Οι λάτρεις του Τρόμου αγαπάμε τον Graham Masterton. Η πλούσια και γκροτέσκα φαντασία του μας έχει χαρίσει ώρες ανάγνωσης, με αυτόν τον τρόμο του υπερφυσικού να παραμονεύει στο σκοτάδι προσφέροντας ανατριχίλες ή έστω βιαστικές ματιές ολόγυρα, όταν ξαπλώναμε. Όλα τα βιβλία του Μανιτού, ο Παρίας, Δαιμονισμένη Ταξιαρχία, Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται και πόσα άλλα ακόμα, μικρά διαμάντια τρόμου έξω από τη συνηθισμένη συνταγή «φάντασμα, βρικόλακας, ζόμπι», αλλά με ευφάνταστα (ή μάλλον δυσφάνταστα) Όντα.
Έχοντας χάσει για αρκετό καιρό τα ίχνη του, ομολογώ ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η επανεμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία. Μετά το πολύ καλό «Πληγωμένοι Άγγελοι», ο Masterton μας χάρισε την «Πορφυρή Χήρα». Τι έχει να μας πει όμως ο Masterton μετά από τόσα χρόνια; Όσοι έχουν ξαναδιαβάσει βιβλία του, μετά τις πρώτες σελίδες θα διαπιστώσουν ότι το κλασικό στυλ του συγγραφέα είναι εκεί, όπως και η έμπνευση του και η ικανότητά του να «πλάθει» εξωπραγματικές ιστορίες που μοιάζουν όμως τελείως αληθινές. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η απομάκρυνση του Masterton από τον τρόμο και η στροφή του σε πιο «θρίλερ» κείμενα. Ναι, τα σημεία «φρίκης» και εικόνων που προκαλούν ταχυκαρδίες είναι εκεί, αλλά αυτά βασίζονται σε πιο γήινες καταστάσεις και λιγότερο σε δαίμονες. Θα γίνουν φρικιαστικοί φόνοι, αλλά για αυτούς θα ευθύνεται η απύθμενη κακία κάποιου ανθρώπινου όντος και όχι το δαιμονισμένο άρμα μάχης του παλιού Masterton.
Η νέα αυτή κατεύθυνση του συγγραφέα ταιριάζει και δημιουργεί ένα ακόμα πιο φρικιαστικό υπόβαθρο, με την λογική ότι ένας άνθρωπος είναι ικανός για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Στην «Πορφυρή Χήρα» παρουσιάζεται για πρώτη φόρα η Μπεατρίς Σκάρλετ, η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά βιβλίων. Τον 18ο αιώνα, λίγο μετά το κυνήγι και το κάψιμο μαγισσών στο Σάλεμ, ο κόσμος ακόμα πιστεύει σε δεισιδαιμονίες και μαγεία , με τη θρησκοληψία να είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής του. Η πρωταγωνίστρια είναι κόρη ριζοτόμου, κάτι σαν βοτανολόγου και φαρμακοποιού της εποχής εκείνης. Έχοντας μεγαλώσει μέσα στο «κατάστημα» του πατέρα της, έχει γνώσεις χημείας, βοτανολογίας και άλλων επιστημών της εποχής. Η Μπεατρίς είναι παντρεμένη με ιερέα, προφανώς πιστεύει και η ίδια στην ύπαρξη του Θεού και του Σατανά και όλα αυτά προσπαθούν να συνδυαστούν στον τρόπο σκέψης της.
Όταν το χωριό που μένουν αρχίζει να μαστίζεται από συμφορές που μοιάζουν με έργο δαίμονα, η ίδια προσπαθεί να βρει μια πιο λογική εξήγηση πίσω από αυτές. Οι φόνοι γίνονται όλο και πιο αποκρουστικοί, οι κάτοικοι ψάχνουν να βρουν την μάγισσα που είναι υπεύθυνοι, ο ιερέας σύζυγος της Μπεατρίς προσπαθεί να σώσει τους κατοίκους με προσευχές, αλλά εις μάτην. Το βιβλίο στήνει έναν κόσμο μιας άλλης εποχής στις σελίδες του, σε μεταφέρει σε λογικές και πεποιθήσεις τελείως διαφορετικές από τις σημερινές (χμμμ) και με κάθε σελίδα που διαβάζεις νιώθεις ότι κάτι δυσοίωνο μαζεύει τις δυνάμεις του, σαν σύννεφα που γεμίζουν τον ουρανό πριν την καταιγίδα. Σε πολλά σημεία θρίλερ, σε αρκετά τρόμου, σε άλλα θα μπορούσε να είναι αστυνομικό, αλλά η ουσία είναι μία: είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που σε πιάνει από τον λαιμό και σε «υποχρεώνει» να γυρνάς τις σελίδες μέχρι να φτάσεις στο τέλος. Όσοι γνωρίζουν την γραφή του Masterton ξέρουν τι να περιμένουν, οι υπόλοιποι θα πειστούν μετά τις πρώτες σελίδες.
Η «Πορφυρή Χήρα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οξύ και αποτελείται από 419 καλογραμμένες σελίδες γεμάτες φόνους, θρησκευτικά θέματα, φρίκη και άλλα τέτοια αγαπημένα της λογοτεχνίας του είδους.
Διαβάστε ακόμα:
- «Ο Αναρχικός Τραπεζίτης»: Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ
- Βιβλιοπαρουσίαση: Star Wars Rogue One
- Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Φύλακες του Χρόνου, του Alex Scarrow
- Ίσως το κορυφαίο αστυνομικό μυθιστόρημα όλων των εποχών
- Οι Geeks και η Λογοτεχνία του Φανταστικού
- Βιβλιοπαρουσίαση: Η Τριλογία της Κόκκινης Ανατολής
- Metro 2033: Μια κριτική για το βιβλίο που κερδίζει τις εντυπώσεις
One thought on “Βιβλιοπαρουσίαση: Η Πορφυρή Χήρα, του Graham Masterton”