Όταν το Sci-Fi γίνεται πραγματικότητα (Μέρος Β’)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στις sci fi εφευρέσεις του παρελθόντος που έγιναν πραγματικότητα. Βρείτε το πρώτο μέρος εδώ.

Ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες, ιπτάμενα αυτοκίνητα και ανδροειδή -ρομπότ.

Στο θρυλικό sci fi neo noir Blade Runner (1982)  πέραν των  ηλεκτρονικών διαφημιστικών πινακίδων βλέπουμε δυο θέματα, που υπήρξαν σε προγενέστερες ταινίες και συναντώνται πολύ συχνότερα πλέον σε μεταγενέστερες. Φυσικά γίνεται λόγος για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα ανδροειδή-ρομπότ. Μπορεί να νομίζετε, ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αλλά ήδη έγιναν τα πρώτα βήματα. Το TF-X της Terrafugia αποτελεί το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο, ενώ η Sofia αντίστοιχα στο βίντεο είναι το πιο ανθρωπόμορφο-lifelike ρομπότ μέχρι στιγμής, μια πρώτη γεύση από τι  μπορεί να έρθει. Να σημειωθεί, ότι έχουν κατασκευαστεί και στρατιωτικά ρομπότ, που εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων. #HailSkynet

 

Παπούτσια με κορδόνια, που δένονται μόνα τους και hoverboards

Δεν γίνεται να μην μπει στη λίστα αυτή το Back To The Future 2 (1989). Η Nike πριν κάποια χρόνια δημιούργησε το πρώτο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών με κορδόνια, που δένονται μόνα τους. Αντίστοιχα υπάρχουν διάφορες πλέον εταιρείες, που κατασκευάζουν αιωρούμενα  hoverboards.

Εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα έχει εμφανιστεί σε πληθώρα sci fi έργων, ιδίως με τη μορφή της προσομοίωσης, με την κορυφαία της ή  πλέον χαρακτηριστική στον κινηματογράφο να είναι αναμφισβήτητα το The Matrix (1999). Μπορεί ακόμα να μην έχουμε κάποια βέβαια απάντηση από τους θεωρητικούς φυσικούς και λοιπών κλάδων επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι πιθανώς ζούμε σε μια κοσμική προσομοίωση ενός άλλου κατά πολύ ανώτερου τεχνολογικά πολιτισμού, αλλά έχουμε ήδη τις πρώτες VR μάσκες όπως το Oculus Rift, που τους δίνουν ένα πάτημα να κάνουν αυτή την υπόθεση.

Ολογράμματα και προσομοίωση προσώπου

“Help me Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope” είπε η Leia μέσω του ολογράμματος της ξεκινώντας ουσιαστικά την ιστορία του Star Wars. Εδώ και χρόνια έχουμε τα πρώτα ολογράμματα. Χαρακτηριστικές ήταν οι φορές που χρησιμοποιήθηκαν ολογράμματα νεκρών καλλιτεχνών σε «ζωντανές» συναυλίες, όπως του Tupac, του Michael Jackson και του Ronnie James Dio με το South Park να δίνει ρέστα σατιρίζοντας τες.  Παρόμοια με την εικονική πραγματικότητα έχουμε την προσομοίωση προσώπου, που είδαμε στο υποτιμημένο Equilibrium (2002) με τη διαφορά να είναι, ότι αντί για τον Father της δυστοπικής κοινωνίας στην ταινία, έχουμε τον Obama στο παραπάνω βίντεο.

Ρομποτική πανοπλία και εξωσκελετός

O Tony Stark το 2008 στο Iron Man και πολύ νωρίτερα στα κόμικς, εφευρίσκει την πρώτη στολή, που θα τον μετατρέψει στον Iron Man. Η στολή T.A.L.O.S. του αμερικάνικου στρατού αν κι απέχει πολύ από αυτή του Iron Man, είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε μέχρι στιγμής. Αντίστοιχα υπάρχουν και πληρείς ή μέρικοί εξωσκελετοί είτε για στρατιωτική είτε για βιομηχανική χρήση, που αυξάνουν τις ικανότητες του χρήστη τους ή τον προστατεύουν από τραυματισμούς.

Ασύρματες και έξυπνες οικιακές συσκευές

Μπορεί να μην είναι ζωντανές, όπως στο  The Brave Little Toaster (1987) – τι μου θύμισες τώρα… – αλλά σίγουρα μπορούν να κάνουν την βόλτα τους. Δεδομένες είναι στις μέρες μας οι ασύρματες εφευρέσεις, που φαντάστηκαν πολλοί στο παρλεθόν. Ακόμα το μελλοντικό νοικοκυριό, φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο βολικό, με έξυπνες πλήρως αυτοματοποιημένες συσκευές διαφόρων εταιρειών, που είτε απαλλάσουν είτε διευκολύνουν σε γελοίο βαθμό τους χρήστες τους, ξεκινώντας από τα στοιχειώδη όπως ένα ποτήρι καφέ, το σκούπισμα, το μαγείρεμα κτλ.

Λοιπές εφευρέσεις

Αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα, οπτικά εμφυτεύματα για τους τυφλούς, μανδύες αορατότητας μέσω διάθλασης του φωτός, στρατιωτική stealth και face-tracking  τεχνολογία, συσκευές στοιχειώδους μετάφρασης των σκέψεων-συναισθημάτων των σκυλιών μας (κι όμως υπάρχουν.. where are my testicles Summer?) καθώς και πολλά άλλες εφευρέσεις γεννήθηκαν και προφητεύτηκαν από φαντασία του χθες. Κλείνοντας το κύκλο του αφιερώματος επιστρέφουμε στον 19ο – αρχές 20ου αιώνα και στους Nikola Tesla και Mark Twain, οι οποίοι ορματίστηκαν ένα παγκόσμιο μέσο άμεσης επικοινωνίας, κοινώς το διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s