Η οδύσσεια του διαστήματος κλείνει τα 50

Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, η ταινία που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το Sci-Fi (εκτός του Star Trek και του Star Wars)έκλεισε τα 50 φέτος. Η ταινία του Stanley Kubrick σε συνεργασία με τον γνωστό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke  θα έβγαινε κανονικά σε βιβλίο πρώτα και μετά σε ταινία αν και τελικά έγινε το αντίθετο.

Η ταινία

Η ταινία αφορά καθαρά την σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης. Αν και φυσικά ξεκινάει με πολύ περίεργο τρόπο και πιο συγκεκριμένα με μια μάχη μεταξύ φυλών πιθήκων κάποια εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, όπου η μια φυλή διώχνει την άλλη με την βία από την περιοχή που υπάρχει  πόσιμο νερό. Εκείνη την στιγμή εμφανίζεται ένας μαύρος μονόλιθος και ένας πίθηκος από την φυλή που διώκεται μακριά παίρνει ένα κόκκαλο από το έδαφος, το χρησιμοποιεί σαν όπλο και αντιμετωπίζει τους εχθρούς του.

Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο μέλλον όπου σε μια πτήση της Pan Am Spaceplane με προορισμό τον διαστημικό σταθμό πέντε που βρίσκεται  πάνω από την Γη (σαν τον σημερινό ISS)για να κατευθυνθεί στην βάση στο φεγγάρι ονόματι Clavius moon base, μια βάση των Ηνωμένων πολιτειών στο Φεγγάρι, όπου έχει εξαπλωθεί μια επιδημία την οποία όπως εξηγεί ο αρχηγός της αποστολής στην Clavius Base Dr. Heywood Floyd (William Sylvester) στους Σοβιετικούς συναδέλφους του, ήταν συγκάλυψη για το αρχαιολογικό εύρημα, ένα μονόλιθο που θάφτηκε στο Φεγγάρι τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν, ίδιο με τον μονόλιθο που είδαμε στην εποχή των πιθήκων στην αρχή της ταινίας, ο οποίος μόλις τον χτύπησε το φως του ήλιου άρχισε να εκπέμπει ένα πολύ δυνατό υψηλό τόνο- ήχο.

Αφού τελειώνει η σκηνή της ανακάλυψης του μονόλιθου, οδηγούμαστε στο αστρόπλοιο Discovery με προορισμό τον πλανήτη Δία με επικεφαλείς της αποστολής τους Dr. David Bowman (Keir Dullea) και Dr. Frank Poole (Gary Lockwood) και άλλους τρείς επιστήμονες σε στάση (Suspended animation). Τα συστήματα του σκάφους, ελέγχονται στο σύνολό τους από τον υπολογιστή HAL 9000 (Heuristically programmed ALgorithmic computer 9000, την φωνή του δίνει ο Douglas Rain), ο οποίος όπως δηλώνει στην ταινία είναι απλά αλάνθαστος και τέλειος.

Οι Bowman και Poole καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την συμπεριφορά του Hal και οι δυο προσπαθούν να τον βγάλουν εκτός λειτουργίας. Στην διαδικασία ο Poole χάνει την ζωή του και ο David με πολύ προσπάθεια απενεργοποιεί τον HAL 9000 όμως χωρίς να μπορέσει να σώσει το υπόλοιπο πλήρωμα καθώς ο HAL 9000 απενεργοποιεί τα συστήματα συντήρησης ζωής των θαλάμων σε στάση. Όταν απενεργοποιείται ο HAL εμφανίζεται στην οθόνη ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα από τον Dr. Heywood Floyd, προς τον HAL μόνο που του εξηγεί την ανεύρεση του μονόλιθου στο φεγγάρι και το ότι στέλνει σήμα στον Δία και το πόσο σημαντική είναι η ανεύρεση του δέκτη του σήματος.

Ο David φτάνοντας στον Δία παίρνει μια άκατο και κατευθύνεται στον δέκτη του σήματος, όπου ανακαλύπτει έναν μονόλιθο σε τροχιά γύρω από τον Δία. Μόλις τον πλησιάζει ο David απορροφάται από μια πολύχρωμη δίνη που ταξιδεύει τον David σε διάφορα μέρη στο διάστημα και καταλήγει σε ένα νεοκλασικό κτίριο  με την διαστημική του στολή. Εκεί περνάει από όλες τις ηλικίες και στο τέλος καταλήγει σε ένα έμβρυο σε μια διαφανή φούσκα σε τροχιά γύρω από τη Γή.

Η εξήγηση

Η εξήγηση της ταινία δεν είναι μια στάνταρ αλλά τόσο ο Kubrick όσο και ο Clarke ήθελαν να καταλάβει ο θεατής την ταινία από όλες τις οπτικές. Δηλαδή αρχικά από τον μονόλιθο, που όπως είπε ο Clarke ήθελε να δείξει ότι ο «εξωγήινος» μονόλιθος, έχει ως σκοπό την εξέλιξη όντων που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο δικό τους επίπεδο της καθαρής ενέργειας. Από φιλοσοφικής άποψης θέλει να δείξει ότι η ανθρωπότητα δεν έχει  χάσει τον αγώνα ακόμα και την ελπίδα επιβίωσης, αλλά αντιθέτως δείχνει την γέννηση και την αναγέννηση του ανθρωπίνου είδους. Από την πλευρά του Hal θέλει να δείξει ότι όσο και να εξελιχθεί η τεχνολογία το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε την μηχανή πιο άνθρωπο, όπως ο Hal που το μόνο που κατάφερε με την μανία του (ανθρώπινο συναίσθημα) να είναι αλάνθαστος, ήταν να οδηγήσει στον θάνατο τέσσερεις από τους πέντε της αποστολής και να βγάλει έναν «ανθρώπινο» εγωισμό για την ύπαρξή του.

Η ταινία του Kubrick σίγουρα μας έδωσε πολλά να σκεφτούμε από τότε και η έκφραση Hello Dave μας συνοδεύει ακόμα και το όνομα Hal όταν ακούμε για τεχνίτη νοημοσύνη. Είναι μια ταινία πολύ επίκαιρη 50 χρόνια μετά και σίγουρα θα είναι για άλλα 50.

Δείτε τη και τα συμπεράσματα όποια κι αν είναι, δικά σας…

2001-A-SPACE-ODYSSEY-v01-Silver-Ferox-Design-1024x768

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s