Οι καλύτερες action ταινίες των 90s

Πριν οι comicbook ταινίες κατακλύσουν τα σινεμά και τα box office, οι ταινίες δράσης σαρώναν τα ταμεία παγκοσμίως. Ηθοποιοί όπως οι Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone και Bruce Willis ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι στο Hollywood, αναπαράγοντας μάτσο πρότυπα και larger than life χαρακτήρες. Πριν τον Iron man, τον Captain America και τη Wonder Woman οι προηγούμενες γενιές γαλουχήθηκαν με ήρωες όπως οι Rambo, John McLane και Robocop.

Η αρχή της επιτυχίας αυτού του είδους είχε ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του 70 με μπροστάρηδες τους χαρακτήρες των Κλιντ Ιστγουντ και Τσαρλς Μπρονσον και γιγαντώθηκε στα 80’ς όπου οι ήρωες άρχισαν να θυμίζουν πιο πολύ υπερήρωες και η δράση να ξεπερνάει τους νόμους της φυσικής.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο στα 90’ς, τα μεγάλα studio συνέχισαν να επενδύουν σ’αυτό το είδος ταινιών αποφέρωντας τους μεγάλα κέρδη. Με σύμμαχο τα πιο εξελιγμένα πρακτικά και ψηφιακά εφέ οι ταινίες εμπλουτίστηκαν με ακόμα πιο φαντασμαγορικές σκηνές δράσης που καθήλωναν τα κοινά ανά την υφήλιο.

Καθώς διαβάζετε αυτή την λιστά σίγουρα θα αναρωτηθείτε που είναι το Terminator 2, το Matrix, το Blade ή έστω το Heat. Αυτές οι ταινίες έχουν ταυτιστεί με το action genre και σίγουρα ανήκουν στο πάνθεον του είδους. Ο λόγος που δεν συμπεριλήφθησαν στη λίστα αυτή είναι ότι δεν είναι μεμονώμενες ταινίες δράσης αλλά κινηματογραφικά υβρίδια. Για παράδειγμα στην περίπτωση των Matrix και Terminator 2 έχουμε την sci fi αισθητική, στο Blade έναν ήρωα που βασίζεται σε κόμικ και στο Heat ένα αστυνομικό δράμα χαρακτήρων.

Σε μια πιο γενικευμένη λίστα οι ταινίες αυτές θα ήταν σίγουρα μέσα και μάλλον θα εκτόπιζαν και τις περισσότερες που θα αναφερθούν παρακάτω. Όμως στο αφιέρωμα αυτό θα ασχοληθούμε με το καθαρό action. Μιλάμε για τις ταινίες στις οποίες οι κεντρικοί ήρωες κάνουν υπεράνθρωπες ενέργειες χωρίς να είναι υπεράνθρωποι και χωρίς καμιά δικαιολογία για τις ”υπερδυνάμεις” τους. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς, πράκτορες και στρατιωτικούς οι οποίοι κατορθώνουν να επιβιώσουν στις πιο δύσκολες συνθήκες και να το κάνουν με τον πιο cool τρόπο.

Από την χρυσή δεκαετία των 90’ς κατορθώσαμε να ξεχωρίσουμε τις παρακάτω action ταινίες με άλλες να θεωρούνται κλασσικές και άλλες να έχουν ξεχαστεί, όλες όμως απίστευτα ψυχαγωγικές.

THE ROCK

the-rock-movie-poster-1996-1020194576

Πριν καταπιαστεί με τα Transformers και μας γεμίσει τις συνειδήσεις με ασταμάτητες εκρήξεις, ο Michael Bay ήταν ένας τίμιος μπλοκμπαστεράς. Έχοντας κάνει αισθητή την παρουσία του με το Bad Boys μετατρέποντας τον Will Smith από τον πρίγκιπα του Μπελ-αιρ σε action star, Το The Rock, η δεύτερη ταινία του, έμελλε να είναι και η καλύτερη του.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Όταν ένας πρώην συνταγματάρχης (Ed Harris) καταλαμβάνει το Αλκατράζ και απειλεί την κυβέρνηση με την χρήση προηγμένων χημικών όπλων, μία επίλεκτη ομάδα αναλαμβάνει την αποστολή εξουδετέρωσής τους. Ανάμεσα τους βρίσκονται ένας βιοχημικός με μηδαμινή στρατιωτική εκπαίδευση (Nicolas Cage) και ένας πρώην κατάσκοπος (Sean Connery), ο οποίος είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να αποδράσει από την διάσημη φυλακή. Έχοντας μείνει οι δύο επιζήσαντες της ομάδας θα αναγκαστούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους.

Το Rock κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1996 και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθιερώνοντας τον Michael Bay σε πρώτο όνομα στο Hollywood. Οι σκηνές δράσης είναι από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ, με αποκορύφωμα μία καταδίωξη μεταξύ ενός Hammer και μιας Ferrari κατά τη διάρκεια της οποίας καταστρέφεται η μισή πόλη, επιδεικνύοντας την έφεση του σκηνοθέτη στις σκηνές καταστροφής. Το πρωταγωνιστικό τρίο δίνει ρεσιτάλ με τον Sean Connery να ξεχωρίζει σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Μάλιστα η ταινία έχεί γεννήσει μία θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ρόλος του Κόνερι είναι ο James Bond. Αν ισχύει αυτό τότε επιβεβαιώνεται και η πιο διάσημη θεωρία όπου το όνομα James Bond είναι κωδικό όνομα δικαιολογώντας έτσι και τους διάφορους ηθοποιούς που τον υποδύθηκαν. Τέλος δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο καταπληκτικό soundtrack – ορόσημο από τον πάντα αξιόπιστο Hans Zimmer.

SPEED

12629673_f520

Ανάμεσα στις αμέτρητες ταινίες δράσης που υπόσχονταν υψηλές δόσεις αδρεναλίνης, καμία απ’ αυτές δεν το κατάφερε καλύτερα από το Speed. Είναι από τις ταινίες όπου ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα σ’αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσεις. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό η δράση είναι ασταμάτητη και η ένταση δεν πέφτει σε κανένα σημείο. Και πως να πέσει όταν έχεις να κάνεις με ένα λεωφορείο, στο οποίο αν  η ταχύτητα πέσει κάτω απο 50μίλια την ώρα, αυτό θα ανατιναχτεί.

Ο Κιάνου Ριβς στον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει τον απόλυτο κάγκουρα μπάτσο, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις βομβιστικές επιθέσεις ενός ψυχοπαθή τρομοκράτη, τον οποίο υποδύεται ο απολαυστικός Ντένις Χόπερ. Το καστ συμπληρώνουν η Σάντρα Μπούλοκ σε έναν από τους ρόλους που την ανέδειξαν και ο Τζεφ Ντάνιελς.

Το Speed ανήκει στο πάνθεον των ταινιών δράσης με σκηνές που κόβουν την ανάσα, με την πιο χαρακτηριστική να περιλαμβάνει ένα επικό άλμα λεωφορείου πάνω από μία γκρεμισμένη γέφυρα, μία σκηνή χωρίς ίχνος CGI και τον Κιάνου Ριβς να γύριζει το 90% των επικίνδυνων σκηνών μόνος του, χωρίς την βοήθεια κασκαντέρ, όπως την μετάβαση από αυτοκίνητο σε λεωφορείο εν κινήση.

Η ταινία προβλήθηκε το καλοκαίρι του 1994 στις ΗΠΑ σαρώνοντας τα ταμεία και ακολουθήθηκε από μία κάκιστη συνέχεια χωρίς τον Κιάνου Ριβς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

DIE HARD WITH A VENGEANCE

die-hard-with-a-vengeance-movie-poster-1995-1020261405

Το πρώτο Die Hard είναι από τις καλύτερες action ταινίες όλων των εποχών. Την εποχή που προβλήθηκε έκανε πάταγο, καθιέρωσε τον Μπρους Γουίλις ως action star και άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονταν οι ταινίες του είδους. Η επιτυχία της ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε συνέχειες, με το Die Hard 2 να αποτελεί μία αξιοπρεπή συνέχεια αλλά να είναι σαφώς κατώτερο του πρώτου.

Έτσι λοιπόν το 1995 κυκλοφόρησε η δεύτερη συνέχεια με τίτλο Die Hard with a vengeance. Με τον John Mc Tiernan να επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη μετά το πρώτο Die Hard, το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Ο Bruce Willis υποδύεται ξανά τον χαρισματικό John Mc Lane έχοντας στο πλευρό του αυτή τη φορά τους Samuel Jackson ως κατά λάθος συνεργάτη του και τον Jeremy Irons ως αντίπαλο δέος.

Οι εκρήξεις δίνουν και παίρνουν με την πρώτη να λαμβάνει μέρος στο πρώτο έναμιση λεπτό της ταινίας (!!). Ο Mc Lane μπλέκει πάλι χωρίς να το θέλει σε μία τρελή περιπέτεια (όπως γίνεται πάντα) με τον Zeus Carver (Samuel Jackson) να αναγκάζεται να τον βοηθήσει, δημιουργώντας μία αισθητική buddy cop ταινίας. Ο Jeremy Irons είναι ότι καλύτερο ερμηνευτικά, δίνοντας σάρκα και οστά σε έναν από τους καλύτερους κακούς σε ταινία δράσης, υποδυόμενος τον Simon Gruber, τον αδερφό του κακού της πρώτης ταινίας, Hans Gruber, τον οποίο υποδυόταν ο αείμνηστος Alan Rickman. Με βασικό κίνητρο την εκδίκηση για τον θάνατο του αδερφού του, βάζει τον McLane να περάσει διάφορα τεστ, στα οποία αν αποτύχει το αποτέλεσμα θα είναι… εκρηκτικό. Ύστερα από αυτή την ταινία το παιδικό παιχνίδι ”Simon says” θα έχει εντελώς διαφορετική σημασία.

Το Die hard with a vengeance αποτελεί το καλύτερο σίκουελ των περιπετειών του Mc Lane. Ο γρήγορος ρυθμός, οι καταγιστικές σκηνές δράσης και οι ερμηνείες των χαρακτήρων το καθιστούν σχεδόν ισάξιο με την πρώτη ταίνια, κερδίζοντας έτσι μία θέση στις action ταινίες που στιγμάτισαν τα 90’ς, και στην λίστα μας.

FACE/OFF

face_off

Έπειτα από μία επιτυχημένη καριέρα στο Hong Kong. σκηνοθετώντας μερικές από τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες της εποχής, ο John Woo έκανε την μετάβαση στο Hollywood, θέλοντας να μεταφέρει το ξεχωριστό του στυλ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τις ταινίες που δημιούργησε κατά την διάρκεια της καριέρας του στην Αμερική, η καλύτερη αναμφισβήτητα είναι το Face/off, με ένα από τα πιο τρελά σενάρια που μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Ο πράκτορας του FBI, Sean Archer ( John Travolta) ,αναζητεί ένα βιολογικό όπλο, την τοποθεσία του οποίου γνωρίζει μόνο ο ιδιοφυής και σαδιστής τρομοκράτης Castor Troy(Nicolas Cage), ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την δολοφονία του γιου του. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Archer πείθεται να ”δανειστεί” το πρόσωπο του εχθρού του και να πάρει τη θέση του, ώστε να σταματήσει την απειλή. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται όταν ο Troy παίρνει το πρόσωπό του Archer.

Οι Cage και Travolta εναλλάσσονται στους ρόλους καλού και κακού χαρίζοντας μας ένα απολαυστικό κινηματογραφικό δίπολο. Οι ερμηνείες τους ακροβατούν στην απόλυτη παράνοια και σε συνδυασμό με την φινετσάτη σκηνοθεσία του Woo, η τρελή αυτή σεναριακή ιδέα απογειώνεται, δίνοντας στο κοινό μία δυνατή περιπέτεια, με πολύ βία, πιστολίδι, εκρήξεις και στιγμές χαοτικής τρέλας.

Η αρχική ιδέα του Face/off ήταν πιο sci-fi και οι φήμες λένε ότι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι προορίζονταν για τους Σβαρτζενέγκερ και Σταλόνε. Όμως μία τέτοια κίνηση αποτελούσε τεράστιο ρίσκο και έτσι κατέληξε στα χέρια του John Woo,χαρίζοντας μας αυτό το διαμαντάκι, το οποίο κόσμησε την δεκαετία των 90’ς, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς όταν προβλήθηκε.

TRUE LIES

MPW-76135

Λίστα με action ταινίες χωρίς Σβαρτζενέγκερ δεν γίνεται. Με το Terminator 2 και Ολική Επαναφορά να λείπουν από το αφιέρωμά μας, επειδή, όπως προαναφέραμε, είναι και sci – fi ταινίες, το True Lies αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Ο μυστικός πράκτορας Harry Tasker(Arnold Schwarzenegger) προσπαθεί να ισορροπήσει την ζωή του, από τη μία ως κατάσκοπος και από την αλλή ως οικογενειάρχης. Όλα αλλάζουν όμως όταν αρχίζει να υποπτεύεται ότι η γυναίκα του (Jamie Lee Curtis) τον απατάει, την ίδια στιγμή που τρομοκράτες προσπαθούν να περάσουν λαθραία πυρηνικά όπλα στην Αμερική.

Σε σκηνοθεσία του τεράστιου James Cameron, το True Lies αποτελεί remake της γαλλικής ταινίας La totale!. Είναι σίγουρα η πιο κωμική ταινία της λίστας αλλά δεν της λείπουν καθόλου οι υπερβολικές σκηνές, όπως τον Σβαρτζενεγκερ να διαλύει έναν όροφο ουρανοξύστη πιλοτάρωντας ένα F-16. Ο συνδυασμός κωμωδίας – δράσης λειτουργεί άψογα και οι Σβαρτζενέγκερ – Κέρτις δημιουργούν μία ταιριαστή χημεία ως ζευγάρι που ουσιαστικά δεν ξέρουν ο ένας τον άλλο, δίνοντας ένα βάθος που δύσκολα βρίσκεις σε αντίστοιχες του είδους.

Το True Lies είναι από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Αυστριακού σταρ, εμπεριέχει όμως όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο είδος αυτό, από την φρενήρη δράση, τους γραφικούς κακούς και τις cheesy ατάκες, δηλαδή όλα όσα ψυχαγωγούσαν την γενιά των σημερινών τριαντάρηδων.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν κι άλλες ταινίες. όπως τα Hard Target, Point Break, Broken Arrow, Cliffhanger, Desperado, The long kiss goodnight αλλά μάλλον η λίστα δεν θα τελείωνε ποτέ. Αξίζει πάντως να ρίξουν μια ματιά σε αυτά τα διαμαντάκια οι πιο νέοι που δεν έζησαν την δεκαετία του 90 και οι πιο παλιοί να θυμηθούμε τα νιάτα μας και να παρατηρήσουμε πόσο έχει αλλάξει ο blockbuster κινηματογράφος από τότε.

Διαβάστε ακόμα:

gif01

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s