4 Μαϊου σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά

Η 4η Μαΐου δεν είναι μόνο η τέταρτη μέρα του μήνα. Για κάποια εκατομμύρια στην υφήλιο είναι η May the 4th ή αλλιώς η παγκόσμια ημέρα Star Wars. Έχω αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο στην ιστορική ανδρομή για την εδραίωση της γιορτής. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ . Για την φετινή ημέρα θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας.

Είδα την ταινία A New Hope, θα έλεγα «την πρώτη» για τους περισσότερους από εμάς, στο VHS με πιτζάμα ένα καλοκαιρινό μεσημέρι με τον αδερφό μου. Ήταν από τις πρώτες βιντεοκασέτες που μας έφερε ο πατέρας μου. Από τότε ο Obi-Wan και ο Darth Vader θα με συντρόφευαν για πάντα, μαζί με όλο το σύμπαν τους.

Τότε δεν καταλάβαινα τον συμβολισμό της Αυτοκρατορίας ή πως με την ιστορία του αιώνιου ήρωα, ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να τοποθετηθεί ο Luke ως αουτσάιντερ πριν να αντιμετωπίσει το ηθικό δίλημμα μεταξύ οικογένειας και ηθικής.

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί στο The Empire Strikes Back οι καλοί έχασαν και γιατί αυτό έκανε το Return of the Jedi τόσο γλυκιά ταινία.

Το μόνο που καταλάβαινα τότε ήταν ότι τα lightsabers ήταν τόσο τέλεια (και ναι έχω δικό μου πλέον).

Why We Love Star Wars

Αν βλέπετε για πρώτη φορά το Star Wars ή σκέφτεστε να το δείτε, μην κολλήσετε στις λεπτομέρειες του πώς ο Emperor Palpatine αναρριχήθηκε κατά κάποιο τρόπο στην κορυφή της πολιτικής σκάλας σε λιγότερο από δύο ώρες ( τα Clone of Wars animated series έχουν όλη την προϊστορία) και δώστε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα ποικίλα περιβάλλοντα που δεν φαίνονται ποτέ ανεπαρκώς αναπτυγμένα. Κοιτάξτε τις πόλεις που έχουν ιστορία και τους ανθρώπους … βασικά τους εξωγήινους … που έχουν τον δικό τους πολιτισμό, φιλοδοξίες και ελλείψεις. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό, γιατί είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να βρεθεί οπουδήποτε αλλού. Αλλά ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αγάπης μας για το Star Wars αρχίζει με την αισθητική, τελειώνει με τους χαρακτήρες και την υπόθεση που διέπει τη σειρά ταινιών αλλά και των κινουμένων σχεδίων.

Γιατί δεν είναι μόνο οι ταινίες, αλλά υπάρχουν και οι σειρές κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Rebels και προσεχώς Star Wars Resistance  που έχουν συνεχίσει εκεί που οι ταινίες σταματούν, λύνουν απορίες, μας γνωρίζουν με την άγνωστη πλευρά αφανών ηρώων.  Όμως είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τους χαρακτήρες και την υπόθεση των ταινιών χωρίς να καταστρέψουμε οτιδήποτε τα καθιστά τόσο ξεχωριστά.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι αρχικές ταινίες ακολουθούν αυτόν τον τύπο, ένα παιδί, που ονομάζεται Luke. Ζει σε ένα αγρόκτημα στη μέση του πουθενά και δεν είναι πραγματικά τόσο καλός σε τίποτα. Δεν έχει πολλούς φίλους και ο μόνος στόχος του στη ζωή είναι να φύγει από εκεί που γεννήθηκε.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ταινιών παρακολουθείτε την αγωνία του Luke στο να παίρνει αποφάσεις, συχνά αποτυχημένες με τρομερές συνέπειες (χάνει το χέρι του). Υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες, όπως ο κατεργάρης Han Solo, με ένα περίεργο παρελθόν, η ικανή ηγέτης Princess Leia, που είναι τέλειοι, και θα συναντήσετε και άλλους. Όλοι υπάρχουν σε αυτό που ονομάζουμε πρωτότυπη τριλογία.

Αν ξεκινήσετε με την νεότερη τριλογία με το The Phantom Menace, θα δείτε δύο Jedi, τον Obi-Wan Kenobi και τον Qui-Gon Jinn, μια υπηρέτρια και ένα αγόρι που ονομάζεται Anakin Skywalker.


Ενώ οι πρώτες ταινίες είναι μια ιστορία ηρωισμού και υπερπήδηση πιθανοτήτων, οι επόμενες είναι για τον πειρασμό της εξουσίας και για τα όρια που ξεπερνάμε όταν προστατεύουμε αυτά που αγαπάμε. Η ουσία του είναι ότι υπάρχει καλό και κακό και οι δύο πλευρές θα πληρώσουν με αίμα, απώλεια και θλίψη πριν την κατάληξη.
Γιατί λοιπόν να τις παρακολουθήσετε; Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλές ταινίες με την αιώνια μάχη του καλού εναντίον του κακού, σωστά;

Τα Star Wars είναι πιο μεθοδικά από τις περισσότερες άλλες ιστορίες. Εμφανίζουν τους κακούς να κερδίζουν λίγο και αισθάνεστε σαν να χάνει η Επανάσταση. Οι καταστάσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο, και μερικές φορές από χειρότερα έως πραγματικά απαίσια. Δεύτεροι χαρακτήρες και subplots γίνονται σημαντικά σημεία συζήτησης και πολύ σύντομα θα βρεθείτε να διαβάζετε μια fan online θεωρία πριν κρατήσετε ένα comic με το ένα χέρι και ένα μυθιστόρημα πάνω στο εκτεταμένο σύμπαν στο άλλο.
Υποθέτω όλοι αγαπάμε το Star Wars τόσο πολύ επειδή, σαν κι εμάς, δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει.

Αν δεν αισθάνεστε αυτόν τον τρόπο για τις ταινίες του George Lucas ή δεν έχετε αυτή την αίσθηση περιέργειας για το σύμπαν ή δεν νιώθετε νοσταλγία για την παιδική σας ηλικία (ή όποτε είδατε το πρώτο σας Star Wars) λυπάμαι.

Λυπάμαι που δεν θα νιώσετε ποτέ την ίδια συγκίνηση που είχαμε όταν είδαμε το Star Destroyer στο The Force Awakens. Λυπάμαι που δεν θα μπορέσετε να κάνετε αστεία ή να καταλάβετε τις πολιτιστικές αναφορές που θα συνεχίσουμε να κάνουμε οι υπόλοιποι για τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλά αν αυτό το άρθρο επεξήγηση – απολογία δεν σας άλλαξε γνώμη για το franchise, δεν πειράζει. Δεν πειράζει να μην σας αρέσει κάτι που αρέσει σε πολλούς άλλους.
Αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης δεν πειράζει να απογοητεύεστε όταν βλέπετε τον τελευταίο καιρό εταιρείες να χρησιμοποιούν το Star Wars για να πουλήσουν εμπορεύματα ή να διακόψουν σειρές και ταινίες που θέλετε πραγματικά να δείτε.
Αλλά μην αφήνετε μερικές κακές εμπειρίες να καταστρέψουν αυτό που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια δια βίου μανία με ένα από τα μοναδικά πραγματικά μεγάλα franchises που επιβίωσαν στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Αν τα Star Wars μου έχουν διδάξει κάτι, είναι ότι υπάρχει περισσότερο καλό από κακό στη ζωή. Ζούμε σε ένα σύμπαν με τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια άλλους ανθρώπους και παρόλο που μερικοί από αυτούς μπορεί να φαίνονται σαν παράξενες αλλοδαπές μορφές ζωής, όλοι αγωνιζόμαστε γενικά για το ίδιο πράγμα: ένα ειρηνικό μέρος για να ζήσουμε.

Στην τελική, αν ψάχνετε για κάτι εμπνευσμένο και γεμάτο δράση, τόσο στοχαστικό όσο και πρωτότυπο, έχω μια σειρά για εσάς. May the 4th be with you.

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s