Είναι στιγμές που λες «Αυτό ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δε γίνεται», κάποια πράγματα όμως από την επιστημονική φαντασία του παρελθόντος πλέον αποτελούν για μας καθημερινότητα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις εφευρέσεις, που πρωτού γίνουν πραγματικότητα, εμφανίστηκαν σε κάποιο sci-fi έργο (βιβλίο, σειρά, ταινία κλπ). Για να μην το παρακάνουμε με υπερβολικές ερμηνείες μυθολογιών (π.χ. τα φτερά του Ίκαρου είναι το σημερινό jet pack ή κάτι τέτοιο) θα ξεκινήσω από τον 19ο κι έπειτα.
1) Skywriting, Ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο και διαστημόπλοιο
Πρώτος κατά νου έρχεται ο Jules Verne, όπου στα έργα του Από τη Γη στη Σελήνη (1865) συναντάμε την ιδέα του ανθρώπου να εκτοξεύεται-ταξιδεύει στο φεγγάρι με διαστημόπλοιο όπως κι έγινε το 1969 και στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1869) βλέπουμε στο Nautilus του Captain Nemo την ιδέα ενός ηλεκτροκίνητου πλήρως εξοπλισμένου υποβρυχίου. Τέλος στο In The Year 2889 (1889), διαφημιστικά κείμενα αναγράφονται και στον ουρανό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή του σημερινού skywriting.
2) Πιστωτική κάρτα
Στο Looking Backward (1888) του Edward Bellamy, όπου ο πρωταγωνιστής κοιμάται το 1887 και ξυπνά το 2000, βλέπουμε για πρώτη φορά την χρήση μιας κάρτας αντί χρημάτων στις αγορές.
3) Ray gun
Το 1898 στο War Of The Worlds ο H.G. Wells φαντάζεται ένα όπλο το οποίο μέσω ακτινών θα εξαϋλώνει τον εχθρό. Από τότε φυσικά έχουμε δει το ray gun ή άλλα plasma weapons, από το Buck Rogers έως ta Looney Tunes και το Star Wars μεταξύ άλλων. Στο ίδιο σκεπτικό, έχουμε σήμερα το μη θανατηφόρο Active Denial System (ADS) του αμερικάνικου στρατού.
4) Smartwatch
Το smartwatch έχει τις ρίζες του στο “wrist radio” από τα Dick Tracy κόμικς του 1946.
5) Τεχνολογία αφής – κίνησης
To 1958 ο Phillip K. Dick γράφει τη σύντομη ιστορία του The Minority Report, στην οποία στηρίζεται μερικώς και η ταινία του 2002. Στην ταινία βλέπουμε τον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω της αφής , όπως έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και μέσω της κίνησης των άκρων. Πέραν από την καθιέρωση του δευτέρου στις ταινίες και σειρές (π.χ. Iron Man), έρχεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Το ITRI μάλιστα εφηύρε ένα head set με ειδικά γυαλιά με see through/visual display και air touch τεχνολογία.
5) Λάμπες μαυρίσματος και flatscreens
Στο The Jetsons του 1963, βλέπουμε τις πλέον γνωστές λάμπες μαυρίσματος και τις επίπεδες και λεπτές οθόνες, μπροστά από τις οποίες καιγόμαστε ανελλιπώς. Ακόμα βλέπουμε αυτόματες ηλεκτρικές σκούπες και διάδρομο για κατοικίδια; Οκ ήταν τα 1960s….
6) Everything Star Trek
Το Star Trek (1966) το ψιλοτερμάτισε με τις προβλέψεις του. Κινητά τηλέφωνα, 3D εκτυπωτές, tablets, google glasses, ανιχνευτές υγείας, ενέσεις δίχως βελόνες και Bluetooth είναι οι βασικότερες εξ’ αυτών. Επόμενο βήμα η ανθρώπινη τηλεμεταφορά…; Μπορούμε να πούμε ότι κονταροχτυπιούνται επίσης με το Doctor Who, για τον αυτόματο καθολικό μεταφραστή γλωσσών με το Star Trek να βγαίνει νικητής, μιας που το τηλεπαθητικό σύστημα μετάφρασης του TARDIS δεν πείθει.
7) Βιντεοκλήση και προχωρημένο AΙ
Στο οραματικό 2001: A Space Odyssey (1968) των Stanley Kubrick και Arthur C. Clarke βλέπουμε το θάλαμο βιντεοκλήσης, τις φωνητικές εντολές και ένα AI ικανό όχι μόνο να τις ακολουθήσει στοιχειωδώς αλλά να ανταποκριθεί πλήρως σ’ αυτές ανοίγοντας διάλογο με ανθρώπους. Ακόμα αν κι όχι τόσό προφητική, βλέπουμε τη χρήση μηχανικών άκρων για εξωτερικούς χειρισμούς στο διάστημα. Τέλος στον θρύλο αυτόν του sci fi βλέπουμε μέσω του Monolith έναν από τους πιθανούς τρόπους, που θα μπορούσε η ανθρωπότητα να αποικίσει τα μακρινά άστρα.
8) Βιονικά άκρα, hoverbikes και ion engines
Σε ένα sci-fi σύμπαν που τα χέρια κόβονται με το παραμικρό τα βιονικά άκρα είναι άκρως απαραίτητα. Στο αγαπημένο Star Wars (1977) λοιπόν έχουμε τα βιονικά άκρα, όπου μέρα με την μέρα γίνονται πιο λειτουργικά και προσβάσιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη σήμερα. Έχουμε επίσης τα hoverbikes, που πλέον είναι πραγματικότητα αν και σε μια ακόμα πρωτόλεια μορφή και μια εκδοχή των ιονικών κινητήρων των TIE fighters να κάνουν ρυθμίσεις τροχιάς στους σημερινούς μας δορυφόρους.
Υ.Γ. Με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ μπορούμε να θεωρήσουμε και το Τέρας του Frankenstein (1818) της Mary Shelley ως τον πρώτο παραλήπτη οργάνων ή και ενσάρκωση της ανακύκλωσης….
Διαβάστε ακόμα:
- The Man From The Earth, μια ιδιαίτερη ιστορία
- Ο Vangelis και ο κινηματογράφος (Μέρος Α’)
- Στον απόηχο του The Leftovers (2014-17) [Spoiler Free]
- Tέλος εποχής για το DCEU
- Η Marvel και το πρόβλημα του χιούμορ
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Α)
- Injustice: Gods Among Us (Μέρος Β)
- Η οικογένεια Batman…
- Ο πρώτος κύκλος των Defenders (Spoiler free και full κριτική)
- Origin Stories: Robin, ένας ήρωας με πολλά πρόσωπα
16 thoughts on “Όταν το Sci-Fi γίνεται πραγματικότητα (Μέρος Α’)”