Η μάχη των Μπάσταρδων: μια κριτική (Μέρος 2ο)

     Βλέποντας τη μάχη να εξελίσσεται μπροστά του, ο Ramsey διατάζει τους τοξότες του να ρίξουν τη μία ομοβροντία βελών μετά την άλλη. Εδώ η σειρά αρχίζει λίγο να μας τα χαλάει. Από όσο ξέρω, δεν υπάρχει κανένα ανάλογο περιστατικό στο Μεσαίωνα, με έναν διοικητή να λούζει με βέλη τους ίδιους τους στρατιώτες του. Φαίνεται ότι οι δημιουργεί έχουν εμπνευστεί τη συγκεκριμένη σκηνή από τη μάχη του Falkirk στο Braveheart, όπου ο Εδουάρδος ρίχνει κατά του ίδιου του στρατού του. Και ναι, είναι πολύ ανακριβές αυτό. Ο Εδουάρδος ήταν από τους καλύτερους βασιλιάς-πολεμιστές της Αγγλίας, δεν θα έριχνε ποτέ στους στρατιώτες του, και κάτι τέτοιο δεν έγινε στο Falkirk. Στην ταινία, ο Mel Gibson τον έβαζε να το κάνει για να τονίσει το πόσο σκληρός και κακός ήταν που δεν τον ενδιέφεραν οι δικοί του στρατιώτες. Αντίστοιχα, η σειρά βάζει τον Ramsey να το κάνει για να τονίσει το πόσο τρελός και ψυχοπαθείς είναι που σκοτώνει τους δικούς του στρατιώτες. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται λίγο σε αντιπαράθεση με ό,τι έχουμε δει ως τώρα για τον Ramsey. Παρόλο που είναι σαδιστής και ψυχασθενής, φαίνεται να είναι ικανότατος διοικητής. Αχρηστεύει τον στρατό του Stannis με «20 καλούς άντρες», ανακαταλαμβάνει το Moat Cailin με ένα περίπλοκο τέχνασμα, στη μάχη του Winterfell κατά των Baratheon, έλαβε τα εύσημα από τον Roose, και τέλος στην παρούσα μάχη, φαίνεται να διοικεί πολύ καλά τον στρατό που είναι πολύ καλά οργανωμένος. Ο Ramsay είναι ψυχασθενής και σαδιστής, αλλά σε ατομικό επίπεδο και παρά τις τρομακτικές του πράξεις, έχει δείξει ότι έχει ένα καθαρά διεστραμμένο μυαλό.

     Εκτός τούτου, αυτό που χειροτερεύει τις βολές για μένα, είναι ότι ρίχνει σε ιππικό, στο ίδιο του το ιππικό. Θα μου πείτε ποια η διαφορά; Η διαφορά είναι τεράστια. Στους μεσαιωνικούς στρατούς, το ιππικό ήταν το καλύτερο όπλο, αυτό που αποφάσιζε τις μάχες. Ήταν ευκίνητες μονάδες, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν εύκολα μια αμυντική γραμμή, για ελιγμούς, καταδίωξη και πολλά άλλα. Επίσης, οι ιππείς είχαν και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Ήταν πολύ ακριβοί. Τα άλογα ήταν πάντα πολύ ακριβά, ο εξοπλισμός ήταν καλύτερος και στις φεουδαρχικές κοινωνίες (όπως αυτή του Game of Thrones), οι ευγενείς και οι ιππότες πολεμούσαν έφιπποι, ενώ οι ίδιοι έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στη ιππικό. Με το να ρίχνει στο ιππικό του, ο Ramsay, όχι μόνο ρίχνει στην καλύτερη μονάδα του, αλλά πιθανώς να σκοτώνει και μέλη οίκων ευγενών. Τέλος, το ιππικό που εμπλέκεται φαίνεται να είναι όλο όσο διαθέτει ο στρατός του Ramsay. Αν οι σύμμαχοί του Umber και Karstark είχαν φέρει και αυτοί ιππείς (που λογικά θα έπρεπε να φέρουν), ήταν με εκείνους του Bolton; Αν ναι, ο Bolton σκότωνε τους στρατιώτες τους; Αυτό δεν θα το έπαιρναν και πολύ καλά, και είναι πολύ πιθανόν να τον εγκατέλειπαν επί τόπου. Όλο αυτό είναι εκεί για να τονίσει το πόσο κακός είναι ο Ramsay, όμως έρχεται σε αντίθεση με όσα μας έχει δείξει ως τώρα και είναι και περιττό. Γνωρίζουμε ήδη το πόσο κακός και σαδιστής είναι ο Ramsey. Ακόμα και να μην έκανε κάποια τέτοια πράξη στη μάχη, ο ηθοποιός είναι πολύ καλός και σου το βγάζει.

     Οι βολές των τοξοτών αποσκοπούσαν (εκτός από το να τονίσουν το πόσο κακός είναι ο Ramsey) στην δημιουργία του τείχους των νεκρών. Εδώ μπαίνει μία δεύτερη ταινία, οι 300 (σε ένα σημείο της ταινίας οι Σπαρτιάτες χτίζουν ένα τείχος πτωμάτων κάτω από το οποίο θάβουν τις πρώτες γραμμές των Αθανάτων). Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να φτιάξουν το τείχος που παρουσιάζεται στη σειρά. Επίσης, αν και τα σώματα στοιβάζονται, δεν είναι ποτέ αρκετά ψηλά, ώστε να φτιαχτεί ένα τείχος στο οποίο πρέπει κανείς να αναρριχηθεί. Επίσης, σε όλες τις μάχες σώμα με σώμα, το πιο σημαντικό είναι να στέκεσαι σε σταθερό έδαφος. Πρέπει να είσαι όρθιος για να πολεμήσεις και για να μείνεις όρθιος πρέπει να έχεις κάπου να πατήσεις. Δεν προσπαθείς να σκαρφαλώσεις πάνω σε σωρούς πτωμάτων, γιατί απλά δεν μπορείς να πολεμήσεις. Επίσης όποιος ανεβαίνει το τείχος σκοτώνεται άμεσα από βέλη; Φαίνεται ότι οι παραγωγοί της σειράς μπέρδεψαν τις μάχες με σύγχρονα πυροβόλα με εκείνες του Μεσαίωνα.

     Αφού λοιπόν ο Ramsey έχει σκοτώσει όλο του το ιππικό και έχει στερηθεί τους καλύτερους στρατιώτες του για να φτιάξει ένα τείχος πτωμάτων, στέλνει το πεζικό υπό τις διαταγές του Smalljon Umber. Το πεζικό του Βορρά κάνει έφοδο και βλέπω πάλι κάτι που με ενοχλεί. Από την διάταξη των μονάδων και την μετέπειτα κίνηση του βαρέως πεζικού, η έφοδος των Γαλατών που δείχνει δεν ταιριάζει με αυτό που μας έχει δείξει το επεισόδιο για τον στρατό των Bolton. Επίσης, για να γίνεται έτσι η έφοδος, ο Umber θα πρέπει να είναι πολύ κακός διοικητής, καθώς οδηγεί τους άντρες του σε μια τυφλή έφοδο σε μη ομαλό έδαφος. Όμως το βαρύ πεζικό σώζει την κατάσταση με μια εντυπωσιακή μανούβρα και περικυκλώνει τον στρατό του Jon Snow. Ο τρόπος που κινείται το πεζικό και το πώς στήνονται αργότερα είναι πολύ ωραίος και σωστός. Το τείχος ασπίδων που σχηματίζουν είναι επίσης αρκετά αληθοφανές. Σε αυτό το σημείο η μάχη επιστρέφει στις σωστές αναπαραστάσεις. Οι Wildlings λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης δεν ξέρουν τι να κάνουν και οπισθοχωρούν, ενώ ο Umber τους πιέζει από το τείχος. Βέβαια, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα στη μάζα και αρκετοί στρατιώτες των Bolton; Πολύ ωραία είναι επίσης και η σκηνή με τον Jon Snow που ποδοπατείται. Πολλοί πέθαιναν σε μάχες έτσι (οι μάχες οπλιτών στην κλασική Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα).

     Τελικά, εκεί που όλα δείχνουν να έχουν χαθεί, εμφανίζονται οι Rohirrim (με τη μορφή του ιππικού του Vale) και σώζουν την κατάσταση. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να καταλάβω, γιατί η Sansa έκρυψε το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια από τον Littlefinger, γιατί έκρυψε το γεγονός ότι εκείνος δέχτηκε και γιατί βρέθηκε μαζί του ενώ θα έπρεπε να είναι στο στρατόπεδο των Stark. Πάντως το πώς διαλύει το ιππικό την φάλαγγα πεζικού είναι πολύ ωραία στημένο, με τους ιππείς να μπαίνουν σαν σφήνα μέσα στις γραμμές και να σπάνε τον κλοιό. Ο Ramsey υποχωρεί πίσω στο κάστρο μόνος, καθώς απ’ ότι φαίνεται όλοι οι τοξότες που είχε χάθηκαν ανεξήγητα. Σε μια συνολική αποτίμηση, φαίνεται ότι η μάχη είχε πολλά αληθοφανή στοιχεία (την έφοδο του ιππικού σε σφήνες, τη φάλαγγα του πεζικού, τους ελιγμούς), αλλά θυσίασε πολλά άλλα προσπαθώντας αποτυχημένα κατά τη γνώμη μου να δείξει κάτι εντυπωσιακό που θα κάνει το κοινό να πει «ουάου, τι είδα τώρα;». Όμως κατ’ εμέ όλα αυτά στερούνται λογικής. Μπορούσαν να κάνουν το κοινό να πει ουάου με καλύτερους τρόπους σίγουρα και όχι με κινήσεις οι οποίες μέσα στο σύμπαν της σειράς είναι παράλογες.

     Θα μου πείτε είναι λογικοί όμως οι δράκοι, οι γίγαντες και τα ζόμπι του πάγου; Όχι ιδιαίτερα, και στην τελική, βλέπουμε μια σειρά φαντασίας. Σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία σε αυτήν τα οποία δεν έχουν επιστημονική βάση. Όμως, ο ίδιος ο George R.R. Martin προσπαθεί να δώσει στην ιστορία του κάποιες επιστημονικές βάσεις. Σε μια συνέντευξη είχε πει ότι οι δράκοι του δεν θα μπορούσαν να έχουν μπροστινά πόδια και φτερά, καθώς κάτι τέτοιο το απαγορεύει η βιολογία. Επίσης, αυτό που αρχικά τράβηξε μεγάλο αριθμό θεατών στη σειρά ήταν το γεγονός ότι ήταν ρεαλιστική με στοιχεία φαντασίας, και το ότι είχε πολλές ανατροπές. Το να θυσιάζονται αυτά για χάρη μιας εντυπωσιακής μάχης, με δεδομένο αποτέλεσμα, στερεί από την σειρά το θεμέλιό της.

Διαβάστε περισσότερα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s