Όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην Γή

Όπως καταλάβατε όλοι δεν μπορούσαμε να  μην αποδώσουμε φόρο τιμής στο γνωστό μας Jurassic Park. Μια ταινία του Spielberg (δε χρειάζονται συστάσεις) που άλλαξε πολλά κυρίως στον ήχο των ταινιών (αυτός ο περίφημος βρυχηθμός του Τυραννόσαυρου Ρέξ μας έχει στιγματίσει). Η ταινία εμφανίστηκε στο «πανί» το 1993 με κόστος 63 εκατομμύρια δολάρια και εισπράξεις άνω του δισεκατομμυρίου.

jurassic-park-1993.15098

Η πλοκή

Η ταινία αφορά ένα θεματικό πάρκο στο νησί “Isla Nublar” στην Κόστα Ρίκα, που δημιούργησε ο μεγιστάνας John Hammond (Richard Attenborough- γνωστός και για την συμμετοχή του στις ταινίες Flight of the Phoenix, Gandhi κ.α.)  που είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας βιοτεχνολογίας In-Gen που έχει κλωνοποιημένους δεινοσαύρους. Οι δεινόσαυροι δημιουργήθηκαν με DNA που βρήκε η In-Gen σε κουνούπια που είχαν παγιδευτεί στην ρητίνη στην Ιουράσια εποχή, όπου σε συνδυασμό με το DNA βατράχων για να καλυφθούν τα κενά που είχε το ψιλό – κατεστραμμένο DNA των δεινοσαύρων, δημιουργήθηκαν μόνο θηλυκοί δεινόσαυροι, ώστε να μην μπορούν να αναπαραχθούν.

Όλα βαίνουν καλώς στο πάρκο μέχρι που ένας εργάτης  σκοτώνεται από βελοσιράπτορα και έτσι ο Hammond, κατόπιν πίεσης από το νομικό τμήμα της In-Gen, αναγκάζεται να φέρει ειδικούς για να εγκρίνουν την λειτουργία του πάρκου του. Για τον λόγο αυτό φέρνει στο πάρκο ειδικούς, τους παλαιοντολόγους Alan Grant (Sam Neil), την Ellie Sattler (Laura Dern) και τον μαθηματικό και ειδικό στην θεωρία του χάους Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Εκεί η ομάδα των ειδικών έρχεται σε επαφή με τα εγγόνια του Hammond, Tim (Joseph Mazzello) και Lex (Ariana Richards) Murphy και ξεκινάν την ξενάγηση στο πάρκο.

Μετά από ένα ατύχημα που δημιουργεί ο αρχί – προγραμματιστής του πάρκου Dennis Nerdy (Wayne Knight), για να κλέψει τα κατεψυγμένα έμβρυα, ώστε να τα πουλήσει στην αντίπαλη εταιρεία της In-Gen, απενεργοποιεί το σύστημα ασφαλείας και άρα και τους ηλεκτροφόρους φράχτες που κρατάνε τους δεινόσαυρους μέσα. Και φυσικά το κακό δεν άργησε να γίνει από εκεί.

Ο Hammond μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, αναθέτει στον δεύτερο προγραμματιστή του πάρκου τον Ray Arnold (Samuel L. Jackson) να επαναφέρει το σύστημα ασφάλειας του πάρκου  (αποτυχημένα- καθώς κατασπαράζεται από βελοσιράπτορες).  Οι υπόλοιποι καταφέρνουν να φτάσουν στο κέντρο διοίκησης του πάρκου και η εγγονή του Hammond βρίσκει τρόπο και επαναφέρει το σύστημα ασφαλείας (αν και αργά) και έτσι κερδίζουν λίγο χρόνο για να φύγουν από το νησί με τελευταία σκηνή την απίστευτη σκηνή που μπουκάρει μέσα στο κτίριο ο Τυραννόσαυρος Ρεξ και σκοτώνει τους βελοσιράπτορες που είναι μέσα.

Samuel-L-Jackson-Jurassic-Park-Diet-re

Η ιδέα και η παραγωγή

Η ιδέα προέρχεται από την ομώνυμη νουβέλα του Michael Crichton (γνωστό και για τα The Andromeda Strain, Sphere κλπ) που κυκλοφόρησε το 1990. Η Universal, στην ουσία έδωσε χρήματα στον Crichton να γυρίσει το ίδιο του το βιβλίο. Λόγω του ότι το βιβλίο ήταν πολύ μεγάλο, ο Crichton κατάφερε να βάλει στην ταινία το 20% του βιβλίου με αποτέλεσμα να μην μπουν πολλά σημαντικά στοιχεία και σκηνές του βιβλίου.

images

Όσον αφορά το Cast, είχαν δώσει πολλά ονόματα audition για τους ρόλους, όπως ο Harrison Ford, Jim Carrey κ.α. Ο Spielberg δεν ήθελε τον Crichton για συγγραφέα αλλά αναγκάστηκε να τον δεχτεί  φυσικά λόγω του ότι το βιβλίο ήταν δικό του και απλά η universal  πρόσθεσε τον David Koepp (γνωστό για τα Snake Eyes, mission impossible κ.α.) ως συν – συγγραφέα.

Η ταινία χρειάστηκε 25 μήνες για να γυριστεί και γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στην Χαβάη γιατί βόλευε η βλάστηση και έτσι δεν χρειάστηκε να πάνε στην Costa Rica για τα εξωτερικά γυρίσματα. Για τους περισσότερους δεινόσαυρους χρησιμοποιήθηκαν ρομπότ σε κλίμακα και φυσικό μέγεθος και με την βοήθεια των ειδικών εφέ, δημιουργήθηκε το αποτέλεσμα που είδαμε στην ταινία.

Επίλογος

Η ταινία είναι σταθμός στην καριέρα και των ηθοποιών που έλαβαν μέρος και του ίδιου του Spielberg, καθώς ο δεύτερος μόλις είχε τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας Hook και ήταν ευκαιρία για αυτόν να ξεκινήσει κάτι καινούργιο τόσο άμεσα.

Η ταινία όπως αναφέραμε έκανε πάταγο και έκανε μεγάλες εισπράξεις. Για αυτό το λόγο βγήκαν και άλλες 3 συνέχειες (1997, 2001 και 2015). Με τελευταία την ταινία που βγαίνει τον προσεχή  Ιούνιο στους κινηματογράφους με τίτλο Jurassic World the fallen Kingdom.

jw_homepage_hero_mobile_960x792 (2)_0

 

Ανά τα χρόνια έχει βγει μεγάλος αριθμός merchandise και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η ταινία παραμένει σταθμός στον τομέα της περιπέτειας και του Sci-Fi και ακόμα μας συναρπάζει και μας ανατριχιάζει το ουρλιαχτό του Τυραννόσαυρου όταν το ακούμε. Και τέλος φυσικά ανυπομονούμε να ακούσουμε το ίδιο ουρλιαχτό τον Ιούνιο.

Μέχρι τότε να θυμάστε, ότι τα αντικείμενα στον καθρέφτη είναι πιο κοντά από ότι φαίνονται.

t-rex-2

 

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s