί ως πλοηγός, auto pilot, μηχανικός, nav computer και γενικά δίνει ενέργεια στο X-Wing. Όμως είδαμε ότι δεν πήρε τον R2 μαζί του ο Luke, γιατί; Γιατί ακριβώς ο R2 είναι χαρακτήρας. Αυτό μας πούλησε ο Lucas εδώ και 40 χρόνια και μάλιστα μας πούλησε την αδερφική σχέση με τον Luke. Τώρα γιατί είχε τον χάρτη; Ξεχνάμε ότι ο R2 είναι νούμερο ένα droid σε όλα, άρα και ποιος μας λέει ότι ο Luke δεν είχε αναθέσει στον R2 να τον βοηθήσει να βρει τον πλανήτη του ναού των Jedi και απλά του ξέμειναν οι πληροφορίες και αφού ο ίδιος απενεργοποιήθηκε από επιλογή, το μυστικό ήταν ασφαλές.

Ο Luke είπε ξεκάθαρα ότι πήγε για να πεθάνει και να μην έχει καμία επαφή με την δύναμη. Αυτό που κόλλησε σε όλους είναι ότι έκανε σαν καραγκιόζης. Συγνώμη αλλά εδώ έχω να πω το εξής: έχετε τον Yoda ο οποίος στο επεισόδιο 3 φεύγει με μια άκατο για τον Dagoba για να εξαφανιστεί και να πεθάνει, χωρίς καμία επαφή με την δύναμη και μετά από 18 χρόνια στην εξορία, να παλεύει με τις τύψεις και την δύναμη μέσα του που δεν μπόρεσε να δει ότι ο Emperor Palpatin ήταν ο Sith της υπόθεσης και κατέληξε να είναι ένα τρελαμένο πλάσμα σε επίπεδο χαζοχαρούμενου που πάντα βρίσκει την ευκαιρία να γελοιοποιήσει την κατάσταση παρά να την πάρει σοβαρά και είναι σε πλήρη αντίθεση σε σχέση με τον Yoda από τα επεισόδια 1,2,3. Άρα τι ακριβώς θα είχε πάθει ο Luke που έφυγε; Γιατί αυτός ήταν ο λόγος που ο Kylo Ren έγινε Sith, γιατί ακριβώς παρερμήνευσε το όραμά του ότι θα κατέστρεφε τα πάντα ενώ αυτός ήταν που έβαλε την φωτιά, και μάλιστα στην απομόνωση και την αποστροφή του στην δύναμη αφού πλέον δεν πίστευε σε αυτή.

Για το τέλος αφήσαμε την Rey και όχι αδίκως. Είδαμε ένα νέο πρόσωπο στο σύμπαν του Star Wars με άγνωστη καταγωγή και γονείς – οικογένεια (μην βασιζόμαστε στην δήλωση του Kylo Ren γιατί μπορεί να κρύβει κάτι άλλο). Όμως και εδώ ξεκίνησαν οι γκρίνιες: «Πως είναι δυνατόν και μια νέα κοπέλα με καμία επαφή με την δύναμη ξαφνικά απέκτησε δυνάμεις; Ήξερε τι να πει στον Storm Trooper και ξαφνικά είδαμε ένα Jedi να γίνεται από το μηδέν. Το δίνω και αυτό αλλά μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν ξέρουμε την καταγωγή της Rey, ποιο είναι το Force Ghost που της μιλάει και της είπε τι να πει  όταν ήταν δέσμια στο επεισόδιο 7. Ναι δεν διαφωνώ ότι όλα γίνανε απότομα, η εξοικείωση με το φωτόσπαθο, που σε σχέση με τον Fin που είχε εκπαιδευτεί με τα wand που του επιτέθηκε ο storm trooper που τον κατονόμασε ως προδότη αλλά πρέπει κάπως να μας δώσει την ανυπομονησία, την ανάγκη για ερωτήσεις και άλλα τέτοια.

Το αποτέλεσμα

Όλο το θέμα με το «νέο» Star Wars, μου θυμίζει ακριβώς ότι έγινε το 1986 που αποφασίστηκε να βγει το Star Trek: The Next Generation, είχανε βγει στους δρόμους και φώναζαν «Ο Picard δεν είναι ο δικός μου πλοίαρχος», «Που είναι ο Spock», «Ο Kirk είναι το Star Trek» και άλλα πολλά. Γιατί; Γιατί κανείς δεν δεχόταν να δει κάτι καινούργιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα έχουν ένα τέλος, μια γραμμή. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μια νέα ιδέα αν δεν την δούμε ολοκληρωμένη, όπως ακριβώς με το Star Trek: The Next Generation και με τις νέες ταινίες Star Trek. Ναι- ήμουν κι εγώ γκρινιάρης γιατί είδα κάτι νέο (στις ταινίες του J.J. Abrams) που με έκανε έξω φρενών αλλά τώρα που είδα και την τρίτη στη σειρά ταινία και διάβασα και το απαιτούμενο υλικό σε Comic και βιβλία και είδα την μεγάλη ιδέα άλλαξα γνώμη. Οπότε ας μην καταδικάζουμε κάτι πριν τελειώσει γιατί μπορεί να μας εκπλήξει!

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

One thought on “Star Wars: The Last Jedi και… haters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s