Elfen lied: Το τραγούδι των ξωτικών

Το Elfen Lied-στα γερμανικά μεταφράζεται ως “το τραγούδι των ξωτικών”-περιστρέφεται γύρω από το είδος των diclonius, ενός μεταλλαγμένου ανθρώπινου είδους, και μελετά την αλληλεπίδραση του με τους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στη ζωή μιας έφηβης κοπέλας diclonius, της Kaede, και στα αποτελέσματα που είχε η ρατσιστική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι της κατά τα παιδικά της χρόνια, η οποία της δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και την ώθησε σταδιακά στο να μισήσει το ανθρώπινο είδος αναζητώντας συνεχώς την εκδίκηση. Η σειρά καταπιάνεται με διάφορα ανθρωπιστικά φαινόμενα όπως η κοινωνική αποξένωση, η προκατάληψη, η παρενόχληση/κακοποίηση ανήλικων παιδιών, η κρίση ταυτότητας, η ζήλια, η εκδίκηση και η μετάνοια, προσπαθώντας μέσα από αυτά να τονίσει την αξία της ανθρωπιάς. Είναι γνωστή για τις έντονες σκηνές βίας και αίματος που περιέχει, τη γυμνότητα των θηλυκών χαρακτήρων καθώς και για τη συναισθηματική αλλαγή των χαρακτήρων κατά την εξέλιξη της ιστορίας.

H ιστορία μας, εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία στην πόλη Kamakura και περιστρέφεται γύρω από τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ diclonius και ανθρώπων. Τα diclonius είναι μια μορφή του ανθρώπινου είδους το οποίο όμως παρουσιάζει κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές. Εξωτερικά η μόνη διαφορά είναι ότι φέρουν δύο οστεϊκά άκρα τοποθετημένα στην περιοχή του κρανίου που σχηματικά μοιάζουν με αφτιά γάτας.

Όλα τα diclonius είναι προικισμένα με ένα σετ από αόρατα άκρα εξαιρετικής δύναμης τα οποία ονομάζονται Vectors. Λόγω αυτής της επικίνδυνης δύναμης, τα diclonious έχουν συλληφθεί και έχουν απομονωθεί, καθώς επιστήμονες τα παίρνουν από της μητέρες τους μετά τη γέννα σαν να έχουν κάποιου είδους ασθένεια και τα τοποθετούν σε εργαστήρια της κυβέρνησης όπου οι επιστήμονες τελούν πειράματα σε αυτά.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Kaede, είναι ένα κορίτσι diclonius που μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο στο οποίο τα υπόλοιπα παιδιά την πείραζαν λόγω των κεράτων στο κεφάλι της. Φορτισμένη από τα συνεχή κακεντρεχή σχόλια και τη παρασιτική συμπεριφορά των συμμαθητών της -και με αφορμή ένα σημαδιακό γεγονός- μια δεύτερη πτυχή του ψυχισμού της εμφανίζεται να βγαίνει στην επιφάνεια, η Lucy.

Eνώ έχει προηγηθεί μια επιτυχημένη επιχείρηση αιχμαλωσίας της Lucy,η πρώτη σκηνή μας τη δείχνει που καταφέρνει να δραπετεύσει από τις εγκαταστάσεις και να βγει στην ακτή αλλά ενώ είναι έτοιμη να διαφύγει τραυματίζεται από πυρά στο κεφάλι, χάνει τις αισθήσεις της και πέφτει στη θάλασσα. Ο τραυματισμός της προκαλεί αμνησία ενώ μια άλλη πτυχή του εαυτού της βγαίνει στην επιφάνεια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η ανικανότητα στο λόγο. Δυο παιδιά ο Kohta και η Yuka βλέποντας την να τα έχει χαμένα αποφασίζουν να την φιλοξενήσουν και να την ονομάσουν «Nyu» καθώς αυτή ήταν η μόνη λέξη που μπορούσε να προφέρει. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες του εργαστηρίου δραστηριοποιούνται για να την εντοπίσουν. Ο Kohta και η Yuka καταλαβαίνουν πως η Nyu καταζητείται και αποφασίζουν να την προστατέψουν όσο καλύτερα μπορούν. Οι ζωές των δύο νεαρών αλλάζουν ριζικά καθώς ανακαλύπτουν ότι αυτό το αθώο νεαρό κορίτσι είναι πραγματικά μια μηχανή θανάτου και είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ξυπνήσει η δολοφονική της πλευρά.

Η σειρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, χαρακτηρίζεται από έντονες και συγκινητικές στιγμές αγάπης και μίσους. Καυτηριάζει κοινωνικά θέματα όπως τον ρατσισμό και την παιδική κακοποίηση και προβληματίζει ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες τους, οδηγώντας στο γενικό μήνυμα ότι το μόνο που μπορεί να γεννήσει η βία, είναι βία.

Το Elfen Lied αποτελείται από 13 επεισόδια γεμάτα σκηνές αιματηρής βίας, βαρβαρότητας και απροκάλυπτης γυναικείας γυμνότητας. Στους τίτλους αρχής και είναι εμφανέστατη η καλλιτεχνική επιρροή που έχει δεχθεί ο δημιουργός της σειράς απο τον Aυστριακό ζωγράφο Gustav Klimt.Καθόλη τη διάρκεια του άνιμε χρησιμοποιείται ένα μόνο μουσικό μοτίβο  με διάφορες παραλλαγές ώστε να μην καταντάει μονότονο. Η μουσική έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και θυμίζει ρωμαιοκαθολικό ύμνο. Κατανυκτική και συγκινητική, ταιριάζει απόλυτα με αυτά που βιώνουν οι τραγικοί χαρακτήρες της σειράς.


Διαβάστε περισσότερα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s