5 περίεργες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσετε ταξιδεύοντας στον χρόνο

Το 2009, ο Stephen Hawking έκανε ένα μικρό πείραμα για να δει αν είναι δυνατή η μετακίνηση προς τα πίσω στο χρόνο: Έκανε ένα πάρτυ. Οποιοσδήποτε μπορούσε να έρθει, δεν απαιτούνταν RSVP. Υπήρχε μόνο ένα θέμα, επειδή ο Stephen Hawking είναι εξαιρετικά φοβερός: Έστειλε τις προσκλήσεις μετά το τέλος του πάρτυ. Κανείς δεν εμφανίστηκε.

Το ταξίδι στο χρόνο είναι αδύνατο, δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πίσω πριν την εφευρέση της χρονομηχανής ή οι χρονο – ταξιδιώτες προστατεύουν την ιστορία τους επειδή γνωρίζουν ήδη ότι δεν πήγαν ποτέ. Ή ίσως η εξήγηση είναι πολύ απλούστερη: Ξέρουν ότι τα ταξίδια στο χρόνο (τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω) έχουν κάποιες πραγματικά περίεργες, κακές παρενέργειες. Για παράδειγμα:

Image result for what can time travel do to a human body

  • Ταξιδεύοντας στο μέλλον έχει θυσίες

Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει μια μηχανή ή ένα όχημα που πραγματικά σας επιτρέπει να ταξιδέψετε με αυτόν τον τρόπο. Επιτυγχάνετε ταχύτητες που θα σας στείλουν 60 χρόνια μετά. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα ταξιδεύετε, το ταξίδι δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλο. Μπορείτε να περάσετε μερικά λεπτά ή λίγες ώρες πετώντας γύρω από τον πλανήτη. Δυστυχώς για όλους τους άλλους, είστε πλέον γνωστός παγκοσμίως ως εκείνος ο τύπος που πετούσε γύρω – γύρω ασταμάτητα τα τελευταία 60 χρόνια. Ακόμα κι αν το ταξίδι σας ήταν έξω από την ατμόσφαιρα (πράγμα που είναι πιθανό, αφού η ατμόσφαιρα τείνει να εξατμίζει πράγματα που πετάνε πολύ γρήγορα), θα είσασταν είδηση για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια θα σας ξεχνούσαν εντελώς μέχρι να επιστρέψετε στη Γη . Απλά δείτε το Voyager 1, το οποίο ξεκίνησε το 1977 και στη συνέχεια σχεδόν ξεχάστηκε μέχρι να φύγει από το ηλιακό σύστημα 35 χρόνια αργότερα.
Μόλις ξεπεράσετε τους θανάτους σχεδόν όσων γνωρίζατε, θα χρειαστείτε ένα ή δύο χρόνια σχολικών τάξεων για να καλύψετε όλες τις προόδους και τις ειδήσεις από το τελευταίο μισό αιώνα. Θα μπορούσατε εύκολα να έχετε εγγόνια μεγαλύτερα από εσάς. Και δεν υπάρχει επιστροφή. Το ταξίδι στο μέλλον είναι μονόδρομος.

  • Μαζικό ταξίδι στο χρόνο; συμβαίνει ήδη

Αν έχετε δει την ταινία Interstellar, έχετε την ουσία αυτής της θεωρίας. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε σε ένα μεγάλο, πυκνό αντικείμενο, τόσο πιο αργά περνάει ο χρόνος για σας. Το χρονικό ταξίδι με βάση τη μάζα έχει ήδη παρατηρηθεί. Ο Gravity Probe A φόρτωσε ένα λέιζερ μικροκυμάτων σε ένα πύραυλο Scout και τον έστειλε 10.000 χιλιόμετρα προς τα πάνω. Αυτό το πείραμα επιβεβαίωσε ότι ο χρόνος στην πραγματικότητα κινείται με διαφορετικό ρυθμό σε χαμηλότερη βαρύτητα. Τι θα συμβεί αν είχαμε μια μηχανή χρόνου που θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο του ταξιδιού;

Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ταξίδι στο χρόνο με το να πλησιάσετε σε μια μαύρη τρύπα, αρκεί να απολαμβάνετε επίσης το να γίνεστε κομμάτια από τις παλιρροιακές δυνάμεις.  Ο καθηγητής J. Richard Gott υπολόγισε ότι εάν χρησιμοποιήσετε τη μάζα του Δία και στη συνέχεια βρεθείτε εκεί χωρίς να γίνετε κομμάτια, θα ταξιδέψετε στο μέλλον τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό, τι οι άνθρωποι στη Γη. Χρησιμοποιήστε δύο φορές την μάζα του ήλιου για ένα συντελεστή πέντε. Εάν χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Δία αυτό σημαίνει ότι μπάινουμε μέσα σε μια χρονομηχανή που είναι τόσο πυκνή ώστε μπορεί να βγάλει άλλους πλανήτες από την τροχιά τους. Εάν πάτε οπουδήποτε κοντά στη Γη είναι μια θανατική ποινή για ολόκληρο τον πλανήτη.

Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί το πιο περίεργο μέρος αυτής της θεωρίας είναι ότι ήδη συμβαίνει σε εσένα τώρα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει παντού, όχι μόνο στον μαγικό ορίζοντα κάποιας μυστηριώδους μαύρης τρύπας στην άλλη πλευρά του γαλαξία. Ο πυρήνας της Γης μετακινείται με τον καιρό σε χαμηλότερο ρυθμό. Δεν χρειαζόμαστε μηχανή για να ταξιδέψουμε στο χρόνο. Απλά πρέπει να είμαστε κοντά σε κάτι τεράστιο και πυκνό.

Image result for what can time travel do to a human body

  • Οι σκουληκότρυπες θα προκαλέσουν μια διαγαλαξιακή κυκλοφοριακή συμφόρηση

Δεν μπορείτε να ταξιδέψετε χωροχρονικά πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, αλλά με τα Krasnikov tubes, δεν χρειάζεται. Αντ ‘αυτού, έχετε μια σήραγγα μέσα από το χώρο και το χρόνο, όπως ένας από τους πράσινους σωλήνες στο Super Mario Bros. Υπάρχει μια είσοδος, μια έξοδος, και ταξιδεύετε πολύ γρήγορα μεταξύ τους, επειδή δεν υπάρχει αυτός ο ενοχλητικός παράγοντας «απόσταση».

Η σκουληκότρυπα δεν είναι φυσικό αντικείμενο αλλά μια παραμόρφωση του χωροχρόνου. Από μόνη της δεν πρόκειται τόσο για ταξίδι όσο για μια χωρική συντόμευση.  Αν θέλουμε να τεντώσουμε τον χώρο-χρόνο σαν ένα φύλλο από καουτσούκ, θα μπορούσαμε να αναπηδήσουμε προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Τώρα έχουμε θεωρητικά μια αμφίδρομη μετακίνηση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Αν θέλετε να δείτε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια σταθερή σκουληκότρυπα, παίξτε EVE Online. Ένα βιντεοπαιχνίδι όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν μέσα από τις πύλες στο διάστημα.

Πρέπει να έχετε υπόψην ότι κάθε ταξιδιώτης που θέλει να επισκεφτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο χρησιμοποιεί την ίδια πύλη. Κάθε ικανή μορφή ζωής, ανθρώπινη ή όχι, από κάθε χρονική στιγμή μεταξύ της ενεργοποίησης της σκουληκότρυπας μέχρι τον ψυχρό θάνατο του σύμπαντος, θα χρησιμοποιούσε αυτό το σημείο εξόδου ως σταυροδρόμι. Είναι το απόλυτο σημείο συμφόρησης, ένα κοσμικό χάος, μια κυκλοφοριακή συμφόρηση σε γαλαξιακή κλίμακα.

  • Ταξιδεύοντας ταχύτερα από το φως γίνεστε Θεός

Μία πρόταση για υπέρβαση του περιορισμού της ταχύτητας του φωτός είναι η λογική Alcubierre, η οποία θα λειτουργούσε με την χρήση του χωροχρόνου σαν ένα φλίπεράκι. Θεωρητικά, μπορείτε να σερφάρετε μέσα από το σύμπαν επεκτείνοντας το διάστημα πίσω από σας ενώ το ξεδιπλώνετε μπροστά σας. Βασικά θα πρέπει να επεξεργαστείτε τον εαυτό σας σε όλο το χρόνο και το διάστημα. Ακόμη ικανοποιεί και τις εξισώσεις της γενικής σχετικότητας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κάποια αρνητική μάζα, το οποίo ακούγεται ανόητο, αλλά και πολλά από τα gadgets στην τσέπη σας δεν ήταν λογικά καιρό πριν.

Ένα μικρό πρόβλημα είναι το πώς το ταξίδι δεν θα διαλύσει τα διαστημόπλοια. Και θα μπορούσε να εξαπολύσει μια κατακλυσμική έκρηξη ενεργητικών σωματιδίων στον προορισμό του, έτσι ώστε κάθε άφιξη ανθρώπων σε έναν μακρινό κόσμο να καταστρέψει αμέσως όλη την υπάρχουσα ζωή. Γνωρίζουμε ότι η ηθική της επιστημονικής φαντασίας είναι λίγο θολή, αλλά αυτό θα ήταν μια άκυρη κίνηση.

Εάν μπορείτε να ταξιδέψετε πιο γρήγορα από το φως, υπάρχουν όλές οι δυνατότητες για να βρεθείτε και στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι τι συμβαίνει αν κάποιος φτάσει εκεί. Έχει λεχθεί ότι η αλλαγή της ιστορίας δημιουργεί ένα εναλλακτικό χρονοδιάγραμμα που εξαφανίζει το πρωτότυπο, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο σύμπαν. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν έχουμε δει σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Αλλά αντί να διαφωνείτε για το τι θα συμβεί ή δεν θα συνέβαινε με μια τεχνολογία που δεν υπάρχει ακόμη (και πιθανόν δεν θα γίνει ποτέ), πρέπει να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν κατά μήκος αυτών των χρονικών ορίων είναι άνθρωποι. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Το άλμα από μια πραγματικότητα στην άλλη δημιουργεί ένα περίεργο σενάριο στο οποίο ο ταξιδιώτης θα αρχίσει να θεωρεί αυτό τα νέο χρονοδιαγράμμα ως κάτι που προσωπικά του ανήκει. Υπάρχουν βασικές ανθρώπινες ατέλειες, όπως η απληστία και η δίψα για την εξουσία, και είναι πολύ εύκολο να δούμε ένα δίκτυο από ταξιδιώτες του χρόνου που θα κάνουν ένα σύμπαν κουβάρι, και στην συνέχεια να κάνουν άλμα για ένα νέο. Θα επαναλάβουν τη διαδικασία μέχρι να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όλα αυτά τα άλλα χρονοδιαγράμματα που άφησαν στο πέρασμά τους; Ποιός νοιάζεται. Αυτά δεν ήταν πραγματικά αληθινά. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα υπήρχαν μόνο επειδή τα δημιούργησε ο ταξιδιώτης.

Image result for what can time travel do to a human body

  • Η χρονομηχανή Tipler θα έβγαζε άπειρους χρονο – ταξιδιώτες

Είναι πιθανόν σαφές ότι η γενική σχετικότητα είναι ένα τεράστιο Minecraft. Ο Albert Einstein ανέπτυξε κάτι που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και στη συνέχεια οι φυσικοί άρχισαν να παίζουν. Ο Frank Tipler δημιούργησε το πρώτο πράγμα που όλοι κατασκευάζουμε στο Minecraft: ένας πύργος πάρα πολύ ψηλός. Στη σχετικότητα ο πύργος είναι άπειρος και αποδεικνύεται ότι είναι μηχανή χρόνου.

Δεν υπάρχει σύντομη εξήγηση για το πώς λειτουργεί ο κύλινδρος του Tipler. Αλλά αν έπρεπε να το εξηγήσουμε σε κάτι τουλάχιστον κατανοητό, θα ήταν ένα τεράστιο πράγμα που περιστρέφει το χωροχρόνο σαν μια ρουφήχτρα. Ας πούμε λοιπόν ότι βρίσκουμε έναν τρόπο να το φτιάξουμε. Είναι απεριόριστα μακρύ έτσι κι οι πολιτισμοί που ήταν άγνωστοι όταν το φτιάξατε, θα το παρατηρήσουν και θα έρθουν να ρίξουν μια ματιά. Γίνεται ένας φάρος για κάθε έξυπνο όν σε ολόκληρο το σύμπαν.

Είναι επίσης ένας κοσμικός μονόδρομος προς το παρελθόν (οι κύλινδροι Tipler μπορούν να πάνε μόνο προς τα πίσω). Είναι μια απίστευτα απέραντη χοάνη από το μέλλον μέχρι τώρα, επειδή ο ταξιδιώτης θα προσπαθήσει να επιστρέψει όσο πίσω μπορεί στο μέτρο του δυνατού. Και το νωρίτερα που μπορούν να πάνε είναι όταν δημιουργήσατε τον κύλινδρο Tipler. Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα. Την στιγμή που το βάζετε σε λειτουργία θα έχετε ένα συντριβάνι κήπου που θα βγάζει κάθε φορά χρονοταξιδιώτες που υπάρχουν ή θα υπάρξουν για το υπόλοιπο της ζωής του σύμπαντος.
Αυτό δεν θα άλλαζε μόνο το χρονοδιάγραμμά σας – θα το αντικαθηστούσε τελείως. Αυτό δεν μοιάζει με το Stargate, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί σε ένα σημείο. Θα μπορούν να βγούν από οπουδήποτε κατά μήκος του κυλίνδρου και έτσι θα έχετε μια άπειρη ανοικτή πύλη από όλο το μέλλον. Και ακριβώς έτσι, έχετε γεμίσει ολόκληρη την πραγματικότητά σας με ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στο χρόνο.

Image result for what can time travel do to a human body

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s