Ghostbusters: Ας ξεκινήσει το κυνήγι φαντασμάτων

Κι όμως οι διάσημοι κυνηγοί φαντασμάτων aka Ghostbusters κλείνουν φέτος τα 34 και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα σε αυτούς. Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι η ταινία βγήκε στην μεγάλη οθόνη στις 7 Ιουνίου του 1984 και κατάφερε να μαζέψει 242 εκατομμύρια στην Αμερική και πάνω από 295 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.

Η πλοκή

Για όσους δεν ξέρουν η ταινία αναφέρεται σε τρείς «αποτυχημένους» καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν ως κύριο αντικείμενο έρευνας την (παρά)ψυχολογία. Οι τρείς τους έχοντας χάσει την δουλειά τους στο Πανεπιστήμιο και έχοντας έρθει αντιμέτωποι με ένα φάντασμα ή όπως το χαρακτήρισε ο Rey Stanz (Dan Aykroyd) και ο Egon Spengler (Harold Ramis) “A Full Fledged Ghost”, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία έρευνας και εξολόθρευσης παρά – φυσικών φαινομένων. Ο τρόπος αντιμετώπισης των παρα – φυσικών δεδομένων (φαντάσματα στην καθομιλουμένη), είναι η χρήση των proton packs που δημιούργησε ο Egon Spengler για να τα πιάνουν και τις παγίδες («Ghost – traps») για να τα παγιδεύουν.

Φυσικά από την ταινία του 1984, δεν μπορούσε να λείπει και ο κεντρικός κακός, καθώς και το φλέρτ της εποχής και μάλιστα πάντα με την δόση της κωμωδίας που διέπει το τρομερό τρίο Bill Muray, Dan Aykroyd και Harold Ramis (γνωστοί για πολλές ταινίες όπως η μέρα της μαρμώτας, blues Brothers). Όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον τέταρτο της παρέας τον Ernie Hudson για το ρόλο του σαν Winston Zeddemore. Άλλοι μεγάλοι ηθοποιοί στην πρώτη ταινία ήταν οι Rick Moranis (γνωστός και για το «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά» και «Spaceballs») στον ρόλο του Louis Tully, του δαιμονισμένου λογιστή που με την βοήθεια της δαιμονισμένης πρωταγωνίστριας  Sigourney Weaver στο ρόλο της Dana Barrett έφεραν στην Νέα Υόρκη τον Σουμέριο θεό/α Zuul και πιο συγκεκριμένα το πνεύμα του Gozer που υποδυόταν η ηθοποιός Slavitza Jovan.

Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι Ghostbusters έσωσαν την ημέρα και επανέφεραν την ηρεμία στη Νέα Υόρκη (ή Νέο Άμστερνταμ για όποιον προτιμάει).

Gozer's_Temple

Η ταινία

Η ταινία ήταν καθαρά ιδέα του Aykroyd, ο ίδιος ως φανατικός του παρα – φυσικού, των φαντασμάτων κλπ, έγραψε ένα σενάριο κομμένο και ραμμένο για αυτόν και τον πολύ καλό του φίλο John Belushi (γνωστό για τις ταινίες «1941», «Blues Brothers»κλπ) και τον John Candy (γνωστό για τις δουλειές του στις ταινίες «Blues Brothers»,»Αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα») με την ονομασία Ghostsmashers όπου οι εξολοθρευτές φαντασμάτων, φορούν στολές των SWAT (ειδικές δυνάμεις αστυνομίας – Special Weapons And Tactics) και σαν όπλα έχουν κάποιο είδος ειδικού γκλόπ που πληγώνει τα φαντάσματα.

Δυστυχώς όμως δυο σοβαροί λόγοι πήγαν πίσω τα σχέδια του Aykroyd- αρχικά η άρνηση του σκηνοθέτη/παραγωγού Ivan Reitman (γνωστό για τις δουλειές του στα Stripes, Heavy metal κλπ) να συμβάλει στην ταινία λόγω κόστους (αν και ανέλαβε τον σκηνοθετικό τομέα της πρώτης ταινίας και της δεύτερης γιατί του φάνηκε τρομερή ιδέα) και ο αιφνίδιος θάνατος του John Belushi, που είχε ως αποτέλεσμα την άρνηση του John Candy να δεσμευτεί να πρωταγωνιστήσει στην ταινία.

Τελικά όμως ο Ramis και ο Aykroyd με την παρότρυνση του Reitman (που όπως είπαμε του φάνηκε τρομερή ιδέα), γράψανε από την αρχή όλη την ιστορία και αλλάξανε το όνομα σε Ghostbusters.

Τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Υόρκη και κυρίως στο Manhattan. Χρησιμοποιήθηκε επίσης το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, που δεν ήθελε να δωθεί το όνομά του στην ταινία (μέχρι που η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία) όπως και η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το αρχηγείο των Ghostbusters που είναι ο σταθμός 8 της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης. Φυσικά όμως τα εσωτερικά σκηνικά ήταν και στα στούντιο της Warner Bros.

Φυσικά μόλις βγήκε η 1η ταινία ακολούθησε η επιτυχία του franchise που οδήγησε σε μια δεύτερη ταινία, ένα remake της το 2016 αλλά και σε cartoon και παιχνίδια.

Οι Ghostbusters είναι ένα σήμα κατατεθέν στην pop κουλτούρα του 80’ και μάλιστα αναγνωρίσιμο από άτομα όλων των ηλικιών και αυτό γιατί τα έχει όλα, περιπέτεια, δράση, γέλιο, φλερτ. Εάν δεν τα έχετε δει σας συμβουλεύουμε να τα δείτε και σίγουρα δε θα χάσετε….

Διαβάστε ακόμα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s